Fetbobbas Forum

Infosektionen => Aktuellt just nu => Ämnet startat av: hemul skrivet 2016.01.29 - 13:33:34Titel: Patagonia är coola!
Skrivet av: hemul skrivet 2016.01.29 - 13:33:34
Hörde nåt häftigt på radio igår. Patagonia har hittat på ett nytt material som kan användas för våtdräkter och liknande istället för neopren.

Hörde ett annat program för nåt år sedan där man talade om neopren. Hela processen är tydligen vansinnigt giftig och miljövidrig. Materialet bakas på något sätt i stora ugnar och det var otroligt mycket säkerhet ikring det hela för att inte omedelbart förgifta arbetarna. Det finns, om jag minns rätt, bara ett par fabriker som framställer det. Ägaren/chefen/VDn för en av dem var intervjuad och han sa att han drömde om den dag han fick lägga ner tillverkningen. Bara det.

Det som gör detta så häftigt är att istället för att ta patent på det här nya materialet så delar Patagonia det med alla! De ger bort receptet så att säga. De vill att andra våtdräktstillverkare också ska börja använda det. Open source, baby! Det är något nytt som även en del andra företag gör, det kallas Collective någonting som jag har glömt. Riktigt coolt och ger en lite hopp om världen! Tanken är väl, förutom att göra någonting bra för miljön, att ökad volym ger lägre priser och ökad försäljning - win win!


Titel: SV: Patagonia är coola!
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.01.29 - 18:22:37
 :clapping: Härligt! Goda nyheter. Att neopren var så farligt visste jag däremot inte.


Titel: SV: Patagonia är coola!
Skrivet av: hemul skrivet 2016.01.29 - 19:06:10
Jo. Det är visst väldigt stor klimatpåverkan också. Kommer inte ihåg vad det var för program jag hörde, men det var riktigt läskigt. Tänkt på det för neopren används ju i saker man kan tänkas köpa även om man inte dyker. Olika mjuka och bekväma armband och remmar t.ex. Har själv en handledsrem för digitalkamera i neopren.


Titel: SV: Patagonia är coola!
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.01.30 - 10:23:06
Oj, det visste jag inte om neopren!  TAck för informationen. och BRA patagonia gör det så där!


Titel: SV: Patagonia är coola!
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.02.01 - 16:34:50
Neopren i luckorna till kajaken, neopren i godisluckan, där hela kängurupåsen är gjord av neopren. Kamerafodralet, paddelvantarna, handledsvärmarna för paddlingen, knäortosen, armbågsortosen...... Sen har jag säkert massa saker till om jag inte kommer på just nu. Jo, en mugghållare i neopren har jag också.  :shake_head: