Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: Ekub skrivet 2013.01.31 - 19:20:41



Titel: Tillskott
Skrivet av: Ekub skrivet 2013.01.31 - 19:20:41
Halloj halloj! Vad käkar ni för tillskott egentligen? Det är bokstavligen talat en djungel. Inte bara vilka sorter som är bra/ inte bra/ farliga utan också diverse mer eller mindre pålitliga märken. Sedan finns det ju från naturliga eller syntetiska källor. Sedan vill iaf jag ha så "rena" produkter som möjligt. Vad äter ni? Hur tänker ni?

Multivitamin ska ju inte vara jättebra vad jag har försått. Sedan finns ju multimineral också...


  :confused3: :eeek: :blink: :rolleyes:




Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.31 - 20:02:56
Ojojoj. Många fler än jag vill.

Jod (för jag tror på att vi får i oss för litet av det)
D-vitamin
Selen (för att vi får i oss för lite av det)
Magnesium (se ovan + det behövs för att tillgodogöra sig D)
Zink (för att mina tånaglar börjar växa fel igen om jag slutar + det behövs för D)

Suck.  :sneaktongue:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.01.31 - 21:26:52
Som av en händelse... http://www.fetsmart.se/blog/2013/01/31/vitaminer-mineraler/


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.31 - 21:49:09
Fast då ska man också betänka att RDI är rätt värdelöst...  :biggrin1:

Detta sagt, så ser det ju rätt bra ut!


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.01.31 - 22:21:58
Jag äter "bara" D-vitamin. 4000 IE/dag, för då slipper jag vara förkyld jämt.

Lever är mitt tillskott. Varje vecka (så gott som).


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.31 - 22:29:49
Det där med D är lustigt. Jag slutade få förkylningar när jag la om kosten (2005). Vintern efter att jag började med D fick jag min första förkylning på LC! Men det var också mitt livs lindrigaste förkylning, var inte sjuk alls, bara nös och snorade. Sedan ökade jag intaget och i vinter åkte jag på en riktig förkylning.

En lustig grej med D-propagandan är att innan pratades det mycket om hur bra det var att vi slapp eller fick lindrigare förkylningar p.g.a kosten. Nu vittnar (kanske samma) människor om samma sak p.g.a. D-vitamin.  :lol:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ekub skrivet 2013.01.31 - 22:30:59
Några märken ni kan rekommendera? ...det är väldigt stora prisskillnader på olika märken. Frågan är om det också är en kvalitétsskillnad som följer "kostnadskurvan" :hm-hm:

Jag har d-vitamin, selen och e-vitamin ståendes i skåpet. Ja, och sedan vanliga c-vitaminbrus. De var de enda jag kunde hitta där jag handlade som inte bestod av syntetiskt c-vitamin. Finns ju så många olika tillskott, men det går ju inte att ta alla...skulle ju inte göra något annat än att poppa piller i så fall  :lol1: Letar lite halvhjärtat efter en bra omega-3 också. Är dålig på äta fisk. Äcklas av diverse ämnen som naturligt inte finns i firrar.

Vad är det för ngt b12 du tar fetsmart? Jag har kikat på ett spray på iHerb, som jag inte kommer ihåg vad det heter som har fått bra betyg men jag har fegat lite :look_down:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.31 - 22:41:08
Han skrev ju att han bara tar lite D?  :neutral:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.01.31 - 23:55:32
Som sagt inga tillskott mer än lite d... B12 får jag med leverpastejen! ;-)

Och; jag har knappt varit förkyld sedan 2006 då jag körde LCHF - men det har jag ju gradvis slutat med så det vete tusan vad det kan bero på... margarin har jag inte ätit sedan dess, och inte mycket växtoljor ö.h.t... kvaliteten (så som jag "definierar" den) generellt på maten sedan dess är mycket bättre, och överätningar mera sällsynta. Kan vara många olika saker...


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.02.01 - 06:20:53
jag lagar aldrig lever, gillar det inte eller mer, jag vet inte hur man tillagar det och Jan tål inte lever som det är. Då börjar han kaskadspy, så det tänker jag inte prova. Leverpastej däremot går bra, men kan man få tillräckligt med vit A genom pastejen?
Finns det andra vit A källor?

Jag har börjat med Vit D, men funderar nu om jag behöver annat extra?


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ekub skrivet 2013.02.01 - 08:30:43
Ahaou...trodde det vara vad du tog för tillskott  :laugh: Jag är lite inne på Micheal Gregers linje med "plant based foods". Inte helt veganskt eller vegetariskt då men åt det hållet. Iaf dra ner kraftigt på animalierna och då kommer jag ju lida av b12-brist, om jag inte redan gör det. Jag förstår banne mig inte hur människan är konstruerad eller tänkt att leva :bang_head:



Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.02.01 - 10:08:47
En inte allt för vågad gissning är nog att vi är utvecklade för att äta mat som inte ger oss brister... Om man kan få i sig tillräckligt med näring via mat så är det nog bästa alternativet. Nu gör jag undantag för D, eftersom man mest får det från solen och det är lite solfattigt här på vintern. Men att medvetet dra ner på animaliska produkter så mycket att man måste ta B12-tillskott? Jag kan förstå om man gör det av moraliska skäl, men inte för hälsan iaf.

Men lever är ju oslagbart, förstås. 100 g nötlever ger ca 100 mikrogram B12. Dagsbehovet är kanske 2-4 mikrogram. Så 100 g var tredje vecka ska räcka, det är ju inte stora mängder.

Även musslor och en del fisk har bra värden, men lever är oslagbart:

http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2269&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=sv

Men om man inte gillar lever, och gillar tillskott, så kanske detta kan vara något (innehåller ju lite annat också, så jag vet inte):

http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/uni-liver-500-tablets





Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ekub skrivet 2013.02.01 - 10:19:37
Jag är helt klart influerad av bl.a. Dr. Micheal Greger och Dr. Mark Hyman (som inte är vego. men rekommenderar mycket mycket grönsaker i kosten).

Tror inte det hjälper att äta mycket b12-rik mat en dag/ månad för kroppen tar upp så lite i taget. En del fisksorter skulle jag kunna tänka mig äta lite orftar, feta firrar gillar jag mest men å andra sitter det väl mer föroreningar i dem för att de är feta? Föroreningarna äcklar mig verkligen, och jag kan inte koppla bort det.


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.02.01 - 10:39:28
Det finns ju mycket som tyder på att mycket grönsaker är bra.

Men inget är ju fritt från föroreningar, inte ens ekogrönsaker. Jorden är förorenad av nedfall från luften.

Det jag vill säga är att det kanske behövs ganska lite animaliska produkter för att få RDI (vad det nu är värt) av B12 - 4 g nötlever, 20 g musslor eller 50 g sill per dag.


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ekub skrivet 2013.02.01 - 12:46:38
Oj är det så små mängder det handlar om  :blink: Jag tycker visserligen inte att lever är äckligt men vet bara inte vad jag ska göra med den, plus att inälvs mat behöver ju hanteras lite annorlunda än "vanligt" kött.

Nej klart, men det känns som att fiskar är mer förorenade än eko-broccoli.

Jag hade inte tänkt utesluta animalier helt, bara dra ner på dem rejält. Äter ganska mycket av det just nu. B-12 verkar vara "hyfsat" vanligt, vegan eller ej. En del sjukdomar kan också begränsa/ blockera upptaget av B-12.


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: hemul skrivet 2013.02.01 - 14:54:37
Ska du äta levern bara av den anledning, att du vill få i dig b12, så spelar det väl ingen roll hur du anrättar den eftersom du bara behöver 4 g. Stek en bit i strimlor och ät en sådan varje morgon typ. Bara att svälja som ett piller.


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.02.01 - 15:37:41
räcker inte en bit leverpastej då`?


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: idalinda skrivet 2013.02.01 - 19:19:22
Vi tar bara D-vitamin ,den som kostdoktorn rekommenderar.

Ekub, vi har också ökat lite vegetariskt.
Det finns många orsaker till det, ett är att vår naturbeteskött har blivit dyrare, 149kr/ kg.
Det börjar svida i plomboken till slut.
Men vi försöker hålla oss till ekovaror så gott det går.
Jag behöver också mer fibrer för magen, mer grönt och nötter har varit välgörande.

Nu måste man bara hitta en linje som ger även viktnergång också.  :whistle:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: idalinda skrivet 2013.02.01 - 19:24:10
VI har blandat lever i köttfärsen och hade mängder av köttfärsrutor i frysen ett par månader....
( 3kg lever och 6 kg färs...)
Vi alla tyckte att smaken blev bättre än i vanlig köttbullar eller ungslimpan.
och jag är ingen leverfantast annars.

Man kan också steka och frysa sedan in i minimala munsbitar, sedan är det bara tina upp en lite plupp
och ta som medicin.


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ekub skrivet 2013.02.01 - 22:17:07
Smart!  :thumbsup:

Dricker ni fortfarande gröna smoothies idalinda? Jag gör mina väldigt sporadiskt numer  :whistle:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ninnan skrivet 2013.02.02 - 12:20:25
Allsidig mat är mitt måtto. Syntetiskt tillföra ämnen tror jag inte på(förutom konstaterad brist enligt prover)
Allra helst när man ska äta piller nr 2 för att man äter piller nr 1.
Sedan vill jag inte gynna några doktorer som får provision  :ninja:
E t t  piller äter jag ibland; D men dosen är låg, högst 300 om dagen med början till jul.. Jag tror mina dagliga rundor i naturen ger en massa som man ännu inte vet ngt om än.
Utvecklingen med att friska människor ska ha både livrem och hängslen är tokig.
Se hur det gick med C-vitaminpiller.  :lmao:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ninnan skrivet 2013.02.02 - 14:35:38
Mitt förra inlägg blev alldeles för kategoriskt, sorry  :redface:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: hemul skrivet 2013.02.02 - 14:47:40
Är det någon som är frisk här? Det var mer än jag visste.


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: idalinda skrivet 2013.02.02 - 19:25:31
Smart!  :thumbsup:

Dricker ni fortfarande gröna smoothies idalinda? Jag gör mina väldigt sporadiskt numer  :whistle:

Jap, det gör vi. December och januari är det lite brist på grönt. Men vi försöker ändå få ett glas varje dag
eller två varannan.
Just nu groddar jag och vi äter lite mindre smoothie men mycket groddar.

Jag köper då och då lite spenat, vi har hela tiden egen mangold från växthuset och jag har den första odlingen solrosskott
klara i köksbänken. Den första ärtodlingen gick åt pipan ett par dagar sen, jag lade på en plast som någon föreslog på nätet
och rubbet började mögla.
Nu gör jag som jag har gjord förut och startar dessutom vanliga odlingar säkert under nästa veckan och då kommer även groddar under lampan. (= säker tillgång till smoothiegrönt!)


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ekub skrivet 2013.02.02 - 20:29:17
Sweet...har du några goda recept att bjussa på kanske?!  :flirting:

Har tänkt försöka få igång en ärtskottsodling i köksfönstret som jag kan ha till smoothies. Smoothiesarna blir ganska dyra i längden...lr jag som gör lyxvarianter kanske :confused3:  :laugh:


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: idalinda skrivet 2013.02.03 - 19:56:20
Jag har egentligen någon recept.

Men så här gör jag :
tar en påse jordgubbar , en påse blåbär och en midre påse vinbär till upptining varje dag.
Sedan när de är upptinade så tar jag det grönt jag har för stunden  och mixar med.
Om det gröna heter någon form av kål tar jag lite eget ( ickesockrad) äppelmos med.

Vi köper inte så mycket grönt utan odlar själv och plockar från frysen, så det är lite mindre just nu
så här i vintern som jag sade tidigare.


Titel: SV: Tillskott
Skrivet av: Ekub skrivet 2013.02.03 - 21:04:48
Det är lite som jag gör om andan faller på. Lägger det som finns hemma i blendern. Resultaten är väldigt varierande... :whistle: