Fetbobbas Forum

Recept => Matbröd och degbaserade rätter => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.05.19 - 22:00:36Titel: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.19 - 22:00:36
Detta är mitt favvobröd som jag kommit på alldeles själv.  :banana: Starkt inspirerad av doktor K förstås.  :wave:

Nu ska jag gnälla!  Jag älskar detta bröd. Tyvärr har jag fått sluta äta det p.g.a. laktosintoleransen (som jag inte är så säker på är latorintolerans längre). Min mage vill inte bli bra, så jag utesluter allt nu för att se var det slutar.  :sadsad:

Brödet blir som sådana där tunna kakor man köper. Receptet fanns på gamla forumet under namnet Pizzabottnar/tunnbröd, men var för nytt för att vara med i backuppen.

OK, vi tar det för en del eventuellt negativa först. Det är baserat på ostmassa. Jag har försökt med både keso och kesella, men det blir ingen bra smet. Färskost typ feta skulle antagligen funka, men det tycker jag är för lyxigt. Så jag gör så att jag gör en större mängd ostmassa på en gång och fryser i lagoma portioner för att baka. Det är inte jobbigt och ostmassan är himmelsk att äta färsk med lite grädde. Grejen med det här brödet är att det inte smakar ost, utan känns som alldeles riktigt bröd, så jag tycker det är värt det lilla besväret. Man vet ju också vad man får. Finns inte ekokeso, nähej. :inlove:

En sån här sats (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,515.0.html) räcker till 3 laddningar bröd och det blir lite över att äta som det är också. :tasty:.

Hemuliska brödkakor

 • 300 g äggvita
 • 4 stora äggulor
 • 250 ostmassa
 • 50-75 g vetemjöl
 • 1-2 msk ister/smält smör (Inte mer! För mycket fett gör att smeten faller ihop)
 • nypa salt
 • 3 tsk bakpulver

 (http://fetbobba.net/forum_images/tekakor.jpg)
Mosa osten med en gaffel så den blir småsmulig. Tillsätt äggulorna. Arbeta med baksidan av en matsked så att det blir så slätt som möjligt. Obs att jag har väldigt stora ägg. Gulorna väger nog en 18 g styck. Har ni mindre ägg får ni ta flera. Massan ska bli som fin äggröra till utseendet och i konsistensen.

Vispa vitorna till hårt skum (tänk maräng) med en nypa salt. Blanda mjölet och bakpulvret och tillsätt det lite i taget. Vispa ner ostsmeten lite försiktigt. Tillsätt det avsvalnade fettet och vispa ner det med handvisp - det brukar gömma sig för elvispen och man ska inte vispa för mycket nu.

Smeta ut till tefatsstora, runda kakor på bakplåtspapper. Baksidan av en matsked funkar bäst. Man kan smeta ganska tunnt (det jäser upp lite) och det behöver inte bli alldeles jämnt. Inte så gott om det blir för tjockt heller. Man märker efter ett tag hur tunnt man törs smeta. Försök smeta innifrån och ut så att inte kanten blir så tunn. Den bränns lätt då. Grädda i 200-225 °C, c:a 10 min.

 (http://fetbobba.net/forum_images/tekakor_smet.jpg)

Man får vakta på dem. När de börjar ta färg går det fort! Lossa kakorna med en stekspade och trava dem på en tallrik att svalna övertäckta med en duk. De kan kännas stela och spröda när de kommer ur ugnen, men mjuknar under duken. Förvaras i en burk i kylen. Gärna med en bit bakpaper emellan kakorna om man har många i en hög. De kan vilja smälta ihop om det blir lite tyngd på. Går utmärkt att frysa. Med papper emellan så kan man plocka upp så många man vill ha ur fryspåsen.

Varianter: Gör stora, runda kakor och använd som pizzabottar. Smeta en stor fyrkant över hela plåten och sporra till lagoma bitar efter gräddningen. Det är jobbigare att forma de stora kakorna, men det blir färre plåtar att grädda.  :crazy:


De här kakorna är super att göra wraps av! De på bilden är lite små. Jag gör större nu så blir det lättare att hålla.   :clapping:

 (http://fetbobba.net/forum_images/tekakor_rullar.jpg)


Kolhydraterna då? Pja, jag brukar använda 60 g mjöl. Sist fick jag 22 ganska stora kakor. Det blir precis 2 g kh per kaka. Inte mycket att bråka om. Jag räknar bara mjölet. Kolhydrater i ost och ägg vägrar jag befatta mig med.  :tongue:

Uppdataring 2010.01.21

Det har visat sig att den här smeten går att använda till lite allt möjligt. Det går utmärkt att göra betydligt tjockare kakor om man vill ha stadiga mackor. T.o.m. bullar och muffins har vi gjort på detta recept. Så experimentera på bara och berätta förstås om alla lyckade experiment! :lick:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.20 - 07:17:59
TAck , ska testas någon gång när jag får mer tid  :crazy:
Men jag är en anig osäker om jag fixar vetemjöl ( glutenkänslig som jag är ) senaste försöket med finkrisp fungerade ju ( men jag blev väldigt sugen på mycket finkrisp ... kan jag tala om och var tvungen att sluta tvärt !)

Det vore underbart att ha lite varps och bröd att samla fettet till  :flirting:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.20 - 07:24:05
Jag trodde det var farligt att äta gluten om man inte tål det. Finns det grader av det också?

Har du testat att använda rismjöl? Ris saknar väl gluten. Det gör väl bovete också? Majsmjöl borde ju vara perfekt! Då blir det gult och fint också. :thumbsup:

Men använder du vete så måste det ju vara mindre mjöl i dessa kakor än i en finnkrisp. Vad blir det, typ 2 3/4 gram per kaka. 1/2 tsk.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.21 - 08:14:12
glutenintolerans är väl en total intolerans och jag har testats ett par gånger om jag skulle ha det , men testerna visar inget.
Däremot intag av gluten orsakade blödningar och annat elände, så jag är överkänslig och det har visats lite här och där när jag har läst att så kan det vara. man är alltså inte glutenintolerant , men överkänslig :sad:.

Men för min del kan det vara så att när jag inte tar gluten och inte har käkat det i någon form över ett års tid kanske jag klarar av det i små mängder ...
Försiktig är jag i alla fall.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.21 - 14:39:08
Ja men då är det väl dumt att äta det! Till sånt här går det ju lika bra med andra mjöler.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2008.05.25 - 21:27:41
Tack för receptet. Har bakat en liten sats med mitt mjöl som bara har 1 kh/100 g  :thumbsup: Inköpt på "Mindre socker.com"
Men det var lite pill med att göra ostmassan. Första försöket misslyckades totalt. :max-shock: Andra gången gick det bättre. Det här kommer jag att göra fler gånger.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 06:50:30
Oj då. Tog du den för tidigt kanske? Det är nog bara frågan om att lära sig se när den är klar, tror jag.  :sad:

Funkade det med ersättningsmjölet då? Blev det mjukt och smakade bra?


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2008.05.26 - 14:48:37
Yes. Goda brödkakor blev det. 1,34kh/styck. har också prövat att lägga på ost, skinka o pizzakrydda. Körde det i mickron och åt till lunch . Helt OK


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 15:00:20
Vad bra!  :clapping:

Men hur lyckades du få nästan lika mycket kolisar som jag trots att du hade det där specialmjölet?  :wacko:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2008.05.27 - 22:13:09
Jag tog 160 g äggvita (4st)
73 gäggula (4st)
50 g mjöl
1 msk smält smör
1 tsk bakpulver
150 g ostmassa som jag inte vet kh innehållet på, Man silar ju av vasslan som innehåller en del kh För att vara på den säkra sidan räknade jag med 5 kh på 150 g ostmassa
Totalt innehåll blev 672.42 Cal    47.18  P   43.79 F och 9.7 KH. Jag gjorde 7 bröd
Varje bröd innehåller då   96.6 CAL   6,74  P   6,26 F  1,35  Kh


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.27 - 22:37:30
Aha, då fattar jag. Tror inte du behöver ta i så mycket. Keso har ju 2,1 g och den har de ju hävt grädde i. Har uppgift på hemgjord i en bok, tror det var mindre än 1 g, men det beror ju på hur väl man låter den rinna av.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2008.05.28 - 17:45:05
Men om 1 dl gammeldagsmjölk innehåller 5 kh så innehåller hela litern 50. När vasslan runnit av så återstår ca 225 g ostmassa, menar du att det mesta av KH rinner ut i vasslan??? I så fall hur många kh kan vara rimligt att osten innehåller. Tyckte att 5 Kh var  troligt men det kanske är mindre.
Gjorde en jämförelse mellan 100 g Keso 4 %-ig och 100 g gammeldagsmjölk
Keso- 90 cal   12 protein     4 fett     2 kH
Mjölk   70 cal    3.3 p          4.2 f       5 Kh


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.28 - 18:04:32
Javisst, kolisarna är i vasslen. Det är därför hårdost i stort sett inte innehåller kolisar.

Den egna ostmassan måste ju innehålla MINDRE än keso eftersom keso också innehåller grädde som har mer kolisar än ostmassa. Som sagt, i den där boken står det <1 g.

Jag bryr mig inte om att räkna det, dels därför att jag inte äter så lite kolisar att det lilla spelar någon roll och dels för att jag för det mesta använder ostmassa som varit fryst. Då rinner det av ytterligare någon msk vassle från en sån där 250 g sats när man tinar den.  :thumbsup:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2008.05.28 - 18:16:05
Toppen ! Då ska jag frysa min ostmassa först nästa gång jag ska baka. TACK för det !!!!


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.07.01 - 18:50:58
jag hade absolut inte " fått tid" men det blev dax ändå att göra hemul-bröd.

Det blev en rejäl kok först 5 liter gammeldags mjölk till ost, första gången i mitt liv :w00t:. Fungerade bra  och silades genom en sådan "tygbjöja" .
Vi smakade ost lite med jordgubbar och grädde men det mesta blev sedan till brödbak.

Som jag bakade ,hela osten ( 700g) och 22 ägg, det blev väl 5 plåtar, två hela plåtar och tre med rundingar.

Imorgon ska vi äta tacos så då ska det testas, men jag har redan smakat brödet med smör och den fick godtjänt, och det märkliga är att den inte smakar ost alls.
Jo, jag använde glutenfri  mjöl.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.01 - 20:15:06
Du e inte klok! Det måste ha varit jättejobbigt!   :lol:

Hoppas det blir gott nu bara.  :whink:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.07.02 - 09:14:30
Hur gör man ostmassa av gammaldags mjölk?  :confused3:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.07.02 - 10:46:08
Du e inte klok! Det måste ha varit jättejobbigt!   :lol:

Hoppas det blir gott nu bara.  :whink:

nej klok är jag inte, men jag tror att 5 liter ost hinner inte till frysen hemma hos oss, det verkar inte vara någon vits att göra en mindre sats av bröd  ändå  med fyra hungriga killar i olika storlekar  i familjen.
Om jag gör en ungsplåt räkpaj här så är det slut på en middag , möjligtvis någon kant kvar som försvinner efter en timmer eller två .

idag gjorde jag en tacosås av  2,5 kg köttfärs ( vi fem och två vuxna till ) det blir nog inte mycket över där heller.
jag kan rapportera hur det blev med brödet, om det blir något över efter måltiden.

Bookia, hemul har länkat till ostmassan i någonstans i reseptet, jag printade ut det och följde slaviskt.
Men jag hittade ostlöpe även i  min ica-maxi bredvid äggen och möjligtvis fanns det också jäst på den hyllan.
Så man måste inte till apoteket,  men jag tror att det var 2 kr billigare där  ( kostade ca. 45 kr)


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.02 - 11:49:42
Hur gör man ostmassa av gammaldags mjölk?  :confused3:
Länk till recept i första inlägget.  :inlove:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.02 - 11:52:54
nej klok är jag inte, men jag tror att 5 liter ost hinner inte till frysen hemma hos oss

Tänkte inte på det. Fy sjutton! Laga mat till flera tycker jag inte är jobbigare än till en, men baka! Stackars dig vad du måste ha varit trött i klethanden.   :flowers:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.07.02 - 13:22:58
Jag är nog lite som dej idalinda :rolleyes: Det är lika bra att slå på stort när man ändå håller på. Iallafall när det är beprövade recept. Jag får en massa matlådor med mej till jobbet nu. Det hade jag aldrig förr :smile:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.07.03 - 22:17:20
Det värsta var nog att byttan var jättetung i början  :whink: .

Jag tror att jag kommer att försöka göra nästa gång ( jo det blir en nästa gång) lite större brödrundor, så att man kan vika och rulla dom som tortillas.
De håller ihop väldigt bra , lite extra salt kan tilläggas på reseptet för den som inte försöker undvika det.
Men lite smör  och annat gott på den gör att man inte saknar saltet heller.

Jag testade några med lite strösocker på och hade grädde och jordgubbar på den som en bakelse, fungerade utmärkt även där !


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.03 - 22:46:57
Pu! Jag var så orolig att du inte skulle gilla det/att det inte skulle bli bra! Efter allt det där jobbet, menar jag.  :yay:

Jag gjorde stora runda en gång, som småpizzor. Men det var segt att byta plåt så ofta.  :blush:

Citat
lite extra salt kan tilläggas på reseptet för den som inte försöker undvika det.

Det står salt.  :tongue_wag:

Citat
Jag testade några med lite strösocker på

 :big_oops:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.07.04 - 12:08:46
jap jap nypa salt till äggvitorna, men min nypa var nog lite liten för den tredubbla satsen, så nästa gång tar jag lite extra nypor  :lol:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.11 - 04:08:25
Men idalinda, du sa aldrig hur de funkade till tacos. Jag vill veta!  :sneaktongue:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.07.25 - 22:07:12
Det har bara fungerat bra och jag har redan gjort en ny jättesats ... 10 liter ( ungarna trodde inte sina ögon med  alla mjölkpaket... jag har liksom inte köpt mjölk hem till oss på senaste 2 åren :) )
ostmassa och bakade väl hälften  så jag tror att jag har några ostpaket någonstans i frysen  kvar.
jag bakade bröd till båtsemestern också och med lite ransonering räckte dom till tredje dagen , tror jag .

så visst fungerar det som tacobröd, eller som polarbröd eller som bröd  :rolleyes: gott helt enkelt !
den heter "Hemul-bröd" hemma hos oss :inlove:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.25 - 22:54:47
Så rart.  :inlove:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.07.26 - 19:26:07
idag blir det en ny bautasats av brödet , när det blir så pass svalt att man orkar baka dom  :lmao:

I morgon åker jag tillbaks till båten med massa mat och rena kläder till sällskapet som har stannat kvar i flytetyget :wave:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.07.27 - 18:25:08
Hoppas baket går bra trots värmen, ha det bra på semestern.
 :wave:  :chef2:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.28 - 21:34:58
 :boat: :byecry:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.08.02 - 13:58:01
du får hitta en bild av en motorbåt , vi seglar ju inte i snigelfart  :tongue_wag: utan ge gärnet med en snabb motorbåt.

Det fajtas om brödet här och man skulle behöva handla 10 liter gammeldags mjölk till för att kunna börja igen  :whistle:. det största problemet är att få tag i 10 liter gammelmjölk på samma gång i vår närbutik.
och 10 liter var väl trångt i min just 10-liters kastrull  :blink:

Så jag måste bestämma mig om jag ska skaffa en ännu större kastrull eller börja göra 5-liters satser  :flirting:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.02 - 15:32:47
Citat
du får hitta en bild av en motorbåt

Nej.  :boat:

Citat
Det fajtas om brödet här och man skulle behöva handla 10 liter gammeldags mjölk till för att kunna börja igen  :whistle:

Så kul!  :clapping:


Citat
det största problemet är att få tag i 10 liter gammelmjölk på samma gång i vår närbutik.
och 10 liter var väl trångt i min just 10-liters kastrull  :blink:

Så jag måste bestämma mig om jag ska skaffa en ännu större kastrull eller börja göra 5-liters satser  :flirting:

Kan du inte beställa typ dan före? Och göra kanske 8 liter?  :cheeky:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: malba skrivet 2008.08.03 - 11:39:24
När jag har gjort det här brödet gör jag ostmassan av filmjölk. I hemkunskapen (evigheter sedan, men just det fastnade...) värmde man filmjölk till ca 50 grader eller tills det skär sig. Häll i ett melittafilter och låt stå. Ju längre det står, desto fastare blir ostmassan, över natten brukar vara lagom. I skolan gjorde vi färskost av detta, kryddade med vitlök/persilja.
Oftast orkar jag inte ens värma filmjölken (mer disk) utan tar filen direkt i melittafiltret. Ett filter blir ganska lagom.
Brödet blir gott i alla fall.

/Malba


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2008.08.03 - 13:40:55
Har också bakat brödet , den här gången med keso, som jag passerade genom ett durkslag i metall. Brödet blev hur bra som helst


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.03 - 20:36:23
Men! Vad ni lyckas bra då. När jag försökte med keso blev de som skinnlappar.  :surprised:

Förresten, det tror jag de blev för stjärna också.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.08.07 - 22:08:13
jag funderar på att testa göra taco-chips av hemulbrödet på våffeljärn ...
Vad skulle ni ändra på receptet inför det testet ? Eller bara testa och se ?


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.08 - 16:45:56
tja-has den kommentaren försvann :

Men ungefär så här blev det : en riktigt go pannkaka  :yay: av Hemulbrödet när jag experimenterade lite...
Jag tog keso istället för egengjort ost och tog 1 dl proteinpulver ( bake pro) + 3 dl mjöl för att få ner kolisarna.
Det hela blev så rinnigt att jag hällde degen till långpannan  och simsalabam hade vi en JÄTTEGOD pannkaka!
Så det var bara att ta fram jordgubbar och grädde!


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.08 - 20:11:35
Och jag sa att det vara bra att det blev löst. Folk som lyckas baka det här brödet på keso är KONSTIGA!  :lol2:


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.19 - 17:57:24
Det här receptet räcker till många saker :thumbsup:

Idag gjorde jag degen i ostmassan men byte ut hälften av mjölen till proteinpulver.
Sedan stekte jag dom på pannan  och de blev riiiiiktigt goda plättor denna gången!


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.19 - 18:01:29
Det är roligt att brödet blev så populärt hos dig!  :lol1:

Du, vad tror du om att tunna ut smeten med lite mjölk för plättar/pannkakor?  :flirting:


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.19 - 18:07:47
Det kan säkert testas någon gång när jag har hittat min plätta-panna i någon av dessa flyttlådor  :whistle:.

Dessa plättar utan mjölk blev lagom stadiga när jag stekte 3 små samtidigt i en stor panna.


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.26 - 18:35:50
Här har jag testat igen ... och vilken resultat !

Jag gjorde en vanlig Hemul-bröd-deg på egengjort färskost, bredde ut en rätt tjock lager på långpannan och stoppade i ugnen för kanske 5-6 minuter.

Därefter tog jag ut den och fyllde på med vanliga pizzaingredienser  och in i ugnen igen .

Gissa om  10-åringen var superglad  :laugh:, han konstaterade att " detta var jätte-jätte-jätte-gott".
Han har inte uppskattat min nöt-botten till pizzan  :puke1:.

Men idag var han så glaaad, så tack Hemul , ännu en gång  :thumbsup:!


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.26 - 19:18:17
 :throw_flowers:

Jag ska testa det där också nästa gång jag bakar. Det kanske blir ännu bättre när man gör allt i ett svep. När jag har gjort pizza har jag använt gamla brödkakor.


Vad har du för ost till pizza? jag tycker det är svårt att få det så där som på pizzerian.  :neutral:Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.09.27 - 14:47:28
Jag köper aldrig färdig riven ost. Jag slänger alla gamla kanter i en plastpåse och har i frysen när den är full tar jag fram och tinar och river i foodprocessorn. Sen när jag behöver tar jag fram den frysta och det går bra att använda även om den inte är tinad. Jag blandar vanligen prästost och herrgårds och det funkar jättebra även till pizza.
:tasty: :fridge_death: :mc:


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.27 - 20:16:11
Men min ost blir alltid hårdare än på riktiga pizzor. De får den väldgt lös och bubblig. Hörde att det var för att de blandar osten med olja, men det gör det nästan värre för mig.


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.09.28 - 11:29:23
Det är smaken som räknas inte bublorna. :lick: :wave:


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.28 - 13:36:05
 :mad_roll:


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.29 - 19:52:20
Idalinda, igår bakade jag för första gången sen i vintras. Gjorde större kakor som du. I morse åt jag en sån med mycket smör, kokt äggula, räkor, gräddost och lite majjo. Jäsingen vad jag saknat det!    :clap_jump: :strut:


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.30 - 20:48:59
 :yeah: dansar med dig och unnar verkligen det till dina smaklökar !

Hmm,  vi har inte testat att fylla på dom med rörör, skinka och lök mm....


