Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: hemul skrivet 2019.09.06 - 00:38:52Titel: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.09.06 - 00:38:52
Och mycket annat.  :tongue:

Fråga doktorn.
https://www.svtplay.se/video/23494630/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-24-agnes-wold-myter-om-mat?start=auto


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.09.06 - 14:11:59
Jag har sett henne dissa klimakterieproblem också och sagt att det är ju bara att dricka ett glas kallt vatten...  :pippi:

Kan ju bara säga lyllos henne som haft det så lätt. Jag har också haft det förhållandevis lätt men jag tror inte det är nyttigt att dricka 25-30 glas vatten per dag som en kollega till mig skulle behöva göra.

Men nu måste jag kolla på programmet innan jag kommer med mer åsikter  :nod-yes:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.09.06 - 16:16:58
Ja, hon är märklig. Jag var stor fantast förut. Hon har ju onekligen en befriande inställning och en väldigt vinnande framtoning. Men sen hörde/läste jag några uttalanden som jag tyckte var väldigt märkliga. Har tyvärr glömt vad det gällde den gången.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.09.09 - 07:26:55
Vet du förresten nåt som är supermärkligt, apropå tarmfloran. Jag tålde ju inte potatismjölet och åt länge en pyttedos, 1 krm. Men torrsprickorna i handflatorna försvann i princip på en gång och fötterna blev finare också, trots den pyttiga mängden. Efter lååång tid tordes jag sakta öka till 1 tsk som jag ätit rätt länge nu. Men sprickorna kom tillbaka efter en tid, trots att det var sommar.

Eftersom magen inte verkar reagera alls nu och inte gjort det på länge, började jag undra varför jag tar så lite. Sagt och gjort, ökade till 1½ tsk och efter ett par dar till 1¾. Ikväll var jag ute och cyklade över 5 timmar. Pja, cyklade bortåt 3 och pratade skit med folk jag träffade resten av tiden, men var utomhus ivf. Det var kallt, frös om händerna men jag orkade inte ta på mig handskar, blir så jobbigt med mobben. Sånt är som att beställa ännu torrare hud ju, så när jag kom in skulle jag syna mina sprickor och smörja lite. Lo and behold - de var nästan helt borta igen. Det är högst en vecka sedan jag ökade på potätmjölet.

Du som är så insatt, kan du förklara detta? Varför försvann effekten för att sedan komma tillbaka när jag ökade dosen? Och betyder detta att jag måste öka och öka tills jag inte äter annat än potatismjöl?  :confused3:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.09.09 - 19:06:22
Nja jättesvårgissat faktiskt. Men om snillen ska spankulera kanske den första dosen gjorde att kroppen fick mer butyrat än vanligt och kunde pytsa ut den till torrsprickorna. Sen förändrades något och den gick åt till annat. Kanske du fick fler bakterier i tarmen som äter butyrat. Och när du sen ökar dosen igen så blir det lite över igen.

FTA menar ju att 4 msk är nån slags övre gräns där ingen sett några ökande positiva effekter. Och det behöver ju inte vara potatismjöl, det är ju den resistenta stärkelsen som "da shit". Finns ju även i bönor - och i bröd!  :tongue: :lulz:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.09.09 - 19:18:30
Men nu måste jag kolla på programmet innan jag kommer med mer åsikter  :nod-yes:

Jag kollade programmet men har nästan redan glömt vad hon sa!  :bang_head:

Men en av hennes invändningar var att man inte kan ändra sin tarmflora med hjälp av maten.
Och det är väl både sant och inte sant. Tarmfloran förändras hela tiden beroende på vad vi äter och vad vi får på oss och i oss. Problemet är (kanske) att vi lever i en så enformig bakterieflora att det är svårt att få till en beständig förändring. Vissa av bakterierna vi haft tidigare finns knappt kvar i västvärlden.

En annan invändning var att vi inte vet vad en bra tarmflora är och det är också sant.
När man tittat på Hadza och andra naturfolk så har man sett att de har en del av de bakterier som man tidigare kopplat till sjukdomar hos oss men de har likväl inte de sjukdomar vi har.

Som Agnes uttalar sig är det lätt att dra slutsatsen att man inte behöver bry sig.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.09.10 - 04:15:54
Kan bakterierna käka smörsyra?  :eek:

Jag fattade det precis så, att hon menade att man inte kan förändra tarmfloran alls. Det låter ju knäppigt. Dels måste det ju vara möjligt att tillföra nya bakteriestammar (bajstransfusioner! - eller man råkar få i sig dem på nåt sätt). Sen måste ju sammansättningen definitivt gå att påverka. Man har jättelite av bakterie X och börjar äta mycket mat som gynnar bakterie X. Då borde ju andelen bakterie X öka.

