Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.05.07 - 09:38:35



Titel: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.07 - 09:38:35
På förekommen anledning kommer här en liten snabbeskriving.  :flowers:

Ghee är klarnat smör, smörolja. Används mycket i Indien. Det ska vara mycket nyttigare i.o.m. att proteiner och annat krafs som kan brännas när man steker är borta. Det är alltså ett mycket stabilt fett och står sig dessutom, till skillnad mot smör, i åratal. :thumbsup:

Det är jättelätt att göra. Nåja, första gången är det lite skrämmande.  :tongue: Man smälter helt enkelt smör i en kastrull på låg värme. Det börjar stötkoka och bubbla och skvätta när vätskan går bort, så det är ytterligare en anledning att ha det på ettan. Proteinerna samlas dels som ett skum på ytan som man kan ta bort vartefter och dels sätter det sig som ett klet på botten. Man får passa sig så man inte bränner kletet, då är det kört. :max-shock: Till slut kan man se hur det smälta fettet klarnar och blir helt genomskinligt. Då tar man  av det från värmen och silar upp det i en burk. Jag kör med Melitta.

Jag gör 3-4 paket åt gången och då tar det nog minst 2 timmar. Jag har på ettan hela tiden utom precis i början när smöret ska smältas ner.

Googla för mer ingående beskrivningar. Men det är inte alls så komplicerat som en del får det att låta.

TILLÄGG: Det står oftast att man ska ha osaltat smör. Men det går lika bra med selleri!  :lol1:
Saltet skiljs ut med prottisarna och hamnar i skummet på ytan, så det går bra med saltat smör också.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.05.07 - 09:47:00
Jag håller med dej att det inte är så komplicerat att göra ghee. Har gjort det några gånger.Det man får se upp med är att det inte bränns vid. :smile:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.07 - 09:51:06
Håller med. Det verkar som det blir hetare just på slutet. Jag tycker man får passa det lite när det är på gång att klarna.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.07 - 13:02:51
Glömde en sak. Läser man beskrivningar så står det alltid att man ska ha osaltat smör. Det behövs inte alls. Allt saltet samlas i det där skummet på ytan. Tyvärr. Annars skulle jag äta upp det.  :lick:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.05.07 - 15:27:15
Kom just hem med 4 paket SMÖR från Lidl.
 :lick: :wave:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.07 - 15:29:33
Ska'ru koka?  :clapping:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.05.07 - 22:12:14
Nä, jag hyvlar kallt. :yay:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.07 - 22:27:38
Du e en hårding!  :lick:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.27 - 04:22:23
Behåller Ghee något utav smörsmaken?... för om den gör det så borde den ju vara mummsig att göra en Majonäsbaserad Bea Sås på! :dribble: 
nån av er som brukar göra detta som vet?


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.27 - 06:12:39
Ja, det smakar ungefär som skirat smör som fått kallna - sältan. En del gör majjo på det, men personligen tycker jag inte om det. Vill ha majjon kall och det går ju inte.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.27 - 06:45:19
Ok! då vet jag!.. ska prova att göra majonäs på detta.. och sedan göra Bea Sås på det hela!  :lol: borde ju bli liknande den där krämiga "Köpebean" eller hur!  :whink:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.27 - 06:45:52
Hur förvarar man Ghee.. sen då?.. i flaska i rumstemperatur... eller i kylen?


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.27 - 16:41:58
Vilket som.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.27 - 21:43:44
Behåller det sin flytande form även i kylskåpet?.. eller stelnar det då? :confused3:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.27 - 23:02:08
Stelnar.  :lol:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.27 - 23:24:47
och när man tar ut det i rumstemperatur igen då?...