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.30 - 21:01:25
Det var så jag började. :drool:


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Deliana skrivet 2008.10.27 - 17:08:27
Hej hej, ny som medlem på forumet men har smygläst ett tag. Det här brödet har jag tänkt på i ett par veckor och jag har äntligen gjort egen ostmassa och tänkte börja baka MEN..... Min hushållvåg är trasig! Jag har inte en chans att ens giossa mig fram till vilka mängder allt egentligen är. Någon vänlig själ som kan tänkas ta mått på saker och ting medans ni bakar det här brödet?
Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.27 - 18:15:16
Välkommen!  :lol2:

Äggvita väger ungefär lika mycket som det mäter, d.v.s. ~100 g per dl.

Vetemjöl
1 dl = 60 g
1 msk = 9 g


Ostmassan - ujujuj. Med taskigt ögonmått skulle jag gissa på ungefär 2 dl till en sats. Ska baka om några dar, då kan jag mäta upp osten. Den är i frysen nu. Men idalinda bakar mest varje dag tror jag, så hon kan nog hjälpa till.  :wave:


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.27 - 19:13:09
Hej Deliana, välkommen hit ! :wave:
Hur äter du , berätta gärna... jag menar,  är du nybörjade med LCHF eller erfaren, vill du gå ner i vikt eller bara må bättre ?

Till Hemulbrödet...

Jag orkar inte ha koll på hur mycket äggvitorna väger utan kör med 22 ägg med ca. 600g ostmassa och 10-11 ägg med ca.300g ostmassa

Jag fryser ostmassan... hmm hur mycket rymmer mina burkar ?
Den lilla som jag använder till 10 ägg , kanske 2,5 dl och den stora ca. 6-700g är 5 dl .

Har du smakat ostmassan färskt med mjölk/ grädde/ bär ?
Jag älskar det med upptinade jordgubbar !


Titel: Re: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.29 - 07:49:29
Nu har jag bakat, Deliana.  :wave:

250 ostmassa var faktiskt hela 3 dl. Min hade varit fryst dock och då blir kornen fastare. Jag smulade ner den löst i måttet och packade ingenting, så 3 dl är nog maxvolum.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: Deliana skrivet 2008.11.18 - 20:32:02
Hej igen!
Det tog lite tid innan jag kikade in igen, har haft fullt upp. Tack så jättemycket för hjälpen!
Jag bakade det här brödet och det blev super. :)

jag gör en presentationspost där det är lämpligt istället för att skriva en presentation här . :)


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.19 - 05:30:21
Så bra att det blev bra!  :smile:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2009.01.18 - 14:27:16
Gjorde detta fina hemulbröd för första gången idag. Det blev 12 avlånga kakor (två per plåt) på denna sats:
 • 16 vitor (medelstora ägg, vägde upp det till 530 g)
 • 16 gulor (orkade inte hålla på och schackra med färre gulor, bröden ser gula och fina ut, vägde dessa till 226 g)
 • 400 g philadelphiaost
 • 100 g mjöl
 • 2 skopor protein med vaniljsmak, kan bytas mot mer mjöl
 • 1 tsk salt
 • 2 msk bakpulver
 • 2 msk smält smör
Jag smetade ut 3 stora serveringsskedar smet per kaka, blev 12 lite avlånga bröd på knappt halva plåten. Jag körde på ca 215 grader i 6-7 minuter.
Något alla givetvis vet  :shy: är att man ska använda BAKPLÅTSPAPPER, inte smörpapper till sånt här. Jag hade bara 1,5 ark bakplåtspapper hemma, så jag testade en halv plåt med smörpapper, men ångrade mig efter första sabbade brödet.  :redface:
Så de futtiga papper jag hade fick återanvändas batchen igenom, och det gick utmärkt, som tur var.
Nu återstår bara att smaka på dem, men de ser iallafall väldigt fina ut.  :worshippy:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.18 - 15:48:16
Du gjorde det för flera år sedan redan.  :tongue:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2009.01.21 - 09:32:24
Nähä, inte den här sorten, väl?  :blink:
Iallafall smakade den bra, fast lite vanilj (vems fel är det..  :yay:). Har ju inget neutralt proteinpulver hemma, och jag vill hålla ner mjölmängden... jaja... Nu ligger det iallafall 11 fina kakor och väntar i frysen på att det ska bli picnicläge eller så.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.21 - 16:16:49
Jo. Du provade med keso och de blev lite åt skinnlappshållet tror jag du sa. Jag minns det, för den tråden var bland de sista aktiva på fettskrämd. Det är därför den inte är med i backuppen.

Det är ju bra att de går att modda. Jo, de är goda. Smaklösa även om man följer mitt recept, men det är på nåt sätt det som är bra. Det känns som bröd liksom. Jag har blivit helt beroende. I början tyckte jag det var super att få äta omelett och sånt på morron, men nu har det svängt och jag gillar att sitta med en macka i handen igen. Att jag började göra idalandas leverpastej bidrar väl också.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.08 - 18:12:45
Det var länge sedan jag gjode min hemul-bröd pannkaka-varianten med keso som bas.
Så gott och mättande :nod-yes:

Oops måtte innehålla minimalt med kolisar, men hemul-pannkakan är mäktig att äta!


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.08 - 21:07:46
Menar du att hemulpannkaka innehåller för mycket kolisar  :crazy:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.11 - 10:36:46
2dl mjöl / plåt  :nod-yes:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.11 - 10:56:46
2 dl?  :max-shock:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.11 - 19:22:23
Så var min pannkakevariant
Jag kan kanske ta lite mindre mjöl och testa om det fungerar ändå  :whink:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.19 - 19:13:09
Provade att baka detta bröd för första gången här i onsdags.. på egengjord ost!  :lol: och sedan blev det ytterligare 2 sattser till i går!..  blev gott!  :nod-yes: .. jag hade i lite fiberhusk också.. och använde Dinkelmjöl i stället för vetemjöl...  funderar på att införskaffa BakePro också!.. få ner mängden kolisar är ju aldrig fel!  :thumbsup: ..

Hemul... villken koncistens ska osten egentligen ha när den är färdig?? .. min blev ganska så lös... och den tog 5 timmar på sig att stelna först i grytan!.. .. sedan provade vi en gång till och denna gången tog vi 2 liter g mjölk och 3 liter grädde.. men det stelnade inte alls! ...  :shake_head: vad gör jag för fel tro??  :redface:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.19 - 19:26:36
 :clapping: Laddade du för sillen idag?


Oj då. Jag vet inte för det har alltid funkat för mig. Tar du tillräckligt med löpe? Kan det va nåt fel på den? Fick du slå ut alltihopa? :eeek:

Konsistensen är ungefär som keso, om du tänker dig keso utan grädden de häller i, fast kornen är inte lika runda och fina. Just ja, det finns ju bild här (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html).


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.19 - 20:11:20
jo det fick åka direkt ner i vasken alltihopa!  :so_mad: .. trotts att vi gav det hela två dygn på sig!.. det surnade i slutänden...  :evil: .. jag vet inte varför det hände när vi hade grädde i.. satsen vi gjorde med gammeldags mjölk stelnade ju i alla fall.. även om det tog låång tid... men koncistensen blev lite mer åt färskosthållet på den  :whink: men god endå! ..

tack för bilden!! då har jag något att gämföra med!  :clapping: .. ska försöka igen!.. men funderar på att köpa ny löpe... kanske är något fel på den jag har nu?... men jag följer doseringen slaviskt.. 15ml för 5 liter... tror du jag kan öka på det lite?.. vad händer om man har för mycket löpe i ??  :confused3:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.19 - 20:20:39
För mycket är ingen fara. För lite kan göra att det inte funkar. Har du köpt på apoteket?

Du är strong som inte ger upp!  :lol:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.19 - 20:26:22
 :inlove:

strong vete f-n.. Envis snarare!  :lmao: .. och jag tyckte det smakade gott! .. så inte tänker jag ge mig inte!..

löpen köppte jag i kyldisken på Coop.. borde jag köpa den från appoteket i stället tror du?.. är det den du använder?! 

ska prova med dubbla dosen löpe nästa gång! .. och göra ricotta på resterna!  :thumbsup: .. och atans den mjölk som inte vill stelna då!  :angrywife:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.19 - 20:45:54
Jag har provat den från Coop också. Fick för mig att den var mer konstgjord, men nog funkade den. Är osäker nu om det blev precis likadant eller inte. Har diffusa minnen av att jag inte använde slut på den. Borde ju ha haft nån orsak, men det kanske bara var att jag tyckte den verkade mer kemisk. :blink:

Haru nåt bröd kvar från den lyckade batchen eller har du ätit upp alltihop? Jag har just ätit en nybakt med matjesill och sur grädde.  :lick:

Haru kvar så prova att göra pizza!  :dribble:  Men passa dig för det vill bränna. Bäst att bara ha övervärme eller grill och rejält varmt så det går fort.  :guns:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.19 - 21:25:31
Jag köpte min första löpe på apoteket och allt fungerade finfint, sedan gjorde jag en storsatsning när jag hittade löpe och ica-hyllan och köpte 2 på en gång.
efter en månad kollade jag dom lite noggrannare och konstaterade att bästföre datumet var bara om en månad elle så. Så dom hade säkert stått i hyllan redan ett år.
Jag ringde till företaget och dom sade att man kan visst använa löpe efter bästföre datumet, men  att man måste succesivt öka doseringen då för effekten börjar sina då.

jag har inte gjort egen ostmassa på jättelänge för när det slutade med eko-gammeldagsmjölken blev jag lite sur på det hela.
Det är gott med färsk ostmassa som färsk med lite bär , men egentligen vill jag ha den ekologiskt , annars kan jag ju köpa keso ( även om det nu inte riktigt är samma sak ...)


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.20 - 09:37:28
 :lol: jodå.. nog har jag bröd kvar alltid! .. blev ju ca 30 stycken totalt!.. så jag har i frysen nu.  :thumbsup: .. jag gjorde brödet i size med tekakor... så jag vill göra en bach med större bröd.. till wraps och sånt! ... (och jag vill lyckas med den attans Osten!  :angrywife:)

pizza ska vi faktiskt prova att göra.. eller en variant av det i alla fall  :flirting: ... blir med tackofärs och ost på.. gästerna får vanligt tortillabröd, eftersom ingen av dem e LCHF:are.. ÄN! ..
min förhoppning är att det blir gott!.. första gången på länge det blir tacos hemma hos oss!  eller tacopizza kanske man ska säga!  :thumbsup:

verkar helt klart som att jag får köpa löpe från Apoteket nästa gång! .. se om den fungerar bättre!...  är det nån som har koll på vad Löpe egentligen är??!....  :confused3:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.20 - 10:07:06
Sånt där kalvar har i magen. http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6pe

Är din flaska från Coop en liksom lite kantig brun plastflaska? Googla på företaget. Jag hittade deras hemsida och det var så jag fick för mig att det var ren kemi. Det kanske apotekets är också, men det känns inte så.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.20 - 10:10:58
Förresten, eftersom du ska baka så mycket nu, vet du att äggvita går fint att frysa? Är du som jag och äter mest gulor och slänger mycket vitor så kan man lika bra slänga dem i frysen så har man när man vill baka. Lite över böjen, axlarna eller vad man ska kalla det, på en Findus majonnäsburk är precis lagom. Ett par cm från kanten alltså.  :nod-yes:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.20 - 10:15:52
Apotekets Ostlöpe
Mjölkkoagulerande enzym från kalvmagar  :nod-yes:
koksalt
natrumbensoat E211
kumminolja.
Innehåller 18 % koksalt.