Aproå tarmfloran hörde jag nåt riktigt deprimerande igår. Lyssnade på Söndagsintervjun med bergsbestigaren och äventyraren Fredik Sträng (https://sverigesradio.se/avsnitt/1354580). Han har gjort fyra försök på K2, samtliga har fått avbrytas. Senaste gången för att han drabbades av en resistent bakterie. Kissade blod, bajsade på sig och förlorade 12 kg muskler (under nedfärden?), var nära att dö. Han har beslutat sig för att sluta bestiga de riktigt höga topparna. Varför? Jo, de är så skitiga! Enligt honom går man vid K2 i en stank av urin och avföring. Det är tydligen kö till toppen och folk skiter var som helst och tar inte reda på efter sig. Har hört att det är rätt illa på delar av Kungsledan och såna ställen, men K2! Man har ju trott att det är jungfrueligt där. Fy fan för människan!  :sad:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.09.10 - 06:48:41
Kan bakterierna käka smörsyra?  :eek:

Jepp, vissa äter smörsyra och vissa producerar den bara - tror jag. Inte insatt i detaljerna  :laugh:

Jag hörde att det börjar bli ett liknande problem på Kebnekaise att man funderar på att sätta upp bajamajor.
Inte seriöst för det skulle störa upplevelsen en del men nåt behövdes göras.
Andelen människor som går upp på Kebnekaise har tydligen ökat massor


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.09.10 - 07:22:37
Man kan väl ha med sig en fuckin' planteringsspade! Det där var ett problem i skärgården redan på min tid, alltså mer än 30 år sedan. Vissa populära småholmar var fullständigt täckta av bajs. Så jäkla äckligt. Särskilt om man har hund. Min hund åt inte, men det kan fastna mycket i en hundpäls om den råkar kliva i eller sätta sig på skiten. Inte lätt att bada en stor hund på en liten båt heller. :puke1:

STF som håller i de flesta fjällstationer och stugor har ju blivit helt galna. Det byggs lyxiga restauranger och dubbelrum. Slut på sovsalar och självhushåll kommer i skymundan. Allt görs mer och mer tillgänligt. Är visst inte helt ovanligt att anlända per helikopter.

Det händer ju här också. Hade ett favoritställe i en skog strax utanför stan dit jag brukade åka och spana på fåglar förr. En liten kontgjord sjö, s.k. viltvatten. Det var en smal och slingrig stig genom skogen dit. Hittade ett vindfälle i vattenbrynet där man kunde sitta och kika, dold av buskarna. Kändes som att vara mitt ute i vildmarken. Och dold var jag. Fåglar, och en gång t.o.m. en älg, kom riktigt nära.

Var en av de första platser jag besökte igen när jag började cykla för 7 år sedan. P-plats. OK. Stigen har breddads och planats till och det finns bänkar med jämna rum. Rullstolsanpassning. Är väl OK, men om man sitter i rullstol behöver man väl inte bänkarna? Sen när man kommer fram... en stor plattform har byggts på en kulle ovanför sjön. Det får rum flera grillplatser, flera rastbord, vedförråd och ett tvåsitsigt dass! På ett anslag skryter man om hur fint kommunen har fixat det för fågel- och djurlivet. Kan inte se att någonting alls har gjorts för det syftet, sjön är nästan igenväxt. Grillning och öldrickning lär väl inte vara så uppskattat av älgar och hägrar? Vildmarkskänslan är helt borta.

Tycker det finns gränser för vad som ska göras för att fler ska kunna komma ut. I exemplet ovan går nog gränsen vid att fixa till stigen för mig. Pölen finns ju där som vattenhål för fåglar och vilt, inte som badplats åt stadsbor.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.09.10 - 07:35:02
Jag har förresten beställt en påse MSM. Hade bestämt mig att inte börja med fler tillskott, men råkade läsa en gammal tråd där folk blivit av med torr hud, håravfall och spröda naglar. Alla problem jag har. Och det ska ju vara ofarligt i alla fall.

Men nu blir det problem att veta om det är effekt av RS eller svavel om jag märker några förbättringar. Kanske ska vänta med svavlet tills jag ökat potätmjölet, vilket jag ska. :sneaktongue:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.09.10 - 22:19:16
Jag har förresten beställt en påse MSM. Hade bestämt mig att inte börja med fler tillskott, men råkade läsa en gammal tråd där folk blivit av med torr hud, håravfall och spröda naglar. Alla problem jag har. Och det ska ju vara ofarligt i alla fall.

