Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: Subcalva skrivet 2012.07.31 - 13:34:53Titel: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.07.31 - 13:34:53
Bloggaren Carbsane - Evelyn kritiseras ofta för att hon går till personangrepp på bla Gary Taubes, Jimmy Moore och andra lowcarbförespåkare i USA. Jag tycker dock hon gör rätt som angriper sättet som Jimmy Moore försöker sälja in lowcarb med alla medel trots att han pendlat enormt i vikt och gått upp mer än 30 kilo de sista åren trots att han äter enligt alla konstens regler. Här finns ett av de senaste inläggen Carbsane gjort om JM där man ser hans före/efter/plus-nyuppgång väldigt tydligt. http://carbsanity.blogspot.se/2012/07/i-make-failed-low-carbers-famous.html (http://carbsanity.blogspot.se/2012/07/i-make-failed-low-carbers-famous.html)

Funderade på vilka vi har i Sverige som är kända för sin viktnedgång och googlade lite på Skaldeman och Dahlqvist och tyvärr ser ingen av dem lika smala ut som de gjort på bilder tidigare. Kostdoktorn räknar jag inte eftersom han inte varit överviktig från början och Monique tränar ju så mycket så jag vet inte om jag "räknar" henne heller. Bild finns tex hos Tommytappar http://www.tommytappar.se/?p=1680 (http://www.tommytappar.se/?p=1680)

Funkar inte LCHF i långa loppet? Är det lika svårt efter ett tag oavsett om man kör VV/lågfett eller nåt annat?

(http://www.tommytappar.se/wp-content/uploads/2012/06/20120629-0006-38.jpg)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.07.31 - 13:42:33
Du är så elak!  :clapgrin:

Kan bidra med något jag funderat på ett tag. De tre nedersta här ser inte trådsmala ut de heller, speciellt inte herr direktören. Kan ju vara att de inte uppdaterat sina bilder, men det vore ju konstigt om de inte gjort det med tanke på vilken bransch de är i om de nu blivit smalare.
http://www.lchf.se/Omoss.aspx

Har ni märkt att Frank Nilsson inte längre är med där förresten?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.07.31 - 13:43:56
Fast Annika - hon har ju varit öppen med att hon även måste hålla igen på kalorierna. Hon åt ju pyttelite åtminstone periodvis förut. Hon har aldrig hört till dem som säger att det bara är att käka på.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.07.31 - 16:08:49
Hmmm, funderade länge på om jag skulle skriva inlägget eftersom det kan uppfattas som väldigt elakt men det är verkligen inte elakt menat utan jag tycker det är värt att diskutera.

På KiF-forumet var det många som menade att man inte skulle stirra sig blind på vikten utan man får en massa andra hälsoförbättringar. Men hur hälsosam är dieten om man går upp i vikt efter en första viktnedgång?

Hemul, du har rätt i att Annika sagt att hon måste ligga på cirka 1300 kalorier för att gå ner i vikt. Jag är osäker på just mängden så rätta mig gärna om jag har fel. Men då kommer ju naturligtvis min följdfråga. Är det naturligt att äta 1300 kalorier för att hålla vikten? Annika är väl inte pytteliten? Jag har för mig att de första inledande VV-veckorna innehåller 1200 kalorier per dag. Inte stor skillnad och ska man äta det i fett blir det inte mycket i volym!

När det gäller Skaldeman så är jag 99% säker på att han sagt att han går ner på sin strikta LCHF och går bara upp i vikt när han testar olika saker som tex när han skulle skriva nån kokbok och skulle inkludera efterrätter. Men så borde han väl smalna av direkt? Eller skriver han fler kokböcker igen?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.07.31 - 17:14:38
Du har nog rätt i båda fallen. Minns inte heller exakt hur mycket Annika åt/äter, men därikring var det.

Vikten är väl högeligen intressant eftersom det är i första hand just viktminsking som de här människorna marknadsför, möjligtvis med undantag av Annika som jag faktiskt tycker har ett bredare spektrum.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.07.31 - 17:36:26
Jag förstår hur du menar förresten, att man inte gärna vill ta upp sånt här, inte gå på person liksom. Men jag tycker ändå att när det rör människor som inte precis skräder orden själva och inte drar sig för att råda andra om hur de ska leva kan man kanske tillåta sig att sänka ribban lite.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.07.31 - 19:14:09
Vem säger att det där smala verkligen är bäst för kroppen? kanske kropparna har hittat en balans i vad som är "nyttigast" för den och då är det litet mer "hulligare" än att vara smal. Jag tycker dom båda ser ganska normala ut, speciellt om man tänker på deras ålder, då mer och mer "hänger o flänger"....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: berittis skrivet 2012.07.31 - 21:06:38
Tja, nog tycker jag att Skaldeman har fått större kagge. Jag undrar om han ryms i det ena byxbenet längre. :hm-hm: Maggan är också rätt rund. Det ger ju lite fel bild, så att säga. Jag menar, om de ska vara ambassadörer för LCHF så är det ju inte viktnedgång man tänker på i första slängen när man ser dem på bild.
Jag menar inte heller att vara elak (förlåt om det låter så ), de får se ut som de vill men det är ju som Subcalva säger att man måste få diskutera om LCHF fungerar i långa loppet när det gäller vikten. Och då är ju bilder rätt tydliga. Naturligtvis är det ju viktigast att man fått hälsofördelar men det vet man ju att det viscerala fettet är farligt. (Nej, jag vet inte om nån studie på det men den som är intresserad kan säkert själv googla fram det. :whink:)

Jag har också gått upp några kilo efter min viktnedgång och kämpar för att gå ner dem plus lite till så jag vet hur j--a svårt det är.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.07.31 - 21:15:00
Jo jag tycker att vikten är en stor del av hälsoförbättringen som jag förväntar mig av en kost som säger sig vara hormonreglerande viktminskning. Blir trött när jag läser LCHF-argument som att kroppen kanske "inte vill" vara så smal som man själv vill. Eller det lysande argumentet att kroppen "inte känner sig trygg" och inte vill släppa på kilona. Och det får man höra från några som är väldigt snabba att kräva vetenskapliga studier på allt annat.  Missförstå mig rätt nu. Det är inte viktplatåerna i sig jag ifrågasätter utan LCHFs skygglappar och oviljan att tänka längre än de från början definierade reglerna.

Om man som tex Skaldeman gått ner jättemycket på LCHF, varför skulle han då gå upp igen? OK att han går upp när han äter efterrätterna men som jag skrev tidigare det borde ju rinna av honom direkt han slutar med det.

Det är många som går ner mycket först och sen går upp igen. Varför upptäcker inte kroppen den bästa nivån på väg ner i vikt? Och vad skulle den vetenskapliga förklaringen vara till att kroppen dippar och sen går upp igen? Nu vet jag inte vad Skaldeman väger men om vi tar Jimmy Moore som exempel så var han nere på 104 kg och sen har han i etapper gått upp till 138 kg. Jimmy Moore är 190 cm lång och det betyder att han var nere på BMI 28,8 för att sen öka till till 38,2. Han var ju inte supersmal ens som smalast.

LCHF funkar för en del och för vissa under en tid - men inte pga av att insulinet hålls lågt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: berittis skrivet 2012.07.31 - 21:29:21
 Om inte LCHF fungerar i det långa loppet, vad sjutton ska man då göra? Jag vill inte väga för mycket och jag vill definitivt inte ha mycket visceralt fett. :worried:
Jag tycker också att det låter lite flummigt att kroppen "vill" väga si och så och att den inte är "trygg" men jag kansk bara retar upp mig på ordvalet. Det är kanske för att beskriva det på ett enkelt sätt. :confused3:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.07.31 - 22:04:42
Vad är det de försöker säga då? Hur skulle det låta om man sa det på ett mindre enkelt sätt? Jag försökte få svar på HUR kroppen talar till dem senast häromdagen på KiF men kan inte påstå att jag lyckades. Det närmaste var att när någon drog ner på portionerna och fick bekräftelse genom att vågen visade mindre så hade kroppen talat. För mig är det ett medvetet beslut att dra ner på portionerna... Kanske är det för en del bara ett sätt att bortförklara att man faktiskt, *gulp*, bantar.

Vad gäller Margareta så tror jag inte hon har gått upp. Hon blev nog aldrig smal. Hon brukar själv prata om det, att hon inte minskar i vikt. Nu ska hon försöka genom att mäta ketonerna i blodet (http://www.sunsoft.se/?m=20120722), något som tydligen pågår på olika bloggar just nu.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.01 - 07:43:13
Man har ingen aning om varför det blir platåer och varför vissa inte går ner. Eller rättare sagt, första misstanken är förstås att personen i fråga gör något fel.
Eller, så här är det nog:

Välkommen till en naturlig kost där du kan äta dig mätt på allting som inte innehåller mer än 5 g kolhydrater/100 g utan att räkna någonting
Men jag har provat och går inte ner
Ah, men har du verkligen kollat kolhydratinnehållet?
Trodde inte jag behövde räkna men nu har jag kollat med Min mat och ligger under 20 gram kolhhydrater
Ah, men du har inte kört så länge så det är naturligtvis omställningsbesvär. Det kan man ha upp till 6 månader.
Men nu har jag kört i 6 månader och går inte ner
Ah, men du kanske inte tål mjölkprodukter/nötter/etc
Trodde jag kunde äta allt under 5 g men nu har jag kört utan mjölkprodukter/nötter/etc och går inte ner
Ah, men en smal kropp betyder inte att man är frisk. Titta bara på de där utmärglade veganerna/VV/ISO-dietarna. De har säkert lite osunt bukfett under tröjan...
Men jag är inte smal. Jag är fortfarande fet enligt BMI
Ah, men BMI gäller inte enstaka personer. Det kan man inte lita på. Det gäller bara stora befolkningsgrupper.
Men jag väger fortfarande 30 kilo mer än när jag var ung
Ah, men kroppen kanske inte vill väga så lite som den gjorde då. Och vid en viss ålder kan man inte räkna med att vara lika smal som ung.
Men jag var inte trådsmal som ung. Jag låg redan då åt det fylliga hållet
Ah, men kroppen måste känna sig trygg. Sen kommer du gå ner...

Har jag glömt något?  :whistle:
Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.01 - 08:02:50
Vad gäller Margareta så tror jag inte hon har gått upp. Hon blev nog aldrig smal. Hon brukar själv prata om det, att hon inte minskar i vikt. Nu ska hon försöka genom att mäta ketonerna i blodet (http://www.sunsoft.se/?m=20120722), något som tydligen pågår på olika bloggar just nu.

Jag såg att blodketoner verkar vara det senast nytt inom den naturliga kosten LCHF.   :shock:

Margareta skriver inget på sin blogg om att hon har problem med sköldkörteln men jag har för mig att jag läst det tidigare och då har man ju naturligtvis ett mycket större problem att gå ner i vikt och jag är tyvärr övertygad om att strikt LCHF som hon kör bara gör saken värre.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.01 - 08:30:24
jag vet inte men jag tror själv inte kroppar är menade till att vara "för" smala. Och var gränsen går är tror jag individuellt. Ålder, kön, sysslor, barnafödande eller ej mm spelar enligt mig en stor roll i hur kroppen blir. Jag har som mål att bli smalare, inte smal. skillnaden för mig är att jag inte vill "göra allt" för att komma i stl 36 för att det är det som är "snyggast".

Och så tror jag mycket på att stress i form av "jag går inte ner, jag gör allt som jag ska" ger stress som kroppen inte gillar...  inte för att kroppen är en varelse, men det är så mycket som hänger ihop som gör att kroppen fungerar som den fungerar, att det säkert finns en massa saker som kan störa mer eller mindre. Och människans ständiga "koll" på hur den SKA reagera är nog inte riktigt möjligt pga så himla många faktorer...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.01 - 10:02:43
Jag tycker nog de flesta skriver att man inte kan äta obegränsat men idén är väl att man ska bli så pass mätt av fettet så man inte blir så där jättehungrig och vräker i sig. Jag har i alla fall rätt svårt att äta över 2000 kcal om jag äter strikt LCHF. Margareta har problem med sköldkörteln och rent allmänt så har väl vi kvinnor i övergångsåldern och uppåt svårt att hålla vikten. Vad som hänt med gubbsen har jag däremot ingen förklaring till.

Det är väl mest i kvällstidningarna som det basuneras ut att man kan äta "hur-mycket-som-helst" och ändå minska i vikt.

För egen del har jag låg ämnesomsättning och dålig matsmältning och då får man vara extra noggran tyvärr. Åh andra sidan finns det ingen annan metod som funkar bättre heller så jag håler mig till LCHF/Paelo som gör att jag mår bra.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.01 - 12:38:17
Jag tycker nog de flesta skriver att man inte kan äta obegränsat

NU ja!  :tongue:

Citat
Margareta har problem med sköldkörteln och rent allmänt så har väl vi kvinnor i övergångsåldern och uppåt svårt att hålla vikten.

Men har hon gått upp då? Jag tycker tvärtom hon ser smalare ut.

Det där med blodketoner. Jag ögnade igenom Margaretas blogg men hittade ingen förklaring till varför det skulle vara bra att ha höga värden i blodet. Inte på Jimmy Moores blogg heller, med det är ju inget man ögnar. Däremot har han en länk till en intervju med Sisson där han lär ska förklara saken, som jag ska lyssna på när jag orkar. Förvånar mig att Sisson är inne på det eftersom han inte är så kolhydratsnål.
http://livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-nutritional-ketosis-day-1-30/14409
http://www.askthelowcarbexperts.com/2012/02/5-ketosis-devil-or-angel-mark-sisson/

Jag citarar Jimmy (min fetstil).
In order to be fully keto-adapted and to start burning stored body fat for fuel, ketone levels must be between 0.5 to 3.0 millimolar. There is no added benefit to pushing blood ketones higher than 3.0 millimolar which Volek and Phinney say is “about as high as most people get eating a well-formulated ketogenic diet.” The three primary factors impacting blood ketone production are carbohydrates, protein and exercise. The first one is obvious and requires most people to restrict their carb counts to no more than 50g daily. Some people will probably need a lot less than this while others can possibly be able to consume as much as 100g daily and be in nutritional ketosis. The second one is very likely the problem with most low-carbers who have trouble getting into ketosis. Despite what you hear about low-carb diets being “high-protein,” the reality is protein intake should be moderate or adequate. Why? Because a little more than half of the protein you consume is converted into glucose by the liver (a process known as gluconeogenesis) producing “an anti-ketogenic effect” in the body similar to eating too many carbohydrates. Finally, the third one is exercise which can increase blood ketone levels 0.25-0.50 millimolar immediately afterwards which is an indication that fat-burning has commenced. These ketone levels can “increase sharply during the 1-2 hours after exercise due to increased hepatic delivery of fatty acids and greater rates of fat oxidation,” according to Volek and Phinney. Consuming carbohydrates and the amino acid alanine post-workout will blunt this blood ketone response somewhat which is why they recommend to avoid consuming them.

Det kanske inte är så galet ivf. 50g, det är mer än de flesta LCHF-are äter det. Han skriver visserligen att en del kan behöva äta mindre men också att en del kan äta betydligt mer. Begränsa proteinet - inga 1-2 g per kilo kroppsvikt här inte, misstänker jag. Nu har vi helt plötsligt Kwasniewskis Optimal Nutrition. Moderat begränsning av kolhydrater OCH begränsning av protein. Lots of fat, babies! Motion är ju synnerligen intressant och ovanligt i dessa sammanhang.

Jag blev glad när jag läste det där. Jag har gillat Phinney sedan jag började lowcarba och hittade en radiointervju med honom på nätet. Var så intressant och han var lättlyssnad. Sen har jag uppfattat det som att han inte är någon kolhydrattaliban. I docs intervju ansåg han ju sin egen kosthållning vara "very strict" och han åt om jag minns rätt 35 g kolhydrater per dag. Var rädd att även han var en kappvändare, men så verkar det ju inte vara då.
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,26.msg34.html

Jag gissar dock att få LCHF-are kommer att våga experimentera med att höja kolhydraterna.  :tongue:Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.01 - 12:40:51
Vill bara säga att jag tycker inte man sänker ribban genom att kritisera ledare; allrahelst för att de blir enögda med ett sånt massivt stöd av "skyttesluskar" som säger ja till allt och hyllar allt ledarna skriver. Fartblinda och trampar över linjen i övermod.
Numera ser jag det som indoktrinering ju mer jag läser.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.01 - 12:45:48
Det har jag gjort länge, Ninnan, så jag håller helt med dig där. Organiserad har den varit periodvis också. En löjlig sak kanske, men minns ni när alla som på en given signal började använda det konstruerade ordet "sockerkedjor" istället för "kolhydrater"? Jag hatar när man använder ord på det viset, så därför hängde jag upp mig. I samma klass som föryngringsyta och hygientekniker i min bok men med det motsatta syftet, inte att försköna utan att domonisera. Det roliga var emellertid hur alla inblandade började köra med det samtidigt och ofta också. :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.01 - 15:49:34
Så länge jag varit med så har jag inte uppfattat att man kan äta obegränsat. Jag började läsa Annikas blogg. Det där med sockerkedjor känner jag inte heller igen. Ibland är ni lite paranoida.

Vad som är lustigt däremot att nu ska "alla" plötsligt" mäta ketoner. Aldrig i livet att jag börjar med det, räcker med en i familjen som måste hålla på att testa sig.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.01 - 16:04:40
Nä, vi har bara varit med längre än du och ser kanske därför fler motsägelser. Mycket mat var väldigt chict i början. Skaldeman raljerade med sina stora fläskstycken och biffar och Litsfeldt körde med devisen "hur du med mycken och god mat blir av med sockersug och övervikt" (http://blogg.passagen.se/lits/). Folk skröt med hur mycket de åt.

Det där med sockerkedjor pågick ett år eller så, sen gav de väl upp när de flesta hade smak nog att inte plocka upp det utan fortsatte säga kolhydrater.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.01 - 16:41:50
Ska bli intressant att se vad som händer med blodketonsexperimentet. Varken Jimmy Moore eller Margareta villl tala om just nu hur de äter utan vill vänta tills de ser hur det går... Hmmm


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.01 - 19:30:44
Jag upplever mig inte som paranoid..
Men det är märkligt.  :cool:
 Doc hade skrivit "att många av hans diabetespatienter kunde med tiden öka sina kolhydrater med lite ris, potatis,frukt och rotfrukter." "hans patienter hade blivit friska"
Det citatet finns inte kvar. Det var för tre veckor sedan.
Jag har ett anteckningsblock brevid datorn och skriver ner en del för att jag lättare ska kunna skriva inlägg. Jag gjorde flera inlägg och Doc svarade på dem.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.01 - 19:33:06
Vilket inlägg var det? Jag läser inte allt längre. Finns inte kommentarerna kvar heller?  :shock:

Wow. Sisson måste humra här!  :lol:
When Listening to Your Body Doesn’t Work  (http://www.marksdailyapple.com/when-listening-to-your-body-doesnt-work/#axzz22JwapQHA)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.01 - 19:55:08
Jag hittade inlägget från Doc där han beskriver det #65

http://www.kostdoktorn.se/expressen-diabetiker-kan-bli-friska-med-lchf-kost/comment-page-2/#comments

Jag erkänner glatt att jag var rättså frän i mina inlägg..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.01 - 20:03:06
Men det är ju intressant om han har sådana patienter. Menar du att han skrev det i själva bloginlägget först alltså?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.01 - 21:13:41
Har läst runt lite på om det här med Nutritional Ketosis och hittade ett av Moniques första inlägg om det och det visar sig att hon också gått upp i vikt.  :shock:
5-7 kilo - undrar varför hon inte vet exakt  :hm-hm:

http://www.lifezone.se/2012/07/25/se/banta-och-lchf-10804299 (http://www.lifezone.se/2012/07/25/se/banta-och-lchf-10804299)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.01 - 21:23:47
JA, i blogginlägget.
 Det var därför jag reagerade. Därför tycker jag det är konstigt att det inte finns med nu.
De- hans patienter- kunde "öka" sina kolh. med lite ris(!), potatis, frukt(!) och kålrötter".
Jag hade faktiskt aldrig hört att D2 kunde bli friska. Därför mina inlägg.

Sisson verkar ha lite hum om kost. Min kropp skulle gladeligen äta massor men det är troligvis mitt "överjag" som sätter P för det och faktiskt samvetet. Man blir ju helt förkrossad efteråt..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.01 - 21:30:31
Å fan! Inte ens zumba hjälper alltså?  :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.01 - 21:32:25
Å fan! Inte ens zumba hjälper alltså?  :tongue:

Inte i kombination med LCHF i alla fall   :tongue_wag:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.01 - 21:41:21
Ökning på 5-7 kg tycker jag är underligt..
I varje fall för en ledande inom gebitet.
(hade jag varit  i den situationen skulle jag nog svultit lite grann för att vara trovärdig  :crazy:)
Jag som inte ens är lchfare har hållit min vikt med att utöka kolh. och samtidigt minskat fettet.  :hm-hm:
Är inte det paranoia att söka sig till "hälsokost- olja" och tror att det hjälper.
Jag har fortfarande mina funderingar..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.01 - 21:52:56
Ja, kanske det. Jag såg ett recept på smoothie där med monstruösa mängder grädde och CF, runt 1000 kcal. Fast den kanske var tänkt som middag.


Å fan! Inte ens zumba hjälper alltså?  :tongue:

Inte i kombination med LCHF i alla fall   :tongue_wag:


 :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.01 - 23:34:56
Ska bli intressant att se vad som händer med blodketonsexperimentet. Varken Jimmy Moore eller Margareta villl tala om just nu hur de äter utan vill vänta tills de ser hur det går... Hmmm

Intressant diskussion här! :)
Jag skriver exakt vad jag äter för att hamna i ketos, finns på hemsidan.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.01 - 23:48:49
Ökning på 5-7 kg tycker jag är underligt..
I varje fall för en ledande inom gebitet.
(hade jag varit  i den situationen skulle jag nog svultit lite grann för att vara trovärdig  :crazy:)
Jag som inte ens är lchfare har hållit min vikt med att utöka kolh. och samtidigt minskat fettet.  :hm-hm:
Är inte det paranoia att söka sig till "hälsokost- olja" och tror att det hjälper.
Jag har fortfarande mina funderingar..

Ser att du har läst min blogg :) ... Ja en ökning på 5-7 kg är kanske underligt för vissa att förstå. Men jag har en känslig kropp, och med lite vin då och då, nötter och bär så är det resultatet över dessa 5 åren sedan jag tappade mina 40 kg. Men jag vill ju att folk (som har samma problem med vikten) ska kunna känna igen sig och veta att jag har förståelse och erfarenhet av viktproblem. Jag är ärlig med mina läsare...
Att svälta lite tror jag inte är en bra eller optimal lösning, och rätt oärligt mot alla som följer bloggen, så för mig var det inte ett alternativ.

Härligt att läsa att du lyckats med din vikt. Det är toppen.

Jag tränar rätt hårt och oljan har jag köpt i samband med träningen. Den rekommenderas av både Dr Jeff Volek (ledande forskare inom lågkolhydratskost och träning) och Kenn Hallstensen (författare och tränare i Norge för två stora forbollslag). Ett intressant kosttillskott för en som äter LCHF och tränar. DOCK så kan den även rekommenderas för den som vill minska i vikt om jag har förstått Jeff Volek rätt!

Synd att du är så snabb att döma folk när du inte vet hela bakgrunden. Men hoppas att jag kunde ge dig lite mera förståelse för hur det ligger till. Lycka till med ditt framöver.
Träning gör jag för att må bra, inte för att gå ner i vikt. Finns en intressant studie här om just hur kosten påverkar vikten och inte träningen:
www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0040503

Hälsnignar Monique


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.01 - 23:52:47
Ja, kanske det. Jag såg ett recept på smoothie där med monstruösa mängder grädde och CF, runt 1000 kcal. Fast den kanske var tänkt som middag.


Å fan! Inte ens zumba hjälper alltså?  :tongue:

Inte i kombination med LCHF i alla fall   :tongue_wag:


 :lol:

Hej Hemul!
Jättegod smoothie för den som äter LCHF. Jag har redan gått ner 40kg och har ätit LCHF i över 5 år. Men med vin då och då, samt nötter och bär så går jag tyvärr lätt upp i vikt. Bara att inse :) Därför kollar jag nu ketonvärden för att se vad det är som gör att jag kommer ur ketos och in i ketos. Väldigt intressant.

Och träning hjälper inte, men man mår bra av det. Här finns en intressant studie om träning, kost och vikt och hur det är kosten som måste ändras och inte träningen som måste ökas för att minska i vikt. Den är jätteintressant!
www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0040503


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 00:58:13
Hej Monique!

Jo, visst låter den god (förutom äggvitan då, rå äggvita är inte min grej riktigt). Brukar göra liknande själv periodvis. Det var att den var så stor jag reagerade  på, inte innehållet i sig. Nog för att jag skulle kunna sänka en sån, men 2 såna mer än täcker mitt dagsbehov och jag skulle nog vilja ha riktig mat också ändå.  :shy:

Jaha, har du gått upp de där kilona över många år? Jag fattade det som att det var nu i sommar eller senaste tiden ivf. Hur som, att döma av bilderna du har av dig själv på bloggen så kan jag trösta dig med att du SER rakt inte tjock ut. Du ser lagom ut. Men jag fattar, jag vet att det inte alltid syns utanpå, inte med kläderna på ivf.  :whink:

Det ska bli kul att se hur det går med ketonräknandet, det pågår ju lite varstans nu. Good luck!  :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 03:33:53
Man har ingen aning om varför det blir platåer och varför vissa inte går ner. Eller rättare sagt, första misstanken är förstås att personen i fråga gör något fel.
Eller, så här är det nog:

Välkommen till en naturlig kost där du kan äta dig mätt på allting som inte innehåller mer än 5 g kolhydrater/100 g utan att räkna någonting
Men jag har provat och går inte ner
Ah, men har du verkligen kollat kolhydratinnehållet?
Trodde inte jag behövde räkna men nu har jag kollat med Min mat och ligger under 20 gram kolhhydrater
Ah, men du har inte kört så länge så det är naturligtvis omställningsbesvär. Det kan man ha upp till 6 månader.
Men nu har jag kört i 6 månader och går inte ner
Ah, men du kanske inte tål mjölkprodukter/nötter/etc
Trodde jag kunde äta allt under 5 g men nu har jag kört utan mjölkprodukter/nötter/etc och går inte ner
Ah, men en smal kropp betyder inte att man är frisk. Titta bara på de där utmärglade veganerna/VV/ISO-dietarna. De har säkert lite osunt bukfett under tröjan...
Men jag är inte smal. Jag är fortfarande fet enligt BMI
Ah, men BMI gäller inte enstaka personer. Det kan man inte lita på. Det gäller bara stora befolkningsgrupper.
Men jag väger fortfarande 30 kilo mer än när jag var ung
Ah, men kroppen kanske inte vill väga så lite som den gjorde då. Och vid en viss ålder kan man inte räkna med att vara lika smal som ung.
Men jag var inte trådsmal som ung. Jag låg redan då åt det fylliga hållet
Ah, men kroppen måste känna sig trygg. Sen kommer du gå ner...

Har jag glömt något?  :whistle:
Ha ha ha!  :lulz:

Hur kunde jag missa detta mästerverk? Jag läste bara inlägget du skrev direkt efter. Tur att jag såg det nu.  :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.02 - 04:30:52
Jag fömodar att min kropp är lika känslig som en annan frisk kropp är.
Jag dricker rödvin de mesta av dagarna både när jag åt lchf och både förut och nu.
Det gör ingen skillnad i viktnivå.
Jag har testat veckor utan vin och det ger varken upp eller ner på viktnedgång.
Snarare blir jag mätt på vin och fördröjer mitt intag av måltid.

Nötter och bär har ingen påverkan på min kropp heller.
Jag äter bara när jag är hungrig, frukost kan vänta i flera timmar. Jag äter alltid tills jag är mätt- och inte därutöver.. och äter långsamt.
Gärna fil till morgonen med ek. banan och dito honungsmelon.
Det finns inte ett grams ökning av vikt om man samtiigt minskar bra fett och ökar bra kolh.. Inte på min kropp.
Oavsett om man äter lchf eller annan kost tror jag ökat kaoriintag leder till fetma i längden. En helt personlig åsikt.
Livet är mer till att leva än att fröjda sig med sin kost.

Nä, diverse kosttilläg ger jag inte fem öre på. Det är mer till för profiter i kostbloggar.
"Döma folk"? Ja om de tar sista halmstrået och de tror de ka bli friska av det , kanske  de helt enkelt ska minska sin grädkosumtion.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.02 - 08:40:14
Synd att du är så snabb att döma folk när du inte vet hela bakgrunden. Men hoppas att jag kunde ge dig lite mera förståelse för hur det ligger till. Lycka till med ditt framöver.

Jag tycker inte att det är döma någon genom att konstatera att någon gått upp i vikt. Jag blev själv förvånad för jag trodde faktiskt du höll vikten. Tyvärr tolkar jag ditt svar till Ninnan som att du tycker att det är pinsamt vilket det inte borde vara när du talar öppet om det på bloggen. Vad jag tycker är lite konstigt är de som fortsätter med en alltmer striktare LCHF tills de i princip bara äter kaffe, ägg, kött och kokosfett trots att de under flera års tid jojat fram och tillbaka och inte får bestående resultat.

Att du gått upp ett antal kilo på bara lite vin och choklad tycker jag inte alls låter orimligt. Du kör ju normalt sett en väldigt strikt LCHF och är därmed förmodligen extremt insulinresistent. Din ämnesomsättningen kanske inte heller är i toppenkondion. Till och med Atkins varnade för att den kunde minska om man körde länge i hans första fas och där kan man väl säga att strikt LCHF platsar.

Nu vet jag inte om det är första gången på LCHF som du gått upp i vikt men i så fall förstår jag att du vill testa längre. Själv fick jag fler symptom som extremt kalla händer och fötter och genom det mer kramp i fötterna. Jag kunde knappt köra yoga pga av det. Och det som verkligen fick mig att leta på nätet var att jag vaknade på nätterna av att hjärtat rusade och jag var väldigt uppvarvad och det kunde ta en timme innan jag somnade om. Nu vet du lite mer om mig - ifall du villl döma mig  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.02 - 09:26:07
tycker inte heller det är att döma, mer att sätta ord på vad många, som inte kan alla faktorer, tänker. Det flesta säger inte sånt rakt ut.

Vad jag börjar undra nu (alltså ingen dömning alls) är hur bestämmer det flesta sin målvikt egentligen. BMI är inte så bra mått, men det är iallafall något.
Jag har satt min målvikt på 70 kg, men om det blir 75 eller 65 bryr jag mig mindre om. Och ändå är det en skillnad på 10 kg.... jag tänker iallafall inte bli fixerad på en viss vikt, så länge jag inte går upp för mycket, typ till 90 igen. Över 100 vill jag alldrig väga mer.

Väger nu 92.5 och är egentligen jävlig nöjd med min kropp, konstigt nog. Är nästan kär på min spegelbild hahahah


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.02 - 10:23:01
Synd att du är så snabb att döma folk när du inte vet hela bakgrunden. Men hoppas att jag kunde ge dig lite mera förståelse för hur det ligger till. Lycka till med ditt framöver.

Jag tycker inte att det är döma någon genom att konstatera att någon gått upp i vikt. Jag blev själv förvånad för jag trodde faktiskt du höll vikten. Tyvärr tolkar jag ditt svar till Ninnan som att du tycker att det är pinsamt vilket det inte borde vara när du talar öppet om det på bloggen. Vad jag tycker är lite konstigt är de som fortsätter med en alltmer striktare LCHF tills de i princip bara äter kaffe, ägg, kött och kokosfett trots att de under flera års tid jojat fram och tillbaka och inte får bestående resultat.Tack för svar. Jag kanske misstolkade, ber om ursäkt för det. Jag tog not åt mig av det som skrevs om att vara frontfigur för LCHF och har gått upp i vikt :)... Även som frontfigur och att jag har hållit vikten i 5 år med 5-7 kg upp (och ner skulle jag säga, men upp är det) så anser jag fortfarande att jag håller vikten, men konstaterar att även hålla vikten är en evig kamp tyvärr. Det försvinner inte med kilon. :)

Kramp är rätt vanligt bland folk som äter LCHF, oftast magnesium brist men kan även vara saltbrist (speciellt om man tränar mycket).

Tack igen för svar! :)
Ha en fin helg!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.02 - 10:44:38
Hur långt tillbaka måste man stå för sina åsikter. Är det inte bra att man ändrar sig när man märker att det kanske inte stämde det man sa först? Det är väl också skönt att Moniq är som alla vi andra, själv går jag också upp av dagliga vinintag men alla är ju olika. Kul för dig Ninnan att du inte har problem med det.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.02 - 12:10:08
Kul och kul.. med vindrickande, egentligen inte. Min erfarenhet är att man får se upp med det, säskilt om man är äldre,ensam kvinna. Det är väldigt lätt att man "unnar sig det" och till slut inser man att det blev alldeles för mycket.
En lite varning vill jag nog skriva.  :fork_off: Kanske är det bra att ligga lågt med vinet.
Man vet inte heller när det blir en ovana..  :whistle:
Jag ber om ursäkt Monique eftersom jag sårat dej.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 13:02:39
Men Moniqie, nu måste jag fråga och ta inte illa upp är du snäll, jag vill bara reda ut det. Du säger att du gått upp de här kilona under 5 år och att du har ätit LCHF i 5 år. Har du då alltså  bara gått upp på LCHF? Jag är nyfiken, för det är i så fall väldigt lika mig. Jag gick ner 16-17 kg med GI (min egen tillämpning, ingen klubbvariant!) direct innan jag började med LCHF. De första 5 åren på LCHF och senare snarare Optimal Nutrition, men utan att följa kolhdratrekommendationerna (minst 50 g) fullt ut eftersom LCHF gjort mig kolhydratskrämd även om jag inte ville erkänna det, gick jag upp 7-8 kg. De senaste två åren har jag, på mycket liberalare kolhydratintag gått ner, vad är det nu, nästan 34 kg. Sammanlagt över 40 kg alltså, så rätt lika där också. Tyvärr med den stora skillnaden att jag har långt kvar också.

Vill tillägga att jag snabbt fick mycket stora hälsovinster trots att jag inte gick ner och det har inte försvunnit med ökat kolhydratintag, det har bara blivit bättre hela tiden. Anmärkningsvärt är kanske att jag hade något högt blodtryck (doktorn sa att det var bra, men jag kollade upp att det var gränsfallshögt). Det förbättrades inte förrän första året jag gick ner rejält i vikt och då förbättrades så mycket att doktorn nästan var tårögt. Så det verkar ha varit direkt viktrelaterat och påverkades inte av att jag åt nyttigt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 13:14:41
Vad jag börjar undra nu (alltså ingen dömning alls) är hur bestämmer det flesta sin målvikt egentligen. BMI är inte så bra mått, men det är iallafall något.
Jag har satt min målvikt på 70 kg, men om det blir 75 eller 65 bryr jag mig mindre om. Och ändå är det en skillnad på 10 kg.... jag tänker iallafall inte bli fixerad på en viss vikt, så länge jag inte går upp för mycket, typ till 90 igen. Över 100 vill jag alldrig väga mer.

Vi ligger ju rätt lika och jag kommer också att vara nöjd vid 75 även om jag vill lägre. Tror du inte att när vi väl vägt 75 ett tag och kan göra allt vi brukade göra så kommer vi att börja tycka att den vikten är hindrande? Det är ju trots allt döfläsk att släpa på då ockå. Om vi till exempel får för oss att börja springa så kommer vi att känna av det. Monique är ju väldigt aktiv vad det verkar och känner nog sina 7 kg. Jag tror nog ribban kommer att höjas vartefter för oss också. Själv blev jag jättenöjd häromdagen när speglade mig i smyg i ett skyltfönster för att kolla in min nya vindtygsjacka och la märke till att magen inte skjöt ut som om jag vore höggravid ur den öppna jackan. Men antagligen är jag inte nöjd med att både jackan och magen putar särkilt länge...

Citat
Väger nu 92.5 och är egentligen jävlig nöjd med min kropp, konstigt nog. Är nästan kär på min spegelbild hahahah

Va? Har du gått om mig!  :shock: Kirurgi igen? :goggle: :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.02 - 15:01:56
Men Moniqie, nu måste jag fråga och ta inte illa upp är du snäll, jag vill bara reda ut det. Du säger att du gått upp de här kilona under 5 år och att du har ätit LCHF i 5 år. Har du då alltså  bara gått upp på LCHF? Jag är nyfiken, för det är i så fall väldigt lika mig. Jag gick ner 16-17 kg med GI (min egen tillämpning, ingen klubbvariant!) direct innan jag började med LCHF.

Hej Hemul :)
Tar absolut inte illa upp!
Jag har ätit strikt LCHF (det jag 'trott' varit strikt) hela tiden. Inga snedsteg förutom vid ett tillfälle nu i sommar. Men jag har ätit naturella nötter, druckit vin (är Sydafrikan o vinälskare) och ätit mörk choklad (mera den senaste tiden) och ätit en del bär då och då (mera på sommaren). Detta misstänker jag har gjort att jag långsamt ökat i vikt. Kanske även ålder (jag blir tydligen oxå äldre ;) )
Jag satt vid samma middagsbord som Dr Jeff Volek under en vecka på Low Carb Cruise, han är världens främsta forskare vad gäller lågkolhydratskost och träning. Han menar att detta med ketoner är otroligt intressant och viktigt för den som vill minska i vikt samt få förståelse för hur ens egen kropp fungerar. Mycket intressant! Har skrivit ett inlägg om han och hans föreläsning. Finns här:
http://www.lifezone.se/2012/07/24/se/middag-med-jeff-volek-och-tr%C3%A4ning-p%C3%A5-ketoner,-optimerar-prestation!-10786829

Men jag har alltid haft en kropp som lätt ökar i vikt, forskare menar att bara man ser eller doftar något 'gott' så frisläpps insulin, kan förklara uttrycket, 'jag går upp i vikt bara jag ser en kaka'. Ligger alltså lite sanning i det, sån är jag! :)

Hoppas det hjälpte!
Varma hälsningar Monique


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.02 - 15:07:39
Vad jag börjar undra nu (alltså ingen dömning alls) är hur bestämmer det flesta sin målvikt egentligen. BMI är inte så bra mått, men det är iallafall något.
Jag har satt min målvikt på 70 kg, men om det blir 75 eller 65 bryr jag mig mindre om. Och ändå är det en skillnad på 10 kg.... jag tänker iallafall inte bli fixerad på en viss vikt, så länge jag inte går upp för mycket, typ till 90 igen. Över 100 vill jag alldrig väga mer.

Jag är ju helt nu här... Har inte helt lärt mig detta med citat, så jag tror det hamnar lite fel... men men...

Det är precis som du säger om vikten. När jag vägde 106kg så tänkte jag, bara jag kommer till två siffrigt så blir jag nöjd... Bara jag kommer under 90 så blir jag nöjd osv... Jag var faktiskt nere i 58kg!!! Trivdes så gott där, men det var omöjligt att hålla kvar. 68kg blev mitt 'ideala' dock... Men jag har gått upp då några kilo. Men vill till ca 68kg igen. 7 kg upp är inte mycket för den som har 40kg övervikt, jag minns själv hur jag tänkte när vänner klagade på 3kg för mycket! Men för mig är det en och halv klädstorlek och allt sätter sig på höfterna... Får inte tag i byxor osv... Så för mig personligen så känns dessa kilo tydligt.

Så jag vill bara bekräfta att det är som du säger, man är nöjd ett tag på sin nya vikt, men när det finns flera fördelar att komma lite längre ner i vikten så siktar de flesta på det, eller hur? :)
Bra skrivet Hemul! Tack för förståelsen.Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 15:20:16
OK, tolkar jag det rätt då att du bara gått upp på LCHF? Jag menar inte att dissa LCHF här, jag vet att det funkar för många, jag tycker bara att det är intressant därför att det i så fall liknar mina egna erfarenheter.

Ska läsa ditt inlägg om Volek, tack! Jag har dock läst vad Jimmy Moore säger (som jag citerar nånstans ovan) och där verkar ju 50 g kolhydrater vara en utgångspunkt, men han framhäver att en del måste äta mindre och en del tål mer. Men, mer intressant tycker jag som gammal Kwasniewskifantast, att även protein måste begränsas. Med den bakgrunden undrar jag varför du misstänkter just nötter, vin och choklad, men du kanske inte äter så mycket protein?

Apropå kolhydrater så tror jag också som Subcalva var inne på, att efter lång tids (close to) no-carbande så är man nog ruskigt känslig för de små liven.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 15:26:22
Vad jag börjar undra nu (alltså ingen dömning alls) är hur bestämmer det flesta sin målvikt egentligen. BMI är inte så bra mått, men det är iallafall något.
Jag har satt min målvikt på 70 kg, men om det blir 75 eller 65 bryr jag mig mindre om. Och ändå är det en skillnad på 10 kg.... jag tänker iallafall inte bli fixerad på en viss vikt, så länge jag inte går upp för mycket, typ till 90 igen. Över 100 vill jag alldrig väga mer.

Jag är ju helt nu här... Har inte helt lärt mig detta med citat, så jag tror det hamnar lite fel... men men...

Det är precis som du säger om vikten. När jag vägde 106kg så tänkte jag, bara jag kommer till två siffrigt så blir jag nöjd... Bara jag kommer under 90 så blir jag nöjd osv... Jag var faktiskt nere i 58kg!!! Trivdes så gott där, men det var omöjligt att hålla kvar. 68kg blev mitt 'ideala' dock... Men jag har gått upp då några kilo. Men vill till ca 68kg igen. 7 kg upp är inte mycket för den som har 40kg övervikt, jag minns själv hur jag tänkte när vänner klagade på 3kg för mycket! Men för mig är det en och halv klädstorlek och allt sätter sig på höfterna... Får inte tag i byxor osv... Så för mig personligen så känns dessa kilo tydligt.

Så jag vill bara bekräfta att det är som du säger, man är nöjd ett tag på sin nya vikt, men när det finns flera fördelar att komma lite längre ner i vikten så siktar de flesta på det, eller hur? :)
Bra skrivet Hemul! Tack för förståelsen.Jag tog mig friheten att fixa till ditt citat där uppe. Forumet funkar som i stort sätt alla forum idag. Utom KiF.  :tongue:

Jo, jag fattar. Jag irriterar mig inte på nån som vill nå hela vägen. Jag irriterar mig på nybörjare som aldrig varit tjocka och gnäller över ett par kilo. Detta trots att jag vet att det kan vara jobbigt det också. Innan smällfetman slog till, det gick väldigt fort och kom väldigt plötsligt för mig, hade jag varit lite rund bara en period i mitt vuxna liv. Det rörde sig om just några kilo, inte ens 5 tror jag. Med det räckte för att jag skulle känna mig trög och otymplig och jag fick också kommentarer om att jag blivit tjock. Allt satt på magen, som nu, hängde över linningen på jeansen. Man kan faktiskt känna att man orkar mindre även med en sån måttlig övervikt om man kommer från det smala hållet.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.02 - 15:31:09
OK, tolkar jag det rätt då att du bara gått upp på LCHF? Jag menar inte att dissa LCHF här, jag vet att det funkar för många, jag tycker bara att det är intressant därför att det i så fall liknar mina egena erfarenheter.

Ska läsa ditt inlägg om Volek, tack! Jag har dock läst vad Jimmy Moore säger (som jag citerar nånstans ovan) och där verkar ju 50 g kolhydrater vara en utgångspunkt, men han framhäver att en del måste äta mindre och en del tål mer. Men, mer intressant tycker jag som gammal Kwasniewskifantast, att även protein måste begränsas. Med den bakgrunden undrar jag varför du misstänkter just nötter, vin och choklad, men du kanske inte äter så mycket protein?

Apropå kolhydrater så tror jag också som Subcalva var inne på, att efter lång tids (close to) no-carbande så är man nog ruskigt känslig för de små liven.