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.28 - 02:18:51
 :club:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.28 - 02:37:06
 :lmao: ... måste ju bara fråga!  :lmao:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.28 - 05:39:26
och när man tar ut det i rumstemperatur igen då?...
Hahahahaha! Det var det roligaste jag har läst på länge!  :lmao: Förlåt Kwidell! Men det var det faktiskt!  :shy:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.28 - 05:49:31
Jag bjuder på den!  :lol: :flirting:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.01 - 08:18:54
Hittade just en jättebra länk till en beskrivning av hur man gör Ghee.. med bilder och allt! :laugh:

http://www.recepthjalpen.se/articles_ghee.php



Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.01 - 18:36:41
Ja, så där gör jag. Fast 1 timme - då får man nog ha bara 1 pkt smör.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.01 - 23:56:46
har gjort Ghee nu... men jag funderar på om jag lät den koka tillräckligt länge...? när jag hällde upp det så var det klart men gult... nu när det svalnat i rumstemperatur så är det aldeles grummligt?... ska det vara så? eller har jag låtit det koka för kort tid?!  :confused3:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.02 - 01:23:06
Närå. Det stelnar ju inte allt på en gång. Det ska se ut som alldeles klart kiss när du silar upp det, ingen dimmighet. Man kan typ läsa rakt genom burken. Om den är av glas alltså.  :tongue:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.02 - 21:32:34
ja men det kunde jag!... men nu är det aldeles tvärgrummligt. ser ut lite som Bivax faktiskt! :confused3: .. i rumstemperatur...


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.02 - 22:43:52
Men hur tror du att det ska bli när det kallnar? Som klaris?  :rolleyes:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.02 - 23:03:53
trodde det skulle fortsätta vara lite som en olja faktiskt. men om detta är normalt så är jag nöjd!.. ville bara försäkra mig om att jag inte gjort fel nånstans!   :rolleyes:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.04 - 13:15:50
Jaha, då har jag provat göra ghee. Efter många om och ännu fler men så ansåg jag tillslut att det var klart, jag fick sila det flera j-vla gånger för att få det klart och fick ändå slänga det sista.  :angrywife:

Jag provade först sila med tygfilter men det var totalt värdelöst, sen med kaffefiltret var inte mycket bättre för där ville oljan inte ta sig sig igenom alls på egen hand, det vara bara skiten om snällt gled igenom filtret.  :bang_head:
Hur många timmar(?) tar det för oljan att ta sig igenom filtret för er? Och blir det verkligen klart utan allt för mycket som slängs bort?


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.04 - 13:33:16
Efter ännu mer googlande så verkar det som att det ska vara så att man får slänga det sista för att inte få med den fina bottensatsen. Då blev det kanske inte så fel ändå.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.04 - 13:36:58
Du ska slänga bottensatsen, men den brukar vara fast och rörs inte upp i den klara gheen när man häller, eller mycket lite av den ivf. Jag brukar hälla av allt som är flytande.

Hällde du oljan varm genom filtret? Brukar inte vara några problem alls.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.04 - 13:43:26
Min bottensats blev jättefin och ville bara följa med genom filtret och inte stanna kvar i pannan. Första gången lät jag oljan svalna lite, som det stod i länken från kwidell. Efter den misslyckade filtreringen värmde jag upp oljan och hällde den varm genom filtret men jag hade lika gärna kunna ha en tät plastpåse som filter. Jag kunde inte hälla av allt flytande för då hade den fina bottensatsen följt med. Vilket märke var det på dina filter? Äkta melitta? Jag hittade ICA-filter i gömmorna och de var inte bra.  :angrywife:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.04 - 14:05:46
Du kokade det inte tillräckligt länge. Oljan ska bli helt klar, redan i grytan alltså. Du ska se bottenskräpet kristallklart genom den som om den vore lite gulfärgat vatten.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.04 - 14:35:21
Men oljan blev helt klar, det vara bara det att en del av bottensatsen blev så fin att den ville genom filtret. Aja, jag ska prova fler gånger om det smakar bra.  :nod-yes:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.04 - 14:40:53
Är du säker? Tyckte det var svårt att se i början, för den blir först ganska klar, man ser igenom den och så, men sen plötsligt så är den glasklar. Mitt bottengrums brukar bli brunt, som en skorpa nästan, och jag får passa så det inte bränns.

Bäst att du har det i kylen för om du inte fick bort allt skräp så kommer det inte att hålla sig.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.04 - 14:42:19
Vänta nu, "pannan" sa du. Gjorde du bara jättelite i en stekpanna? :goggle:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.04 - 14:50:29
Nä det blev en miss där, ingen panna här inte det var förstås en kastrull.  :nod-yes:

Okej, jag ska ha den i kylen och koka den ännu längre tid nästa gång.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.07.05 - 08:54:36
tänk vad man lär sig i detta forum.. :rolleyes:

Men lidl smör, jag använde det förr ofta men jag även regelbundet haft härskade eller illaluktande/smakande paket. Antar det är annat smör hursomhelst än det ni har i svenska Lidl.

Kommer nog att testa ghee inom kort. Koka en timme lät länge men vad jag förstår dröjer det ännulängre?


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.05 - 11:31:09
Har inte Lidl samma varor överallt, om de heter samma alltså?

Tror tiden beror på hur mycket man gör. Jag brukar göra rätt mycket på en gång, 2-3 kg sådär, dels för att det är inget man vill göra varje vecka, men också för att det hela går lite lugnare till med större volym. Men testa med mindre först, för det kan hända att du bränner det innan du lärt dig hur du ska vakta på det.

Men nu är jag så less på ghee så jag kommer inte att göra det på länge! Köpte ju massor med smör för 14:50 halvkilot tidigt i höstas och var tvungen att göra ghee på det mesta för att få rum med det. Nu har jag varit tvungen att steka i ghee för att bli av med det. Men nu är jag inne på sista burken.  :clubhead: Men det var helt nyligen jag började köpa smör igen, så det var nog en rätt bra affär. :lol:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.07.05 - 11:40:22
Jag lyckades ju använda upp det ghee jag gjort men det var inte lätt. På något sätt hade jag lyckats förtränga hur mycket det sprättar när man steker i olja, så även smörolja!  :angrywife:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.05 - 11:43:03
Jupp. Och smaken blir annorlunda. Men ibland är det bra och man kan ju blanda ghee och smör så uppför det sig lite lugnare.

Fast att laga mat i ghee hela vintern och längre blev liiiite tjatigt faktiskt. Det smör jag fryst hade jag ju till smörgås, men det var ju en mindre mängd.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.07.05 - 12:13:17
Jag hann bara skriva förra inlägget så började jag fundera på att ge ghee en ny chans, trots att jag blir galen på sprättandet.  :blink:  :shy:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.07.05 - 14:13:22
Har inte Lidl samma varor överallt, om de heter samma alltså?



Nepps! jag har besökt lidlar i sverige och i tyskland. Visserligen kommer vissa saker överens men sen är det bl.a. anpassad till landet OCH använder dom sig med t.ex. mejerier av lokalare produkter. T.e.x. här i holland är det normalt med ett visst slags vaniljkräm till efterrätt (olika smaker, chocklad, hallon, jordgubb, alltså mejerikrämer med smak) men det finns inte i tyskland eller hos er. Här kan jag inte få tag på fil, men det finns i svenska Lidl. Ni har god (som svensk) grillkorv, vi har bara pytonsmakande (som holländarna anses gilla) grillkorv.

Ganska roligt att kolla skillnaderna med affärerna! När jag går till mina svärföräldrar som bor nära tyska gränsen går vi ibland över till tyska lidl för dom har helt andra saker ibland. Och är billigare.  :eeek: Så jag tror att smöret från lidl är svenskt smör. Och inte belgiskt eller holländskt som vi har här.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.05 - 14:15:55
Jo, så jag. Men OM de har just det här smöret, då är det väl samma? Fast det är klart, det är tyskt smör som har fått ett finskklingande namn och det är säkert för att lura oss i Skandinavien specifikt.  :crazy:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.07.05 - 14:33:21
måste stå på smörpaketet var det kommer ifrån. Iaf här måste det.

Kom på en sak, när jag var i tyskland för 2 år sen kunde jag (dock inte på lidl) köpa irländkst smör. GOTTTTT var det, mycket godare. Dags att åka till tyskland igen. (dock 3 v kvar tills dottern har sommarlov, får bli efter dom veckorna)


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.05 - 14:35:16
Här är det finska bäst, Valio. Åker ut till en stormarknad bara för att köpa Valio osaltat, de flesta butiker har bara det saltade.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.07.05 - 14:37:10
har läst mycket om valio.
nu är jag avis  :so_mad: :so_mad: :so_mad:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.05 - 14:40:47
Ja och saltar man själv smakar det som fäbodsmör nästan! Jag började salta själv för att jag blev rädd för antiklumpmedel. Men det visade sig bli så mycket godare att nu vill jag inte äta köpesaltat. Jag tror att det beror på att saltet inte blir så homogent blandat, utan det är som små klumpar av saltare smör, om du fattar. Och att det är godare med kavarnmalt havssalt förstås.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.07.05 - 14:44:47
det förstås. Saltat smör är ovanligare här. Det går att köpa men är dyrare.

mm för några år sen gick det att köpa normandiskt smör, saltat och extrasaltat. DEN var också mycket god. mm det hjälper ganska bra att skriva så mycket om mat, jag har inte snaskat i mig något under tiden hahaha!


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.05 - 14:49:14
Det kan det göra. :nod-yes: Nu när jag håller igen på kalorierna också så är jag hungrig på mer när jag äter, men det går över efter ett par timmar. Jag brukar faktiskt kanalisera det genom att tänka på nästa måltid, vad jag ska äta och hur gott det ska bli. Kanske krångla till det lite med saker som måste förberedas eller börja fixa med grönsaker eller så i förväg. Man skulle ju tro att det skulle göra en mer hungrig, men det gör att jag blir fokuserad på och ser fram emot nästa mål istället för att sura över att det förra målet var lite för litet.  :shy:

Just ja, ni har ju så klart osaltat smör! Bra, då kan man göra som man vill. Svårt att få bort saltat om det redan är där liksom.  :lol:


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.03 - 18:06:27
Jag tror nästan att jag måste prova göra ghee igen, trots att jag inte gillar när det stänker. Hur var det nu, smälte ni smöret på högre värme och sedan sänkte eller hade ni svag värme hela tiden?  :hm-hm:
Och silade med vad? Kaffefilter tog halva dan och tygfiltret släppte igenom allt.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.03 - 18:34:11
Du kan inte ta en vanlig silduk. Lägg en bit lakan eller liknande i ett durkslag. Melitta funkar, men en del säger att det inte är så nyttigt, att lim och skit kan lösas ut. Jag tror inte ditt var riktigt klarnat om det tog sån tid. Det brukar rinna som vatten i början, sen mot slutet blir det ju lite segt.

Det spelar ingen roll hur du gör bara du inte bränner.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.04 - 10:45:09
En bit lakan borde jag kunna få fram, ska absolut prova det, tack! Spelar det någon roll om det är vävt på vanligt sätt eller som satin?  :hm-hm:
Visst, Melitta kanske inte är så nyttigt men jag använder det ju aldrig till kaffe i alla fall.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.04 - 13:11:43
Vet inte. Har aldrig använt satintyg till silduk.  :tongue:

Har för mig att farligheten har att göra med den heta oljan. Fettlösligt lim kanske? Den kan ju vara betydligt varmare än vatten också. Ivf, du kan låta oljan svalna av en del innan du börjar hälla. Grumset sätter sig bättre då och risken att skolla sig är mindre. Var försiktig om du använder melitta. Det kan bli rätt ranglig uppställning och välter filtret mot en så får man nog brännskador som heter duga på lilla magen. Mitt välte en gång när jag stötte till det med grytan, men från mig tack och lov. Fick bara ett litet stänk på armen. Efter det har jag blivit mycket försiktig och öser över oljan med en soppslev. Dessutom är det risk att man smälter filterhållaren om man häller i den skollheta oljan.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.04 - 13:41:04
Har ett lakan av bomullssatin som ska kasseras, så jag provar väl i alla fall.

Ja det blir lätt rangligt med melittahållaren, det upptäckte jag förra gången men som tur var välte det aldrig. Har för mig att jag lät oljan stå en liten stund innan jag började hälla upp den förra gången, just för att den är så sabla het annars.


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.05 - 07:26:23
går nog bra med satinväv, om den är bomull vill säga. Annars är det polyester eller en annan konstgjord fiber och det vet jag inte hur den håller sig i hett fett..

men är den satinvävd men bomull går det nog bra.

annars kanske kassera en gammal köksduk som är vanligt vävd.. (tuskaft eller kypert) Dom brukar vara bomull :)


Titel: SV: Ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.05 - 09:16:06
Jadå det är bomull. Den där syntetsatinen är hemsk! De kökshanddukar som ska kasseras är så slitna att de inte duger som siltyg, resten av är lin och de håller ungefär hur länge som helst om man inte är vårdslös när man torkar diskade knivar.  :smile: