Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: hemul skrivet 2014.01.31 - 19:05:55



Titel: Tamarind
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.31 - 19:05:55
Vet ni om det går att få tag på i torkad form, mald eller så kanske?

Jag försöker göra egen Tigersås. Den man köper är jättegod men väl söt och innehåller en del skit. Har fått till nåt som är åt rätt håll men med lite eget stuk med chiliflingor, vitlök, citrongräs och honung. Men tigersåsen har en speciell smak som jag misstänker kommer från tamarinden. Jag vet inte ens hur tamarind smakar. Enligt Wikipedia så verkar man använda olika delar också och jag vet ju inte vilken del de använt i tigersåsen. De listar inte alla ingredienser heller, så det kan ju vara något annat jag som gör den speciella smaken.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tamarind
http://www.risbergimport.se/tryme/index.html#tiger_top

Här står lite, men inte var man kan köpa. Liknelsen vid aprikos och citron var ju användbar dock.
http://www.sydsvenskan.se/arkiv/reportage/vad-gor-man-med-alla-nya-matvaror/


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.31 - 19:31:40
Färsk ingefära ska det vara också! Det är viktigt. Och i kvällens anrättning testar jag med sumak, få se hur det blir. Det är ju också syrligt.


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.01.31 - 19:41:32
Tamarind finns här som en pasta, dvs i en burk. jag vet inte heller hur det smakar men det jag läst är det litet syrligt.


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.31 - 20:46:31
Då vet jag ju hur jag ska få tag på det om allt annat fallerar!  :clapgrin:

Men jag kom på att jag ska nog kolla på orientaliska butiker. Har en invandrarbutik nära, de kan tänkas ha också kanske.


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.31 - 20:49:30
Just ja. Jag är också på jakt efter sandel. Det ska man ha till fejkad matjessill. Borgeby hade förut, men har inte längre.

Nu ska jag gå och baka doktorns långfralla. Aïoli har jag redan gjort, så det blir en hård helg. Får inte tjuvsmaka dock, för jag ska ha gäster. Förra helgen smäckte jag i mig en hel majjoburk aïoli och typ en fralla på två dagar. Lär väl vara en 3000 kcal. Utöver den vanliga maten alltså.  :ignore:


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.02.01 - 10:21:00
Jag fick sist ett tips ang. vitlök och doften och "eftersmaken/eftertörsten" man kan ha av den. Om man skär en klyfta vitlök i längden ser man en "kärna" i mitten. Om man tar bort den (det är alltså ett sträck inte som en rund kärna) Blir smaken lika bra men den där eftersmaken är mindre OCH man doftar mindre omkring sig!



Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: hemul skrivet 2014.02.01 - 13:15:25
Det ska jag testa! Har du provat själv?


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.02.01 - 13:35:00
Ja det var det jag menade när jag skrev sista meningen men förstår nu att det inte var tydligt att jag tycker det gör skillnad. gör det nu för tiden alltid. eftertörsten på natten är ett minne blott!.


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: hemul skrivet 2014.02.01 - 13:52:55
Toppen! Den här veckan har jag ätit vitlök nästan varje dag och då har jag inte känt det så mycket, så man verkar vänja sig också. Fast jag har haft det i maten och det är ju rå som är det värsta. Tyvärr är det för sent att test på aïolin, men nästa gång ska jag göra det.


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.02.01 - 20:33:30
det är litet olika på vitlöken också. Men för att vara på säkra sidan... jag älskar (rå) vitlök, vitlökssås är jättegott till allt möjligt men eftertörsten osv är något som gör jag inte äter det så ofta. eller åt det så ofta. :) Betydligt mer nu.


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: hemul skrivet 2014.02.01 - 21:47:41
Aïolin är slut. Fast den här gången var vi två. :tasty:

Han gillade dr Ks äggvitebröd! Ha!  :lol:


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.02.03 - 10:49:41
 :thumbsup:


Titel: SV: Tamarind
Skrivet av: hemul skrivet 2014.02.03 - 11:11:07
Trodde aldrig jag skulle få någon som inte lowcarbar att acceptera surrebröd. Fast det är klart, han äter ju inte bröd heller, så det blir väl samma sak som för oss.