Fetbobbas Forum

Hälsa => Träning och motion => Ämnet startat av: hemul skrivet 2017.03.12 - 07:28:10Titel: Hur mycket muskelmassa kan man lägga på sig?
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.12 - 07:28:10
Hittade ett intressant blogginlägg.

"[...]studier som kommit fram till att en människa maximalt kan lägga på sig 6 gram torr muskelmassa (20 gram med vattnet) per dag om han gör det utan otillåtna preparat. [...] Denna siffra tycker jag stämmer väl överens med siffran 2kg muskelmassa per år (7kg med vattnet) som ofta används bland fackfolk"

2 kg per år är en siffra jag sett förut. Men det jag inte förstått förut, eller det som ingen brytt sig om att förklara, är att detta gäller "torr muskelmassa". Siffran 7 kg per år låter ju mycket mer tilltalande. För kvinnor hittade jag inget rimligt. Bara hur mycket man kan lägga på sig med extrem träning (de siffrorna är högre än de där 2/7 kilona för män).

Man får väl anta att ovanstående gäller män. Så om man leker med siffran 20 g per dag skulle det teoretiskt (för en man) kunna ge 600 g per månad. Det är ju en hel del och kan faktiskt förklara visst stillastående på vågen om man samtidigt vill gå ner i vikt. Det borde ju också vara så att man lägger på sig mest i början av träningen när man är klen och ovan.