Fetbobbas Forum

Hälsa => Allmänt om hälsa och ohälsa => Ämnet startat av: hemul skrivet 2012.10.17 - 16:00:29Titel: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.17 - 16:00:29
Ja, det har jag läst massor om på sistone och ville prova. Hittade på en hälsokost, just den sort folk rekommenderar, Skillingarydsalvan/Fyra Ess (http://www.skillingarydsalvan.se/humanart.asp?id=19&lang=Sve). Svindyr var den, 100 spänn för 100g. Mycket dyrare än vad jag sett på nätet, men jag ville ju prova.

När jag kom hem läste jag innehållsförteckningen och nu känner jag mig jättelurad!

Petrolatum, Talloil, Turpentine, Eukalyptol.

Petrolatum är vaselin. Talloil är råtallolja (http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5tallolja) och ska väl representera tjärbiten då, men det är nån slags biprodukt när man gör pappersmassa. Och så terpentin på det då! Eukalyptol är nåt man får från eukalyptus, det enda som antagligen är OK. Underligt nog är den ganska svart och luktar tjära. Det är väl färgämnen och aromer. :sad:

Lite skillnad mot den här som jag var sugen på att köpa, men de hade så krånglig procedur med frakten.
https://www.yourvismawebsite.com/wallins-praliner-hantverk/shop/product/tjarsalva-orginalet-70ml

Innehåll: Brassica Napus Oil (rapsolja kallpr bio från HALNER GÅRD Gotland) Cera alba (bivax), Adeps lanae (lanolin / ullfett) , Pinus silvestris (talltjära), Eucalyptus radiata oil (eukalyptus), mentol, Tocopherol (E-vitamin)

Det var ju sånt jag trodde skulle vara i den här också! Jag vill inte smörja in mig med terpentin och vaselin! :cry:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.17 - 16:26:50
Nu har jag beställt av den gotländska. Det skulle jag ha gjort från början. Jag ringde. De var jättetrevliga och frakten var bara 30 spänn nånting för upp till fyra burkar. Jag tog en original och en special. Tänkte ta myggsalvan också för nästa sommar, men den var slut. De länkar till en blogg som var alldeles lyrisk över den.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.17 - 17:01:18
Mjuk och fin blir man av skitsalvan ivf. Hörde nåt på radio om detta med tjärsalva och sen när jag googlade hittade jag massor med folk som blivit av med hälsprickor och gud vet allt. Jag rustar för vintern, mina händer brukar ju spricka sönder då. Funkar detta så är det ju jättebra.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.17 - 21:29:30
tjärsalva är "standard" salva här i NL men jag vet inte vad den innehåller... haha. ska kolla en gång när jag är i affären!


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 02:55:02
Funkar ju verkligen! Är fortfarande len om händerna efter gårdagens smörjning och när jag tvättar mig rinner vattnat av så där som när man är fet fast jag inte känner mig fet. Toppen! Ska bli kul att se om den gör att jag klarar vintern bättre.

Synd att det stinker. Jag tror man vänjer sig vid doften, så svårt att veta hur länge man luktar. Kanske ska passa sig för att använda den samma dag som man ska på fint kalas. Är den trevliga gotländska salvan bra ska jag fråga honom om han inte kan göra en med lanolin och bivax men utan tjära. Båda ingredienserna är toppenbra, vet jag. Eller det kanske finns nån sån. Jag kollade inte så noga på vad de där blomsalvorna innehåller.

Läs det här om myggsalvan. Den måste jag bara prova till nästa sommar! Bra att de har bra priser och låg frakt.
http://suziluz.wordpress.com/2009/07/22/skattjakt/


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 02:57:47
Fan också! Den här hand och fotkrämen verkar ju bra. Inte bivax men lanolin och en massa annat trevligt.
https://www.yourvismawebsite.com/wallins-praliner-hantverk/shop/product/hand-fotkram-lavendel

Ska ringa så fort det är anständigt och fråga om han kan lägga till en sån. Det var förskottsbetalning och de skickar när de fått in pengarna så det borde funka.

Den här har bivax ockå, men verkar ha mindre lanolin (kommer senare i listan).
https://www.yourvismawebsite.com/wallins-praliner-hantverk/shop/product/tradgardsmastare-salva-70ml


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.18 - 06:58:05
Jag brukar använda Helosan, även kallad spensalva, när jag blir riktigt torr om händerna fast jag tror den också innehåller en del ämnen som inte är så bra. Normalt sett kör jag HTHs kräm/lotion både till händer och läppar.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 07:03:43
Wallins salvor innehåller inte ens konserveringsmedel, bara e-vitamin. Kanske ska man ha dem i kylen? Nu kommer jag bombis glömma att ringa. Jag vill ha båda de där andra för att testa vilken som är bäst. Har lagt in numret i mobilen för jag kommer att vara ute när det är anständig tid.

Jag är urdum på sånt här, har i princip aldrig använt nånting förrän nu på sistone. Tog flera år med spruckna händer innan jag fattade att jag kanske borde, men allt jag provar är kletigt och jobbigt och inneffektivt. Plus att det innehåller en massa skit. Så jag hoppas detta funkar, för jag tycker priserna är bra också. Annars kan ju sånt där kosta skjortan.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.18 - 07:26:19
jag avskyr det flesta salvor och krämer. Men två saker fungerar bäst... Lansinoh dvs renat ullfett och kokosolja. Det är nämligen inga fler saker i, bara fettet.

Lansinoh vet jag inte om det går att få tag på i sverige, inte heller i NL. När jag ammade var det där enda man kunde ha på såriga bröstvårtor som inte behövdes tvätta bort innan nästa amning. Den är nämligen helt renat på något sätt så att även ull allergiker kunde ha den salvan. Brukar finnas under andra namn iallafall.

Trixet är att smörja regelbundet. Och det är jag urdålig på :)


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 08:28:50
Ja. det är urtråkigt och så är det äckligt att ha nåt på huden.  :thumbdown:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.18 - 11:53:03
Mjuk och fin blir man av skitsalvan ivf. Hörde nåt på radio om detta med tjärsalva och sen när jag googlade hittade jag massor med folk som blivit av med hälsprickor och gud vet allt. Jag rustar för vintern, mina händer brukar ju spricka sönder då. Funkar detta så är det ju jättebra.

Testade du den där med en massa jox i, som du kände dig lurad av?! Fattar inte vilken du menar.  :blink: Jag får också självsprickor på tummarna på vintern. Vidrigt!  :glare: Men är också urdålig på att smörja mig. Allt man tar i halkar iväg och det blir fett i håret och glasögonen får feta fingeravtryck mm. Nu har jag en som mamma fixat åt mig från Yves Rocher. Den fungerar iofs bra, torkar in snabbt, luktar drägligt och en liten smidig tub som jag kan ha i fickan på arbetsbyxorna på jobbet. Men den innehåller fruktansvärt massa skit. Hur förpackas den braiga salvan du hittade från Gotland, Hemul? Låter ju smutt att den inte känns fet efteråt. men jag är känslig för dofter och tjära är en doft jag inte är vän med.  :nonono:

Helosansalvan funkar också ganska bra tycker jag. men den smakar vedervärdigt. Så på mina läppar kommer den inte. Dessutom funkar den bara på natten, för man blir snorhal om händerna av den. :glare:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 11:59:50
Ja, skräpsalvan jag köpte. Den fina lär jag inte få på ett tag. Det var förskottsbetalning så han måste ju se pengarna innan han skickar. Nu ändrade jag ju ordern idag också och gjorde en ny inbetalning, så i slutet av nästa vecka är nog det tidigaste jag kan vänta den.

Hur den förpackas? Burkar. Det är ju bild på dem!  :club:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.18 - 12:02:59
Jag såg det nu. Skit! Går ju inte att ha med sig i lilla handväskan eller fickan på jobbarbrallerna. :nonono:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.18 - 16:02:36
Jag kör tjärsalva på hundarnas tassar på vinten för att skydda mot saltet. Den är urbra till det.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 16:55:09
Ja, jag hittade många som upptäckt tjärsalvan genom hunden. De märkte att deras händer blev mjuka när de smorde hundens tassar.

Sorla, du får väl köpa en sån där påfyllningsbar tub, såna där de har på friluftsbutiker. Eller bara ösa över i en mindre burk. Fast du kan ju vänta på min rapport, om salvan funkar. Hoppas verkligen det. Jag har ju börjat med cremer efter att jag gick ner mig i LC-träsket och fick lära mig hur farligt precis allting är, så om jag anänder nån salva så nojar jag över att jag säkert får cancer eller hormonstörningar av den.  :lol1:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 17:00:48
Här Sorla. Jag vet inte var man kan köpa den, men det var typ en sån jag menade.
http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=3624


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.18 - 19:49:34
Jaha, påfyllbara tuber ar jag faktiskt aldrig sett!  :eeek: Mmmm, kanske inte så dumt. Återstår att se hur illa din kräm luktar.  :flirting: Verkar det bra slår jag till sen. :smile:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 19:56:57
Jag beställde ju 4 sorter. Nån lär väl lukta gott.  :biggrin1:

De 2 som inte är tjärsalva beställde jag för kroppsdelar som inte är så illa utsatta och för mer dagligt bruk. Man kanske inte vill gå omkring och lukta som en båt redo för sjösättning för jämnan. Det är lite läskigt för jag känner inte lukten efter en stund. Och jag vet inte om den verkligen försvunnit eller om det är jag som vant mig. Hela mitt hus kanske kommer att lukta tjära om ett tag, särskilt sängen. Min tanke var att jag ska fastna för en tjärsalva och en vanlig, men jag måste ju prova först.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.18 - 20:07:02
Ja för mig är tjärdoft uteslutet. Men det kanske är själva tjäran som gör att det fungerar så bra?  :hm-hm:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 20:09:37
Men bajs också! Den som doftar lavendel, som verkade allra trevligast, innehåller ju för tusan hakar parabener!  :cry:

Innehåller; Vatten, Adeps lanae (ullfett), Butyrospermum parkii, Tocopherol, Sodium stearoyl lactylate, Glyceryl stearare, Stearic acid, Glycerine, Urea , Lactic Acid , Cellulosa, Phenoxyethanol, Metyl-, Ethyl-, proylparaben, Lavandula angustifolia, Melaleuca alternifolia.

När ska jag lära mig att läsa ordentligt innan jag rusar sta?  :clubhead: Ingen av de andra salvorna har ju såna konstigheter. Varför är det det i den här då?  :kungfu:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.18 - 20:13:21
 :max-shock:  :cry:

Jag fattar inte heller varför man ska peta in en massa skit i allt jämt!  :kungfu:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 20:15:42
Nu har jag läst igenom beskrivningen för ALLA salvorna, inte bara de jag beställde, och INGEN innehåller "kemikalier" utom den här. Om jag gillar den ska jag banne mig skriva och fråga. Vad är det med den här som gör att den behöver konserveringsmedel?


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.18 - 20:21:57
Det verkar jätte konstigt!  Varför bara i en? :blink:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 20:24:01
Nu vet jag. Den här salvan är vattenbaserad. Vatten står som första ingrediens. Vatten är inte ens med på listan för de andra jag orkade kolla. Ändå beskrivs just den här som "härligt fet".

I Wikipedia står att just propylparaben är vanligt i vattenbaserade produkter. Å fy fan, parabener finns som livsmedelstillsats också! Det visste jag inte. :max-shock:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.19 - 00:08:36
Doften av tjära är himmelsk  :inlove:
Jag kör med hellosan eller kokosfett


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.19 - 10:39:19
Den japanska butiken Mujji har påfyllningsbara tuber. Brukar finnas inhyst på Åhlens.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.19 - 12:24:17
Nu är det skickat redan. Han litade nog på att jag satt in pengar för extraburkarna också, för det kan inte ha kommit fram än. Då får jag det nog i mitten av veckan redan. :nod-yes:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.22 - 19:27:05
Salvorna har kommit redan och de verkar fina. Fina burkar och etiketter också, sånt gillar man ju. Giftsalvan var förstås väldigt skön och gick in bra i huden. Man jag är inte så ledsen ändå, för lavendeldoften var alldeles för stark. Skulle nog inte palla att ha den i fejan. De andra salvorna är alla ganska hårda, de är ju fettbaserade. Man blir lite fet av dem, men nu efter sådär 5 minuter blänker det inte mycket längre.

Trädgårsmästarsalvan luktar mycket bättre, bara lite svagt och allmänt blommigt. Tycker den luktar klöverblom, faktiskt. Det står att man kan ha den över hela kroppen, men jag vet inte hur man ska sprida ut den riktigt, för den är så hård. Den kanske mjuknar i värmen eller man får värma den i händerna. Tror jag kommer att gilla den ivf.

Tjärsalvorna är trevligare än den dyra dumma jag köpte. De luktar inte lika starkt av tjära, så det känns inte så jobbigt. Om detta är bra eller dåligt vet jag inte. Men att det är lanolin och bivax i och inte bara vaselin som i dumsalvan lär ivf vara bra!

Ska prova nu att smörja in händerna och fötterna med tjärsalvan på kvällarna och händerna lite då och då annars också. Det får väl gå som det vill med lakanen. De har inte börjat torka än, men om jag stämmer i bäcken kanske jag slipper den här vintern.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.22 - 19:50:42
Du får berätta hur du står ut med tjärdoften om några dagar nr du har testat lite.  :wave:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.22 - 20:13:46
Jag stod ut med den första salvan så då ska jag nog stå ut med den här.

Har smort en fnasig armbåge med fulsalvan på kvällarna och den är faktiskt läkt redan nu även om några flagor hänger kvar. Men det där torra och sprickiga är borta, så det funkar nog faktiskt.

Glömde säga att trädgårdsmästarsalvan är ungefär som försvarets hudsalva både i färg och konsistens (gul). Man ska nog bara stryka ut ett tunnt lager och inte försöka gnida in den, tror jag. Den kan jag tänka mig att ha lite av i pannan där jag brukar bli lite torr på vintern. Den var inte obehaglig på nåt sätt, bara fet. Men man kan ju göra det när man ska sova.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.23 - 13:01:31
Går den inte in i huden efter ett tag?  :neutral:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.23 - 13:07:04
Jodå, men det tar ju en stund. Man kanske inte vill gå ut och vara alldeles blank i fejen. Dessutom tycker jag det är obehagligt att ha nåt på huden och håller på och fipplar med händerna i ansiktet jämt också. Därför innan jag ska sova för mig.

Jag har smort mig flera gånger nu. Den är helt klart nära försvarets hudsalva konsistensmässigt, blir flytande, oljig, lite lättare kanske. Men det är helt klart inte en sådan creme man knider in och sen är den borta. Det tar en stund. Jag tror inte man kan få de där som går in direkt utan oäcka saker i. Tricket är nog att göra som jag har fått lära mig med olja, att applicera en tunn hinna bara.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.23 - 13:11:01
Jag kanske överdrev. Blankheten sitter i ett tag, men kladdigheten försvinner ganska omgående. Tar på händerna då och då utan att det blir jobbigt, men man har kvar sån där "sidenlyster" ett tag.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 20:49:35
Nu Sorla har jag satt igång på riktigt. Med att smörja fötterna alltså. Det kommer inte att funka att göra det innan jag lägger mig, pallar inte att sova med kläder, inte ens strumpor. Plan B är att smörja så här på kvällskvisten, ta på mig sockor öronmärkta för ändamålet och förhoppningsvis har salvan gått in i huden (eller i strumpan...) när det är dags att sova.

Det är rätt skönt, faktiskt. Fossingarna är alldeles varma nu. Det är inte för att jag gnuggade dem, för det gjorde jag inte, bara strök ut salvan. Den blev förresten ganska tunn när den mötte mina fötter. De var tydligen varmare än händerna som jag provat lite på förut.

Undrar hur mina fårskinnstossor kommer att lukta efter en vecka!  :laugh:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.26 - 10:47:55
Det kanske bygger upp tjärdoft så tossorna kommer lukta som en hel eka!  :shock: :sneaktongue:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 11:31:46
När jag drog av mig strumporna sen så kände jag inte mycket tjärdoft. Den hade förvandlats till fotsvettsdoft. Inte sån där skarp utan mer som rå potatis. :confused3:

Ivf tror jag det kommer att funka. Var redan så där vitprickig på hälarna. Syns inte i dag. Och hälarna var inte ens raspiga och gick inte så bra att klia sig med i natt, trots att salvan var helt intorkad. Nu gäller det bara att göra det regelbundet. Kanske ska skaffa ett par bomullsvanter så jag kan göra likadant med händerna vid behov.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.26 - 15:00:54
går dom inte mer att klia med! det som är så skööööönt :)


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 15:23:46
Ja vet! Det var jätteirriterande.  :bg:

Men ändå positivt ju!  :nod-yes:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 16:10:46
Glömde säga att armarna har blivit mjuka av trädgårdsmästarsalvan.

Jag tror de här grejerna kommer att funka bara jag kan komma ihåg att använda dem. Det är värt kladdigheten att slippa ångesten över kemikalier varja gång man smörjer in sig. Det varar ju bara en stund om man inte tar så mycket som jag gjorde till fötterna. Där tror jag det krävs lite kraftigare medel nämligen. Jag är väldigt nyfiken på om salvan kommer att mjuka upp ett par förhårdnader jag fått. Den där gamla lanolinsalvan som fanns förr funkade för sånt, så jag när hopp.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.30 - 16:11:32
Nu ska ni få höra. Jag har sedan nåt år fått äckliga kliande utslag på ryggen. De koncentrerar sig på två mindre ytor som jag tyvärr kommer åt om jag anstränger mig, så jag river sönder dem. Eftersom jag läst att tjärsalva är bra vid psoriasis och sånt så har jag kletat på lite när jag kommit ihåg. De är inte borta än, men det har blivit sårskorpor som inte kliar nästan alls! Har vad jag antar är samma utslag vid knäna, men där har jag inte varit så flitig med smörjande, så de är bara lite bättre. Håller det i sig så är det kanon för jag har hållit på att bli tosig av kliandet!  :thumbsup:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.30 - 16:12:43
aaah toppen!  :yay:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.30 - 21:57:19
Har inte krafsat en enda gång idag.  :smile:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.02 - 11:27:18
Trädgårdsmästarsalvan (utan tjära) är super! Nu har jag börjat använda den i ansiktet på morgonen också. Blir jättelen. Tekniken är förstås att smörja snabbt på våt hud och sen självtorka - då blir det inget kladd om man inte tar för mycket. Klöverdoften som jag tyckte var lite för blommig först har jag börjat gilla nu.  :lol:

Jag anar en ny beställning redan innan jul. Det är en stor grop i den burken.  :nod-yes:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.11.02 - 11:30:57
 :clapping: :thumbsup: :yay:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.02 - 11:47:47
Varför blir du SÅ glad? Ha du också salvbehov?  :lol2:

Är jätteglad att jag kom på det här med ansiktet. Har inga direkta problem där, men man känns ju inte som en bäbis precis. Det gör jag nu. Ska testa hur länge det sitter i. Och även att smörja på kvällen. Då kanske jag är mjuk när jag vaknar.  :nod-yes:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.11.02 - 12:07:51
jag ar glad du hittat nagat som passar dig. men jag ar inte i behov av sant, ar ganska mjuk fortfarande.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.02 - 14:23:29
Så fick hon det sagt också.  :mad_roll: :tongue:

Nu har jag varit ute och gått och släpat shoppingvagn gasnka långt i blåsten. De funkar. Är fortfarande mjukt och inte blev jag blank heller. Perfekt!


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.11.02 - 14:30:20
Jag är hyperkänslig för fett i ansiktet. Jag får finnar! Måste betyda att jag är väldigt ung fortfarande :lol: Det enda som får hamna i mitt ansikte är AloeVeragel och en droppe Jojobaolja.


Skrivet i Tapatalk


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.03 - 15:23:35
Nu är jag säker. Trädgårdsmästarsalvan är super. Mina händer brukar bli otroligt torra på vintern och vid det här laget, med kylan och allt, brukar huden ha börjat spricka, vilket är ganska smärtsamt + att man blir klumpig och valhänt eftersom man alltid har sår och/eller skorpor. I år - INGENTING! Tassarna är inte ens fnasiga, de är mjuka.  :yay:

Det här är det första jag hittat som har förebyggande effekt. En del andra salvor lindrar när skadan redan skett men de flesta gör varken till eller från. Mens om sagt har inget jag provat förebyggt. Nu känner jag mig säker på att klara vintern helt utan problem, bara jag kommer ihåg att smörja.  :smile:

Jag blir lite förbannad. Det är ju så enkla ingredienser, lanolin och bivax. Allt sådant har ju försvunnit från apoteket och andra ställen och istället finns spejsade och svindyra produkter som förutom att de inte funkar oftast är skadliga också. Back to basics, säger jag! Nu!  :fork_off:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.03 - 15:27:14
Den är dryg också. Har bara gjort av med 1/3 av burken och då smörjer jag nog händerna ganska många gånger per dag. Ibland blir jag ambitiös och smörjer armarna också när jag duschat.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.12.03 - 16:45:08
Grattis! Härligt att du hittat en lösning på ditt problem!
lanolin är ullfett, bivax går väl att få tag på? då kan du göra din egen salva :)


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.03 - 16:56:26
Jo och så i med lite kiss också. Urinämne är ju mjukgörande.  :lick:

Jag tror att det ska till lite mera för att det ska bli en bra salva. Man kan nog inte bara hacka ihop prylarna.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.12.03 - 17:53:41
hehe nej. Men ultrarenad lanolin (lansinoh) är enda salvan man kan använda vid sprickor i bröstvårtan när man ammar, som inte behövs tvättas bort innan amning. Fungerar också mycket bra mot nariga händer.  Ultrarenad: även ullallergiker klarar det då.  väldigt bra alltså, men om du gillar den här salvan, fortsätt!!


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.03 - 18:05:20
Tror jag inte finns här. Får man nog köpa från typ Crearome som säljer produkter för hemtillverkning av kosmetik. På apoteket har de inte ivf. De hade en lanolinsalva förut, men det är länge sen.

Fast salvan är trevlig, för den luktar gott. Svagt, svagt blommigt. Som jag minns luktade man får av lanolinsalvan.


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.18 - 17:08:55
Den är dryg också. Har bara gjort av med 1/3 av burken och då smörjer jag nog händerna ganska många gånger per dag. Ibland blir jag ambitiös och smörjer armarna också när jag duschat.

Fast det där ändrades när kylan kom. Jag lyckades göra slut på första burken strax efter att de nya kom. Det beror nog på att jag börjat smörja armarna också, fast inte så ofta, och fötterna ibland. Tjärsalvan luktar så, så jag orkar inte använda den så ofta, vill ju inte få lukten i skor och tofflor, så tar jag den ostinkiga salvan emellan. Då luktar mina fötter lite blommor bara och det kan jag stå ut med. Fast det gör de ju normalt också.  :cheeky:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.12.18 - 17:50:01
Tjära som luktar så gott..  :confused3:


Titel: SV: Tjärsalva mot torr hud
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.18 - 18:35:08
Jodå, men man kanske inte vill gå omkring och lukta tjära för jämnan.  :confused3:

Nu ska jag gå och hämta vinet. Få se om jag orkar släpa hem det.  :tongue: