Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: hemul skrivet 2013.09.22 - 13:16:41



Titel: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.22 - 13:16:41
Köpte ett paket sånt där "rispapper". Det är den stora modellen, som passar till vårrullar. Nu kommer grejen - de innehåller bara 5.9 g kh per platta! Gör man säg 3 vårrullar blir det alltså 17.7 g. Nema problema här, här ska göras vårrullar!

Jag tror mina är av typen dim sum, bara mjöl och vatten. Won ton innehåller väl ägg också?

Ingredienser: Tapioca, ris, vatten, salt. Inga konstigheter och inte vete!

Jag tror märket jag köpte heter Bamboo Tree. Står en massa på påsen, så lite svårt att veta.



Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.09.22 - 20:56:11
Vilket bra tips! Ungarna gillar vårrullar, det är ju kul pyssel också!


Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.22 - 21:03:21
Jag vet!  :throw_flowers:

De innehåller faktiskt 59 g kh, men de är så jäkla tunna att det går 100 stycken på ett kilo! Eller 95-105, står det.

Visst ska man ha nåt på kanten för att limma ihop rullen? Man kanske bara fuktar med lite vatten? Vet du? Googla gick inget bra, för de bara använder färsk egentillverkad deg. På vete. Blä.


Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.22 - 21:09:42
Men nu hittade jag så klart. Äggvita står det här.
http://www.alltommat.se/recept/Asiatiska-varrullar-5885
Fattar inte instruktionerna för hur man ska vika och rulla, men det spelar nog ingen roll för jag har runda plattor och de har fyrkanter. :lol1:


Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.09.22 - 21:10:15
Tja, jag äter ju glatt "massor" av kolhydrater numera, men inte vete helst, så för mig är det inga problem.

Det är så länge sedan jag gjorde. Hade vi bara vatten, eller uppvispat ägg? Jag vet inte...

Äggvita har de här, verkar bra!
http://www.alltommat.se/recept/Asiatiska-varrullar-5885

hehe, du kan ju också googla ser jag...


Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.22 - 21:19:11
Visst, men som vanligt hittade det först när jag ställt frågan. Händer mig hela tiden på mailinglistor och sånt. Jag brukar inte fråga förrän jag (tror jag) har uttömt alla möjligheter, men när jag väl skickat iväg mailet kommer jag genast på det själv. Det heter nåt, det där.

Jo, jag vet att du vältrar dig i kolisar, men andra är ju mer restriktiva. :look_down:


Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.22 - 22:03:03
Det gick bra med vatten. Om man fuktar fingrarna och sen gnider lite lätt över sömmarna och sen håller kvar dem en stund och trycker lätt så blir det liksom mjuk deg igen och smälter ihop.

Kunde inte bärga mig längre. Håller på och steker en nu. Blir smörstekt i panna, men det går nog det med. :tasty:


Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: Sorla skrivet 2013.09.23 - 06:18:32
Blev det gott??? :dribble:  Vad hade du i dem? Borde man inte kunna ha de där plattorna till typ crêpe?


Skickat på ett lurigt sätt.


Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.09.23 - 08:44:40
Crepes? Tveksamt, tror jag. Eller blir nog rätt så annorlunda

Jag gör bovetepannkakor, typ såhär:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/07/real-food-xi-sourdough-buckwheat-crepes.html

Blandar ägg i smeten när jag ska steka den, den fastnar lätt i pannan annars, tycker jag. Och Chris Kresser. Han har i bakpulver och vanilj också (fast inget salt innan syrningssteget om jag läst rätt?)
http://chriskresser.com/heavenly-sourdough-buckwheat-pancakes

Jag använder ingen startkultur, men då måste smeten stå 36-48 timmar för att syra sig. I alla fall hos mig.

500 g bovete + 10 ägg ger ca 10 pannkakor hos mig (men de är rätt tjocka), det blir ca 33 g kolhydrater per pannkaka. Fast en del har väl ätits upp under syrningen kanske.



Titel: SV: Rispapper till dumplings och vårrullar
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.23 - 10:28:33
Det blev jättegott, Sorla. Jag bara improviserade, kollade inget recept. Finstrimlade ungefär lika mycket purjolök och vitkål och kokade det mjukt i smör och nån matsked vatten. Kryddade med salt, färskriven ingefära och en dutt honung. Lät svalna lite och rörde i en näve hackade räkor. Sen stekte jag rullen i mycket smör. Blev förvånandsvärt gott och "kinesiskt". Doppade i soja när jag åt. Degen blev mer seg än frasig, men det tyckte jag var gott.