Jag kan säga att skulle jag har återgått till att äta kolhydrater igen så skulle jag väga 100kg oxå igen. Testade äta GI och gick upp ett halvt till 1 kg i veckan! Så det funkar inte. Jag tror att LCHF är det enda som funkar för mig.
Protein i stora mängder blir oxå glukos, vilket ger insulinpåslag - så jag håller helt med att för mycket protein kan många ggr vara boven! Jag äter inte mycket protein utan lagomt och den mängd o mindre, som rekommenderas för min kroppsvikt. Utan jag tror min största bov är alkohol. Levern förbränner alkohol i första hand, sedan kolhydrater, fett och sist protein. Så dricker man ofta vin tex (som jag gjort, inga stora mängder men ett glas om kvällen ca) så förbränner levern det först och tar inte av fettförbränningen. Så för min del är jag ganska övertygad över att vinet har gjort att jag ökat lite i vikt.
Nötter och choklad är oxå väldigt kolhydratsrika, och bär innehåller fruktos, det mest fettinlagrande socker... Men det är detta jag försöker forska fram nu med hjälp av ketonmätare! Spännande är det! :)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 15:57:00
Inte särkilt kolhydratrika om utgångspunkten är 50 g, men det beror så klart på hur många man äter också och nötter försvinner ju rätt snabbt i gapet. Så gör även kalorimängden de representerar.

Beror nog på vad du menar med att återgå till att äta kolhydrater skulle jag tro. Äta som förut - javisst, det skulle nog vara katastrof. Minska din insulinresistens och känslighet genom att trappa upp LITE, gradvis - inte lika säkert.

Oki, jag tolkar det fortfarande som att LCHF bara inneburit uppgång och inte nedgång. Så länge du inte säger nåt annat så.  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.02 - 16:06:12
Inte särkilt kolhydratrika om utgångspunkten är 50 g, men det beror så klart på hur många man äter också och nötter försvinner ju rätt snabbt i gapet. Så gör även kalorimängden de representerar.

Beror nog på vad du menar med att återgå till att äta kolhydrater skulle jag tro. Äta som förut - javisst, det skulle nog vara katastrof. Minska din insulinresistens och känslighet genom att trappa upp LITE, gradvis - inte lika säkert.

Oki, jag tolkar det fortfarande som att LCHF bara inneburit uppgång och inte nedgång. Så länge du inte säger nåt annat så.  :lol:

Jo LCHF har inneburit nedgång!!!! :) Alltså minus på vågen...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.02 - 16:40:37
Monique, det kommer bli intressant att läsa om dina (och Margaretas) erfarenheter. Även om jag kommer vara fortsatt skeptisk då jag ser att detta kommer att leda in i en väldigt extrem variant av LCHF. Jag menar om doktor Volek själv fortfarande mäter sig varje dag då kan väl knappast vanliga amatörer räkna med att någonsin sluta. Och jag ser framför mig alla på KiF som kommer att beställa ketonmätare och börja köpa stickor. Det kommer hamna på löpsedlarna var så säker.  :whink:

Jag undrar lite om vad Volek anser om de övre gränserna för kolhydrater? Kan man någonsin behöva öka sin mängd kolhydrater eller är det alltid bara minskning som gäller?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 16:42:55
Då är jag med Monique. Först ner och sen upp alltså.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.02 - 16:59:50
Vad jag börjar undra nu (alltså ingen dömning alls) är hur bestämmer det flesta sin målvikt egentligen. BMI är inte så bra mått, men det är iallafall något.
Jag har satt min målvikt på 70 kg, men om det blir 75 eller 65 bryr jag mig mindre om. Och ändå är det en skillnad på 10 kg.... jag tänker iallafall inte bli fixerad på en viss vikt, så länge jag inte går upp för mycket, typ till 90 igen. Över 100 vill jag alldrig väga mer.

Jag är ju helt nu här... Har inte helt lärt mig detta med citat, så jag tror det hamnar lite fel... men men...

Det är precis som du säger om vikten. När jag vägde 106kg så tänkte jag, bara jag kommer till två siffrigt så blir jag nöjd... Bara jag kommer under 90 så blir jag nöjd osv... Jag var faktiskt nere i 58kg!!! Trivdes så gott där, men det var omöjligt att hålla kvar. 68kg blev mitt 'ideala' dock... Men jag har gått upp då några kilo. Men vill till ca 68kg igen. 7 kg upp är inte mycket för den som har 40kg övervikt, jag minns själv hur jag tänkte när vänner klagade på 3kg för mycket! Men för mig är det en och halv klädstorlek och allt sätter sig på höfterna... Får inte tag i byxor osv... Så för mig personligen så känns dessa kilo tydligt.

Så jag vill bara bekräfta att det är som du säger, man är nöjd ett tag på sin nya vikt, men när det finns flera fördelar att komma lite längre ner i vikten så siktar de flesta på det, eller hur? :)
Bra skrivet Hemul! Tack för förståelsen.Ja, inte vet jag hur det kommer att bli när jag har nått min "målvikt", men jag hoppas att jag kommer att trivas med hur jag blir då. Nu är jag absolut ingen tävlingsmänniska (förutom när jag vinner över Hemulen  :tongue_wag:) och ganska "lat" av mig. Eller hur man nu säger det, mycket disciplin har jag inte. Att dom 7 kg gör så mycket klädstorlek tycker jag är interessant. Jag hade lärt mig att ca 5 kg är en storlek, men jag har gått ner 30 och har 2 (ibland 3) storlekar mindre så det stämmer inte där. Eftersom jag har sytt kläder funderar jag på hur det "fördelar sig". Inte för att det är så viktig, såg en bild häromdagen på 5 eller 6 kvinnor i underkläder, alla vägde samma men hade olika klädstorlekar pga att deras längd var olika. Fin bild var det!

Bara en undran, har du gått upp desaa 5-7 kg denna sommar eller sista 5 åren?

Vin dricker jag inte. Tur där :) Har stått still i 3? 4? månader nu och det var frutstrerande nog...
Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.02 - 17:01:37

Nötter och choklad är oxå väldigt kolhydratsrika, och bär innehåller fruktos, det mest fettinlagrande socker... Men det är detta jag försöker forska fram nu med hjälp av ketonmätare! Spännande är det! :)

som forskningssak jättespännande att följa. Men för mig skulle det innebära FÖR mycket koll på allt. Bra där att andra vill göra det :)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 17:11:12
Men du är ju inte normal, Mynlen! Du ser ju för sjutton normalviktig ut nu!  :lol1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.02 - 17:25:45
kommer jag att se undernärd ut när jag är 75??? :)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.02 - 17:31:53
Nä, jag tror att du kommer att se likadan ut. Det spelar nog ingen roll för ditt utseende vad du väger. Du är helt enkelt konstig!  :lick:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.02 - 21:36:51
 :hm-hm: det har du nog rätt i!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.02 - 21:38:22
Hemulen: "de små liven" det var rart sagt!  :flirting:
Monique
"...fördelar att komma lite längre ner i vikten" "eller hur?"
Inte när man har en någorlunda bra vikt. Varför-jag har skrivit det förr-
ska kvinnor hålla på så, hela livet. Är det en fördel att förpesta ens vakna tid med
förebråelser och ständiga tankar om 5 kg för mycket.
Sedan tycker jag det är fult att ha 10 kg för lite, ingen bak och inga bröst.
Har du kollat om du är insulinresistent?
Har man väl gått ner sin övervikt, tror jag en del kan öka med bra kolh. och minska fettet.
Jag har lyckats behålla min vikt efter bantning med lchf och äter frukt, fil surdegsknäcke nu.
Man får pröva sig fram. Jag skulle inte kunna äta lchf resten av livet.  :whink:
Däremot har jag inte längre något behov av sockrade grejer, tror att frukten ger mig det jag behöver.
Ja, det är nog väldigt olika när det gäller kost och olika personer..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 00:51:03
Jag är en rar hemul. :look_down:

Men Ninnan, nog känner man av om man går upp 7 kg. Skulle inte du göra det, om du gick upp 7 kg från hur du väger nu?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.03 - 09:10:12
Och jag fattar inte hur karlar orkar gå omkring med sina jättemagar med väsande andning. Framförallt när det är hyfsat enkelt att bli av med större delen av denna övervikt genom lchf. För egen del så går jag gärna ner några kilon för ett allmänt välbefinnande men det primära för mig är att må bra. Jag mår inte bra av att äta bröd, en massa frukt och sådant. Tycker inte det är svårt att äta lchf, ingen uppoffring alls. Det som är jobbigt nu för mig är att skippa mjölkprodukter men det är inget som har med viktminskning att göra utan att jag mår bättre av det.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.03 - 10:37:51
Jo, 7 kg på min korta längd hade inte varit roligt.  :shock:. Då skulle jag väga mer än innan lchf. Jag gick ju ner 5 kg.
För mej var ju lchf ett lidande med ständig diarré.
Därför blir det ju så stora skillnader mellan vad Tina tycker och jag tycker.
Sedan har jag väl en mer generös inställning till min kropp. Några kilo för mycket tycker jag är OK.  :shy:
Jag vill inte "förleda" några som äter lchf. Men ibland bubblar det fram vad jag tycker om om kost och får väl vara glad att jag hittat det som är optimalt för mej.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 11:42:52
Men Ninnan, då har du ju aldrig varit riktigt tjock! Jag menar inte att det gör dig diskvalificerad att yttra dig, men du kanske inte förstår hur det är om man varit fet. Om jag skulle bli normalviktig som Monique så skulle jag för det första känna av 7 kilos uppgång, känna mig otymlig och orka mindre. Det vet jag för så kände jag av mindre än 7 kg när det hände. För det andra skulle jag bli skiträdd att jag skulle fortsätta att gå upp och bli fet igen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 11:44:13
Tina, det är inte ett dugg lättare för kvinnor med jättemage.  :tongue: Och tyvärr är det inte lätt med LCHF för alla heller. Det var det väl inte för dig heller, om jag minns rätt?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.03 - 15:13:55
Jag kanske måste ta tillbaka allting och hävda motsatsen.   :whink:

Tänk att ett mätvärde på en sticka kan få Monique att höja kolhydratsnivån.  :smile:
Citat från hennes blogg
"Jag äter mera grönsaker nu än någonsin, jag har bra ketonnivåer och jag harn minskat 4kg!"
http://www.lifezone.se/2012/08/03/se/mera-grönsaker-i-ketos-än-på-bara-lchf!-10959707#comments (http://www.lifezone.se/2012/08/03/se/mera-grönsaker-i-ketos-än-på-bara-lchf!-10959707#comments)
Tänk om Atkins hade rätt i att ämnesomsättningen går ner på för strikt lowcarb?!?!

Det blir ju mycket intressant att se hur det går för alla. Det visar sig att även Tommy Runesson gått upp ett antal kilo (hittar inte var han skrev det men det var i samma storleksordning som Monique har jag för mig) på samma kost som han gått ner halva sin kroppsvikt. Enligt Margareta och Tommy experimenterar även Skaldeman med mätaren.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 15:53:25
Det är väl dessutom fler än Atkins som hävdat detta med ämnesomsättningen? Dessutom är det nåt med sämre sköldkörtelfunktion, men det ena kanske ger det andra.

Hur som tycker jag det är bra att locket verkar ha släppt och att det funkar bättre att diskutera fram och tillbaka om fördelar och nackdelar såväl som andra teorier än insulinhypotesen utan att folk får andnöd. Mera sånt! Öppenhet är alltid bättre!  :clapping:

Och distans och prestigelöshet! Det är något som saknats i debatten förut. Man måste vara öppen både för andra teorier och brister i sin egen, kunna se det man själv tillämpar ur ett annat perspektiv än sitt eget. Hoppas skygglapparnas tid är förbi snart så kanske vi kan få uppleva en vettig kostdebatt till sist.  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.03 - 16:36:45
Jovisst ämnesomsättningen sjunker med all kalorirestriktion. Tyvärr.  :sad:
Och sköldkörteln är ju i allra högsta grad central i ämnesomsättningen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.03 - 16:40:31
Hoppas skygglapparnas tid är förbi snart så kanske vi kan få uppleva en vettig kostdebatt till sist.  :nod-yes:


De verkar ju i alla fall snegla något utanför skygglapparna...  :ninja: (i brist på skygglappar)

Men än är det en bit kvar och det finns ju även ekonomiska intressen för många inblandade som kan utgöra stora hinder.  :hm-hm:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.03 - 17:44:49
Subcalva
Du skriver: "ämnesomsättningen går ner på för strikt lowcarbs." och senare:
ämnesomsättningen går ner med all kalorirestriktion.
Jag har aldrig hört att lowcarb skulle sätta ner ämnesomsättningen.. det var nyheter för mej.
Skulle jag vara ordentligt överviktig hade jag säkert ätit som mynlen och/eller hemul.
Jag vet inte om jag med bara ngn tiondel ligger under BMI. Magen putar ut men jag har blivit tolerantare med åldern.  :redface:. och muskelmassan minskar..
Jag tror jag förstår dej hemul, ang. fetma. Jag sätter mycket värde på alla dina egna funderingar och verkställighet med kost. Även mynlen.
Jag tycker det är lite otäckt när man pressar sig mer och mer i lowcarb och aldrig känner sig nöjd.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 18:10:42
Jag tror att det beror på att man är så övertygad om att konceptet i sig fungerar att det enda man kan tänka sig är att man måste göra det bättre. Något åt det hållet. Men det blir lite lustigt när man utesluter mer och mer för att försöka tappa vikt och samtidigt hävdar att man kan äta sig mätt på riktig mat och gå ner utan besvär. Både "riktig mat" och "besvär" verkar behöva omdefinieras ganska frekvent. Eller kanske är riktig mat olika saker för olika personer.  :blink:

Ninnan, jag förstår Monique för hon har varit rejält tjock, även om inte lika tjock som jag så ändå rejält. Om jag någon gång kommer i närheten av min gamla normalvikt kommer jag att bli så jäkla skraj om jag börjar gå upp igen, rädd för att det ska gå över styr igen och att jag ska bli fet igen. Tror nog det är en rätt normal reaktion när man en gång har varit där. Det kanske också är en rimlig reaktion. Precis som någon varje gång han blir förkyld får, säg, öroninflammation eller halsfluss. Den personen är mycket räddare för förkylningar och gör mer för att undvika dem än någon som bara får vanliga bondförkylningar. Jag tror att det aldrig kommer att kännas som "bara ett par kilo för mycket" för mig om jag väl når dit jag vill, för jag vet hur fort det kan gå att så att säga svämma över alla breddar och skräcken för det kommer nog alltid att finnas där.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 18:22:10
Äsch, det där blev fånigt. Vad jag försöker säga är att har man en gång varit ett fetto så finns nog skräcken för att bli det igen alltid kvar och kanske är det befogat också.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.03 - 18:23:35
Subcalva
Du skriver: "ämnesomsättningen går ner på för strikt lowcarbs." och senare:
ämnesomsättningen går ner med all kalorirestriktion.
Jag har aldrig hört att lowcarb skulle sätta ner ämnesomsättningen.. det var nyheter för mej.

Matt Stone har skrivit det ett flertal gånger och hänvisat till Dr. Atkins New Diet Revolution
Even Dr. Atkins states in Dr. Atkins New Diet Revolution that the Atkins diet, long-term, has “the tendency to shut down thyroid function.” He states that on page 303:
“…remember that prolonged dieting [including ‘this one’] tends to shut down thyroid function. This is usually not a problem with the thyroid gland but with the liver, which fails to convert T4 into the more active thyroid principle, T3. The diagnosis is made on clinical grounds with the presence of fatigue, sluggishness, dry skin, coarse or falling hair, an elevation in cholesterol, or a low body temperature.”
 
Hela inlägget finns här:
http://180degreehealth.com/2010/02/is-a-low-carb-diet-counterproductive (http://180degreehealth.com/2010/02/is-a-low-carb-diet-counterproductive)

Sen har ju även Paul Jaminet (Perfect Health Diet) och den atletiske Anthony Colpo sina åsikter om hur avsaknad av kolhydrater påverkar sköldkörteln.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.03 - 19:50:55
Subcalva
Jag blev riktigt rädd när jag läste artikeln  :worried:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.03 - 20:05:19
 http://www.annahallen.se/pang  :clapping:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 20:12:28
Svält? Förekommer det också?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.03 - 20:50:00
Svält? Förekommer det också?

Vad tänker du på då?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 21:05:17
Det står så i Anna Halléns bloginlägg som Ninnan länkade till.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: bossebus skrivet 2012.08.03 - 22:22:28
Är det intermittent fasta hon menar??


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 22:41:46
Fattar inte heller, fast det brukar jag inte göra. Förstår inte heller varför hon pratar om att kissa på stickor nu. Det är ju ganska 2005. Nu sticks det ju och blodas.  :confused3:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.03 - 22:43:42
Helt off topic måste jag bara säga att den som inte provat surkål med bitar av chèvre och olivolja över har missat en av livets höjdpunkter! :drool:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.04 - 04:13:52
Är ingen fan av chevre... Annars låter det gott ;)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.04 - 08:53:44
Svält? Förekommer det också?

Jag är långt ifrån säker men jag gissar att hon menar att man med ketoner klarar av att gå utan mat längre än man annars skulle klara och därmed skapar svält. Men som sagt, det är bara min tolkning.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.04 - 09:32:46
jag tror att Anna menar att allt det där kontrollbehovet oftast hämmar det man egentligen vill. Kunna leva lungt och skönt utan att tänka på vikten och allt det där så mycket.

Å ena sidan tycker jag hon har rätt, å andra sidan är det interessant med andra som vill utforska och kolla. MEN det kan bli så att många  då tar det som en sanning och bara går och äter efter resultatet på stickan och -som Anna säger- inte lyssnar på sig egen kropp och själ. "Jag går inte ner i vikt trots XXXX antal ketoner" medans h*n blir spöat av sambon varje dag. Typ, litet överdrivet, men jag menar, den personen är nog INTE trygg i sig själv. 

Ungefär som att kissa på stickorna från 2005, vad har det för nytta egentligen att veta om man har ketoner i kisset? Om man äter tillräckligt litet kh kommer man hursomhelst i ketos.

Så om det finns folk, (Monique, Tommy som också reggat sig nu såg jag :)) som gillar siffror osv, helt okej, men dom är i princip "kloka" nog tror jag. Fast det vet man aldrig :)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.04 - 13:20:43
Jo, det sista begriper man ju, men svälten? Inte är det väl svält bara för att det finns mer ketoner. Och detta med att kissa på stickor? Äsch, orkar nog inte försöka tolka.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.04 - 16:55:52
Subcalva, är det CarbSane på din avatar på KiF? Först nu la jag märke till likheten. Har alltid utgått från att det är du själv. Är det det så är ni jäkligt lika!  :lol:

Jag tar och flyttar den här tråden till Kostprat i stället. Tycker den ligger bättre där. Om du inte tycker det, så ryt till bara så flyttar jag tillbaka.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.04 - 17:09:15
Hemul, det är jag på bilden  :smile: fast jag borde nästan byta för håret har av någon konstig anledning.. hur ska jag säga...bleknat på sistone.  :lol:

Helt OK att flytta tråden. Jag hade beslutsångest när jag skapade. Kul att den blivit  relativt lång och diskuterad.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.04 - 17:19:32
Är jag fortfarande lik Carbsane?  :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.04 - 17:28:07
Lite. Fast du är sötare.  :blush:  :lol:

De få bilder jag hittar på henne är så dåliga så det är svårt att avgöra hur lik du är, men likhet finns nog.  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.04 - 17:52:39
Tack  :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.04 - 23:50:31
Jag upplever det att lchfbloggare skriver inlägg för att stärka sig själva att fortsätta lowcarba. Ju mer skitmat man ätit innan ju värre blir inläggen.  :huuh:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.05 - 01:22:15
Ligger kanske nåt i det.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.05 - 17:07:15
Nja, jag tycker nog att jag uppfattat både Monique, Tommy och Margerata som väldigt strikta även om nu Margareta tydligen inte kört UFO på sistone för hon tycker det varit för jobbigt att vara så strikt. Men jag tycker det är strongt gjort att gå ut med att man inte går ner i vikt med LCHF även om det är ett väldigt känsligt ämne.

Nu har både Monique legat över den magiska gränsen 3.0 men varken hon eller Margareta verkar veta varför Volek o Phinney säger man ska ligga under.

Spännande även fast jag vet att jag aldrig kommer köra LCHF igen. Idag har jag kokat borlottibönor!  :eeek:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.05 - 19:15:54
Vet de inte? Varför gör det det då? Och jag som väntade på ett de skulle tala om vad det hela går ut på nån gång. Fast det är klart, det borde de väl ha gjort från början i så fall.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.05 - 19:42:15
De gör det ju för att gå ner i vikt, ju  :tongue:

Skämt å sido, Jimmy Moore lägger ut low-carb cruise lectures så förhoppningsvis kommer även Voleks föreläsning att läggas ut. Då kanske vi får svar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.05 - 19:44:07
 :pippi:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.05 - 20:44:03
Ett sent svar Hemul (har varit på landet igen) Jag menade att karlar har hyfsat lätt att gå ner med lchf, skrev aldrig något om oss kvinnor som får kämpa. Har också full förståelse för att man vill göra något när vikten kryper upp igen av egen erfarenhet.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.05 - 21:38:26
Jaha, att de borde försöka mer därför att det är så lätt för dem? Fattar!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: toru skrivet 2012.08.06 - 05:42:23
Citat
Jag upplever det att lchfbloggare skriver inlägg för att stärka sig själva att fortsätta lowcarba. Ju mer skitmat man ätit innan ju värre blir inläggen.

Min första post här... :-)

Njae, något ligger det kanske i första delen av stycket. Kanske inte behovet av att "stärka sig", för det har jag inget problem med alls. Men det är ganska skönt att "skriva av sig" ibland. Jag började skriva dagbok på lchf-forum för att själv ha ett ställe att dokumentera mina framsteg för mig själv. När jag sedan startade min blogg var det i princip av samma anledning, men främst för att möta den kritik som då (hösten 2011) fanns mot strikt LCHF. Dvs att det inte går att variera sin mat... Det blir tråkigt i längden. Jag skapade bloggen för att visa vad jag äter varje dag. Med foton och näringsinnehåll. Det går att äta varierad kost ock ligga lågt i kolhydrater utan att maten behöver bli tjatig.

