Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: Subcalva skrivet 2012.09.21 - 19:58:03



Titel: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.21 - 19:58:03
Jag provade att göra majonäs enligt recept som visades på Go'kväll för nån vecka sen. Jag hade sen tidigare bokmärkt ett amerikanst recept som var på samma tema men det var lite skillnad på ingredienserna. Jag körde ett litet ägg, Colemans senapspulver och vitvinsvinäger. Jag hade tyvärr slut på citronsaften men hade i lite extra kryddor i form av cayenne samt paprikapulver. Det tog några sekunder med mixerstaven så var det klart och jättefint krämigt. Sen blandade jag i vitlök så blev det aioli som jag åt till räkor. Mums!

http://domesticitynouveau.blogspot.se/2011/09/homemade-mayonnaise.html?m=1 (http://domesticitynouveau.blogspot.se/2011/09/homemade-mayonnaise.html?m=1)

Go'kvälls recept
http://www.svt.se/gokvall/recept/#./ljummen-skordesallad-med-kantareller-aioli-och-eftermarinerad-flankstek?&_suid=1348246655428003403639780828194 (http://www.svt.se/gokvall/recept/#./ljummen-skordesallad-med-kantareller-aioli-och-eftermarinerad-flankstek?&_suid=1348246655428003403639780828194)


Titel: SV: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.21 - 20:59:55
Man slipper alltså tillsätta oljan droppvis? Beror det på tekniken eller på att man har äggvitan med tro?


Titel: SV: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.21 - 21:52:54
Du inspirerade mig att äntligen testa att göra majjo på smaklös kokosolja. Det funkade! Nu återstår att se om den blir hård i kylen. Det påstås att den inte ska bli det, men det tror jag inte förrän jag ser det. :goggle:

Har testat med en liten del kokosolja med smak för länge sen och det blev osannolikt äckligt. Det här smakar smaskens! :tasty:


Titel: SV: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.21 - 23:37:10
Men... den varkar inte bli hård. Och jag hade inte ens helt ägg som det alltid står att man ska, bara äggula. Jag la en tsk på ett fat och den måste väl vara genomkall nu. Den är inte hård! Nu åker hela burken in i kylen. Här ska frossas i majjo framöver!  :yay:


Titel: SV: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.22 - 11:12:13
Så flitig som du varit har du nog redan märkt att man lägger man bara i alla ingredienser på en gång. Inget duttande alltså. Väldigt smidigt måste jag säga och det blev en mycket bra konsistens också. Enligt den amerikanska sidan så har bloggaren kört med både helt ägg och enbart gulor så det är nog vilket som. Har man inte tänkt att använda vitan till något annat så är det ju smidigt att ta hela ägget och inte få rester.

Har du testat att göra med ghee nån gång?


Titel: SV: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.22 - 16:41:10
Nej, det har jag inte gjort. Och jag duttade i lite olja först och hällde sen i resten. Orkade inte experimentera just då så jag gjorde som vanligt. Gulorna kylskåpskalla och oljan ljummen. Fick ju värma den för att få den flytande. Jag tror att det där med att det ska vara samma temperatur är nys. Majonäs skär sig aldrig för mig. Men jag ska testa din metod nästa gång. Det blir så slabbigt när man ska hålla på och hälla olja, man har ju bara två händer och skulle behöva tre.


Titel: SV: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: Ary skrivet 2013.07.14 - 22:41:43
Hoppas det är ok att gräva upp en gammal tråd... Man kanske kan få någon slags arkeologiskt pris...  :whistle:

Jag kör en variant på din aioli Subcalva; jag dunkar i en rejäl dutt colemans senapspulver till, kanske lite hp-sås och salt och använder sedan till stekt korv, ägg och tomatmacka eller ja - det är så gott att jag har det till allt utom desserter.  :dribble:


Titel: SV: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: hemul skrivet 2013.07.14 - 22:58:57
Eftersom tråden ändå vaknat till liv vill jag infoga att jag tröttnade snabbt på den där kokosoljemajonnäsen. Jag tyckte verkligen det var gott först, men ganska snart blev det mer och mer tydligt att det smakade "fel".


Titel: SV: Majonäs på enkelt sätt
Skrivet av: Ary skrivet 2013.07.14 - 23:27:52
Lite som mig och fettfri majonnäs för 100 år sedan. Jag åt mig igenom en burk och det funkade - iaf sådär, andra burken smakade det plötligt bara mjöl och allt var bara bismaker, till den grad att jag fick kväljningar.  :tongue_wag: Det var väl då jag lärde mig läxan att är det fettfritt är det inget vidare. Du hade ju iaf fett i din.  :tongue:
Det kan tilläggas att jag då säkert var med i VV och då skulle man ju inte äta fett.....  :rolleyes: