Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: hemul skrivet 2018.01.12 - 18:14:27Titel: Matens solfaktor
Skrivet av: hemul skrivet 2018.01.12 - 18:14:27
Nä, inte solskyddfaktor! Dummisar.  :club:

Har aldrig hört ordet förr och det visade sig omöjligt att googla. Hamnar bara på resebyråsajter och information om solskyddsmedel, även om jag lägger till ord som miljö och livsmedel. Hur som verkar det vara ett mått på hur mycket energi man puttar in för att producera maten i förhållande till hur mycket man får ut. På sidan 49 i den lokala gratisblaskan finns en debattartikel av en representant för Landsbygdspartiet oberoende. Om det hon skriver stämmer är det mycket intressant och tänkvärt.
http://etidning.uppsalatidningen.se/reader/utiuti/20171221

I det gamla bondesamhället med självhushållning, betesdjur och fäbodar så tillsatte man en (1) energienhet och fick ut sju (7) enheter.
I dagens konventionella jordbruk krävs sju (7) enheter, hittills mest fossil energi, för att få ut en (1) enda enhet.
(http://fetbobba.net/forum_images/solfaktor.jpg)
Titel: SV: Matens solfaktor
Skrivet av: berittis skrivet 2018.01.12 - 20:54:02
Ja, det är ju inte så lätt att välja mat med hög solfaktor. Utbudet blir ju kraftigt begränsat om man ska vara Svegan. Men jag köper ortens när det går och har turen att ha älgkött i frysen. En del hemodlade grönsaker har vi också i frysen. Men vi är inga Mandelmans, hehe. Det mesta i frukt och grönsaksväg är väl importerat förutom vissa rotsaker kanske. Ev. finns det kvar lite svenska äpplen. Vissa produkter som jag absolut vill ha, som te, kaffe, kakao, kokosprodukter t.ex. finns ju bara importerat året om. Så det är inte så lätt.  :sad: