Fetbobbas Forum

Recept => Kött => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.05.13 - 22:53:57



Titel: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.13 - 22:53:57
Vira skrev hur man gör här (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,347.msg2884.html#msg2884).

Jag har för mig att när jag gjorde det här för 100 år sedan så skulle man lägga den varma steken i kall lag. De recept jag hittar nu säger varm lag eller också säger de ingenting. Vilket är det eller spelar det ingen roll?  :wacko:


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: Vira skrivet 2008.05.14 - 11:41:00
Det spelar ingen roll vad jag vet *kliar mej i huvet smaily*. Det viktiga är att lag med stek i, ställs att kallna snabbt :watch_it:.


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: Affe skrivet 2008.05.14 - 13:21:48
Vira skrev hur man gör här (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,347.msg2884.html#msg2884).

Jag har för mig att när jag gjorde det här för 100 år sedan så skulle man lägga den varma steken i kall lag. De recept jag hittar nu säger varm lag eller också säger de ingenting. Vilket är det eller spelar det ingen roll?  :wacko:

I Mina gamla recept står " Kall stek i Varm lag"....funkar kanon    :biggrin1:

Affe


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.14 - 19:50:50
Alla medoder är bra alltså. Kan inte någon av er som kan lägga in ert recept? Den jag gjorde blev nämligen ettersalt och då tog jag ändå upp den efter drygt 2 timmar istället för minst 5 som det stod, långt innan den var kall.  :sneaktongue:


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.05.18 - 22:27:09
Jag har bara följt receptet i Vår kokbok, det brukar bli bra. Har du inte den?  :bg:


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.22 - 06:12:59
Nä, jag har faktiskt bara mammas gamla kokbok och och några specialare.  :shy:


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.06.09 - 17:17:57
Nä, jag har faktiskt bara mammas gamla kokbok och och några specialare.  :shy:
Jaja, får väl förbarma mej då...  :kungfu:

Lag: 1 liter vatten, 1 dl salt, 1 tsk socker (kan nog uteslutas), 1/2 tsk krossad sv.peppar, 1 smulat lagerblad, 15 krossade enbär.

Stek köttet otinat i 75-100 graders ugn tills det är lagom (60 rött, 70 rosa, 75 genomstekt). Termometer kan stoppas i efter några timmar.

Koka lagen 3-4 min, låt svalna lite. Lägg varma köttet i bunke/påse, häll över lagen, låt stå kallt ca 5 timmar.

Sådärja, skiljer det sig från ditt gamla recept?  :tongue_wag:


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: hemul skrivet 2008.06.09 - 20:15:39
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,499.0.html  :whistle:


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.12.22 - 23:19:58
Idag gjordes tjälknul av ren

Den avsmakades alldeles nyss...

 :thumbsup:

Mot julbordet!

 :x_reindeer:


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.04.15 - 14:44:13
Gammal gammal tråd... men den får öppnas igen!

Vad för (billigt) nötkött lämpar sig bäst till tjälknöl? Låter gott så jag kan väl testa en gång med gräsbetesköttet jag kan köpa, den är ju redan frusen när jag köper den :)
Har litet kött i frysen men det är skivat. Kanske binda ihop innan jag lägger det i ugnen?



Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: Affe skrivet 2012.04.16 - 16:32:07
Gammal gammal tråd... men den får öppnas igen!

Vad för (billigt) nötkött lämpar sig bäst till tjälknöl? Låter gott så jag kan väl testa en gång med gräsbetesköttet jag kan köpa, den är ju redan frusen när jag köper den :)
Har litet kött i frysen men det är skivat. Kanske binda ihop innan jag lägger det i ugnen?


Vitsen med tjälknöl  är att även segt kött blir mört  :flirting:... jag brukar göra på det jag hittar i frysen ( Det ska vara fruset) Med kommer du över rostbiff billigt så tycker jag att du ska slå till..har även gjort på högrev blev mumma det med  :lick:  I Norrland är det vanligast med Älgstek eller liknande


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.04.16 - 19:30:16
men rosbiff är väl inget segt kött?????



Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: Affe skrivet 2012.04.16 - 19:34:34
men rosbiff är väl inget segt kött?????


Helt rätt...men tänk vad mört och gott det blir  :flirting:  Här på lidl så kostade rostbiff i bit 69 kr/kg så det är billigt... men högreven går att få för 59,90 kr/kg....


Titel: SV: Fråga om tjälknöl
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2012.04.17 - 09:21:17
Läsning om tjälknöl:

http://taffel.se/artiklar/koksteknik-nar-tjalen-gar-ut-kottet