Kumminolja?  :huuh:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.20 - 13:29:53
går äggvita att frysa!!  :max-shock: :max-shock: :max-shock:  UNDERBART!! :yay:  :worshippy: ..
 en majonäsburk full säger du... ja det kan ajg ordna lätt!  :redface: maken min äter gärna stekt ägg gula på morgonen.. en 4-5 st sådär... så det blir mycket vitor som kastas bort hemma.. men inte längre! här ska frysas och bakas hemulbröd!  :nod-yes:

okey.. så det är därför många veganer inte äter ost! nu fattar jag!  :smack_head: .. har alltid trott att de var lite småknasiga på den fronten  :redface: men då förstår jag bättre!.. och jo, min flaska e lite småkantig brun och kommer från Coop..  ska helt klart köpa en från Apoteket i stället och se om den fungerar bättre!... men.. egentligen så skulle man kunna tillverka Löpe själv alltså?.. om man har tillgång till kalvmage och så ...?.. humm.... nån som har provat?!  :lol:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.20 - 14:26:31
Vad heter ditt? Måste kolla det där igen.  :crazy:

Allt går att frysa! Tomater, banan, t.o.m krossade tomater på burk. Frågan är bara hur konsistensen blir. Tomater t.ex. får utmärkt konsistens för att ha i grytor. De ser ut som burktomater när de tinat.  :lol:

Jag brukar ha 3-4 burkar äggvita på lager i frysen. För det är jobbigt om man måste knäcka nya ägg för vitorna och får en massa gulor över, omöjligt att spara dem så de inte går sönder. Man vill ju ha hela gulor att steka ju. Man ska ju inte hälla äggvita i vasken heller, så det är ju bra på alla sätt. :nod-yes:

Ikväll ska jag baka pizza! Blev så inspirerad av allt brödsnack.  :thumbsup:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.22 - 08:08:17
Nu har vi köppt Löpe på Appoteket!  :lol: får hoppas att nästa sats med ost går bättre nu då!  :nod-yes: annars vete tusan vad jag gör för fel??  :mad_roll:

vi gjorde faktiskt Taco Pizza på Hemulbröd i helgen!.. både lördag och söndag faktiskt!  :lick: blev jättegott!  :thumbsup:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.22 - 11:24:08
Vad kul! Brödet brukat suga åt sig fukt och bli lite saggigt för mig, men det gör inte så mycket. Det enda är att man inte kan äta "tårtbitar" med händerna.  :crazy:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.22 - 12:46:51
nej det var kniv och gaffel som gällde! .. men eftersom vi lassade på med så mycket annat mummsig så hade det inte gått med tårtbitar endå!  :lick: ... men jag håller med om att det är mycket gott att äta det så!... saknar taco chipsen!.. får göra egna!  :whink:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.24 - 15:08:35
Jag testade att steka bitar av hemulbröd i fläskflottet. Blev supergott. Mumsigt med nåt lite krispigt till äggen och fläsket. Så  nu ska jag inte slänga småbitar som bryts av längre. Tror det skulle funka som underlag för såna där små sandvikare, eventuellt med lite salt på. Kan tänka mig en klick löjrom och sur grädde på helt klart.  :lick:

Lustigt, men jag antog att det här brödet bara funkade på ett sätt, men här visar det sig ju att man kan göra allt möjligt med det. Har börjat göra som små, lite tjockare tekakor också. Funkar jättebra. Kan vara bra med bröd som inte viker sig ibland.  :tongue:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.24 - 20:37:03
Jag ääälskar Hemulbröd!  :inlove: .. så mångsidigt!  :inlove: .. måste prova att steka dem jag me!.. det lät gott!  :dribble:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.25 - 02:27:28
Voilà! Salta kex med vitlöksost och rödtjut. Allt utom vinet närproducerat i hemulköket. Fan så klimatsmart! :borracho:

  (http://fetbobba.net/forum_images/kex1.jpg)


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.25 - 02:38:25
 :dribble: :dribble: :dribble: det ser Jättegott ut!!!! .. fan, vi får snart släppa en kokbok baserat på alla saker man kan göra på Hemulbrödssmeten! :lol: 
saltade du i efterhand när du stekte dem tro?.. och är se stekta i fläskflott elelr smör.. eller Olja kanske?..  :w00t: Vill också prova!!!! :w00t: :w00t:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.25 - 02:42:36
om man vid bakningen av Hemulbröden tillsätter lite sesamfrön eller liknande... bara strör över dem innan gräddning.. och sedan steker dem till Kex!.. borde ju bli mummsigt! :lol: :dribble:.. och man kan ju också krydda Hemulsmeten med olika kryddor innan bakningen också.. typ Paprika Kex, Taco Kex.. Vitlöks kex!!  :w00t: :dribble:  WOW! möjligheterna är Oändliga!!!!  :w00t: :yay:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.25 - 02:45:14
Och tänk villka goda Kwimulkex/kakor man skulle kunna göra!  :w00t: :dribble: :w00t: :w00t: :dribble: ... kan knappt sitta still här! :blob_mad: :clap_jump: :strut: vill hem och prova!!!! :yay:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.25 - 02:57:18
Jo, saltade efteråt så snart de kom ur pannan och fortfarande var feta utanpå. Stekte i smör. De blir liksom krispiga och sega och fettiga på en gång.  :crazy: Vill man ha dem mer lika riktiga kex, d.v.s. helt torra, tror jag det skulle funka att torka i ugn eller steka i bara lite smör. De suger åt sig som sjutton nämligen.

Det syns inte hur fina de faktiskt är. Jag tog en sån där degsporre och sporrade ut fyrkanter, så de är vackert sicksackiga i kanterna.  :cheeky: Hade bara tekakor, men nästa gång ska jag göra en stor fyrkantig och sporra kex av få se om de går att spara ett tag.  :nod-yes:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.25 - 02:58:15
Sesamfrö låter som en jättebra idé! Kunde du inte ha kläckt den innan jag beställde från Borgeby va?  :smack:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.25 - 03:00:49
Jo just ja, om du steker så ha riktigt svag värme så de hinner torka innan de blir för bruna. Mitt bröd var pinfärskt också, så det var väl extra fuktigt. Det gamla brödet som jag stekte i flott blev knaprigare, men det var den supertunna wraps-varianten också. Det här är lite tjockare.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.25 - 03:11:01
Sesamfrö låter som en jättebra idé! Kunde du inte ha kläckt den innan jag beställde från Borgeby va?  :smack:

 :lol: .. tänkte inte på det! :smack_head: .. ska genast åka tillbaka i tiden och säga åt dig att beställa Sesamfrön! :lmao:

Okey, så de ska stekas på svag värme i Smör.. rikligt med smör ger lite knapersega kex.. och mindre smör ger torrare kex! .. alternativt torka dem i ugnen då..  :lol: Låter tillräckligt enkelt tycker jag!  :nod-yes:..
Måste provas!! :w00t: ... snart dax att baka endå!.. Hemulisarna börjar ta slut IGEN!!!  :max-shock: bakade ju en Monstersatts sist!.. men tro attan heller att de räckte länge endå.. nä nä! de blir vackert uppätna i rasande fart!  :laugh: ... klart det föresten!.. de är ju GOA!!! :dribble:  :lol:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.25 - 03:49:59
Det var nästan godare med flott, men jag hade inget mera.


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.25 - 04:01:01
Ok.. värt att notera!... blev de lite saltare då kanske?...  om man ska göra Kwimulvarianten så tror jag nog att det är gott att steka i kokosfett!.. eller vad tror du?


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.25 - 05:18:50
Vad är kwimulvarianten?


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.27 - 03:28:09
 :mad_roll:.. hade skrivigt ett inlägg här ovan.. ang Kwimulvarianten... men det verkar vara borta..??  :blink: ..

nåväl.. jag funderade kring om det inte skulle gå att göra typ Chokladkex och liknande på detta sätt också.. mera som kakor liksom... att man gör det av Kwimulsmeten med andra ord!  :flirting: ... vad tror du?


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.27 - 05:10:02
Du kanske klickade på Förhandsgranska?  :rolleyes:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.27 - 05:46:29
Det skulle inte förvåna mig!  :biggrin1:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.23 - 23:23:58
Att strö sesamfrön över blir gott. Ville bara säga det.  :nod-yes:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.24 - 09:41:48
Här strör man sesamfröer över vetemjöl, men kan inte tänka sig att äta sesamfrö utan vetemjöl   :pippi:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.24 - 12:54:25
Det kanske beror på mängden?  :lol:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.24 - 14:53:50
att blanda med sesamfrön i smeten blir också väldigt gott! :lick:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.24 - 20:08:15
Det kanske beror på mängden?  :lol:

Kanske  :lmao:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2010.01.21 - 16:56:35
Nu har jag äntligen kommit mig för att prova kexidén ordentligt, kwidell. Det blev hur bra som helst!  :thumbsup:

Bredde ut en fyrkant smet, så tunnt det gick. Strödde över massor med sesamfrö och lite (för mycket  :shy:) grovt havssalt. När kakan var gräddad sporrade jag ut kexen och flyttade över dem till ett nytt papper för de satt lite fast och papperet var blött. Tänkte det skulle räcka att torka dem på eftervärmen, men jag fick sätta på 50 grader ett tag.

Nu ser det här jättekonstigt ut. En blandning av lågenergilampor och blixt är tydligen inte helt lyckat. Det är inte en bit makrill i majonäs som ligger på en klick vaniljsås. Det är vitlöksost och smör. I verkligheten är de riktigt fina. Jag skulle nog tordas bjuda vanliga människor på dem.   :ignore:

 (http://fetbobba.net/forum_images/kex.jpg)


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.01.21 - 18:48:57
 :dribble: :dribble:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: hemul skrivet 2010.01.21 - 18:55:50
You like? :duckboob:


Titel: SV: Bästa hemulbrödet
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.01.21 - 19:59:04
o ja! :nod-yes: :thumbsup: :dribble: