Fetbobbas Forum

Infosektionen => Information => Ämnet startat av: Tina skrivet 2013.11.14 - 15:36:52



Titel: Vegomyten
Skrivet av: Tina skrivet 2013.11.14 - 15:36:52
Har vi diskuterat den någonstans? Hittar det inte vilket jag tycker är märkligt, har för mig att boken diskuterats i någon tråd. Håller på med den nu och har inte kommit igenom första delen innan jag är alldeles bedrövad över hur vi förstör vår jord.Känns bra att man uteslutit spannmål i alla all för det verkar vara största boven. Jag gillar resonemanget att något alltid måste dö för att man ska få äta som alla fåglar och insekter som utrotats för odlingen skull. Ja alltså inte det här med döden men jag har inte tänkt på tidigare vad jordbruket innebär för djurlivet.


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.11.14 - 15:57:32
Jag har inte läst "Vegomyten" och tänker nog inte prioritera det heller... har sett att den galne professorn höjer den till skyarna - vilket jag upplever som en mycket tillförlitlig indikation på att den är ren bullshit.  :whistle:


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: hemul skrivet 2013.11.14 - 16:09:55
Nämen den är läsvärd. Den är mer än kött versus veggo. Rätt filosofisk faktiskt. Och väldigt välskriven, förutsatt att man läser den på engelska. Den svenska översättning sas vara hemsk.

Jag läste aldrig klart den, så tack för påminnelsen. Har eboken men hade inte läsplatta då och att läsa löpande text på skärmen är ganska jobbigt.

Jag tyckte också det där med att nåt alltid måste dö var intressant och hur vilda djur går under för att vi ska odla vår soja och annat. Det kändes väldigt trovärdigt. Speciellt som etiska veggon äter som de gör för att de inte vill döda djur. Många är nog väligt blåögda. Har en granne som drar åt veggohållet, äter inte kött så ofta. Men mjölkprodukter äts mycket för då dödas inga djur. Inte?


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: Tina skrivet 2013.11.14 - 17:47:10
Jag läser på svenska, tycker det är jobbigt nog när man ska ta sig igenom fackböcker. Tycker hittills inte det är något flum utan jag köper resonemanget. Att det är skrivet av en f.d. vegetarian är också en del i det hela.


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.11.14 - 18:13:25
vilken galne professor syftast på.. aah G! kom jag på när jag skrev det :)


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: hemul skrivet 2013.11.14 - 20:45:52
Pölsemannen!  :bg:  :prof:


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: idalinda skrivet 2013.11.14 - 21:23:07
Jag läste boken kanske ett år sedan, ju också på svenska, och jag håller med att översättningen är inte så smidig.
Men innehållet är desto intressantare!
Jag är övertygad om att alla skulle ha mer och vettigare att äta om man odlade grönsaker och frukt och hade husdjur och fribetande djur i större flock ute i  det fria.

ca. 100kmv / person och man har hyfsat alla grönsaker man behöver året om.
Även om man skulle dubbla det kommer man inte till de volymer som nu går till att odla ris, majs, spannmål.
Djuren kan faktiskt äta och skita alldeles sjäva, och resten kan jägas eller fiskas.

Jag hade inte tänkt vegomat just från sådana vinklar som författaren skriver om, men det var ruskigt intressant att läsa om alla miljö
problem som uppstår efter massodlingar i många länder.
Det värsta är att matjorden tar snart slut, när den inte " tas om hand" .
Errosionen, torkan, vinden mm. äter upp matjorden effektivt till skillnad för oss småodlare som  täcker jorden med organisk material året om.
Nu på hösten har vi tex. hämtat 60 svarta sopsäckar tätpackad med löv och täckt odlingarna och jag tror att vi täcker nästan lika mycket
med klippt gräs och växtrester under sommaren. På det sättet blir det bara tjockarer och tjockare mulllager varje år som går.
Palsternackan och morötterna blev i år lika långa somhöjden på  en vanlig 12 liters hink + den långa " svansen" som palsternackan har.
 :so_mad:
Här har vi ett ämne som jag kan tjata om dygnet runt året om.

Hur många maskar finns det i en hårdodlat industrijord, = 0
Hur många maskar finns det i en välmående jord  = hundratals per kvadrat
Maskar gör ju jobbet; luckarar, flyttar växtresterna inne i jorden där de förmultnar, bajsar dvs. gödslar. En sådan jord suger i sig mängder av vatten
när det regnar i överflöd, medan en hård industrijord förvandlas till en flod som sväpar med sig mycket av matjorden....


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: Tina skrivet 2013.11.15 - 14:05:09
Ja jag önskar jag hade tiden att odla som du Idalinda. I år hann jag inte ens med mitt lilla 10 kvm stora land. Tiden är ingen ursäkt men det krävs ett annorlunda liv för att kunna genomföras och framförallt ett annat boende.


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: berittis skrivet 2013.11.15 - 15:33:57
Ja, jorden måste skötas om. Monogrödor lakar ut jordarna så att det inte går att odla nåt alls till slut.


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: Tina skrivet 2013.11.18 - 16:41:41
Inte bara lakar ur, jorden erroderar bort och försvinner. Förr hade man växelbruk för att undvika sjukdomar och så fick jorden vila ibland. Nu driver man den hårt, utrotar insekter och driver bort övriga djur.


Titel: SV: Vegomyten
Skrivet av: Ninnan skrivet 2013.11.22 - 23:16:31
Växelbruk finns fortfarande, drivet av storbönder, vilket jag själv sett i mina trakter.  :smile:
Jag har svårt att se att dessa inte har kunskap om växtodling- typ Alnarp.