Sen förstår jag inte andra stycket om skitmat. Skulle "man" alltså skriva sämre inlägg om man ätit kolhydrater... Låter konstigt, men kanske ytterligare en anledning att hålla nere kolhydraterna... :smile:

Tommy Runesson
www.tommytappar.se (http://www.tommytappar.se)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: toru skrivet 2012.08.06 - 05:54:18
Citat
Vet de inte? Varför gör det det då? Och jag som väntade på ett de skulle tala om vad det hela går ut på nån gång. Fast det är klart, det borde de väl ha gjort från början i så fall.

Andra posten...  :cool:

Om det syftas på varför "vi" gör detta så tror jag att både Margareta och Monique beskriver det ganska bra på sina respektive bloggar. Personligen gör jag det allra mest av nyfikenhet och siffernörderi. Jag gillar att mäta och analysera siffror. Jag har kört LCHF i snart tre år och det som förvånade mig när jag gjorde några testmätningar i blodet var att jag "i teorin" inte var i ketos. Med det låga kolhydratsintag jag haft de senaste åren så trodde jag att jag skulle vara "där". Jag känner inget jättebehov av att minska mer i vikt även om det alltid är trevligt att väla lite mindre, men för mig vet jag att mycket av den "övervikt" jag har kvar är hud som ännu inte "dragit sig tillbaka".

Sen är det nog lite så också att eftersom flera börjat mäta i princip samtidigt så kan vi börja jämföra våra upplevelser och testresultat. Jag tror att det kommer visa att även när det gäller detta så är våra kroppar olika vilket bara stärker tankarna kring LCHF. Dvs vad som funkar för mig kanske inte funkar för Monique eller Margareta. Man kan behöva testa lite olika saker även om man inte behöver får "mätbara" resultat i form av ketoner i blodet... Det är nog mera för oss nördar.

MVH

Tommy Runesson
www.tommytappar.se (http://www.tommytappar.se)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.06 - 09:24:57
Men Tommy, för att du klarar av att inte låta dig ledas av siffror, vill det inte säga att andra inte kan det. Jag läste i natt ditt svar på Anna Hallens BANG (eller vad det nu var) där du beskrev att många unga tjejer frågade dig hur man gör för att gå ner 1,76 kg. Det är just litet det, du tar det med ro så då fattar man men alla dom andra som då börjar leva efter siffror kroppen visar osv. Det är det jag är litet "rädd" för, att det blir för många en ursäkt till att göra lowcarb till en "method" eller hur jag nu säger det.

Du har alltid haft en ganska sund syn på det hela, utan att låta dig skena iväg av siffror. Men det är inte alla som kan det.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.06 - 10:55:35

Tommy:
"Sen förstår jag inte andra stycket om skitmat. Skulle "man" alltså skriva sämre inlägg om man ätit kolhydrater... Låter konstigt, men kanske ytterligare en anledning att hålla nere kolhydraterna... :smile:"

Jag upplevde det på kostdoktorn.
En "professor" brukade skriva att jag tillhörde SLV-maffian, var en fiende till lchf och annat. Själv skriver han att han åt mycket med wienerbröd och godis innan.
Andra gick igång om jag åt en rödbeta.
Att kallas för förrädare är inte trevligt om man ifrågasätter.
Nu upplever jag det som indoktrinering. Jag är väldigt kritisk nu och tycker det är bra att Monique och Anna Haldén har satt bollen i rullning.
 


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.06 - 11:33:32
DEN typen av nollare gör det säkert för att bygga upp sig själva.  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.06 - 11:37:45
Citat
Vet de inte? Varför gör det det då? Och jag som väntade på ett de skulle tala om vad det hela går ut på nån gång. Fast det är klart, det borde de väl ha gjort från början i så fall.

Andra posten...  :cool:

Om det syftas på varför "vi" gör detta så tror jag att både Margareta och Monique beskriver det ganska bra på sina respektive bloggar. Personligen gör jag det allra mest av nyfikenhet och siffernörderi.

Nej, det var inte så jag menade. Jag menade att jag väntat på förklaringen till varför ett visst nivåintervall av ketoner i blodet skulle vara optimalt för viktnedgången, den terori som jag antar att Volek måste ha lagt fram. Margareta skriver inget om det. Vet inte om jag hittat alla Moniques inlägg i frågan, men jag tror inte hon gör det.

Välkommen hit förresten!  :whink:
P.S. Om du klickar på Profil i menyn däruppe till vänster under kossan kan du lägga in ditt URL på en knapp och göra en permanent sig också så slipper du kopiera in det i varje inlägg.  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.06 - 11:58:28
Monique (Annikas blogg):

"TÄNK OM detta är sant"
"TÄNK OM det kan vara så enkelt"
Ska jag ha en personlig åsikt så ger jag inte så mycket för hennes tankar.
Lite mer provocerat; så gillade hon inte versaler innan hon själv började skriva med det.  :cool:

I varje fall så händer det en hel del just nu på lchfbloggar..
och att många går in här och läser - det visst jag inte..   :blink:  :blink: :lmao:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.06 - 12:01:36
De kanske kollar sina accessloggar. Någon länkade ju till Monique.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.06 - 13:53:20
Jaha, att de borde försöka mer därför att det är så lätt för dem? Fattar!

Alltså, det var ju ett svar till Ninnan som inte förstod varför man skulle göra sig en massa besvär för att gå ner i vikt. Inget allmänt resonemang. Jag har flera manliga vänner som vräker i sig skräpmat och alkohol och är jättetjocka. Skulle de bara äta någorlunda vettigt och dra ner på alkoholen skulle de lätt gå ner i vikt. En annan får ju kämpa sig blå för varje hekto.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.06 - 14:42:29
Jo, det är nog sant. Könsbyte?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.06 - 14:49:33
Ja, ett halvår åtminstone..  :bg:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.06 - 14:50:59
Jag köpte ju en snopp, men inte hjälpte det inte.  :snowman_sad:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.06 - 14:55:16
Vill bara betona det här med några överflödskilo gäller bara för mej  :lol: Jag har inget emot att andra bantar bort dem.
Visserligen är jag nu pensionär men jag vill göra annat än koncentrera mig på kosten.
Jag tycker fortfarande Monique ser precis lagom ut på de senaste bilderna. Men det är ju jag det..  :whistle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.06 - 22:05:52
Jag saknar skribenten till Ankdammen  :sad: särskilt nu när det stormar där  :cool:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.07 - 15:30:41
Jag upplever det att lchfbloggare skriver inlägg för att stärka sig själva att fortsätta lowcarba. Ju mer skitmat man ätit innan ju värre blir inläggen.  :huuh:

Nyfiken på vad du menar här? Jag skulle aldrig aldrig återgå till att äta 'traditionellt' eller kolhydrater på mitt gamla sätt. Mår så otroligt bra på LCHF, 5 år senare så är jag minst lika övertygad och har en toppen hälsa som aldrig förr! :) OM det var det du syftade på alltså?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.07 - 15:32:14
Nja, jag tycker nog att jag uppfattat både Monique, Tommy och Margerata som väldigt strikta även om nu Margareta tydligen inte kört UFO på sistone för hon tycker det varit för jobbigt att vara så strikt. Men jag tycker det är strongt gjort att gå ut med att man inte går ner i vikt med LCHF även om det är ett väldigt känsligt ämne.

Nu har både Monique legat över den magiska gränsen 3.0 men varken hon eller Margareta verkar veta varför Volek o Phinney säger man ska ligga under.

Spännande även fast jag vet att jag aldrig kommer köra LCHF igen. Idag har jag kokat borlottibönor!  :eeek:

Vet jag inte? Eller har jag inte skrivit om det? ;)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.07 - 15:37:15
De kanske kollar sina accessloggar. Någon länkade ju till Monique.

Jag blev tipsad av läsare ;)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.07 - 16:05:40
Nja, jag tycker nog att jag uppfattat både Monique, Tommy och Margerata som väldigt strikta även om nu Margareta tydligen inte kört UFO på sistone för hon tycker det varit för jobbigt att vara så strikt. Men jag tycker det är strongt gjort att gå ut med att man inte går ner i vikt med LCHF även om det är ett väldigt känsligt ämne.

Nu har både Monique legat över den magiska gränsen 3.0 men varken hon eller Margareta verkar veta varför Volek o Phinney säger man ska ligga under.

Spännande även fast jag vet att jag aldrig kommer köra LCHF igen. Idag har jag kokat borlottibönor!  :eeek:

Vet jag inte? Eller har jag inte skrivit om det? ;)

Har du skrivit om det? I så fall vore det ju intressant om du länkade till det inlägget. Åtminstone jag skulle gärna vilja veta teorin bakom.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.07 - 19:50:03
Lifezon

"Nyfiken på vad du menar här?"
Jag skrev det i denna länken 120806.
Själv åt jag lchf och fick diarré och det är ingen hit. Jag utökade med lite potatis, fil, 
6 kolh. surdeg och de underjordiska. Jag har inte ökat min vikt beroende på bra kolh.. Minskade fettet och nästan aldrig ngn grädde
och jag känner mig nöjd med både vikten och kosten.
"Mår så otroligt bra på LCHF"
Min reflektion är då varför man inte lever i det tillståndet? Kvinnofälla?
Tror inte man funderade på vikten under evolutionen om man mådde bra.
Idag har ju faktiskt Doc satt en sten i rullning, i mitt tycke bra!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: toru skrivet 2012.08.07 - 19:56:43
Ninnan skrev: "Tror inte man funderade på vikten under evolutionen om man mådde bra."

Nu är det väl ändå så att vi fortfarande är "under evolutionen". Det är ju knappast så att den stannat av även om man kan uppleva det så när man är mitt i den...  :cool:
Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.07 - 20:24:05
Snygg ava. Jag kanske också borde skaffa mig en sån där T-shirt.  :loony:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.07 - 20:39:30
Nja, jag tycker nog att jag uppfattat både Monique, Tommy och Margerata som väldigt strikta även om nu Margareta tydligen inte kört UFO på sistone för hon tycker det varit för jobbigt att vara så strikt. Men jag tycker det är strongt gjort att gå ut med att man inte går ner i vikt med LCHF även om det är ett väldigt känsligt ämne.

Nu har både Monique legat över den magiska gränsen 3.0 men varken hon eller Margareta verkar veta varför Volek o Phinney säger man ska ligga under.

Spännande även fast jag vet att jag aldrig kommer köra LCHF igen. Idag har jag kokat borlottibönor!  :eeek:

Vet jag inte? Eller har jag inte skrivit om det? ;)

Har du skrivit om det? I så fall vore det ju intressant om du länkade till det inlägget. Åtminstone jag skulle gärna vilja veta teorin bakom.

Men Hemul, det kanske är hemligt än så länge  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.07 - 21:13:13
toru!
Nä, jag tror inte den avstannat! Jag tänkte nog på den tid som varit. Även jag har i mitt liv gått igenom den  :whistle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.07 - 21:25:49
..glömde, toru; grattis till din viktresa!!  :worshippy:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: toru skrivet 2012.08.08 - 06:19:09
Citat
Men Hemul, det kanske är hemligt än så länge

Ni skulle bara veta vad mycket livsavgörande information om ketoner vi håller inom vår lilla grupp. Allt kommer säljas som muntliga föredrag i inspelingsskyddade lokaler för dyra pengar...

(Hmm, nu ska vi se vilken gubbe jag ska använda... Ninja..., Cool... nej det får bli....)

 :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: toru skrivet 2012.08.08 - 06:19:32
@Ninnan,

Tackar!
Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.08 - 10:09:20
Citat
Men Hemul, det kanske är hemligt än så länge

Ni skulle bara veta vad mycket livsavgörande information om ketoner vi håller inom vår lilla grupp. Allt kommer säljas som muntliga föredrag i inspelingsskyddade lokaler för dyra pengar...

(Hmm, nu ska vi se vilken gubbe jag ska använda... Ninja..., Cool... nej det får bli....)

 :tongue:

Haha du får en smörklick av mig för det inlägget  :lol1:

Jag tycker det är intressant att följa er. Hittills har man fått veta att vin, grädde mm KAN ha påverkan på viktminskningen. Nu när ni verkligen testar så får man veta hur det är. Intressant att se olikheterna också för så är det ju, det finns inte en diet som funkar på alla.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.08 - 11:23:25
Citat
Men Hemul, det kanske är hemligt än så länge

Ni skulle bara veta vad mycket livsavgörande information om ketoner vi håller inom vår lilla grupp. Allt kommer säljas som muntliga föredrag i inspelingsskyddade lokaler för dyra pengar...

(Hmm, nu ska vi se vilken gubbe jag ska använda... Ninja..., Cool... nej det får bli....)

 :tongue:

Ska man tolka det som att ni faktiskt inte vet?  :blink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.08 - 14:02:47
Citat
Men Hemul, det kanske är hemligt än så länge

Ni skulle bara veta vad mycket livsavgörande information om ketoner vi håller inom vår lilla grupp. Allt kommer säljas som muntliga föredrag i inspelingsskyddade lokaler för dyra pengar...

(Hmm, nu ska vi se vilken gubbe jag ska använda... Ninja..., Cool... nej det får bli....)

 :tongue:

Ska man tolka det som att ni faktiskt inte vet?  :blink:


Vad är frågan? Orkar inte bläddra tillbaka o leta upp? Är det om att ligga på ketonvärde över 3? (Måste oxå leta upp en pasande smiley nu då... hmmm
 :ignore:   :party: :chase:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.08 - 14:14:52
Det vi har pratat om ett tag. Vad teorin är bakom att man ska ligga inom ett visst intervall när det gäller blodketoner.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.08 - 16:55:44
Det vi har pratat om ett tag. Vad teorin är bakom att man ska ligga inom ett visst intervall när det gäller blodketoner.

Mellan 1,5-3 bränner du optimalt med fett. Under 1,5 så förbränns lite, kan funka för vissa men i långsam takt. Över 3 går kroppen på svält, då är det sparlåga.  :whistle:Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.08 - 17:03:15
Och med fett avses kroppsfett? Hur kan man i så fall veta att det är det det?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.08 - 17:51:11
Och med fett avses kroppsfett? Hur kan man i så fall veta att det är det det?

Ja det lagrade fettet. Att vara i ketos är när man har ketoner i blodet på fastande mage. Ketoner i blodet indikerar att kroppen omvandlar fett till energi.

Eftersom viktreduktion handlar om att förbränna det lagrade fettet så är ketonvärden en bra indikation på att kroppen gör just det.

Svarade det på din fråga? Forskningen visar att det är så... Ref: dr Jeff Volek  :thumbsup:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.08 - 17:53:39
Ja just ja, det är fastevärden! OK, då förstår jag bättre. Tack.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: kwidell skrivet 2012.08.09 - 04:56:52
Härligt med en sådan lång och öppen diskusion!  :thumbsup: just läst igenom tråden och är glad att Lifezone och Toru har hittat hit! välkommna! :flowers: 
ser fram emot att få höra mer om hur det går för er med detta experiment!.. och jag hoppas självfallet på bra resultat för er!  :thumbsup:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.09 - 11:07:37
Att vara i ketos är när man har ketoner i blodet på fastande mage.

Fast - man har väl alltid ketoner i blodet på fastande mage. :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.09 - 13:44:27
Nu är det väl ändå så att vi fortfarande är "under evolutionen".

Eller inte. T.ex. Boyd Eaton menar att i.o.m. jordbruket och den därmed följande bofastheten med matlager sattes evolutionen ur spel. Det "kostade" inte lika mycket att ta hand om sjuka, skadade och öht mindre väl fungerande individer som det gjort när man ständigt var i rörelse, ständigt sökte mat. Det är rätt plausibelt tycker jag.

Det naturliga urvalet finns definitivt inte i dag. Det har våra medicinska landvinningar satt stopp för. Och vår moral. "Olämpliga" eller sämre anpassade individer inte bara överlever, de fortplantar sig också. Evolution? Pja kanske, men inte i den betydelse som man normalt menar.

Hade evolutionen varit i full sving så hade vi säkert alla varit anpassade till spannmål för länge sen. De andra hade inte överlevt. :tongue:

Man ser lätt evolutionen i ett rosa skimmer, i varje fall vad gäller människan. Man glömmer att hörnstenen faktiskt är "the survival of the fittest", av vilket följer att de inte fullt så "fitta" faller ifrån. Det sker inte i dag.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.09 - 14:04:02
Ja det där är intressant. Jag läste någonstans att i och med kejsarsnittet så sorteras inte barn med stora huvuden ut längre så vi kommer att få huvuden som inte är anpassade till en naturlig förlossning.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.09 - 14:07:11
För att inte tala om hur det kommer att gå med hattstorlekarna!  :sosad:

Fixa din sig! Har du glömt hur man gjorde?

Kodstycke:
[url=http://www.matdagboken.se][img]http://www.matdagboken.se/ticker/ticker.php?UserID=60188&ValidateKey=1PXpbmuAzFqvOatTkVAGNb2SSkLr6Z[/img][/url]


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.09 - 14:14:48
Ja jag har glömt eller fattar inte, försökte ta bort den men det gick inte heller.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.09 - 14:20:22
Jag får väl byta på dig som på en bäbis då.  :bebe3:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.09 - 14:28:54
Tack snälla Hemul  :worshippy:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Lifezone skrivet 2012.08.09 - 14:41:53
Att vara i ketos är när man har ketoner i blodet på fastande mage.

Fast - man har väl alltid ketoner i blodet på fastande mage. :tongue:

I pytteliten mängd... Det är poängen här, att få mera ketoner, alltså mellan 1,5-3. På en 'vanlig' person så ligger det ca runt 0,1-0,5 på morgonen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.09 - 15:05:05
Monique: aha, nu börjar jag fatta vad ni vill komma åt.

Hemulen: interessant tanke det där med evolutionen. Ligger nog mycket i det.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.09 - 15:08:22
Ja, det är alldeles självklart så, tycker jag. Men det är en sån där självklarhet man inte kommer på förrän någon annan pekar på den, ivf inte jag. Speciellt som det lätt kan bli lite nazi-varning på sådana där tankegångar så håller man dem säkert ifrån sig också. Men det är ju inte frågan om att återinrätta evolutionen, bara att inse att vi har satt den ur spel.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.09 - 22:51:46
fast idag aborteras många.. :blush:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: kwidell skrivet 2012.08.10 - 00:38:37
fast idag aborteras många.. :blush:

det är nog sant ja.. men väldigt många föds också.. :nod-yes: och tänk bara på provrörsbefruktningar och liknande... så nog är vi lite översittare över evolutionen allt. på gott och ont naturligtvis!  :flirting:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.10 - 08:29:46
Ja det är en intressant diskusion och självklart vill man att alla barn ska överleva men man kan undra vad det betyder för mänskligheten i det långa loppet.

Monice, om jag förstår saken rätt så är ketonvärdet på morgonen en fingervisning hurvida kroppen har bränt fett under natten eller inte.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.10 - 15:52:04
Monice, om jag förstår saken rätt så är ketonvärdet på morgonen en fingervisning hurvida kroppen har bränt fett under natten eller inte.

Men vad är det som inte är bra med att värdet går över 3?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.10 - 18:57:02
Det var visst svält då.  :neutral:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.10 - 19:14:40
Jo det såg jag att hon skrev men jag menar mer specifikt vad som händer i kroppen som inte är bra.
Eller är det bara så att det är optimal svält mellan 1.5 och 3 och dålig svält över 3?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.10 - 19:37:26
 :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.21 - 03:16:42
Jaha, nu har de börjat bråka också. Bara att luta sig tillbaka och greppa tag i chipspåsen fläsksvålarna.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.21 - 06:35:22
Var?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.21 - 13:20:56
Det börjar på Anna Halléns blogg (http://www.annahallen.se/magic-bullet-coffee-eeeiiiiaaaaaahhheee) tror jag. Jaha, inlägget är redigerat sedan jag läste det. Nu är det ännu mer svårbegripligt.  :neutral:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.21 - 14:01:08
Jaha, nu är doc på också. Så nu kommer väl skaror av begeistrade proselyter att ruinera sig på ketonstickor.  :shake_head:
http://www.kostdoktorn.se/ny-leksak-en-ketonmatare/


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.21 - 14:56:39
Ja hon redigerade efter att folk kände sig personligt kritiserade av att hon avrådde från det där kaffet. Kul att det händer lite i ankdammen  :flirting:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.21 - 20:28:44
På Margaretas blogg står det att hon äter fisk till frukost och sen en magisk kaffe till lunch och sen var hon för mätt för att äta något mer på kvällen så då lät hon bli. Ehhh, om det inte är en måltidsersättning så äter hon bara ett mål mat om dan och vad säger man om det?

Jag förstår i och för sig att Margareta försöker sig på något så drastiskt med tanke på att LCHF inte varit framgångsrikt viktmässigt för henne, men jag tror som Hemul skriver. Det kommer bli drösvis med folk som följer efter snabbt då de inte får effekt direkt.

Men å andra sidan så äter Monique nu plötsligt morötter!!! Det hade hon nog inte vågat utan ketonmätning.  :whink:
Lite svårt att veta om man ska skriva hon eller du. Tveksam till om hon/du följer tråden.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.21 - 20:44:35
Skriver Margareta något om hur många kalorier det blir en sån dag? Du som har läst.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.21 - 20:47:51
Jag tycker de är helt  :pippi: Riktiga värstingar med ketonmätare  :fork_off:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: toru skrivet 2012.08.22 - 05:03:20
Angående funderingen ovan gällande "mältidsersättning" så tror jag inte Margareta väljer LCHF-kaffet för att "medvetet" slippa äta riktig mat. För mig är det i alla fall så att om LCHF-kaffet gör att jag blir mätt och inte äter så mycket mer så får det vara så. Jag är för matglad för att använda det som någon slags systematisk måltidsersättning. Detsamam tror jag alltså definitivt gäller för även Margareta och Monique.

Sen bara antar jag att Ninnan är "rolig",  :pippi: för är vi inte... I alla fall inte mer än tidigare...

Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.22 - 08:41:19
jag testade en variant på det här "underkaffet" och det är gott. Då jag inte tar mjölkprodukter så tyckte jag att det var ett bra alternativ till grädde i kaffet. Problemet var bara att jag sedan satt och petade i maten med ett lätt illamående. Då hade jag ändå bara haft någon tsk kokosfett i kaffet. Så tyvärr vågar jag mig inte på det igen. Jag tror inte att byta ut en måltid mot mbc någon gång är så farligt men tveksam till att göra det till en vana. Tänk själv att sitta och skeda i sig samma mängd fett som det ska vara i mbc (2 msk kokosfett, 2 msk smör). Det skulle inte jag greja så då manipulerar man kroppens mättnadssignaler genom att blanda ut det med kaffe. Målet är att få i sig så mycket fett som möjligt men är det inte mer naturligt att äta fettet som det är och lita på kroppens mättnadssignaler?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.22 - 13:34:48
Tänk själv att sitta och skeda i sig samma mängd fett som det ska vara i mbc (2 msk kokosfett, 2 msk smör).

Skulle inte jag. Kan jag göra på stående fot. Och därför är nog detta ingen bra idé för mig.

Tommy, spelar det någon roll om avsikten är att hoppa måltider eller inte när det är resultatet ivf?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.22 - 19:53:14
toru
Ärligt talat blir jag ledsen när du kommenterar vad jag tycker här.
Här på denna bloggen känner jag mej fri och inte angripen och får skriva vad jag tycker om fördelar och nackdelar med lchf.
Nä, jag skrev det inte för att vara rolig. Jag menar det också.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.22 - 20:25:34
Hemul, du kanske har förstörd mättnadskänsla det som Anna skriver om.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.22 - 20:42:00
Måste ha fått det av LCHF då.  :tongue:

Man jag förstår inte varför fungerande mättnattskänsla skulle göra det omöjligt att äta rent fett? Det måste ju bero på något annat om man har svårt för det.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.22 - 21:10:43
Det är vad jag förstår mängden det handlar om. Jag kan ta en sked smör eller kokosfett men inte 50 g.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.22 - 21:11:34
För mig är en fungerande mättnadskänsla att kroppen signalerar att den fått nog och man kan sluta äta.
Om man tror på LCHF så beror det på att man äter tilllräckligt mycket fett.
Själv tror jag det beror på om man äter tillräckligt mycket näring oavsett om det är i form av fett eller kolhydrater.

Men det där med mättnad är lurigt. Adrenalin och kortisol kan lura en. Man ska inte tro att anorektiker går runt och är hungriga jämt. Jag kommer mycket väl ihåg en väninna till min mor som bantade med hjälp av nån chokladdryck. Hon konstaterade att om hon inte översteg 700 kalorier per dag så gick det jättebra för då var hon inte hungrig. Hon gick ner cirka 30 kilo på nolltid!

Matar man in det magiska kaffet i minmat.net och kollar näringsvärdet så innehåller det en hel del olika mikronäringsämnen. Matar jag in min havregrynsfrukost så innehåller det mer av de flesta mineraler och vitaminer undantaget vit A där kaffet vinner överlägset samt vit B3 och vit E där kaffet vinner en marginell seger. Men det pratar man aldrig om utan fokuserar på kalorierna. Detsamma som man kritiserar andra dieter för.

Sen blir det ännu mer absurt på Margaretas blogg där man tackar SSS för att han har "okejat" kaffet. Då är det minsann ingen som efterfrågar några seriösa vetenskapliga källor...  :whistle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.22 - 21:16:59
Det är vad jag förstår mängden det handlar om. Jag kan ta en sked smör eller kokosfett men inte 50 g.

Jo, jag fattar tanken med att hon inte tycker man ska glufsa i sig enbart fett och inte för mycket på en gång. Men jag inser fortfarande inte vad oförmåga att äta såna mängder rent fett har med mättnadskänsla att göra. Mätt blir man väl när man fått i sig tillräcklig mängd näring. 50 g smör ger 360 kcal. Inget jag blir stoppmätt på oavsett i vilken form det kommer.

Jag hävdar att blir man äcklad av rent fett så beror det på något annat än mättnadskänslor. Jag har den mekanismen vad gäller socker. Har aldrig kunnat äta mer än små mängder av sånt som är enbart sött. Rejält sött alltså. Hallon och sånt kan jag äta obegränsat, men inte typ sliskiga märänger eller skumgodis. Tycker inte ens det är gott.

Många verkar ju till skillnad mot mig ha varit kapabla att konsumera stora mängder socker förut. Berodde det också på att deras mättnadskänsla inte funkade? Troligtvis tycker inte Anna det, det har hon ju andra förklaringar till. Men man kan undra var mättnadskänslan höll hus när sockersvullandet pågick.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: toru skrivet 2012.08.22 - 21:23:22
Ninnan skrev:

toru
Ärligt talat blir jag ledsen när du kommenterar vad jag tycker här.
Här på denna bloggen känner jag mej fri och inte angripen och får skriva vad jag tycker om fördelar och nackdelar med lchf.
Nä, jag skrev det inte för att vara rolig. Jag menar det också.Det var inte min mening att göra dig ledsen... Men om du kallar oss galna (eller hur man nu ska tolka gökuret) så kanske du inte ska vara så tunnhudad...

Men är det så nivån är här så är det nog kanske lika bra att avregistrera sig här också.

Tack för mig...Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.22 - 21:25:39
Sen blir det ännu mer absurt på Margaretas blogg där man tackar SSS för att han har "okejat" kaffet. Då är det minsann ingen som efterfrågar några seriösa vetenskapliga källor...  :whistle:

Det måste jag kolla in.  :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.22 - 21:30:59
Det var inte min mening att göra dig ledsen... Men om du kallar oss galna (eller hur man nu ska tolka gökuret) så kanske du inte ska vara så tunnhudad...

Men är det så nivån är här så är det nog kanske lika bra att avregistrera sig här också.

Tack för mig...


Hallå där! Är vi alla ansvariga för att ni två inte förstår varandra nu? Nä, här får man stå för sina egna ord och handlingar.

Detta sagt så tycker jag nog det är rätt begriplig att Tommy tolkade din smilie så som han gjorde, Ninnan. Han är ju inte van vid hur vi beter oss här riktigt. Kan ni inte be varandra om ursäkt och förklara för varandra hur ni EGENTLIGEN menade nu i stället så är vi alla vänner sen? Man måste kunna ha olika åsikter utan att bli ovänner. Visst?  :flirting:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.08.22 - 22:32:29
 :loony: är det sånt här ni huserar om när jag är lite frånvarande  :loony: .

Jag har faktiskt i kväll suttit och läst hela tråden.

Vad ska jag säga, jag följer inga andra bloggar än docs, och sällan där kommentarer.
Jag har fullt tjo att klara av att lyssna på min egen kropp ( snuvan mm.) så jag saknar inga ketonmätare.
Någon gång i livet hade jag kanske varit intresserad av siffror och tabeller om ketoner och annat, men inte nu.
Däremot är det alltid intressant att läsa fakta och förstå hur allt hänger samman.

Jag börjar sakta, väldigt sakta, att förstå att jag kanske inte äter LCHF enligt kriterierna, även om jag vill tro det.
Så jag håller mig till "gammaldags mat".

Välkommen Tommy och Monica  :flowers:, jag hoppas att ni stannar och trivs.
Vi har en tokig stil och blandar friskt fakta och galenskap, helt enkelt för skojs skull.
Toleransen ska vara både bredd och hög i sak och galenskap, men en sak är klart: man får aldrig såra någon annan.
Det är det vi har varit vädigt måna om här  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.23 - 06:10:04
Många verkar ju till skillnad mot mig ha varit kapabla att konsumera stora mängder socker förut. Berodde det också på att deras mättnadskänsla inte funkade? Troligtvis tycker inte Anna det, det har hon ju andra förklaringar till. Men man kan undra var mättnadskänslan höll hus när sockersvullandet pågick.  :whink:

Men hur många av de som säger sig vara sockerberoende svullar egentligen på enbart socker? Folk brukar rapportera om att de äter en färskpotatis och det triggar sockersuget så att de börjar svulla glass, godis, kakor och chips. Enligt de flesta näringstabeller så innehåller det både socker OCH fett. Jag känner ingen som svullar på kokt potatis. Färskpotatis med smör kan man svulla på men kan man verkligen säga att det är sockret som triggar?

Michel Blomgren, som tyvärr slutat skriva på sin blogg  :sad:, skrev om när kollegorna på jobbet konstaterade att påskäggen var slut och klagade över att de var så sockersugna. Då pekade MB på sockret vid kaffet och sa att visst fanns det mer och då tyckte kollegorna han var knäpp. Nä, rent socker och enbart socker är det aldrig någon som överäter.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.23 - 07:23:11
Jodå, om jag hade för strarkt sug förr kunde jag äta rakt ur sockerskålen.... Om inte annat fanns för hand. Men med fett, smör elle grädde gick det lättare.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.23 - 09:29:34
Jag är en sån som kunde överäta godis, inte nu längre. Mackor kunde jag också vräka i mig. Mättnaden är lurig och kanske därför man inte ska mixtra med den. Men man får dricka det där kaffet om man vill, jag tycker själv det är väldigt gott och fick genast sug efter mer, därför har jag avstått.

Lustigt det där att en person har auktoritet att godkänna vad som är ok eler inte, en som är autodiktakt dessutom. Anna H har läst näringsfysiologi mm i alla fall. Tycker inte heller hon ska bestämma heller och att tonen i hennes blogginlägg var lite väl högljud. Hade hon varit mer ödmjuk och satt igång en diskusion hade det nog tagit en annan ände.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.23 - 11:59:00
Ninnan skrev:

toru
Ärligt talat blir jag ledsen när du kommenterar vad jag tycker här.
Här på denna bloggen känner jag mej fri och inte angripen och får skriva vad jag tycker om fördelar och nackdelar med lchf.
Nä, jag skrev det inte för att vara rolig. Jag menar det också.Det var inte min mening att göra dig ledsen... Men om du kallar oss galna (eller hur man nu ska tolka gökuret) så kanske du inte ska vara så tunnhudad...

Men är det så nivån är här så är det nog kanske lika bra att avregistrera sig här också.

Tack för mig...

Men Toru, och Monique för den delen också och säkert fler. Ni har inte kommit på det här forumet för att vara med i "gemenskapen" men för att bemöta det ni (tror) pratas om er. Det är bra ni bemöter felaktigheter men kommer man med offentliga uttalanden i internet får man räkna på en hel del mothugg också. Så jag är glad ni förklarade varför ni gör som ni gör, men att det finns andra som tycker det är helknäppt, ja det får dom då väl stå för utan att det behöver bli en "nivå"?

Jag blir alltid litet förvånad att om man skriver något som kan verka negativ så hoppar den "angripna" på med en gång för att förklara för att det har "skvallrats vidare att där pratar man om xx" typ, medan om det är något positivt så hör man inget av personerna.

Nog om detta, jag har tänkt mycket på det där met i långa loppet sista dagarna. Och allt detta rabalder om Magic Bullet Coffee och sånt. Min mening är att många ibland blir litet för styrda av hm hur säger jag...vilja ha kontroll över det hela, och då försvinner avslappnadheten till sin egen kropp. Eller något sånt. jag är INTE bra på att förklara vad jag menar, när jag läser om liknar det mest trams haha.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.23 - 13:20:27
Jag tror jag förstår Mynlen. Som gammal jojo-bantare har jag jättesvårt att lyssna på vad min kropp verkligen vill. För mig är det inte bra att hålla på att testa ketoner och styra mitt ätande efter det. Inte heller prova massa olika "metoder även om jag gör det, har jättelätt att hoppa på och testa. Men det är inte bra för mig. Andra som inte har problem med det får gärna hållas utan att jag bryr mig.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.23 - 15:03:22
Jodå, om jag hade för strarkt sug förr kunde jag äta rakt ur sockerskålen.... Om inte annat fanns för hand. Men med fett, smör elle grädde gick det lättare.

Om det inte fanns annat till hands kan jag köpa, men hur mycket socker handlade det om? Jag kan också äta rent socker men suget avtar snabbt efter ett par skedar. Och desamma gäller för rent smör.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.23 - 15:17:34
Åh även om det fanns annat till hands. Socker knisprar ju så gott... hur mycket tja, minst en dl kunde jag nog "knispra i mig" tills mitt samvete sade stopp...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.23 - 15:20:34
med rent smör är jag fortare tillfredsställd.... även om det är jävla gott smör som franskt smör med havssalt flingor.. mums

och nu när jag tänker efter... sockerbitar var en favorit av mig förr. och där kunde det gå åt massor. Bodde jag på sommaren i mormor o morfars sommarstuga, tvåvåningssängen var just brevid ett sånt där skåp med ööh luckor och i en satt sockerbitarna. Satt jag i sängen o läste hamnade min hand hela tiden i sockerbitshyllan....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.23 - 15:27:51
Men hur många av de som säger sig vara sockerberoende svullar egentligen på enbart socker?

Inte rent bordssocker utan smakämnen kanske. Iofs läste jag en tråd på KiF nyligen där flera ansåg att alla barn raidade skafferiet i jakt på just detta. Men vad är smågodis om inte socker med smakämnen? Smör, späck o.s.v. är inte heller rent smaklöst fett, så nog är det jämförbart tycker jag.

[TILLÄGG]
Oops! Hade inte läst mynlens tillägg än. :lol1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.23 - 15:41:10
Åh även om det fanns annat till hands. Socker knisprar ju så gott... hur mycket tja, minst en dl kunde jag nog "knispra i mig" tills mitt samvete sade stopp...

Å fy för en gris!  :lol:

Det är intressant detta tycker jag. Varför kan en del äta bara det ena eller det andra? Andra klarar inget av det och subcalva kan äta lite måttligt av både fett och socker?

Alltså jag kan ju inte äta ett helt paket smör jag heller. Inte har jag testat att äta mer en ett par skedar smör heller, men jag tror faktiskt att jag skulle kunna äta upp till normal mättnadsgräns utan att äcklas om jag såg nåt värde i det. Typ späck kan jag äta massor utan problem. Inte blir jag dålig av det heller. Sitter bara och spinner förnöjt efterråt. Kokosolja kunde jag obehindrat glufsa i mig stora skedar av när jag höll på med det. Testade Sally Fallons idé om att inta en rejäl dos kokosolja en stund före maten ett tag.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.08.23 - 15:51:09
Ja, varför... Lika med att varför blir den en tjock på samma mat men inte den andra, eller varför går den ena ner på lchf men inte den andra... Helt enkelt för att kroppar inte är maskiner som alöa fungerar lika. Det är nog därför jag inte gillar allt detta mätande och vägande, det kan vara bra för personen själv, men sen blir det ombyggd till en typ "sanning"....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.26 - 09:24:42
Det är intressant detta tycker jag. Varför kan en del äta bara det ena eller det andra? Andra klarar inget av det och subcalva kan äta lite måttligt av både fett och socker?

Bara för att vara jättepetig så menade jag att jag kan äta socker ELLER fett i lagom mängd. Blandat så är det något helt annat.  :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.26 - 15:49:50
Det var så jag menade fast jag uttryckte mig luddigt kanske.  :blush:

Nu måste jag gå på toa! :crap:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.30 - 21:29:49
Lyssnade ni på intervjun med Monique i lokalradion (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=5250040)? Skälet att dricka Bullet Proof Coffee är nu att det är ett sätt för f.d. fettskrämda att få i sig fett. Jag som trodde det var för att såna som inte går ner i vikt (längre) skullebörja göra det (igen). Jag tycker inte Monique verkar ha det minsta svårt att få i sig fett förstås. Nu blev det svårt att få det att gå ihop igen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.31 - 09:31:36
Jag skulle lyssna igår men då var inlägget borta  :sad:

Jaha, nu fattar inte jag heller. Om man är fettskrämd så är väl 50-70 g smör i kaffet det sista man vill testa.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.31 - 12:56:24
Vaddå borta? Det funkar fortfarande för mig.

Nja, jag tror hon menar att man kanske har svårt, blir äcklad, av att äta tjocka lager med smör, fett fläsk o.s.v. även om man inte längre tror att det är farligt, men här döljs ju fettet liksom. Själva munkänslan alltså.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.31 - 17:27:20
Jag har inte lyssnat på inslaget men däremot läser jag då och då på hennes blogg för att se hur det går för henne. I dagens inlägg skriver hon:

Idag ligger mitt värde på 3,9. Jag ser ju ett mönster vid träning! Tränar jag kvällen innan så har jag högre ketoner dagen efter. Ganska självklart då kroppen förbränner mera fett.

Enligt tidigare inlägg med diagram och allt så kopplar hon ett ketonvärde över 3.0 till stoppad viktnedgång men det talar ju emot dagens inlägg för vore bara fettförbränning det handlade som verkar det konstigt om kroppen skulle stoppa i viktnedgång. Nja, jag köper fortfarande inte resonemanget.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.31 - 18:47:34
Jag köper det inte heller  :whink:
Jag tror M tror att hon ska gå ner i vikt om hon ligger inom godkänt ketonvärde.
Det har hon tydligen inte lyckats så bra med.
Är det inte så att M "tror" att det är fettförbränning när hon tränar. Enligt andra gör man inte av med så mycket vikt vid träning.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.31 - 19:41:10
Var är länken till den där tvillingstudien som visade att det var genetiskt betingat. Ett fåtal gick ner hyfsat, de flesta så lite att det var löjligt. Det var rätt nyligen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.31 - 19:44:32
Nu kunde jag lyssna men jag vet inte, tar nästan fram skämskudden. Alltså, folk som inte äter lchf måste tycka det är helknasigt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.31 - 19:54:48
Fasiken, nu har jag letat igenom kostdoktorn för en och en helv månad tillbaka. var säker på att det var där jag såg det. Jag minns t.o.m. hur grafen såg ut med en plopp för varje tvilling och paren följdes åt väldigt nära. Kommer nån ihåg?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.08.31 - 20:23:35
Jacob Gudiol har skrivit om en tvillingstudie. Är det kanske den du menar?

http://tranastyrka.se/gener-och-overvikt/ (http://tranastyrka.se/gener-och-overvikt/)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.31 - 20:30:19
Nej, det stämmer inte. I det här fallet var det en kontrollerad studie. Om jag minns rätt hade försökskaninerna "legat inne" i 3 månader, fått uppvägd mat o.s.v. och fått motionera två timmar per dag 5 eller 6 dagar i veckan. Kan minnas fel om detaljer, men det var ungefär det upplägget.

Jag tror t.o.m. att jag postat om den själv här på vårt forum, men jag gjorde inte en ny tråd utan det var mer en kommentar till något annat.

Nu är jag besatt av att hitta det! Max en månad sen skulle jag gissa.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.31 - 20:56:08
Nu säger Margareta Lundström att ketonvärdet ska vara efter 10 timmars fasta.
Det blir en riktig soppa..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.31 - 21:07:13
Jag är överdjävlig på att söka! :king:
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3222.msg59502.html#msg59502

Det var i Voleks föredrag på Low Carb-kryssningen. Inte underligt att jag inte fann det då. :tongue: Kan ju säga att träget googlande inte hittar något om detta, däremot hittade jag andra tvillingstudier som alla utom en visade på motsatsen, fast jag kollade inte så noga.

Jag hade kanske fel om att den studie som Volek refererar till var ny. Har inte orkat kolla igen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.01 - 05:54:27
Jag är överdjävlig på att söka! :king:
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3222.msg59502.html#msg59502

 :clapping:  :worshippy:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.01 - 12:32:38
 :cool_big:

Jag har ett konstigt minne, tror jag. Jag minns ofta oväsentliga detaljer runt ikring, oväsentliga tills man behöver söka alltså. T.ex. kan jag komma ihåg ett ovanligt uttryck eller bara en följd av ord som använts, även om det inte har med själva saken att göra utan är sagt i en bisats. Underlättar sökning. Så var det dock inte i det här fallet.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.01 - 12:57:06
haha så är jag med litet grand, minns dom konstigaste sakerna som egentligen bara är en minidel e.d.
Men jag orkar inte leta alltid... till skillnad från dig!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: MiaP skrivet 2012.09.01 - 17:25:23
Jag tror att Mynlen har ganska rättt i sitt antagande i denna tråd. Stress upplever jag som verkligen vikthöjande. När min man avled för 3,5 år sedan gick jag upp 7 kg på mycket kort tid. Sakta sakta har jag gått ner det igen. Nyligen kände jag en dag att jag var alldeles lugn och stressen har gett med sig. Och vad hände då, jo jag började gå ned i vikt så nu har jag äntligen gått under vikten jag hade innan maken avled med 3 kg så under de senaste 3,5 åren har jag gått ner 10 kg totalt. Det går inte fort som för en del andra man läser om i tidningarna. Men det har ju tagit många år att äta upp sig också. Jag har ju både låg ämnesomsättning och diabetes 2, hjärtproblem och högt blodtryck så det är lite man har att tampas med.

 :yeah: :bearhug: :canoe:

Nu åker jag snart till Gran Canaria igen och stannar hela vintern. Ska bli väldigt skönt. Fortsätter med LCHF och snart kan jag räkna till 8 år sedan start och totalt 21 kg. Man får ha tålamod.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.01 - 17:30:38
 :wave:

Jag gick upp när min pappa dog. Och jag hade det väldigt stressigt förutom sorgen också. Men jag kan inte veta säkert att det berodde på stress, för stressen bestod bl.a. av väldigt mycket att göra och tidsbrist vilket medförde dagliga luncher på lunchrestauranger och snabbmatshak.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: MiaP skrivet 2012.09.01 - 17:52:58
I mitt fall vet jag att det var stressen. Jag hade ju inget annat att skylla på och jag åt mindre än någonsin. Det var en väldigt jobbig tid. Så flyttade jag till Malmö samtidigt och det tog väl väldigt mycket energi att genomföra.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.01 - 19:25:34
Det kan nog vara lite olika. Jag gick ner i vikt samtidigt som jag ofta tuggade i mej Marabou mjölkchoklad..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.02 - 12:35:45
Stress är kroppens värsta fiende.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.07 - 09:00:17
Nu är man upprörd över att man inte får tillskickat sig ketonmätare gratis längre. Det är lustigt i det här landet att vissa tycker att andra ska betala åt en. Läste i morse om en kvinna som fått igenom att socialen skulle betala en person att ta hennes son till fotbollsträningarna. Ja åter till ämnet. Jag blir lätt upprörd då företaget numera kräver intyg att man är diabetiker för att få mätaren. Min man är ju diabetiker och om nu stor efterfrågan på mätare ökat markant innebär det att de sjuka som behöver kanske måste boka läkarbesök för att kunna få sin mätare.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.07 - 09:26:06
Fast det är ju inte andra som betalar. De tar ju igen det på stickorna. Jag tror inte de dragit in mätaren av kostnadsskäl utan för att de inte vill associeras med detta. Ser nog rätt illa ut för ett läkemedelsföretag. Man kan ju se det som att de ger bort mätare till kroniska bantare för att få dem hooked på stickor.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.07 - 12:48:16
Klart de tjänar pengar på stickorna, jag försvarar inte de här företagen för de byter modell rätt ofta och då funkar inte de gamla stickorna utan man måste beställa nya som staten dvs skattebetalarna får stå för.
Jag tyckte det var intressant från början när några välkända bloggare testade och utvärderade men sen ska varenda kotte börja mäta ketoner, då tycker jag det gått över styr.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.07 - 22:38:04
Om inte annat så är det en lustig värld vi lever i  :confused3:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.14 - 17:39:57
Kan jag röra i soppan lite med att fråga om hur det var med att leva med paleodieten i långa loppet?
Hemul hade läst några tankar om några gurus som hade gjort avsteg från paleo, eller hur det nu va?Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.14 - 17:58:02
Vet inte riktigt vad du syftar på.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.14 - 23:19:52
Jag vet inte heller  :loony:, jag bara vill minnas att du nämde någon gång att " om det nu var Staffan Lindeberg eller någon annan" att dom hade slutat att äta helt rent paleo, eller ändrat sin uppfattning på något , eller  något....  :smack_head:

Jag har suttit och läst hela dagen om paleo-grunderna  ( när jag inget annat kan dagen efter en katastrof-migränanfall)
och vill självklart veta om de fortfarande tycker att mjölkprodukter är olämpligt mat, eller att man inte ska använda salt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.14 - 23:51:05
Nä, det var nog när en massa LC-paleosar började käka en massa stärkelse och i vissa fall erkände att de mått skit på LC. Lika rabiata mot som de var för strax innan och inga ursäkter till alla människor de fått att följa en diet de numera anser skadlig. :whistle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.15 - 18:34:21
Jag tycker det går bra att äta paleo plus smör.  :cool:
Faktiskt väldig bra kost-i varje fall för mej!  :laugh:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.15 - 18:59:32
NU får du utveckla lite mer.
HUR äter man bäst då enligt dessa LC-paleotister, tolkar jag dig rätt att de äter paleo + potatis nu?

Paleo + smör är säkert också min melodi just nu, som Ninnans.

Jag är fundersam kring mjölken, vet inte allas vad jag skulle tänka kring det.
Lika så spannmål bakat i surdeg.
Inte att jag äter varken det ena eller andra just nu, men funderar vad som är vettigt och nyttigt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.15 - 20:09:54
De äter säkert olika saker. Det gemensamma är väl att de inte längre tror på att äta bara kött och fett och de flesta går nog in för just stärkelse också, tror jag. Det finns en tråd med länkar nånstans. Det var ett tag sen. Tror det var i ungefär samma veva som Taubes skämde ut sig på förra AHS.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.16 - 16:11:44
Taubes? AHS?

"Tror det var i ungefär samma veva som Taubes skämde ut sig på förra AHS."

Lagom kryptiskt för mig just nu... migränen maler dessutom på... :puke1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.16 - 17:26:58
"klassisk" paleo äter inte mjölk,mjöl. Mycket lite potatis och ris. Enbart veg. oljor fettsnålt kött, inte på ngt sätt överdrivet med fett.
Mycket av frukt, grönsaker och nötter. Väldigt lite av salt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.16 - 17:42:41
http://www.staffanlindeberg.com/Svenska.html
Här har du en bra översikt.

Jag har inte bara lagt till smör utan också fil, surdegsknäcke, potatis  :crazy:
Min frukost består av: fil, honungsmelon, banan, en knäcke med smör och pålägg!
Med den frukosten är jag aldrig sugen på socker eller andra godsaker.
Jag tror frukten gör susen på inställningen till skräpmat. Vet faktiskt inte när jag senast var sugen på "skit".
Jag har inte gått upp i vikt. Äter bara när jag är hungrig men att vara proppmätt gillar jag inte.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.17 - 06:10:03
Melissa McEwan på bloggen huntergatherlove har skrivit ett inlägg om varför Paleo, low-carb och diverse varianter inte funkar för alla.
http://huntgatherlove.com/content/reasons-your-worsening-stomach-problems-paleo-low-carb-ancestral-gaps-etc-diet (http://huntgatherlove.com/content/reasons-your-worsening-stomach-problems-paleo-low-carb-ancestral-gaps-etc-diet)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.17 - 10:47:17
Taubes? AHS?
http://garytaubes.com/
http://ancestryfoundation.org/Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.17 - 11:02:49
tänkvärt inlägg, subcalva.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.17 - 11:14:26
Melissa McEwan på bloggen huntergatherlove har skrivit ett inlägg om varför Paleo, low-carb och diverse varianter inte funkar för alla.
http://huntgatherlove.com/content/reasons-your-worsening-stomach-problems-paleo-low-carb-ancestral-gaps-etc-diet (http://huntgatherlove.com/content/reasons-your-worsening-stomach-problems-paleo-low-carb-ancestral-gaps-etc-diet)

Bra idéer. Synd att det bara var om magproblem dock. En del mår ju inte bra - period. Vad är Gaps förresten? Det här jag inte hört förut.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.17 - 13:21:24
det här är iallfall baby gaps

(http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLHkgv2T1NrbgaJw5iDszFBfvi8Q-4mai-3XzK8eHKZf1UZr04JJs2SNd2)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.17 - 21:07:00
Vad är Gaps förresten? Det här jag inte hört förut.

GAPS är en variant av FODMAPS
The GAPS Diet is based on the work of Dr. Natasha Campbell-McBride. She discovered the SCD Diet (Specific Carbohydrate Diet) and took it a step further by describing the gut-brain connection in the book Gut and Psychology Syndrome. Her patients coined the term GAP Syndrome or simply GAPS. The diet became known as the GAPS Diet. http://www.gutandpsychologysyndrome.com/gaps-diet/ (http://www.gutandpsychologysyndrome.com/gaps-diet/)

Bägge dieterna är om jag fattat det hela rätt uteslutningsdieter. Jag inte läst på speciellt om dieterna utan bara det som Chris Kresser skriver. Hans inställning är dock att man inte bara kan utesluta utan det gör man för att läka tarmen/tarmfloran och sen måste man börja tillföra livsmedel försiktigt igen. Annars kan det bli som Melissa McEwan skriver att det som gjorde en bra faktiskt kan göra en sjuk igen och så har man ännu färre livsmedel man tål.Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.17 - 21:16:49
Jimmy Moore skriver om dag 61-90 på Optimal Ketosis och skriver bla så här:
"With carbohydrates reigned in to the bare minimum for my carb tolerance and protein moderated to the level that’s right for me, I’ve been reaping the abundant benefits of nutritional ketosis for most of the past four months. Some new improvements to my health that I’ve noticed over the past 30 days include the disappearance of a bad case of painful hemorrhoids that I’ve had for three years, the continued disappearing act played my skin tags, the clearest skin I’ve had (and I had frequent outbreaks on my face prior to this experiment) without the use of any skin care products, sound sleep throughout the nite waking up refreshed, impeccable hunger and craving control over the course of the entire day even after hours without eating, boundless energy and vitality with a pep in my step, mental clarity and sharpness that has helped me in my work (especially during podcast interviews) and an even-keeled mood and confidence that hasn’t been present in many years."

Tänk det var så jag trodde han hade haft på low-carb hela tiden om man läser och lyssnar på han blogg... Trots en viss viktuppgång (~30 kilo) så har han varje gång sagt att han kommer aldrig överge low-carb pga alla hälsoförbättringar han fått. Man undrar ju verkligen hur många hälsoförbättringar han upplevde tidigare med tanke på alla nya hälsoförbättringar som kommit med Optimal Ketosis.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.17 - 22:19:27
Ack ja. Har han gått ner nåt nu då, du som läst?

Tack! SCD känner jag ju till, så då fattar jag på ett ungefär vad det rör sig om.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.17 - 22:25:07
Jag hittade inte jättemycket relevant för mig, men sedan läste jag Taubes artikel om salt.
Att saltet inte kanske är boven i dramat så som man har många år försökt få oss att tro.

Jag har nog aldrig tagit saltvarningar på allvar. Inte så att det skulle ha påverkat min saltkonsumption i alla fall.
Testade någon mineralsalt någon gång, men det var inte gott och så fick den vara.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.18 - 21:38:19
Hemul, jo han har gått ner en hel del på de här 90 dagarna - 46.4 pounds totalt vilket är cirka 21 kilo
http://livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-nutritional-ketosis-day-91-120/15560 (http://livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-nutritional-ketosis-day-91-120/15560)

Idalinda, jag tror också salt är mycket viktigare än vad man tidigare trott. Jag har ökat min saltkonsumtion något på morgonen och speciellt på kvällen efter träning. Speciellt efter pass där jag svettades mycket började jag få problem med en ökad törst innan jag skulle gå och lägga mig. Jag drack flera glas vatten efter träningen och sen ökade bara törsten mer och mer. Smaken av tandkräm triggade av någon anledning ännu mer törst. Med påföljd att jag naturligtvis fick gå upp på natten och kissa. Nu blandar jag 1 kryddmått salt och 4 kryddmått socker i min vattenflaska jag har med på gymmet och när jag kommer hem dricker jag ett glas apelsinjuice med 1-2 kryddmått salt och det funkar bra. Ingen extrem törst och jag behöver heller inte gå upp på natten.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.18 - 21:46:38
Ja jäsingen, det är verkligen en hel del!

Vad lustigt att du blir törstig för att du behöver salt. Verkar väldigt ologiskt. Men jag ska testa. Jag brukar blir vansinnigt törstig på kvällen men fr.a. dagen efter mina svampturer. För en tjock hemul är de att betrakta som en dag på bootcamp ansträngningsmässigt skulle jag tro. :shy:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.19 - 06:08:30
Grejen är den att om man blir av med vätska genom att svettas så tappar man en hel del salt också och det återställs inte genom att bara dricka vatten. Problemet med just törst är att det faktiskt är en biverkning av både för lite OCH för mycket vätska.

Matt Stone skriver
You may need more salt in general.  You may need less salt in general.  I don’t know.  But I don’t want anyone buying into the idea that some necessary mineral is “bad.”  It’s neither good nor bad.  It just is.  Taking in more or less can be highly beneficial or highly detrimental depending on the individual that this change is interacting with.
Och lite senare i samma inlägg
Be flexible and find out how much salt you need, and when you need it.  In general, hands and feet cold – salt good, fluids bad.  Hands and feet hot – fluids good, salt bad.  Certainly don’t take some standard blanket recommendation at face value and become hysterical if you fail to meet or exceed the mass-prescribed dose

http://180degreehealth.com/2012/08/sodium-how-to-tame-your-low-salt-habit

I inlägget länkar han också till Ray Peats artikel om salt och ämnesomsättningen
http://raypeat.com/articles/articles/salt.shtml (http://raypeat.com/articles/articles/salt.shtml)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.19 - 07:00:59
In general, hands and feet cold – salt good, fluids bad.  Hands and feet hot – fluids good, salt bad.


detta var interessant. Ska kolla om det stämmer. Fast nu har jag kalla fötter för att jag går barfota :)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.19 - 18:21:36
Fast nu har jag kalla fötter för att jag går barfota :)


Fast frågan är om du fryser av det? När ämnesomsättningen funkar så kan man vara kall om fötterna för att man går på ett kallt golv men man ska inte bli så där frusen in i märgen så det känns som om nästippen ska falla av. Det var det som fick mig att leta vidare från LCHF. Jag var härligt varm när jag gick ner i vikt på moderat LCHF vilket förmodligen berodde på kortisolpåslaget. När jag sen körde striktare kom frusenheten jag upplevt innan LCHF tillbaka fast bra mycket värre.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.19 - 19:09:47
Jag har lätt att bli kall. Alltså, det är inte så att jag fryser för jämnan, det gör jag inte. Men jag är t.ex. löjligt känslig för drag, blir alldeles kall och stel i musklerna av minsta lilla. T.o.m. på sommarn har jag svårt att ha fönsterna öppna. Men när de är stängda blir jag för varm i stället. Jag kan sitta ute på sommarn med ansiktet mot solen och ryggen och nacken som är i skugga blir iskalla av den lilla ljumma vindfläkten. Jag snackar inte om den här istidssommarn nu, utan normala somrar när det är typ 25 grader +. Jag fattar inte vad sånt beror på. Jag blir ju verkligen kall, så mycket att musklerna stelnar och änd är det inte kallt i luften.

Denna löjliga känslighet för drag började dock långt innan LC och har snarast blivit bättre.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.19 - 19:42:40
Hemul, när du blir för varm svettas du då?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.19 - 19:49:24
Ja. Men då är det ju verkligen varmt. Det är inte så att jag antingen svettas eller fryser hela tiden och blir jag för varm så finns det orsak. Det det att bli kall av nästan ingenting som är konstigt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.19 - 19:52:05
Mina fötter imorse var bara litet kalla för jag inte hade på mig strumpor, det var ingen in i märgen kyla. Den har jag inte ofta tur nog.

hemul, jag är också känslig för drag, men skyller det på min High Sensitive Personality. Men samtidigt är jag väldigt känslig för instängdhet/kvav luft, kan inte sova med fönstret stängt t.e.x.

det du nämner måste vara skitjobbigt!.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.19 - 19:56:16
Man vänjer sig, men det kan vara lite socialt jobbigt. Att frysa av ett öppet fönster när andra sitter och fläktar sig, ser konstigt ut att vara för påklädd mitt i sommarn o.s.v. Rör jag mig så händer det inte lika lätt, rör mig rejält alltså, så jag blir svettig. Vet inte om det kan ha med cirukulationen att göra eller vad det är.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.19 - 20:31:32
Jag är en sådan med extremt kalla fötter och fingrar och även nästippen.
Under hösten och vintern är dom som isklumpar.
Maken bävar för mina fötter under täcket...

Jag sover oftast med strumporna på.
Får fundera att utöka salt då!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.09.19 - 21:13:26
Min syster som får saltbrist av medicinen hon äter mot sin Trigeminusneuralgi är alltid jätte kall. Tjocka koftor osv när vi andra går i linne. Intressant att förstå att det kan bero på just saltbristen. Ska nämna det för henne.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.20 - 14:10:40
Det hjälper allts inte att äta mera salt?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.20 - 16:03:36
Jag har också varit så innan jag gjorde min håranalys. Det var så härligt när jag kunde börja svettas istället för att ha vantar såfort tempen kryper under +15.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.09.20 - 19:04:52
Syrran saltar extra, men eftersom hon äter medicinen dygnet runt blir det bara att hon precis håller sig på dräglig nivå.


Skrivet i Tapatalk


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.20 - 19:30:47
Jag har också varit så innan jag gjorde min håranalys. Det var så härligt när jag kunde börja svettas istället för att ha vantar såfort tempen kryper under +15.

Vad hade du brist på och var tvungen att komplettera med?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.22 - 14:16:04
Nu har Monique har gjort en hälsoanalys som visade en rad brister bland annat B12-brist. I kommentarerna skrev någon att man kan sakna IF som man behöver för att ta upp B12 och att det inte är något att göra åt. Jag googlade på det och hittade på 1177.se att det kan bero på inflammation i magsäcken bla. Med tanke på min egen resa ser jag så klart direkt en koppling till den strikta LCHF som Monique äter som förmodligen ökar inflammationsgraden i kroppen.

Moniques inlägg
http://www.lifezone.se/ketoner/min-halsoanalys/ (http://www.lifezone.se/ketoner/min-halsoanalys/)

Inlägget på Sjukvårdsupplysningen
http://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Blodbrist-pa-grund-av-for-lite-vitamin-B12/ (http://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Blodbrist-pa-grund-av-for-lite-vitamin-B12/)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.22 - 18:24:50
Det verkar enklare att vara vegan och äta e t t  piller  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.22 - 18:26:46
Subcalva
Jag är nyfiken hur din kostresa var?  :hm-hm:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.22 - 19:05:57
Låter ju inte direkt som om hon har perniciös anemi. Men konstigt hur man kan äta för lite B12 på lowcarb, tycker jag.  :hmm:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.22 - 21:25:46
Subcalva
Jag är nyfiken hur din kostresa var?  :hm-hm:

Du får läsa första delen på min presentation http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3040.0.html (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3040.0.html)  :whink:

Jag är fortfarande inspirerad av Matt Stone även om hans RBTI-experiment kändes lite OT. Ska man verkligen behöva ha en mätmoj för att kunna äta sig till optimal ämnesomsättning? Och jag inser nu när jag skriver att det kanske det som jag har svårast att förlika med att mäta ketoner. Är inte LCHF bra nog för att normalisera insulinet? Men det var ju inte det jag skulle skriva om nu.

RBTI må vara lite luddigt men målet med det hela är att att få en jämn blodsockernivå (har ni hört det förr :whink: ) genom att äta allt möjligt sött företrädesvis innan kl 14 på dagen. Just det där tänket finns hos fler bla hos Ray Peat som förespråkar att man dricker apelsinjuice (utan fruktkött) och mjölk i rätt stora mängder under dagen. Eventuellt med salt i beroende på om man behöver det eller inte. Ray Peat menar att när glukosmetabolismen i kroppen blir sämre så ökar kroppens stresshormoner och för att komma tillrätta med det så behöver man äta enkla sockerarter eftersom det är det som kroppen har lättast att omvandla och han menar att man ska vara försiktig med mer komplexa kolhydrater som stärkelse.

Med detta som bakgrund så bekänner jag härmed att jag till frukost numera äter havregrynsgröt spetsad med salt, socker och kokosfett. På det en msk svartvinsbärssylt och mjölk. Till förmiddagsfikat blir det en banan plus ev ytterligare en banan direkt efter tränïngen om det är en sån dag. Lunchen har jag som mål att ta med hemifrån men tyvärr lyckas jag i snitt bara två dagar i veckan och i övrigt äter jag ute. Om jag tränat tar jag ett glas apelsinjuice med salt när jag kommer hem. Som kvällsmat brukar jag äta en surdegssmörgås med brieost och en kopp te.

Ray Peat menar också att östrogen är ett hormon som ökar när man är stressad och ett sätt att få ner nivåerna är att äta en rå morot per dag. Jag har kört det sen efter semestern och jag vet inte om jag kan säga att det gjort någon dramatisk förändring. En liten förändring är att min mens som varit väldigt utdragen sen jag provade O3 under min LCHF-period verkar ha blivit lite mer regelbunden. Fast det är lite för tidigt för att egentligen vet om det är moroten det beror men jag hoppas ju förstås.  :smile:

Sådär. Hur många orkade igenom texten?  :whistle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.22 - 21:28:52
Men konstigt hur man kan äta för lite B12 på lowcarb, tycker jag.

Fast om man som jag tror att strikt LCHF är inflammationshöjande så är det inte alls konstigt.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.22 - 21:42:19
Du menar att hon inte kan tillgodogöra sig det? Men det tror jag inte på eftersom hon verkar må bra och vara full av energi. Återstår alltså att hon får i sig för lite och det verkar ju också osannolikt om hon inte lever på MBC. Det var så jag tänkte. Ett tredje alternativ är ju förstås att analysen inte var tillförlitlig. Den gjordes väl inte direkt på sjukhus, låter som nåt alternativt place det ska göras lite reklam för.

Varför tror du att LCHF är inflammationsfrämjande förresten? Spill the beans. Share a little.  :flirting:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.23 - 10:52:41
Du menar att hon inte kan tillgodogöra sig det? Men det tror jag inte på eftersom hon verkar må bra och vara full av energi. Återstår alltså att hon får i sig för lite och det verkar ju också osannolikt om hon inte lever på MBC. Det var så jag tänkte. Ett tredje alternativ är ju förstås att analysen inte var tillförlitlig. Den gjordes väl inte direkt på sjukhus, låter som nåt alternativt place det ska göras lite reklam för.

Varför tror du att LCHF är inflammationsfrämjande förresten? Spill the beans. Share a little.  :flirting:

Fast jag mådde också bra i början av LCHF. Verkligen toppenbra och var jättepigg. Inga hungerkänslor och problem att avstå sånt jag inte fick äta. Och jag tror det hänger ihop med nästa del.

Om man äter för lite kolhydrater så kan kroppen tillverka det själv i form av ketoner. Men som jag skrivit på några andra ställen så bör man inte tolka det som att kolhydrater är något vi kan klara oss utan. Det är istället så viktigt att kroppen inte vågar förlita sig på tillförsel utifrån utan har skapat en katastrofplan för att kunna förse inte bara hjärnan men även musklerna med energi. Hjärtat är tex en av de viktigaste muskler vi har. 

Men när kroppen skapar ketoner så ökar mängden kortisol och adrenalin dvs stresshormoner och om kroppen varje dag måste skapa sina ketoner för att överleva så blir det en långvarig stress. Kortvarig stress är inte farligt men ger de "symptom" som LCHF är känt för. Mindre hungerkänslor och mindre behov av att sova. Adrenalin och kortisol kan hjälpa till att hålla en varm i början även om kalla händer och fötter inte är ovanligt då det är en del av "fight and flight"-reaktionen.

Att LCHF funkar så bra i början för många tror jag beror på att man i Sverige har fokus på bra råvaror med mycket näring i. Man får plötsligt i sig mer näring per kalori än vad man fått tidigare och går man bara inte alltför lågt i kolhydrater - eller i kalorier - så är det förmodligen en av de bättre dieter man kan äta.

