Fetbobbas Forum

Recept => Kött => Ämnet startat av: Fjällmor skrivet 2008.03.17 - 11:23:17



Titel: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.03.17 - 11:23:17
Ta en stooor fin köttbit, sist hade jag reninnanlår  :drool: , och lägg i ugnsform. Krydda köttet med salt, peppar, örter (vi gillar rosmarin, timjan, oregano, basilika till renen) och hackad vitlök. Hyvla smör över och sätt in i ugnen...

 :whistle:

Ett bra tag senare:
Ta fram långpannan, klyfta ner potatis, rotsaker och rödlök och lägg i en hel vitlök som du delat tvärs över. Kryda med salt och rosmarin och ringla lite olivolja över... å så mera hyvlat mör förstås  :flirting:
Lägg köttbiten i mitten (spara skyn i ugnsformen!) och in med hela härligheten i ugnen tills  klart!

Under tiden:
Smält rejält med smör i en kastrull. Häll i skyn från köttet och slå på grädde.. koka ihop och smaka av med salt och peppar.

Ät och njut...

/Fjällmor




Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.03.17 - 13:39:51
Går väl lika bra med älgkött också, eller hur? Renkött har man inte tillgång till.


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.17 - 13:41:15
sist hade jag reninnanlår  :drool:

 :fork_off:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.03.17 - 14:16:21
Går väl lika bra med älgkött också, eller hur? Renkött har man inte tillgång till.

Absolut!
Och lamm...  :drool:

Men Hemul då! 

:cool-beams:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.03.17 - 14:20:33
Åhajaja, hemulen är bara avundsjuk.
 :lick: :wave:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.03.24 - 21:12:53
Jag har ett recept på älgstek som jag har använt till rådjur ( har en granne som jägar)

Man ställer den FRYSTA steken i en plastfålie i ungen på väldigt låg temperatur ( ca. 70 grader om jag minns rätt ) och låter det hela stekas i ugnen över natten.
Sedan på morgonen gör man en marinad av soya, salt, vitlök och rosmarin och låter köttet ligga i marinaden minst 4 timmar gärna  till nästa dag.

Nu är det bara så att jag inte vill använda soya längre, så jag funderar om din  sås skulle fungera  som marinad .
man skulle kunna slänga med lite lök och vitlök redan på kvällen med isklumpen  kanske ?


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Vira skrivet 2008.03.24 - 21:26:26
 
Tjälknöl kallas det. Låter steken ligga i ca 80 grader varm ugn på ett galler över natten. Det behövs ingen påse till detta då steken knappt förlorar någon vätska alls.
Koka en lag av vatten, salt, kryddor, lök och vitlök. Låt steken ligga över dagen i detta så smakar den delikat på kvällen.
Har gjort detta med rådjurslår och det blev så mört att det nästan smälte i munnen.


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.03.24 - 22:09:19
ååh vad bra ,tack Vira!

Tjäl-knöl = Routa-paakku  (på finska )

Skönt att slippa påsen också!

Ska försöka göra detta under veckan ....


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Vira skrivet 2008.03.25 - 19:26:35
Hoppas det blir lyckat :lol:. Glöm inte att servera något rejält fett till, då vilt kött är magert. :smile:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.25 - 19:43:09
Tar man reda på talgen från vilt? Det borde väl vara fint att steka i.


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Vira skrivet 2008.03.25 - 20:17:39
Det smälter du ner som med vilket fett som hälst. Tyvärr har inte alla djuren så mycket fett att ta vara på.
Mal talgen och smält den sakta. Sila sen av fettet från talgresterna.
Använd till det du önskar.


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.25 - 21:41:07
Jag lär ju inte få tag på någon. Men fett i bukhålan måste de väl ha även om de är magra för övrigt?


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Vira skrivet 2008.03.26 - 10:42:03
Hur det är på storviltet vet jag inte, men de Rådjur min man jagade då vi hade gården hade inget fett i bukhålan :sad:
Numera kan jag inte få några Rådjur på det sättet mera :cry:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.26 - 17:07:37
Man borde börja tjuvjaga!  :crazy: Tjuvfiskat röding har jag gjort, så jag har lite erfarenhet.  :lick:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.03.26 - 18:38:37
Vad spännande! :cool_big: Men hur har du tänkt få hem det?  :mad_roll:Är det storvilt så blir det nog ganska tungt :shake_head:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.26 - 18:55:36
Man kanske ska börja med rådjur.  :crazy:

Eller hare! Hare är nog mitt favoritvilt, magert som det är. Jag orkar bära en också! :yay:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.03.26 - 19:27:45
Ja hare är gott! :lick: och så gräddsås till! :clapclap:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.26 - 19:42:40
Precis!  Med enbär! :lick:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.26 - 20:40:47
Och rönnbärsgelé!  :fork_off:


Titel: SV: Vardagskött hos Fjällfolket
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.04.06 - 21:02:26
Smaskens :gay: