Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: hemul skrivet 2014.01.16 - 10:23:12



Titel: Mjölksyrade bär
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.16 - 10:23:12
Titta, det här ser väl smaskens ut?
http://ohlardy.com/lactofermented-berries

Hittade det för jag brukar blanda surkål och lingon till lever och sånt och började fundera på om man inte skulle kunna ha i lingonen från början. Det kan man, vad jag förstår. Frågan är väl hur mycket man törs ha i. Ska testa det nästa säsong.


Titel: SV: Mjölksyrade bär
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.01.16 - 13:04:20
Vad använder man för "Culture starter" vad heter det på svenska och var köper man det?
För lat för att googla - precis som "alla" andra som jag föraktar av just den anledningen...


Titel: SV: Mjölksyrade bär
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.16 - 13:05:35
Ingen aning. Kör den andra metoden. Jag har ingen starter till surkålen och ingen vassle heller.


Titel: SV: Mjölksyrade bär
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.16 - 13:07:34
Ska du testa förresten? Börja med surkål då. Det är idiotsäkert. Går aldrig snett. Säg till om du vill ha tips om billig jäskruka. Det går med en övertäckt burk också, men det stinker som attan.


Titel: SV: Mjölksyrade bär
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.01.16 - 14:08:15
Eeh... vad är "en andra metoden"?
"Idiotsäkert" låter verkligen som nå't för mig... :-)


Titel: SV: Mjölksyrade bär
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.16 - 14:22:31
Det står ju "2 tbsp of whey OR 1/2 tsp culture starter".   :smile:

Jupp. Börja absolut med vanlig surkål.

Den här krukan har jag. Det var den billigaste jag hittade då när jag köpte den. Jag tycker den är fin och snygg. Brukar få stå mitt på köksbordet och jäsa. Det är svårt att hitta så här små, de flesta är mycket större. Det är svårt att klara att göra större mängder om man inte har tillgång till kall källare eller liknande där man kan förvara det sen. Svårt att hantera större mängd under själva tillverkningen också. Man måste ju ha ett kärl att stöta sönder kålen i, nåt att stöta med o.s.v. Brukar köpa 5 kg kål eller lite knappt. Det blir precis lagom mycket i krukan när man skurit bort stockarna och jag tror inte jag skulle orka hantera mer på en gång. Det är jobbigt att strimla och banka! Har för mig att jag brukar få drygt 5 gurkburkar av det.
http://www.purenature24.co.uk/fermenting-crock-for-sauerkraut-cucumbers-und-more-5-liters

Ska nog köpa en kruka till till sommarn. Det blir godast på den tidiga kålen, så jag brukar köra upp för hela vintern då, det blir två omgångar. Skulle vilja ha en ännu mindre också för experimentsatser, men det verkar omöjligt att hitta.


Titel: SV: Mjölksyrade bär
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.16 - 14:30:23
Alltså, för vanlig surkål behöver du bara vitkål, havssalt (salt utan jod ivf) och eventuellt lite vatten. En stor bunke att stöta sönder kålen i och en någonting att stöta med. Jag tar min största rostfria bunke och mortelstöten och ibland hela morteln och bankar med. :tongue:

Mjölksyrabakterierna finns redan på kålen, så någon starter behövs inte. Vassle har man i mest som näring åt bakterierna om man syrar näringsfattiga grönsaker, har jag läst. Det behövs inte med kål och jag gillar inte smaken det ger, så jag kör utan.

När du bankat kålen och blandat i lite salt packar du den stenhårt i krukan med knytnävarna och lägger på tyngderna som medföljer. Det måste vara lite jäsmån i krukan så det inte puttrar över. Sen väntar man några timmar och ser hur mycket kålen saftar sig. Om inte lagen står över stenarna (gör den nästan aldrig för mig) så får man koka like saltlag och slå på när den kallnat. Vätskan minskar nämligen under jäsningen. Sen lägger du på locket och fyller vattenlåset. Sen är det bara att vänta en 3 veckor så där om du jäser i rumstemperatur.