Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: hemul skrivet 2019.03.04 - 21:18:42



Titel: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: hemul skrivet 2019.03.04 - 21:18:42
Nån kanske fortfarande läser, så tänkte tipsa om agar-agar som förjockningsmedel. Blir väldigt trevlig syltkonsistens och produkten smälter inte av värme. Blir lite tunnare, men ungefär på samma sätt som riktig sylt också blir det. Förvandlas inte till en pöl som om man använt gelatin.

1 tsk agarpulver var precis lagom till sylt på 1 kg hallon. 2-3 dl vatten åkte nog ner också. Nästa steg är att se om det går att få till rönnbärsgelé. Det var det jag egentligen ville göra, men ville inte fördärva den pyttelilla rönnbärsskörden, så testade med sylten först


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.03.07 - 06:35:25
Men nu blir jag nyfiken på när du använder sylt som ska värmas som du inte vill ska smälta?

Bakar jag kakor med sylt så ska sylten absolut smälta och karamelliseras.


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: hemul skrivet 2019.03.07 - 11:00:43
Om man använder gelatin bli det ju som vatten när det smälter. Tror inte det skulle funka i kakor heller. Vet jag inte om agarsylt gör heller. Men jag avsåg t.ex. när man rullar in sylt och grädde i en pannkaka eller har det på en våffla eller har rönnbärsgelé till harsadeln.  :lick:


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.03.07 - 19:15:32
Mhmm men jag tycker nog det är gott när det smälter lite sådär...

 :nod-yes:


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: hemul skrivet 2019.03.07 - 23:42:54
Du har aldrig försökt göra sylt utan socker va? Med gelatin smälter det inte så lite sådär, det smälter helt. Dessutom är det svårt att få till en bra konsistens i första rummet.


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.03.13 - 22:00:32
Klart jag inte försökt göra sylt utan socker!!!  :max-shock:



Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: hemul skrivet 2019.03.14 - 01:01:22
Du borde du inte uttala dig om den heller!  :spank_u:

Man kunde ju tro att du åt LCHF.  :lulz:


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: Subcalva skrivet 2019.03.14 - 22:30:46
 :tongue_wag:


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2019.03.23 - 15:53:24
Nu har jag inte provat sylt med agar-agar, men väl chokladpudding med agar-agar och kan genast erkänna att jag inte gillade skillnaden i konsistensen som blir jämfört med gelatin. Men i sylt kanske det inte märks på samma sätt.  :hm-hm:


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: hemul skrivet 2019.03.24 - 00:50:48
Lever du?  :max-shock:

Jag vet inte hur det blir när man gör det riktigt hårt som det väl måste vara med chokladpudding. Har alltså inte blivit av att göra gelé än. Men sylt ska ju vara rinnigt och det funkade jättebra. Agar ersätter ju inte gelatin i mitt fall. Det ersätter socker. Har tidigare försökt med just gelatin och det blev inte helt lyckat. Geléigt, även om jag försökte göra det löst + att gelatin smälter snabbt av värme. Kan inte tycka att det var någon skillnad i konsistens jämför med vanlig sylt. "Munkänslan" lite mitt emellan vanlig hemkokt och köpesylt.

Var en superbra upptäckt för mig ivf. Jag äter gärna frysta bär som de är med vispad grädde, men jag hatar när saften blandar sig med t.ex. fil. Brukar ju plocka mycket blåbär, även om de torkat bort de senaste somrarna. Så här ska bli blåbärssylt framöver!


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: berittis skrivet 2019.04.06 - 18:51:03
Har du testat att göra chiasylt? https://bakasockerfritt.se/recept-kategorier/item/chiasylt-2   :smile:


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: hemul skrivet 2019.04.07 - 06:43:59
Nix. Har du?


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: berittis skrivet 2019.04.07 - 08:10:04
Ja det har jag. Tycker att det är jättegott. Prova gärna.  :smile:


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: hemul skrivet 2019.04.07 - 08:11:18
Har inga chiafrön. Det blir inte grynigt av fröna då?


Titel: SV: Tjock och fin sylt med agar-agar
Skrivet av: berittis skrivet 2019.04.11 - 19:37:49
Jo, det blir det ju men jag tycker inte att det stör. Jag gillar ju chiapudding också. :)