Men nu blir det problem att veta om det är effekt av RS eller svavel om jag märker några förbättringar. Kanske ska vänta med svavlet tills jag ökat potätmjölet, vilket jag ska. :sneaktongue:

Jag köpte för länge sen men pallade inte smaken så jag hann inte ta länge nog för att se några förbättringar.
Tror faktiskt det var hon som gått över till VV som rekommenderade på KiF.
Du får fråga om hon fortfarande tar det  :laugh:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.09.13 - 14:27:58
Jag ökade direkt till 1 msk eftersom magen inte verkar protestera längre. Nu, efter två dagar, är sprickorna helt borta. Eller protestera och protestera, sedan jag började öka har magen varit lite åt andra hållet. Har gått på toa varje dag, men med visst, ahem, besvär.

Begriper ingenting. :huh:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.09.13 - 16:37:52
Ökat på potatismjölet eller MSM?


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.09.13 - 18:28:43
Potmjölet. MSM har jag inte fått än och kommer inte att börja med det förrän jag ökat färdigt på potmjölet.

Jag fick ju hålla på och mesa med 1 krm i början för att jag blev lös i magen. Nu tycks det ha rakt motsatt verkan. :confused3:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.10.22 - 20:05:24
Kan ju tala om att jag äter 2 msk potatismjöl nu. När jag jättelänge ätit hur lite det nu var - 1 tsk, ½ tsk? - visade sig att jag kunde öka snabbt utan att bli dålig i magen. Sprickorna i händerna är nästan borta, men annars kan jag inte påstå att jag märker något.

Däremot *tror* jag att jag *kanske* har fått oanade effekter av MSM. Jag har lättare att hålla dygnsrytmen och är inte så groggy och i princip värdelös som jag brukar vara första 1-2 timmarna efter att jag vaknat. Jag hittar absolut ingenting om detta på nätet. Bara omsömnlöshet som biverkning. Inget om förbättrad sömn, så jag vet verkligen inte. Men några andra förändringar har jag inte gjort.

Detta var innan stressituationen uppstod. Nu är det väl lite si och så igen, ivf vad gäller att somna och vakna i anständig tid. Men det var en väldigt markant skillnad och jag är fortfarande inte så groggy när jag vaknar.

Är inte uppe i full dos än heller. Har ökat väldigt försiktig. 3 krm nu.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.10.23 - 19:18:01
Men om du inte är så groggy när du vaknar kanske det är ett tecken på att sömnen ändå funkar bättre? :smile:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.10.23 - 19:55:08
Ja, absolut. Fast jag tror jag sovit direkt dåligt förut heller. Sover ju som en sten. Det är liksom i den änden problemen börjar, att jag har svårt att vakna. Det är ivf märkligt om det skulle bero på MSM.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.10.27 - 08:54:13
Jo kan hålla med om att det är mysko men skönt att det funkar bättre i alla fall

 :clapping:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.10.27 - 12:03:47
Ja det sprack nu då. Men så här länge har jag inte kunnat hålla vettig dygnsrytm på decennier.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.11.10 - 00:46:46
Har just insett att MSM antagligen har effekt på värk för mig. Har ätit en dryg månad nu. Har inte tänkt på det förrän nu, men jag hade problem med höger hand/handled. Rörelser när jag vinklade handen och belastade lite gjorde ont, typ torka diskbänken, sånt. Jag *tror* jag fick det av mina idoga böjövningar efter armbrottet. Det är oerhört ansträngade för den andra armen. Inte i början, när man nästan inte kan böja alls. Men när man kommit så långt att man nästan får handen till axeln. I det läget har man liksom ingen kraft i den andra armen, ingen hävstång. Så man får ta i så man blir blå.

Inte säker att det var därför värken uppstod, men jag har ivf haft problemet i flera år och jag har fortfarande problem med musklerna i överarmen och det är definitivt av den orsaken. Det var ingen svår värk i handen, men av den där sorten att man känner att det inte är bra, att man nog borde undvika rörelsen. Men det är ju svårt utan hembiträde. Jag var rädd att det skulle bli värre, att jag skulle får svårt att öht göra vissa saker. Hur som, för ett par dagar sedan insåg jag att det inte gör ont längre och nog inte har gjort det på ett tag.  :lol:

Så nu är man fast för ytterligare ett tillskott.  :bang_head:

Om jag minns rätt finns det väl studier på att både nyponpulver och MSM verkligen har effekt vid ledbesvär, så antagligen är det vettigt att ta det. Jag har ju fått artros i fingarna och tårna. Även om det inte besvärar mig nämnvärt oroar jag mig för att jag ska få det i större leder också, så kan man motverka så... Det är ju billigt skit, så inte så mycket pengar i sjön ifall att det inte gör nytta. Och man får ju ivf i sig C-vitamin från nyponen.  :biggrin1:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.11.10 - 09:02:06
Jag köpte MSM för länge länge sen men tog det inte så länge. Kanske ska prova det igen så jag ofta känner av mina leder...


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.11.10 - 18:13:25
Då kan jag tipsa om var jag hittade billigt, fri frakt. De har mycket bra där. Köper Thaideo därifrån nu bl.a.
https://www.happygreen.se/rawpowder-msm-pulver-destillerad-250g
Fast det har gått  upp sen jag köpte. Betalade bara 84. Nu är det faktiskt några kronor billigare att köpa 500-grammaren.
https://www.happygreen.se/rawpowder-msm-destillerad-500g-pulver

Man kan köpa direkt från http://rawpowder.se/msm-glutamin/ också, men det blir lite dyrare.

Vet inte riktigt hur mycket man ska ta. I de flesta beskrivningar står att man ska öka till 1 tsk. Jag tar väl en lite rågad tsk nu. Men mångs skriver ju att de tar flera tsk eller t.o.m. msk. Men det är säkert det där vanligt att folk tror att mer är bättre. Iofs står ibland (i beskrivningar till preparat) att man kan mer i böjan för att snabbare komma till rätta med problem och sen gå ner i dos. Men jag tror jag kommer att ligga kvar på en tsk.

Tar du nyponpulver förresten? Jag brukar blanda. Gjorde det av misstag och då visade det säg att den lite syrliga smaken från nyponen dämpande äckelsmaken på MSM. Lite.  :whink:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.11.10 - 22:22:46
Tror jag har kvar i skåpet så jag kanske ska testa igen.

Jag äter alltid magnesium och i perioder zink. Jag har kört ZMA-tillskott i perioder vilket är magnesium, zink och b-vitamin.
Inte testat nypon. Är det något jag borde?  :smile:

Men spelar det nån roll när på dygnet man tar MSM? Morgon eller kväll?


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.11.11 - 01:20:18
Värst vad det har blivit aktivt här nu då!  :lol:

Pja, som jag skrev så har väl nypon och MSM bevisad effekt när det gäller ledproblem, så varför inte om man nu har såna problem? Apotea var billigast när jag kollade. Hink för hästar är det som gäller.  :lol1:
https://www.apotea.se/back-on-track-nyponpulver-900-g

Det där med när man ska ta MSM försökte jag få svar på på KiF. Ibland står det ju typ 1 krm 1-5 ggr dagligen, som om man skulle pytta ut det under dagen. Jag vet fortfarande inte. Men på KiF säger de ivf att man kan bli pigg av det och ska alltså inte ta det på kvällen. Sömnproblem är faktiskt omnämnt som biverkning. Jag tar ivf hela surven till frukost. Rätt eller fel vet jag inte.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2019.11.11 - 01:24:12
Tror inte jag märkt så mkt av nyponen. Men första hinken räckte 7 månader och då var den inte helt slut, eller snarare, jag beställde alltså en ny efter 7 månader. En månadskostnad på ~25 spänn kan jag ta på vinst och förlust. Det lär ju ivf inte vara skadligt och man får ju i sig C-vitamin om inte annat.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2020.03.10 - 14:41:07
Hur har det gått? Har du kommit igång med MSM?

Beträffande nyponen har jag insett att jag tagit för lite. Jag räknade mig som häst och räknade ut lagom dos efter det, 1 tsk för mig. Senare såg jag att rekommendationerna för hund var dubbelt så stor dos per viktenhet, 2 tsk för mig. Skrev till företaget och frågade och de sa 1 msk för människa. Men de jag pratat med på KiF som tycker de får effekt tar 2 rågade tsk, så nu kör jag också på det.

Pratet om MSM i den här tråden borde också ha varit borta...  :loony:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2020.03.10 - 21:47:31
Hur har det gått? Har du kommit igång med MSM?

Nja det går sådär. Jag kom ihåg att ta det kanske 4 dagar på raken och sen har jag totalt glömt bort det.  :bang_head:
Finns de att köpa som kapslar istället?


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2020.03.11 - 00:06:58
Jag tror det. Tycker du det är så äckligt? Ihop med nyponen tycker jag det är riktigt gott. Men jag gillar ju Treo också.


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2020.03.13 - 15:58:29
Mmm tycker det är lite för beskt   :eeek:


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Corny skrivet 2020.04.18 - 01:52:53
Har läst en hel tråd med ert prat. Vad är MSM? Fattar nada. Snälla, förklara för en oinsatt!


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2020.04.18 - 07:43:05
Har läst en hel tråd med ert prat. Vad är MSM? Fattar nada. Snälla, förklara för en oinsatt!


Citat från Granngården
Citat
MSM är ett organiskt svavel som är en mycket viktig beståndsdel för kroppens proteiner kollagen och keratin. MSM är också en kraftfull antioxidant som sätter stopp för fria radikaler i din kropp. MSM är en förkortning för Metyl Sulfonyl Metan och är en mineralförening som finns i nästan alla våra celler.

Vanligt att man ger det till hästar


Titel: SV: Agnes Wold dissar tarmfloran
Skrivet av: Corny skrivet 2020.04.18 - 18:59:44
Tack, snälla!