För att vara extra tydlig så vill jag påpeka att problemet med kortisol och adrenalin kan uppstå på vilken diet som helst som är alltför kalorirestriktiv. Äter man för lite näring (dvs mineraler och vitaminer) så måste kroppen dra ner på ämnesomsättningen. Plötsligt ska man klara av 100% av sin dag på 65% av de resurser man normalt kräver. Då räknar jag 1300 kcal mot 2000 kcal som brukar vara en vanlig siffra för oss damer. Dessutom brukar ju lågfettsdieter bestå av lightprodukter som innehåller ännu mindre riktig näring så man kanske inte ens kommer upp i 65%.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.23 - 11:06:04
Jo, tankarna om att det är stressande känner jag till och tror på, vad gäller "strikt" (*rys*) LC ivf. Menar du att detta tillstånd i sig är inflammatoriskt? Det hade jag inte kopplat, men det låter ju rimligt.

Men hur förklarar det B12-bristen? Att hon p.g.a. inflammation (i magslemhinnan?) inte kan ta upp tillräckligt med B12? För perniciös anemi som din tidigare länk handlade om har jag väldigt svårt att tro på i Moniques fall, om man inte kan ha tidiga och väldigt lindriga stadier. Det kanske man kan.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.23 - 14:05:45
Ja jag menar att strikt LCHF är inflammatoriskt eller vad man ska säga. Just pga att kroppen hela tiden tvingas skapa ketoner. Det är ju de tankarna Perfect Health Diet bygger på och där man räknat fram ett minimum på ca 50 g kolhydrater om dagen. Om man nu inte tränar en massa för då behöver man naturligtvis mer till musklerna också.

Perniciös anemi är en autoimmun sjukdom, precis som många av de övriga "nya" sjukdomarna som inte traditionella kulturer led av - oavsett hur mycket kolhydrater de åt. Däremot är det vanligt bland veganer men frågan är om grundorsaken är densamma. Förmodligen beror det snarare på att de äter för lite kött.

Och här jag kan inte låta bli att fnissa lite åt ironin att någon på LCHF fått samma brist som Durianrider har. Han som lever på bara rå frukt.  :lulz:

Jag tror att de flesta av de autoimmuna sjukdomarna har en glidande skala. Det är ju inte så att man är helt frisk ena dagen och nästa dag har man diabetes typ1. Man är inte smal ena dagen och fet nästa dag. Däremot vet man att har någon en autoimmun sjukdom så är risken stor att man får en annan. Glutenintolerans och diabetes T1 är tex starkt sammankopplade. Har man det ena (kommer inte ihåg vilket som är vanligast att få först) så är chansen typ 70% att få den andra.

Jag tror inte att Monique har perniciös anemi men jag tror uppriktigt att det finns en risk att hon får det om hon fortsätter superstrikt. Om nu LCHF är så hormonnormaliserande så borde hon verkligen kunna tillgodogöra sig B12 av alla vitaminer med tanke på livsmedlen hon äter - tycker jag. Men trenden är ju ofta att de som äter LCHF drar ner mer och mer på kolhydraterna efter som de bara blir mer och mer känsliga för olika livsmedel som från början funkade jättebra. Jag tänker på nötter, bär, grädde, CF medmera. Trots att de äter så lite kolhydrater så blir de ändå bara känsligare och känsligare.

Jag har inte följt Moniques blogg dagligen så jag vet inte riktigt var hennes experiment för henne. Jag vet att tidigare så testade hon morötter och fick inget bakslag på det så det var ju positivt i alla fall men jag vet inte om hon vågat fortsätta på den vägen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.23 - 19:44:12
Det är alltså stressen på kroppen som orsakar någon slags inflammtoriskt tillstånd?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.23 - 19:54:38
 :smack_head: Jag hade ju läst din berättelse om din lchf-resa och direkt gett en kommentar..
Det verkar intressant med kroppens "katastrofplan"-kroppen bildar ketoner för att överleva- precis som vid svält.
Jag känner mig ganska "säker" beträffande lchf-alltså om bara någon promille av världens olika befolkningar åt HF-inuiter- och inte ens de kom upp i 70- 75% fett.
Att äta ekologiskt med bra råvaror har ju inte heller lchf ensamrätt till.  :whistle:
Jag har en konstaterad autoimmun sjukdom men har inte glutenintollerans eller D2.
Däremot äter jag inte vanligt mjöl endast lite surdegsbakat.
Det finns en del omsättningar i kroppen som lchf bara går förbi och säger att kroppen reglerar men frågan är om dessa omsättningar går spårlöst förbi.
Jag tänker då på surhetsgrad i kroppen. Vem säger att den skulle vara så smärtfri för kroppen?
Kopplingen mellan reumatism och basisk kost har funnits ganska länge.
Kroppen kan sparka bakut vid insulinomsättning men det skulle också kunna vara vid andra händelser.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.23 - 20:10:33
Kroppen angriper sig själv- blivit fel på immunförsvaret.
Så fungerar autoimmuna sjukdomar; vad jag har förstått.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.23 - 20:56:02
Subcalva, jag lovar att jag har läst allt!
Intressant  :nod-yes: att läsa dina slutsatser om olika kosthållningar.

Vi funderar också mycket pga. att vi inte tål all mat.
Så det känns viktigt, det som du säger, näringstät mat.
Jag känner mig så pass snål att jag inte vill lägga pengar och jobb på mat som inte ger mig tillräkligt tillbaks.

När jag inte kan äta det mesta av mjölkprodukter har jag rätt friskt tillfört med frukt i kosten.
Lite banan, äpple, päron, dadel och även honung.
Jag gör även musli av nötter, fröer.

Jag älskar gröt, har alltid gjord det, och skulle gärna vilja gotta mig med havregröt ( gärna gjort i mjölk, men det går ju inte)
och ungskokat korngrynsgröt med äppelmos, mums!  Men även den kräver mjölk...
Solhavre fungerar som ersättning.
Jag har inte ätit något gröt på länge, kommer inte ihåg när jag testade som sist. Men tanken snurrar ju åt det hållet ibland
och även till surdegsbrödet.  Men även när mjöl-produkter har tiggat min vintersnuva, så är jag försiktig med experimenteringen.

Maken har problem med sura uppstötningar och vill nu bli av med mediciner. Vi har hittat stora boven: ägg!
Så han testar nu äta utan ägg, mjölk och spannmål.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.23 - 21:08:45
Det är alltså stressen på kroppen som orsakar någon slags inflammtoriskt tillstånd?

Ja precis. Sen kan ju den stressen bero på olika saker.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.23 - 21:12:29
Jag har en konstaterad autoimmun sjukdom men har inte glutenintollerans eller D2.

Med D2 antar jag att du menar diabetes typ2?
Det är bara typ1 som är autoimmun. Typ 2 är liksom tvärtom i början.
Man producerar mer och mer insulin men cellerna är resistenta och svarar inte.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.23 - 21:24:50
Subcalva, jag lovar att jag har läst allt!
Intressant  :nod-yes: att läsa dina slutsatser om olika kosthållningar.

Kul om du tycker det är intressant. Och kul att kunna diskutera sånt här utan att något går i taket.   :lol:

Jag försöker läsa så många vinklingar som möjligt från LCHF till vegan och allting däremellan.
Många idéer finns på flera ställena och faktiskt tycker jag LCHF har mycket genemsamt synsätt med veganer fast man har två vitt skilda metoder för att äta sig bra.
Bägge sidor hävdar ju sen att det bara är på deras metod man kan äta sig frisk och bägge sidor har många som lyckas - och många som inte lyckas.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.23 - 23:20:07
Vaddå? Är det nån som sagt nåt negativt om LCHF här?  :max-shock: Nä nu jäklar! :fork_off:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.24 - 05:52:06
Vaddå? Är det nån som sagt nåt negativt om LCHF här?  :max-shock: Nä nu jäklar! :fork_off:

Nej absolut inte...bara att det är...intressant...  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.24 - 19:26:55
Jag har också träffat en riktig vegan, hon var väldigt ödmjuk även om hon trodde starkt på sin mathållning.
Hon åt levande föda.
Från Raw had jag hittat ett par gudkorn; gröna smoothies som vi dricker hela familjen dagligen året om
och raw-pepparkaksdeg som jag gotta i mig redan nu.
Paleo är närmast det som fungerar för mig ( livet utan mjöl och mjölk).
Så just nu väljer jag det godaste från alla  :flirting: Grönsaker från trädgården, paleorecept och eko-mat så gott man hittar ( över 90% av vår kost är eko även i samma skala närodlat)

Så vi tänker nog väldigt liknande banor.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.24 - 19:28:03
Öh, en vegan som äter levande föda? vad menar du med levande föda då?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.09.25 - 09:45:51
Typ sprattelvatten, Mynlen. ;-D
Skrivet i Tapatalk


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.25 - 10:08:31
Mobba inte utlänningen!  :club_idiot:

De menar i stort sett rå kaninmat, mynlen. Det får inte hettas upp till mer än 30 ° eller nåt liknande.  :smile:

Vet inte om det är nåt som skiljer från att äta råkost...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.25 - 11:16:49
Hm... fattar ändå inte helt. Sprattelvatten, lever det då???:)

ska man hetta upp råkost till 30 grader????


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.25 - 18:16:05
Nä, man SKA inte hetta upp det, men man KAN ljumma det lite tror jag, om man vill. Men det FÅR inte bli varmare än en viss temperatur som jag är osäker på, för då lever det inte längre. Typ.  :pippi:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.25 - 19:21:53
Altså en ultravegan om man säger så, äter bara råkost, inte uppvärmt.
De torkar mat, mixar och donar, men inte över 30 grader.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.26 - 08:30:05
Jag har också varit så innan jag gjorde min håranalys. Det var så härligt när jag kunde börja svettas istället för att ha vantar såfort tempen kryper under +15.

Vad hade du brist på och var tvungen att komplettera med?

Jag hade ingen direkt brist men obalans i näringsämnen och mineraler. Jag har kört en kur med e-vitamin+selen, zink+magnecium+kalium. Och så sköldkörtel- och binjurestöd på det.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.26 - 08:43:03
Jag tror inte Monique har brist på b12, jag har haft det och det märker man vill jag lova. Jag tror inte heller kroppen blir stressad av att vara i ketos, om man utgår från ursprungsmäniskan så var daglit tillgång till kolhydrater inte någon självklarhet utan att det är naturligt för kroppen att kompensera när det saknas. Det är också intressant att kroppen kan sköta just bristen på kolhydrater själv men inte brist på fett eller protein. Där måste den ta av sina lager. Och då kan man vidare fundera på att om nu kolhydrater vore så jätteviktigt för kroppen, varför kan den endast lagra små mängder? Det stämmer inte.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.26 - 19:28:13
Och så sköldkörtel- och binjurestöd på det.

Vad bestod det av? Också tillskott?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.26 - 20:14:13
Jag tror inte Monique har brist på b12, jag har haft det och det märker man vill jag lova. Jag tror inte heller kroppen blir stressad av att vara i ketos, om man utgår från ursprungsmäniskan så var daglit tillgång till kolhydrater inte någon självklarhet utan att det är naturligt för kroppen att kompensera när det saknas. Det är också intressant att kroppen kan sköta just bristen på kolhydrater själv men inte brist på fett eller protein. Där måste den ta av sina lager. Och då kan man vidare fundera på att om nu kolhydrater vore så jätteviktigt för kroppen, varför kan den endast lagra små mängder? Det stämmer inte.

Det är ju möjligt att testet Monique gjort inte är tillförligt men det vet jag för lite om för spekulera i utan tror på det hon säger. Enligt min teori så har hon nu rätt högt stresspåslag som i så fall gör att hon har stor ork och känner sig pigg för tillfället.

Hur menar du att kroppen bara kan lagra små mängder kolhydrater? Menar du det som lagras i levern eller i musklerna? Kroppen lagrar ju de stora mängder som fett. Fast det i sig är ju också en nödåtgärd för att få undan överskottet av energi.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.27 - 10:41:08
Det finns tabletter för det, Adre comp för binjurarna och Parapack för sköldkörteln.

Ja det är så jag menar, kolhydrater i kolhydratform kan man inte lagra så mycket av utan det blir fett som man tar av istället. Även om jag ser till att kolhydratladde så räcker förådet inte så långt utan man måste fylla på ofta. Och varför skulle kroppen lagra energi som fett om det nu är så jobbigt för kroppen att använda den lagrade energin?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.27 - 13:02:00
Det är nog inte jobbigt att använda det lagrade fettet, bara att framställa glukos. Vi måste ju lagra den enrgi vi inte omedelbart gör av med. För mycket glukos i omlopp skulle vi dö av och fettet kan väl inte heller segla omkring i systemet hur länge som helst.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.27 - 13:10:43
Ja det är ju det jag menar. Därför vore det konstigt att kroppen blir stressad av att göra om fett till glukos.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.27 - 14:00:48
Jag tror inte den kan det i nån större omfattning utan det är företrädesvis protein som omvandlas till glukos. Ja, jag vet att det inom LCHF är poppis att säga att man kan få glukos från fett i högre grad, men hittills har ingen refererat till något (vad jag sett) eller kunnat ge en förklaring till var de fått det ifrån. "Enligt boken" kommer bara en mer eller mindre försumbar del av glukosen från fett vid glukoneogenes. Fett används nog mer direkt, som fett.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.27 - 15:45:30
Hm,äter man då minimalt med protein också som de här ketos-mätarna gör kanske det inte är så nyttigt. Men jag pratar om normal-lchf:aren. Där tror inte jag kroppen är stressad, energin till muskler och sådant tas från fettet och så gör lite protein om till glukos åt hjärnan.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.27 - 18:12:01
Men jag pratar om normal-lchf:aren.

Problemet är att den där normalen är lite svajig. Vissa menar under 100 gram och andra under 20 gram. Andra åter menar att ju mindre desto bättre.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.27 - 18:22:04
Där tror inte jag kroppen är stressad, energin till muskler och sådant tas från fettet och så gör lite protein om till glukos åt hjärnan.

Som Hemul skrev tidigare så är det möjligt att omvandla fett till energi till musklerna men det är en omständligare process för kroppen än att använda glukos direkt. Bara det att kroppen har så mycket lättare att bränna glukos än annat bränsle tycker jag talar för att det är prio 1 bränslet.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.27 - 18:35:16
Det beror väl på vad kroppen är van vid. Om det nu var så energikrävande skulle det vara jobbigare att träna när man äter lite kolhydrater men så är ju inte fallet. jag äter under 20 g.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.27 - 18:49:58
Men om kroppen blivit van vid fett, varför får då folk sockersug? Borde man inte bli sugen på fett då?

Citat från Margarethas blogg:
Mager frukost, mager lunch och sen är sötsuget igång. …
http://www.sunsoft.se/?p=1225 (http://www.sunsoft.se/?p=1225)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.27 - 20:02:51
Borde man inte bli sugen på fett då?

Det blir man ju! Och man behöver inte "gå på fettdrift" för att bli det heller. :king:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.27 - 20:19:10
Tina - "om man utgår från ursprungsmäniskan så var daglit tillgång till kolhydrater inte någon självklarhet utan att det är naturligt för kroppen attkompensera när det saknas."

För ursprungsmänniskor-befolkningar ingår kolhydrater i kosten. (und. inuiter och masajer)
Våra mag-och tarmsystem är inte heller som rovdjurens utan som allätares.
Sedan är det en annan sak att lchfare "tror-inbillar sig" att vi inte är skapta för kolhydrater  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.27 - 21:54:41
Det gäller att smida medan järnet är varmt.
http://www.kostdoktorn.se/bestall-ketonmatare-enkelt/


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.09.28 - 05:58:57
Fast man måste ju bestämma sig om vi bara får äta sånt som "ursprungsmänniskan" åt eller om vi får utnyttja sånt som vi utvecklats till att äta sen dess. Man kan inte både ha kakan och äta den  :whink:

Åt de verkligen smör på den tiden?

Fanns det gris att äta?

Enkornsvete åts för 10.000 år sedan. Är det tillräckligt länge sen för att vi ska kunna äta det?

Òch kaffet måste ju gå fetbort  :lulz:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.28 - 06:42:36
Det är något som jag respekterar Svartben för, att hon inte hymlar utan säger rakt ut att bort med all stimulantia! Själv dricker jag ju inte längre varken thé eller kaffe, är ren som nyfallen snö. :cool: Säger hon och spottar ut snuset.  :lol1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.28 - 10:28:35
1. Varför Margaretha får sötsug vet inte jag, kan tänka mig att svårt sockerberoende har svårt att bli av med suget. Jag själv blir efter 10 år utan en enda cigarett fortfarande sugen ibland. Blir även grymt sugen på en färsk fralla med smör och ost mellan varven men det är ju för att jag då och då ger efter så suget underhålls.
2. Har faktiskt aldrig uppfattad det som att vi inte är skapta för kolhydrater däremot klarar vi oss utmärkt utan dem. Själv mår jag inte bra av för mycket kolhydrater utan funkar bäst på < 20 g
3. Varför så hånfull om mitt inlägg om ursprungsmänniskan. Blir faktiskt ledsen när man blir utskrattad och att du raljerar, Ninnan. Du fattar nog vad jag menar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.28 - 13:50:14
ang 1: jag tror det inte alls behöver vara så att man "underhåller" det. Kroppen är ju bara så konstruerad att ibland luktar man något (medvetet eller omedvetet) och då triggar minnen igång.  Jag kan bli sugen på något jag egentligen inte gillar för att jag förr TRODDE jag gillade det. typ.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.28 - 19:28:35
Tina
Jag har aldrig funderat på att raljera här på  bloggen och inte igår heller då jag citerade dej. Jag är ledsen att du uppfattade det så.
 
Däremot är jag rent allmänt trött på myten att ursprungsfolken levde på fett och protein.
Tom inuiter fick i sej 10-15% kolhydrater och fettet låg på 50%.(och de var-är en spillra av homo sapiens)
Jag bifogar en av alla länkar man kan läsa om det och det är inte riktat till dej! utan mer som ett tillägg till det som vi nu pratar om.


http://ajcn.nutrition.org/content/71/3/665.long


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.01 - 10:11:56
Men det var inte heller det jag skrev. Jag skrev att människan hade inte klarat sig länge om man skulle vara tvungen att fylla på med kolhydrater var 4:e timma. Jag har aldrig haft ambition att äta någon slags ursprungskost så du kan besspara mig dina  :lulz: om kaffe, ursäkta, det sista var det Subcalca som skrev. Trist i alla fall. Jag är van att man kan ha olika åsikter på detta forum utan att bli hånad men senaste tiden tycker jag det har förändrats. Får se om jag orkar vara kvar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.01 - 16:00:16
Jag har varit med här på bloggen i två år. Jag tycker inte någon hånar ngn annan.
Däremot kan jag inte uttala mig om mina inlägg och hur de tas emot- det får andra säga om jag hånat eller inte-
Vi ser nog väldigt olika eftersom jag tycker Subcalvas inlägg var intressanta och upplevde inte ngt hån.
Det kan ju ibland vara roligt att läsa infallsvinklar om kost genom olika länkar som man skickar. Det blir ju lite omväxling  :lmao: när hemulen städar och städar..
Den sista meningen jag skrev nu, tycker jag är humor men det kanske det inte är.....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.01 - 17:35:15
Jag har nästan, nästa städat klart nu. Hade kunnat bli klar idag, men jag har så ont i fötterna. Tar det sista i morrn istället. Bara ett par små kartonger med osorterade grejer att plocka igenom. Sen är jag tillbaka och håller ordning på er igen!  :kungfu:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.01 - 19:03:59
Tina, min kommentar om kaffet gjorde jag med tanke på de kaffesörplande ketonmätarna. Jag har ju ingen aning om du dricker kaffe eller inte. Men jag förstår mycket väl om det inte framgick i min kommentar. Mina tankar far iväg snabbt åt olika håll och det är inte alltid jag lyckas hålla den röda tråden.Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.01 - 19:54:05
Hoppas doc har stake nog att testa kaffe också med sin lilla ketonmätare. Det vore ganska ironiskt om det skulle ge liknande resultat som Pepsi Max. Inte sötningsmedlet men koffeinet som är boven.

F.ö. förstår jag ingenting av vad det tjafsas om här. Subcalvas kommentar var väl inte riktad till Tina? Så uppfattade inte jag det i alla fall. Jag tycker också det är roande med allt pratet om ursprunglig föda - som bacon, majonnäs och kaffe. Och det är inte riktad till någon som förekommer här.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.01 - 20:04:36
hoppas också doc testar det. blev uppriktigt irriterad  av hans andra gången fråga igår, och det var fler med mig tror jag. Men testet själv tyckte jag var interessant.

DOCK tror jag inte det är så himla "viktminskningshämmande" eller hur jag ska säga det med light läsk. Ja inte är det nyttigt inte, men det är en annan sak :)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.01 - 22:48:20
Mark Sisson vet...  :nod-yes:
http://www.marksdailyapple.com/coffee-and-insulin-fat-and-post-workout-meals/

That said, both caffeine and coffee have been shown to exert negative effects on insulin sensitivity.
Not on insulin itself, though. As standalone substances (without a meal to accompany them),
neither caffeine nor coffee have an independent effect on insulin secretion.

But insulin sensitivity, the efficiency with which your body handles incoming glucose?
Yeah. Caffeine tends to reduce it


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.02 - 06:06:43
Men det var inte heller det jag skrev. Jag skrev att människan hade inte klarat sig länge om man skulle vara tvungen att fylla på med kolhydrater var 4:e timma.

Självklart kan människan klara sig lång tid utan kolhydrater.  Men att från det dra slutsatsen att det är det optimala för oss är inte lika självklart för mig. Det är så lätt att bara läsa sånt som stämmer in på det man tror men läser man allting så blir ofta bilden en annan.

Vegansidor som propagerar för lågfett är jätteintressanta för de har förvillande lika LCHF-sidor vad gäller problem och symptom. Däremot är ju förstås lösningen en annan.   :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.02 - 06:12:27
Här hittade jag något som jag tror påverkar oss mycket mer än det vi äter.

Kemikalier som är vanliga i inomhusdamm ska studeras i forskningsprojektet som leds från Stockholms universitet. Syftet är att ta reda på vilka kemikalier som kan orsaka sjukdomar i sköldkörteln. http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3495395.ece (http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3495395.ece)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.08 - 19:48:12
Begravt i en tråd på KiF hittade jag den här kommentaren av Margareta

Kinesen (Margaretas mans namn på glukoneogenes) innebär att levern börjar producera glukos eftersom vi faktiskt behöver lite av den varan. Inte för hjärnan som ryktet säger - utan för de röda blodkropparna. När den processen varar verkar fettbrasan slockna - precis det där vi inte vill. Troligen för att vi då producerar insulin igen.
 
Det är alltså dags att göra en pudel angående less is best gällande mängd kh - jag tror faktiskt vi borde hjälpas åt att göra en lista på det som inte ger sötsug i retur. Jag tror även att för lite protein kan sätta in kroppen på en liknande sparlåga, samtidigt som att för mycket protein bildar glukos/insulin.
http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/5028d2c1d3b4fd7200001861-nystart-138-2012?discussions-1#47 (http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/5028d2c1d3b4fd7200001861-nystart-138-2012?discussions-1#47)

Spännande tycker ju förstås jag  :smile: men jag är inte helt optimisk om att uttalandet kommer att få något större genomslag.  :sad:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 20:09:55
Vi behöver väl glukos både för hjärnan och de röda blodkropparna och lite annat. Är nåt med njurarna också har jag för mig?

Let me quote Vilhjalmur Stefansson (min fetstil):

While meat eaters seem to average well in heath, we must in our conclusion draw a caution from the most complete modern example of them the Eskimos of Coronation Gulf, when he was anthropologist on my third expedition, that the two chief causes of death were accidents and old age. This puts in a different form my saying that these survivors of the stone age were the healthiest people I have ever lived among. I would say the community, from infancy to old age, may have had on the average the health of an equal number of men about twenty, say college students.

The danger is that you may reason from this good health to a great longevity. But meat eaters do not appear to live long. So far as we can tell, the Eskimos, before the white men upset their physiological as well as their economic balance, lived on the average at least ten years less than we. Now their lives average still shorter; but that is partly from communicated diseases.

It has been said in a previous article that I found the exclusive meat diet in New York to be stimulating - I felt energetic and optimistic both winter and summer. Perhaps it may be considered that meat is, overall, a stimulating diet, in the sense that metabolic processes are speeded up. You are then living at a faster rate, which means you would grow up rapidly and get old soon. This is perhaps confirmed by that early maturing of Eskimo women which I have heretofore supposed to be mainly due to their almost complete protection from chill - they live in warm dwellings and dress warmly so that the body is seldom under stress to maintain by physiological processes a temperature balance. It may be that meat as a speeder-up of metabolism explains in part both that Eskimo women are sometimes grandmothers before the age of twenty-three, and that they usually seem as old at sixty as our women do at eighty.


Jmfr med de vad svartben säger. De kommer till samma slutsats men på olika vägar.

Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.08 - 21:39:47
Sedan kan nog även fettet också vara ngt som bidrog till låg levnadslängd.
Inga andra ursprungsbefolkningar har ätit så stor fettandel.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.08 - 21:40:49
Vem är svartben?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 22:15:15
Jag visste att du skulle fråga!  :lulz:

Jag kommer aldrig ihåg hur hennes namn stavas, så jag säger Svartben. Man jag ska kolla... Diana Schwarzbein (http://). Hon är endokrinolog och förespråkar low carb, men inte för low, just av de skäl som Stefansson gissade sig till. Hon menar att det måste vara en balans mellan metabola och katabola hormoner och en diet som är för låg på kolhydrater leder till slagsida åt det katabola hållet. Det i sin tur leder till att vi går på en slags hypermetabolism som gör att vi åldras fortare, man bränner ljuset i båda ändar, så att säga.

Jag tycker det är intressant att både hon och Stefansson drar samma slutsats. Hon genom provtagningar på sina patienter och han genom att iakta eskimåerna.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.09 - 06:06:08
Jag gillar Dr. Schwarzbein (hon var en av de första jag började läsa om post-LCHF) och jag har faktiskt köpt hennes bok. Som jag nog borde läsa om. Vad jag kommer ihåg är att hon inte har jättemycket förklaringar till en del av det hon säger vilket jag hade hoppats på. Men som sagt. Det är nog dags att läsa om. Hon har en intervju på sin hemsida man kan lyssna på om man vill veta lite mer.  http://www.schwarzbeinprinciple.com/pgs/dr_schw/schwarz_bio.html (http://www.schwarzbeinprinciple.com/pgs/dr_schw/schwarz_bio.html)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.09 - 06:50:28
Nä, det har hon verkligen inte. Jag köpte den andra boken också för det utlovades mer förklaringar där så jag trodde jag skulle få lära mig mer om hormoner och sånt. Hon börjar med att deklarera att för enkelhets skull kallar hon adrenalin, noradrenalin och glukagon för adrenalin allihopa. Häpp! Jag blev så besviken.

Jag blev verkligen intresserad, men jag orkar bara inte läsa alla tråkiga fallbeskrivningar där man ivf inte får några förklaringar. Avskyr den sortens böcker. Några stycken som exempel, visst, men det är ju flera tiotals. Low Carb Endocrinology for Dummies.  :tongue_wag:

Det är nästan symptomatiskt för lowcarbböcker det där.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Affe skrivet 2012.10.09 - 10:05:20
Så som jag kommer ihåg hur tongångarna gick när jag halkade in på LCHF så var den springande punkten att inga kroppar var lika...att den naturliga vikten kunde vara olika
Jag minns att skaldeman ansåg att man efter ett tag fick den vikt man var ämnad för en del är tjockare än andra en del mindre tjocka...

Som Läkare jag träffat sa: En tjockis som rör sig och håller igång lever med största sannolikhet längre en en smalis som inte rör sig...

Jag kommer ihåg på 80 talet när jag arbetade som USK på Karolinska ( Hjärtavdelning) Så var det väldigt sällsynt med tjocka patienter ...däremot vanligt med smala motionärer :crazy:

Annika har så vitt jag vet inte förespråkat LCHF som bantningsmetod dock som en livsstils ändring samt att minska på sockret och minska skadorna som Diabetes ställer till med

eller vad tror ni??


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.09 - 15:18:13
Jag tror Annika också ser lchf som en bantningsdiet, vad jag läst på hennes blogg.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.15 - 20:14:04
Nu rapporterar Margareta att hon vaknar och har svårt att somna om mitt i natten.
De två senaste nätterna har jag vaknat mitt i natten väldigt svettig (inte obehagligt kallsvettig, bara varm) men även pigg. Olidligt pigg med tanke på tidpunkten. Jag har fått övertala mig själv att somna om istället för att ställa mig i duschen och börja dagen.

Det känns väldigt bekant för mig men till skillnad från mig så tolkar hon det positivt då hon känner sig pigg när hon vaknar på morgonen.
När jag sen vaknar igen studsar jag upp och börjar dagen med helt ny energi, precis det där jag saknat under de här veckorna.

Jag kände mig också mer uppstressad när jag vaknade vid samma tid vilket jag upplevde som obehagligt. Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig för Margareta.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.16 - 03:14:31
Men du åt väl bara vanlig LCHF? Margareta har väl alltid ätit rätt extrem LCHF vad gäller kolhydraterna.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.16 - 17:49:35
Men du åt väl bara vanlig LCHF? Margareta har väl alltid ätit rätt extrem LCHF vad gäller kolhydraterna.

På slutet åt jag allt striktare och låg under 20 g per dag. Men du har rätt i att jag inte åt så strikt som Margareta.
Jag fick ju tillräckliga problem på den nivån och det var då jag hittade Matt Stone och även Diane Schwarzbein.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.16 - 18:20:29
Jag menade att för henne har det ju inte blivit någon ytterligare minskning av kolhydraterna.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.16 - 19:32:16
Nej det stämmer kanske men hon har dragit ner mer på proteinerna väl?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.16 - 19:53:28
Ray Peat skriver tyvärr rätt komplicerat om olika hormoners påverkan på kroppen men det finns några nedskrivna intervjuer med honom som är något lättare att hänga med i. I en av dem står det bla:
When the thyroid function is low, the body often compensates by over-producing adrenalin. The daily production of adrenalin is sometimes 30 or 40 times higher than normal in hypothyroidism. The adrenalin tends to sustain blood sugar in spite of the metabolic inefficiency of hypothyroidism, and it can help to maintain core body temperature by causing vasoconstriction in the skin, but it also disturbs the sleep and accelerates the heart. During the night, cycles of rising adrenalin can cause nightmares, wakefulness, worry, and a pounding heart.
http://www.thyroid-info.com/articles/ray-peat.htm (http://www.thyroid-info.com/articles/ray-peat.htm)

Jag tror inte att jag hade/har hypotyreos men jag tror att man med bla strikt LCHF kan få symptom pga av att kroppen pga av glukosbrist frivilligt drar ner på ämnesomsättningen för att skona kroppen så mycket som möjligt. 


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.16 - 21:05:52
Jag är intresserad av olika "händelser" i kroppen.
Vad händer när man drar ner på kolh.? Är det en process i kroppen som har plus eller minus i långa loppet.
Vad händer  när man äter för mycket syra- kontra -bas kost. Är processen skadlig eller bra för kroppen.
Gurus inom lchf säger att kroppen auotomatiskt sköter syra och bas. Men tänk om den processen inte är så bra.
I 25 år har jag hängt med i reumatiska dieter och där bör man helst äta basisk mat.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.17 - 01:22:55
Det där var intressant. Jag har hört det förr, men inte tänkt så mycket på det. Jag har ju hypo och undermedicinerar dessutom. Levaxin har aldrig gjort så mycket för mig. Var väldigt trött och groggy förut, men lowcarb gjorde mig pigg. Lowcarb i sig sägs ju också kunna ge för höga nivåer av bla.a. adrenalin, ivf extrem lowcarb. Nu äter ju inte jag extremt, men jag blir ändå lite orolig att det är en falsk pigghet jag känner. Lite knasig sömn har jag till och från, men inte oro och sällan mardrömmar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.17 - 06:15:04
Jag är intresserad av olika "händelser" i kroppen.
Vad händer när man drar ner på kolh.? Är det en process i kroppen som har plus eller minus i långa loppet.
Vad händer  när man äter för mycket syra- kontra -bas kost. Är processen skadlig eller bra för kroppen.
Gurus inom lchf säger att kroppen auotomatiskt sköter syra och bas. Men tänk om den processen inte är så bra.
I 25 år har jag hängt med i reumatiska dieter och där bör man helst äta basisk mat.
När det gäller kolhydrater vs. fett så skriver Jakob Gudiol så här i en inlägg som eg handlar om vetenskapens världs inslag om motion förra veckan.
Det verkar alltså som att det är lite seger lågkolhydratkost här men det man inte ska glömma då är att detta troligen är en träningseffekt. Våra kroppar bli bra på att ta hand om det som vi oftast stoppar i oss. Äter du mycket fett blir din kropp bättre på att hantera fett. Äter du mycket kolhydrater blir kroppen istället bättre på att hantera kolhydrater.

...Dieten under dessa tvåveckorsperioder varierade i form av mängden glukos och olja. Allt från 20 procent kolhydrater till 80 procent kolhydrater. Kalorintaget anpassades så att deltagarna höll sin vikt. Resultatet blev att glukostoleransen förbättrades ända upp till 80 procent kolhydrater. Forskarna gjorde faktiskt sen ett ännu coolare försök där de lät deltagarna få 80 procent av sina kalorier i form av socker. Resultatet blev en ännu bättre glukostolerans.
http://tranastyrka.se/forhojda-nivaer-av-fett-i-blodet-efter-en-maltid/ (http://tranastyrka.se/forhojda-nivaer-av-fett-i-blodet-efter-en-maltid/)

Diabetes T2 beror på att man av någon anledning blivit sämre på att bränna glukos. Tyvärr blir man ju inte bättre på det av lågkolhydratkost vilket många märker då man blir alltmer känslig för olika kolhydrater. Det tolkar man inom LCHF som ett bevis för att kolhydrater är det som orsakar alla skador i kroppen. Jag vill inte tro att man inte kan förbättra sin glukosförbränning utan läser vidare för att hitta sånt som ökar förmågan att förbränna glukos, dvs det som höjer ämnesomsättningen.

Syra-bas-teorierna har jag faktiskt aldrig fastnat för och jag kan inte säga varför. De är för mig lite väl lösryckta.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.17 - 19:37:32
Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig för Margareta.


Jag har fått ett helt blogginlägg som svar på min fråga om värme på Margaretas tidigare inlägg!  :smile:

http://www.sunsoft.se/?p=1427 (http://www.sunsoft.se/?p=1427)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 01:40:23
Den där omtalade värmen har tyvärr inte jag upplevt. Inte för att jag behöver den på nätterna, men gärna på dagarna. Jag är en fryslort nu när det blivit kyligt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.18 - 05:54:33
Men hur mycket kolhydrater har du kört på LCHF på ett ungefär?

Själv upplevde jag den behagliga värmen när jag körde moderat LCHF.
Då kunde jag gå i kortärmat på jobbet, vilket jag aldrig gjort tidigare.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 05:59:33
Alla nivåer från under 10 till 50+ som nu. Har aldrig fått den där värmen. Jo, om jag glufsar i mig fett ohämmat blir jag varm, men då snackar vi enormt kaloriöverskott och det är ju av övergående natur.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.18 - 06:22:00
inatt vaknade jag flera ggr svettandes. Men jag tror mer på att det är klimakteriet som spökar hos mig.. hade också vadkramp flera ggr.

Jag är f.ö. säkert inte i optimal ketos. :)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: berittis skrivet 2012.10.18 - 17:29:06
Mynlen, jag brukar ta Magnesium mot vadkramp. Det brukar hjälpa.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.18 - 17:42:49
jag vet. Äter redan  multivitaminer med magnesium....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.18 - 18:23:32
Hur mycket dricker du och hur mycket salt äter du?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 18:36:16
Margaritas?  :borracho:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.18 - 18:40:51
Alla nivåer från under 10 till 50+ som nu. Har aldrig fått den där värmen. Jo, om jag glufsar i mig fett ohämmat blir jag varm, men då snackar vi enormt kaloriöverskott och det är ju av övergående natur.

Men så är det ju faktiskt. Enklaste sättet att öka sin ämnesomsättning är att överäta. 10000-kronors-frågan är att gå ner i vikt utan att sänka ämnesomsättningen. Eller så handlar det snarare om att få Nobelpriset om man löser den gåtan.

Här skriver Matt Stone sina tankar om att öka ämnesomsättningen och viktnedgång
http://outsmartdisease.com/how-to-increase-your-metabolism-and-weight-loss-with-hypothyroidism/ (http://outsmartdisease.com/how-to-increase-your-metabolism-and-weight-loss-with-hypothyroidism/)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 18:59:53
Det var nån här som testade det där, att överäta tills ämnesomsättningen har kommit i kapp. Men vem sjutton var det? Nån av dem som försvunnit antagligen. Synd, vi fick nog aldrig höra hur experimentet slutade.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.18 - 19:03:04
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,2187.0.html  :cool:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.18 - 20:02:02
Hade varit jättekul att veta hur det gått.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.18 - 22:55:14
Här var det mycket intressant att läsa. Men som alltid ett kaos av olika sätt. Om nu ursprungsbefolkningar tydligen hade en normal ämnesomsättning borde deras olika varianter vara helt ok.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.19 - 09:37:15
Tyckte inte man fick något konkret svar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.19 - 20:56:29
Här var det mycket intressant att läsa. Men som alltid ett kaos av olika sätt. Om nu ursprungsbefolkningar tydligen hade en normal ämnesomsättning borde deras olika varianter vara helt ok.

Håller med ända från tårna  :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.19 - 21:01:30
Tyckte inte man fick något konkret svar.

Jag tycker han är väldigt konkret
There is no known way to lose weight and keep it off, or to lose weight without having metabolic rate come to a standstill.

Fast det är ju tyvärr inte nåt sånt man vill höra :worried:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.19 - 21:04:39
Gillar du hoyor förresten? Har alltid tänkt fråga, men inte kommit mig för. :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.19 - 21:17:20
Ah, du har hittat mitt alter ego alltså!
Jo det stämmer, jag har några stycken.
Har du?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.20 - 00:26:50
Öh? Nä, jag syftade inte på några andra nick. Det enda subcalva jag känner till är artnamnet på en hoya, så jag tänkte att du nog är intresserad av såna.

Fast jag hittade något förut som jag tänkte kanske är relaterat till dig och när jag kollade det nu igen blev jag ganska övertygad.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: berittis skrivet 2012.10.20 - 06:16:45
Mynlen, läs gärna den här länken av Anna Hallén. Det gäller att välja rätt magnesiumpreparat. Du kanske redan vet detta men det kan ju vara värt att kolla. :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.20 - 10:19:38
hoya-porslinsblomma?  :hm-hm:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.20 - 11:14:21
hoya-porslinsblomma?  :hm-hm:

Det stämmer!   :lol:

(http://subcalva.se/foto/subc_t3.jpg)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.20 - 11:52:05
fina! jag har haft, men kunde inte ha dom längre pga att någon som regelbundet kom hos oss hade blivit allergisk när dom blommade. Sen fick jag ta bort alla blomknoppar hela tiden och så tynade den bort...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.20 - 12:00:53
Och där fick jag också mitt svar. :lol:


Mynlen, läs gärna den här länken av Anna Hallén. Det gäller att välja rätt magnesiumpreparat. Du kanske redan vet detta men det kan ju vara värt att kolla. :smile:

Du glömde länken. Hitar inte på hennes sajt, men det ska vara chelat (glycelat) eller citrat. Det finns också nåt ny förening som ska vara bra. Du ska passa dig för magnesiumoxid som är vanligt, för det kan inte tas upp. Bl.a. TwinLab som jag trodde hade bra grejer har mest mg-oxid i sina. Köpte rent citrat från iHerb. Om det funkar vet jag inte, för jag har ju inga kramper, men det blev billigt ivf. :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.20 - 18:08:11
jag hade läst hennes artikel om det redan. ska leta strax. Det var rätt sorts magnesium. När jag hade köpt pillren på Iherb fick jag bara MER kramp i vaden.. så det var inte kul iallafall. Borde kanske försöka ta dom igen....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: berittis skrivet 2012.10.20 - 18:14:17
Sorry, här är länken:
http://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.20 - 18:38:19
Jag har tydligen fel sort men de hjälper mot vadkramp så antingen tar jag upp tillräckligt eller så är det ren placeboeffekt.  :laugh:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.20 - 19:23:50
 :lmao: så länge det fungerar... det blev redan mindre igår, beror nog på att mensveckan snart är över....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.20 - 20:45:08
När jag ökade kolh., tog bort fiskoljepiller och D försvann krampen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.20 - 21:27:00
:potato:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.20 - 22:28:36
varför har alla kramper nuförtiden?  :fork_off: så var det inte för tio år sen.
Idag fick jag ord på ngt som bara slumrat i hjärnan. Vilka koster-dieter utesluter frukter?
En promillehalt av inuiter och lchfare.
Vilka vill ha bort skitmat? de flesta. Varför tror lchf att de skulle ha ensamrätt till det?  :fork_off:
Varför är jag fortfarande så ilsk mot lchf? Jag läste en bok om sekter i går natt av
Charlotte Essén- Sektbarn.  Varför är lchfare så aggresiva mot andra som äter annorlunda?
Obs. Detta är inte riktat till de som äter lchf här på fetbobba, för ni är inte rabiata utan tvärtom  :rose:
Det jag mest frågar mig själv är varför jag fortfarande läser lchf-bloggar  :cry:
Varför slutar jag inte med det??????? Det känns som jag fastnat riktigt ordenligt i ngt beroende  :cry: :byecry:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.20 - 22:35:05
Det är nog dags för en "intervention". Vi måste rädda dig från dig själv! :biggrin1:

Klart man fastnar. Det är så på nätet. Allt blir som en följetong och man måste ju se hur det går. När man efter 200 avsnitt av Dallas hade insett att det faktiskt inte var särkilt bra så fortsatte man titta ändå.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.20 - 23:08:51
Allvarligt talat; rädda mej. Jag kommer inte loss från sajterna.
Nu var jag tvungen att slå upp ordet "intervention".
Det är väl säkert ett år sedan jag började gnälla om detta beroende. och då har jag inte de senaste åren ngt behov av ngn särskild diet- började för att gå ner fem kilo- och det är för längesedan avverkat.
Jag tror jag blev sektberoende och det är ärligt menat  :cry: Jag hade tunnelseende och fokus var 100%. Jag kan bara erinnra mej att jag har varit så fokuserad en gång tidigare och det var för att komma in på kantorslinjen. Men det kan jag se nu efteråt att det var helt ok.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.20 - 23:37:35
:there:

Håll dig här bara och besök inga andra sajter. Vi kan filtrera all information åt dig. :devil:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.20 - 23:53:52
puh.. tack  :inlove: det är faktiskt riktig jobbigt med sekter


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.21 - 07:24:56
Men inte alla lchf forum eller sajter är så rabiata...

Jag hade vadkramp redan innan jag började med lchf, så det är inte problemet. Och så vet jag många besvärades av det även för 10 år sen....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.21 - 08:48:02
Men generellt sett så är många inom LCHF väldigt svartvita. Och även om många säger att det gäller att lyssna på den egna kroppen och hitta en egen nivå så upplever jag att det handlar om att hitta sin gräns så lågt som möjligt snarare än att hitta sin högsta gräns.

Ninnan, var bara glad att du inte tappade ditt goda förnuft i processen. Jag fortsätter att läsa och kommentera för att jag tänker att alltid är någon som är hjälpt av att läsa mina invändningar. Mår man bra så bryr man sig inte om vad jag skriver men de som fått problem kanske blir tillräckligt påverkade för att börja leta vidare på egen hand och inte blint svälja allt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.21 - 09:10:52
Jag hade vadkramp redan innan jag började med lchf, så det är inte problemet. Och så vet jag många besvärades av det även för 10 år sen....

Det är ju inte så att vadkramp är specifikt för LCHF men det är nog en av de vanligaste "biverkningarna". Det hänger förmodligen ihop med att man tappar mycket vätska vilket gör att saltbalansen i kroppen blir störd.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.21 - 10:17:09
Fast en del verkar ju ha det kroniskt. Slutar de med magnesium så får de det igen.

Det är hemskt jobbigt ivf. Har aldrig fått det på LC, men hade problem för många år sedan. