Fetbobbas Forum

Hälsa => Träning och motion => Ämnet startat av: hemul skrivet 2017.02.23 - 05:16:41Titel: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.23 - 05:16:41
Bad sjukisen lära mig hur man gör marklyft. Har inte tordats ge mig på det själv. Men nu slog det mig, om man gör marklyft, är det då någon idé att göra knäböj också? Är ju rätt mycket samma rörelse. :confused3:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Sorla skrivet 2017.02.23 - 11:43:30
I marklyft går man ju inte ner lika djupt i knäböjen. Men när man tränar knäböj går man ner till 90 grader. Så det är väl bra att köra bägge.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.23 - 12:45:16
Han sa att man kunde gå djupt. Tror jag i alla fall. Hittade en uppgift på att av knäböj blir framstidan stark och av marklyft baksidan. Låter ju helt flärpigt.   :huh:

Man kan ju göra belastat knäböj också. Då förstår jag ännu mindre skillnaden. Nu ska jag inte gå mer förrän jag känner behov av det, så jag kan inte fråga sjukisen heller.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Sorla skrivet 2017.02.23 - 15:01:31
Du får väl känna ett behov då.  :lick:

Har du ett kvastskaft när du kör marklyft då?


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.23 - 15:49:33
Har inte listat ut nåt bra än. Först tänkte jag fylla en säck med sand. Men jag har ju ingen sand, kan inte sno så mycket från föreningen, vi köper i säck och har alltid brist. Sen tänkte jag ett par plastdunkar. Men det känns inte bra med en i varje hand, så kanske hänga dem på ett skaft. Provar med det i morgon.

Sjukisen sa att 20 kg var bra att börja med, men så mycket törs jag inte. 10 kanske, två 5-litersdunkar med vatten. Funkar jag det ska jag fixa en säck sen. Man ska ju kunna hämta gratis santd på olika ställen.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Sorla skrivet 2017.02.24 - 11:07:42
Är inte vatten smidigare att dona med? Då kan du variera smidigt utan att damma ner hela lägenheten tänker jag.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.25 - 11:37:43
Men dunkar skvalpar och gungar. Tänkte inte ösa i sanden inomhus.  :tongue:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.27 - 04:29:16
Det gick faktiskt utan skvalp med två 5-liters dunkar. Men jag kunde ha dem i mitten på stången, de fick plats mellan fötterna liksom. Tror det blir värre när man hänger på fler dunkar. Kollade på färdiga såna där säckar. De är jättedyra och de flesta är klassade för rätt låg vikt, 15-25 kg sådär. Sjukisan tyckte ju jag skulle börja med 20 och det skulle jag nog klara också, men jag är rädd att göra illa mig om jag gör fel, så jag kör med 10 tills jag känner att jag fått in den rätta knycken. Jag har en stor canvas säck på vinden, militärt överskott, men den vill jag inte riktigt förstöra. En postsäck eller liknande vore nog toppen. Är det nåt du kan köpa loss billigt kanske, Sorla?  :flirting: För de är väl fortfarande i tyg?

Hittade postsäckar på en sajt med överskott, men de var dyra + dyr frakt. Classe har jutesäckar, men det känns lite som det är för glest och obehagligt material.
http://www.clasohlson.com/se/Jutes%C3%A4ck/40-7169

Kollade på Styrkelabbet. Han gör annorlunda mot vad jag fick lära mig. Böjer inte knäna så mycket och har ryggen mer rak. Jag blev tillsagt att skjuta ut rumpan och svanka rejält med blicken rakt framåt för att inte tappa svanken. Här tittar de i golvet en bit framför och har ryggen rak snarare än svankad. Vilket är rätt? Finns det olika skolor kanske?
http://www.styrkelabbet.se/marklyft/

Beträffande hur mycket man ska böja knäna, efter att ha sett fler videos tycker jag det ser ut som de flesta mera böjer sig ner med mjuka knän än verkligen gör ett knäböj. Är det så du menar, Sorla?

Ivf känndes det som en väldigt skön övning, så det här kommer jag att köra. :nod-yes:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Sorla skrivet 2017.02.27 - 11:35:58
Precis så menade jag, Hemul. Mjukt knäböj men det mesta i höften. Kul att du har hittat något du gillar. Du och Magnus.....


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.27 - 11:44:53
Magnus? Är det han med styrkelabbet?

Ja, jag vill göra alla grejerna man kan göra med kroppen som motstånd + marklyft. Har lärt mig att man kan göra sidplanka mot en vägg, så det har jag börjat med. Måste ner till min pre-armbrottsvikt innan jag kan vara på golvet. Det gör för jävla ont i knäna. Men det kan ju vara bra att mjukstarta. Kör armhävningar mot diskbänken, det skulle jag inte orka på golvet ivf. Å så gör jag plankan mot köksbordet. Sidplankan gäller på armarna för mycket mot bordet. De har tappat all kraft. Gör jag det på armbågen är det fara att glida iväg, så vägg får det bli tills det går på golvet. Så hittade jag ju nånstans att man kan göra pullups liggande med en stång över ett par stolar. Så det blir det också sen.

Eller gör och gör. Jag började igår. Men jag har gjort en fin tabell, så det finns ingen återvändo. Nästa gång ska jag börja lägga till medicinbollsövningarna också om jag kan pussla ihop det igen. :tongue:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.27 - 11:47:56
Jaså, den Magnus! Nu kom bilden.  :tongue: Jag gillade honom i den där deckaren vad den nu hette. Jag ska bli som han. Fast kvinnligare och sötare. :nod-yes:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Sorla skrivet 2017.02.27 - 11:49:29
Härligt hemul!  :clapping: Vilken inspiratör du är! Vill du visa din lista?

Ja, han är inte alls tokig. Och en djävul på att dansa. Han var ju med i Lets dans och var ruggit smidig trots den kroppen.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.27 - 12:02:48
Det är inte komplett än. Lägger till vartefter så jag inte ska krokna.

Styrkegrejer
Armhävningar
Knäböj
Tåhävningar
Marklyft
Plankan
Sidoplanka
Axelpress
Biceps

De två sista är med hantlar. Kanske inte heter axelpress då, armar uppåt sträck med hantlar?

Med gummiband
Rodd
Sned push

De här fick jag av förra sjukisen och det är vad jag kallar dem. Känner mig fortfarande stel över skuldrorna så jag fortsätter med dem. Inte speciellt tungt, men för att mjuka upp (tror/hoppas jag). Rodd är stående med bandet runt ett dörrhandtag. För pushen tar man bandet över ryggen och fram under armarna. Sen pushar man ungefär 45 ° eller lite brantare uppåt-framåt. Det skulle ta alla muskler över skuldror och axlar, sa han. Jag tvivlar lite, men det är säkert bra.

Höftövningar
Benspark
Sidstep
Snoddgång

Mina egna namn på övningarna jag fått för höfterna. Den första är den där jag hittade på tuben. Håller i en stol och bendlar framåt-bakåt med benet och sedan i sidled. Sidstep heter nåt annat egentligen. Liksom utfall åt sidan så långt man kommer? Har precis börjat klara att göra det med ett litet hopp. Kunde inte alls hålla balansen i början, så det är bra träning så också. Det tredje är att gå bredbent fram och tillbaka medan man spänner ut en snodd mellan fötterna. Liksom föra fötterna rakt fram så snodden är spänd hela tiden.

Höftövningarna varannan dag och resten den andra dagen är planen. Egentligen vill jag köra styrka var tredje dag som jag gjorde förut, men det bli svårt att få ihop det med höftgrejerna. Så jag kör så här tills jag kommit igång lite mer och det blir lite tyngre. Höftgrejerna är inget man blir trött av efteråt, så det blir som vilodag ändå.

Det var läskigt att inse hur mycket armarna tappat. Det var fullständigt vidrigt att göra armhävningar och jag gjorde bara 3x8. Tror jag gjorde 3x12 eller 15 förut.Sidplankan med vänster arm mot väggen var också hemsk. Blev alldeles förskräckt för jag kunde inte räta ut armen helt. Men insåg att det berodde på att jag inte orkade. Knäböj var däremot inget problem alls, men benen har jag ju så klart belastat hela tiden.
Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.28 - 11:21:08
Jag trodde inte jag fått träningsvärk men jäklar vad det gjorde ont i tuttfästena när jag gjorde armhävningar idag! Men det inspirerade mig bara att göra flera.   :dumbbells: :cool_big:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Sorla skrivet 2017.03.01 - 02:02:05
Det var en bra lista. Jag har inspirerad av dig gjort en lista för min rörlighet i rygg och höft. Men sen hittade jag en artikel av Jacob Guidol där han rekommenderar att msn jobbar parallellt med aktiv och passiv rörlighet. http://www.tyngre.se/artiklar/hur-oekar-man-sin-roerlighet (http://www.tyngre.se/artiklar/hur-oekar-man-sin-roerlighet)
Så nu behöver jag utveckla min lista.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.01 - 03:36:09
Jag tror att med några få tillägg är det rätt heltäckande va? Ska unna mig en tid hos sjukisen för att fråga längre fram.

Nu gör jag dips också.  Hade glömt bort den. Mot köksbordet och föröker hjälpa till så lite som möjligt med benen. Klarar inte sittande mot stol. Hade glömt bort den. På sikt hoppas jag kunna skippa alla hantelövningar utom axlarna. Tror armhävningar + chins ger armarna det de behöver om jag fattat rätt. Men jag vill få tillbaks styrkan snabbt och chins kommer att dröja. Måste kunna vara på golvet, fixa en järnstång.... Och två övningar med medicinboll har jag lagt till. Ska lägga till fler sen. Tänkte man kan köra det som uppvärmning liksom, det är övningar man får upp pulsen rätt bra av. Jag har ju inte så tunga bollar (1-3 kg).

Och marklyft är jättekul! Spar det till sist som belöning för jag ser fram emot att göra det. Känns så bra i ryggen efteråt. Det verkar lösa upp den där stelheten jag alltid har i höger sida. Jätteskönt! Är så taggad att öka vikten, men jag ska inte göra det förrän jag känner att jag kan göra alla reps utan att göra fel. Vill gärna titta ner och då blir det fel. 10 kg känns rätt lätt, så det pallar jag nog lite felaktiga lyft med.

Passiv och aktiv rörlighet? Är det mer skit man måste lära sig och tänkta på alltså?


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.01 - 04:39:10
Roligt - och otroligt - att jag kunnat inspirera någon förresten. :lol:
Den här gången har jag gett mig fan på att inte lägga av också. Blir det en fin sommar och jag är ute mycket så blir det så klart mindre. Men jag tror man kan köra en gång i veckan eller så som underhåll. Än så länge går det bra att cykla och träna samma dag, det gjorde jag igår. Men jag var ute bara drygt 1½ timme. Efter en heldag på cykel skulle jag inte orka och det är nog inte bra heller.

Jag tog mig friheten att laga din länk.  :whink:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Sorla skrivet 2017.03.02 - 10:14:13
Tack, det var bra att du lagade. Hade inte tillgång till min dator och det blir så fippligt i telefonen. Tänkte att jag får väl laga den sen, eller så gör du det för du fattar ju ändå vad jag menade.  :tongue:

Jag har ju egentligen inte ens kommit igång med att träna enligt min lista. Migränen kom emellan. Så nytt är det.  Chins mellan två stolar på golvet var bra. Vi har en som  man hänger i dörröppningen. Helt värdelöst. Jag kommer ju inte ens en cm. Bara hänger där som en död fisk.

Marklyft vågar jag inte med min ländrygg som den mår just nu. Först rörlighet. Sen vikter. Provade lite med en pinne bara, och det var inte skönt i länden.Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.02 - 13:13:30
Ja, jag vet inte hur jag kom på det, en youtubefilm antagligen, men vet att jag skrev om det här. Hade ju funderat i åratal hur man skulle kunna göra. Sisson visar en lättvariant där man stöder med fötterna på en stol, men man ska ju ändå sätta upp en stångjäkel på nåt sätt. Frågade förra sjukisen och han sa att det borde träna samma muskler som om man gör det riktigt, men inte i samma grad förstås.

Mitt (senaste) koncept jag hade förut tycker jag var bra. Var tredje dag, men kom nåt emellan var det tillåtet att hoppa över och göra första möjliga dag därefter istället och så började jag räkna var tredje därifrån. Visste jag att jag inte skulle kunna en träningsdag var det även tillåtet att göra en dag för tidigt, bara det blev minst en dags vila emellan. Det hände ju inte så ofta dock.  :tongue: För mig funkade det bättre med flexibilitet än att köra stenhårt vissa dagar som jag gjort tidigare. Och man slipper de där negativa failtankarna. "Nu missade jag igen! Jaha, nu är allt förstört!"


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.02 - 17:11:46
Vilka muskler arbetar vid marklyft? Jo...

(http://fetbobba.net/forum_images/what-muscle-groups-do-deadlifts-work.jpg)

Fattar man ju att det måste vara bra! Ska man bara göra en sak är det nog banne mig det här.  :nod-yes:
Här kan man ser mer vad olika typer av marklyft gör: http://www.darkironfitness.com/what-muscle-groups-do-deadlifts-work-a-quick-display-of-the-different-types-of-deadlifts-and-the-muscle-groups-they-target/ .

Idag tittade jag bara ner två gånger (av 30 möjliga) när jag satt ner "stången". På lördag blir det 15 kg.  :dumbbells:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.02 - 17:20:43
Den där rumänska varianten borde ju du köra, Sorla!  :lol:

Här är en intressant tabell över vad man borde klara.
http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/DeadliftStandardsKg.html
Om man antar att jag borde väga 60 kg, man ska väl inte räkna tjockisvikt, så skulle jag alltså börja med 35 kg. Det tror jag faktiskt vore rimligt att klara, men jag skulle nog göra illa mig och få väldig träningsvärk, so me prefers to thread lightly and steadily.  :nod-yes:

Knäböj räknar jag mig inte som helt "untrained" på. Som novice skulle jag klara 50 kg. Nästan 20 kilo mer än övervikten jag dras med. Hmm, knäna skulle nog poppa då. :confused3:
http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/SquatStandardsKg.html

Finns länkar till några fler såna där tabeller här: http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html .

Vilket leder till frågan, hur mycket tar fetsmart i bänkpress?  :biggrin1:Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.02 - 17:48:38
Å jäsingen så smart! Hittade den här sidan om att göra egen styrketräningsutrustning. En bit ner fyller de cykelslangar med sand. Ser ju rätt mesigt ut, men så perfa att göra långa sandkorvar som man kan fylla postsäckarna Sorla ska fixa till mig med! Kan man ju reglera vikten jättebra. Cykelslang får man gratis på vilken cykelverkstad som helst. De tycker det är kul och bra att bli av med skiten. Man borde t.o.m. kunna fixa lite fler hantlar på det här sättet. Mjukt och bra är det också med gummi. Tyst och skadar inte golvet ifall man klantar sig.

http://www.wikihow.com/Make-a-Homemade-Weight-Set

Skivstången de gör genom att gjuta fast hinkar med cement i ändarna på ett järnrör föll mig däremot inte på läppen.  :laugh:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.03 - 14:06:30
När det gäller marklyft ska man ha ryggen rak, dvs neutral och inte svanka speciellt mycket.
Här finns en mycket bra genomgång av hur man ska hålla ryggen (och höfterna - och knäna).

http://www.youtube.com/watch?v=VO7cjiYJIkE


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.03 - 14:13:02
Tack. Jag tycker också det känns mer naturligt så. Ska man inte puta ut med rumpan heller, som sjukisen sa?

Fick av en slump tag på en järnstång idag utan att behöva åka till skroten. Tror det är galvat järn. Grått, slätt och fint. Inget skrovligt roströr här inte. Lite kort till skivstång, men jag tror den blir bra för pullups. Tror det fanns fler också. Ska återvända till brottsplatsen.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.03 - 23:54:04
Jo rumpan så långt bak som möjligt tror jag de säger i videon så det är nog det sjukgymnasten menar.

Sen det där med svanken. Man ska ha sk neutral rygg vilket är en något lätt svank för de flesta. Om man sen börjar lyfta lite tyngre så är det lätt att man tappar hållningen i ryggen och istället börjar krumma ryggen. Om man då säger till någon att man ska försöka svanka när man marklyfter kan det vara lättare att hitta rätt hållning.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.04 - 04:37:57
Så det är inte fel att verkligen svanka, om det nu blir så? Vill ju inte göra illa mig.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.04 - 06:34:04
Nä fast det är viktigt att försöka träna in rätt teknik. Ibland blir det lättare när man faktiskt får lite vikt att lyfta. Nåt som kan vara lurigt i början är att verkligen hålla skulderbladen på plats. Det är lätt hänt att man rundar axlarna för att nå ner till stången. Det är därför alla "riktiga" vikter är lika stora i diameter oavsett vikt. Så att man böjer sig ner lika långt oavsett om man bara har 5 kilo på stången eller 150.

Jag tycker jag har rätt bra teknik men när ska göra "lyft" utan stång överhuvudtaget vid uppvärmning på Cirkelfyspass som jag går på så känns det verkligen jättekonstigt hur jag böjer i höften och knäna. Men å andra sidan är ju risken att göra sig illa minimal.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.04 - 06:46:31
Suck. Ska man tänka på skulderbladen också. Ska man dra dem bakåt eller bara undvika att runda axlarna?

Jo, jag menar inte att jag ska gå in för att svanka. Tänkte mer om det är OK om det blir fel åt det hållet. Ibland känns det som jag måste överdriva för att det inte ska bli fel och stirra rakt framåt. Då kommer ju svank automatiskt. Bättre att försöka förbättra från det hållet än från "fel" håll med rundad rygg, tänker jag?

Hur mycket tar du i marklyft då? Så jag har nåt att sikta mot.  :lol:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2017.03.04 - 11:46:41
Sorla, vi har också en sådan stång i dörröppningen. Jag gör omvända, dvs sänker mig ner långsamt istället för att dra mig upp. Den sitter rätt lågt, så jag kan hoppa upp en liten bit och måste böja knäna för att kunna ha raka armar utan att komma ner i golvet. Har man högre upp kan man kanske ha en pall eller så. Även i de perioder då jag kunnat göra ett par chins har jag klarat väldigt få och kunnat få till några extra reps på detta vis.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.05 - 01:12:57
Du behöver inte dra skulderbladen bakåt utan bara hålla dem raka. Och det är egentligen det som gäller för hela ryggen. Om du tänker dig en bra hållning när du står rakt upp så ska du bibehålla exakt samma ställning genom att fälla i höften och böja lätt på knäna. Plättlätt!
 :nod-yes:

Jag har haft ont i armen (förmodligen lite överansträngning) så jag har inte kört min vanliga marklyftsträning sen i augusti men nu när jag kommit igång på cirkelfysen känner jag att det börjar bli dags. Men just nu kör jag 46 kg.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.05 - 05:08:07
Shit! Vad är den vanliga då?  :eek:

Och tack. Då fattar jag.  :whink:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.06 - 11:20:19
Jäklar vad det kändes att öka från 10 till 15 kg! I korsryggen. Var nog en jäkla tur att jag inte lyssnade på sjukisen och började med 20. Känns som gränsfall med 15 kg. Svårt att veta om det är bra att det gör lite ont eller om det inte är det.

Men det funkar med två dunkar på stången. Kanske går med 3 med, bara alla utom två är fulla så det inte skvimpar runt hej vilt.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.06 - 12:49:26
Du kanske ska gå ner till 12,5 kg? Bättre att öka långsamt och stadigt


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.06 - 15:00:30
Tror det går bra. Gick över rätt fort. Och jag började ju på en väldigt låg nivå. Tycker det är svårt ibland att känna skillnad på vad som är bra ont och dåligt ont ibland bara. Om det hugger till, då vet man ju. Men om det bara är småont som byggs upp är det svårt.

Hittade en lekplats nära mig med massor med runda stänger i olika höjder. Här ska bitas huvet av skammen!  :lol:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.06 - 23:03:41
Dagen efter ett rejält pass och man går runt stel som en pinne undrar man ju verkligen om det där med träning är så himla bra för rörligheten. En hundraåring ser förmodligen piggare och smidigare ut.

 :lmao:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.07 - 05:32:37
Det gick bra. Kände mig rejält ledbruten i hela kroppen när jag vaknade, men ingen värk i ryggen. Det andra försvann snabbt. Kvar är hulkighet över skuldrorna. Måste vara pullupsen. Det tar tydligen fast det känns som ingenting när man gör det (stång i brösthöjd) Var till lekplatsen i mörkret igår. Kändes lite fånigt för jag fejsade en mur av fönster på andra sidan gatan. Kommer väl att bli en visa i kvarteret, men sånt får man ta.  :lol1:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.07 - 12:11:16
 :clapping:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.07 - 14:55:15
När jag tänker efter är jag nog redan en visa i kvarteret.  :loony:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.08 - 12:59:28
Styrkegrejer
Armhävningar
Knäböj
Tåhävningar
Marklyft
Plankan
Sidoplanka
Axelpress
Biceps

Nu med dips samt pull- och chinups. De förstnämnda mot köksbordet och de sistnämnda med en stång i brösthöjd. It is completed. Det var ungefär det här jag ville få ihop, även om jag gör mesvarianter av mycket. Men man måste ju börja någonstans. Kanske finns bättre övningar, förslag mottages gärna. Men jag tror ivf jag täckt in det mesta.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.08 - 13:01:55
Jag trodde planken var det tråkigaste man kunde göra, men sidoplankan är banne mig ännu tråkigare! Hoppas det hjälper, för det är näst intill olidligt i all sin händelselöshet.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.20 - 10:38:00
Uppdaterad lista. Säg gärna till om jag missat någon viktig muskel. Är inte så bra på det här.

KONDITION - när det faller mig in. Typ 9 dagar av 10.
Cykling, För nuvarande sådär 1-2 timmar de flesta dagar. I sommar är planen längre och inte så ofta.
Promenad. Alternativ till cykling. < halvmil för att slippa få ont, c:a 1 timme


STYRKETRÄNING, varannan dag.
Bandövningar som uppvärmning
Stående rodd   
Sned push

Medicinboll
Uppkast
Chop Wood
Kommer att lägga till coreövningar jag gjorde förut senare.

Hantlar
Axelpress
Biceps
Hantelrodd

Med kroppen som motvikt
Knäböj
Tåhävningar
Armhävningar
Dips
Plankan
Sidoplanka
Marklyft
Pull-ups
Chin-ups   


Bandövningar för höfterna
, varannan dag
Benspark
Sidstep
Snoddgång


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.22 - 11:46:26
Ser väldigt bra ut tycker jag!  :clapping:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.22 - 12:29:01
Allvar? Jag är väldigt dålig på att räkna ut vilka muskler som får sitt. Vill inte missa nåt och inte göra en massa i onödan heller. Biceps curls kommer jag nog att skippa om jag får lite mer fjong på pullupsisarna, men vänsterarmen är himla klen, så vill bygga upp snabbt. Vikten känns som ingenting i höger o vänster darrar.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.22 - 22:49:57
Fast jag är ingen expert på den nivån och har aldrig tänkt enstaka muskler.

Det beror ju också på vilket syfte man har med övningarna. Styrkelabbet menar ju tex att de stora basövningarna räcker att träna för det är helkroppsövningar. Han menar tex att bicepscurls är onödiga - men - nu har ju du ett helt annat syfte dvs att köra rehab för din arm och då är det ett helt annat läge.

Ett frågetecken med ditt program som jag möjligtvis har är om du tänker dig köra alla övningar alltid? och hur många set och reps?
Är tanken att köra både chins och pull ups varje gång och direkt efter varandra?


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.23 - 04:20:58
Du är mycket mer expert än jag!  :worshippy:

Som det är nu kör jag allt samma dag, styrketräningsgrejerna alltså. Jag vet att man kan dela upp i överkropp och underkropp t.ex., men det för mig känns det som ännu svårare att verkligen få det gjort då. För mig är det lättare att en viss dag är träningsdag. Är det dåligt att göra så?

Det jag gör med hantlar/stång gör jag 3x10. Tänker mig färre reps när jag kommer upp i lite tyngd, men än så länge har jag så pass lätta vikter. Mesar.

Käböjningarna gör jag också 3x10. Där tänker jag mig snarare att öka antalet reps vartefter jag (förhoppningsvis) blir lättare, lite à la Sisson. Tror inte jag tänker börja göra det med vikter utan snarare satsa på uthållighet där.

Plankan gör jag 2 x 1:15 och sidplankan 2 x 1 minut. Är väl lite Sisson-tankar där också, att orka hålla längre och längre. Det är armarna och axlarna som sätter gränsen faktiskt, inte magmusklerna. Och då gör jag ju ändå mesvarianter av båda. Men trots det har jag helt klart fått magmuskler, så det är kul.

Chins och pullups gör jag 2 x 10 av varje. Men inte direkt efter varandra. Jag gör den ena direkt när jag kommer ut, går min promenad eller vad det är och gör den andra när jag kommer hem igen. Tänkte att 2 set får räcka iom att jag gör båda men att bara 1 av varje skulle bli för lite.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.03.23 - 23:05:34
Om man inte tränar styrketräning på tung nivå behöver man inte dela upp det på över- och underkropp bara man ser till att ha vila också och det har du ju.

Det enda jag kan vidarebefordra åsikter om är plankan. Flera jag läst har åsikten att en statisk planka inte ger så mycket när man väl klarar en minut utan det är bättre att göra något mer av.

Sidoplankan är ju vanligt att man för den övre armen in under kroppen parallellt med golvet och sen upp i uppsträckt läge och upprepar. Eller att man lyfter det övre benet tex.

Vanliga plankan kan man göra med tex skuldersammandragningar. Här finns en bra förklaring
https://www.instagram.com/p/BR3-YOAh4Q1/?taken-by=daniel.andreasson (https://www.instagram.com/p/BR3-YOAh4Q1/?taken-by=daniel.andreasson)


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.24 - 04:07:51
Men jag klarar ju inte ens en riktig. Det är ju mesvarianter.

Ska läsa, men jag tycker det är konstigt om det inte skulle ge nåt att orka hålla längre. Förut gjorde jag ju på golvet, på knäna iofs. Jag kom upp i en minut på ganska få gånger.

Förresten, tycker det är konstigt det där med att man hela tiden ska öka. Fattar det om man håller på med bodybuilding eller vill bli världens starkaste. Visst, man kan göra plankan med en unge på axlarna eller liknande. Men sen då? Två ungar? Hela klassen? För vanliga människor är det väl mest frågan om att inte vara klen och må bra. Någon gång måste det ju vara "good enough" och räcka med att underhålla.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.24 - 05:38:10
Sisson har en massa mer avancerade varianter på plankorna också. Men han sätter gränsen för när man ska avancera till 90 sekunder för vanliga plankan och 45 sekunder för sidoplankan.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.04.02 - 19:15:59
Här är en till sida med fler exempel på hur mycket man ska orka lyfta i olika övningar.
http://strengthlevel.com/strength-standards

T.ex. ska man som "intermediate" klara att bicepscurla 13 kg om man låtsas att man väger 60 pannor. Pja, kanske. Men det kommer nog att dröja ett tag det.
http://strengthlevel.com/strength-standards/dumbbell-curl/kg#standardsFemale


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.04.03 - 11:08:42
Asch spelar väl ingen roll vad man "SKA" kunna lyfta.

Bara man utvecklas på nåt sätt tycker jag är viktigast


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.04.03 - 13:04:26
Så klart. Men det är intressant att veta vad som är normalt och var gränsen går, tycker jag. Och man vill ju knappast bli "elite". Inte jag ivf.


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.04.08 - 17:28:50
25 kg.  :dumbbells:


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: Subcalva skrivet 2017.04.08 - 22:43:04
25 kg.  :dumbbells:

Marklyft?


Titel: SV: Knäböj kontra marklyft
Skrivet av: hemul skrivet 2017.04.09 - 08:05:11
Nä, biceps curls.   :lulz:

Jo, marklyft. Hängde kvar på 20 rätt länge, mest för att jag inte fixat vikter än och inte trodde det skulle funka med tre dunkar på varje sida av trästången. Men det gjorde det faktiskt, fast jag fick vara lite försiktig.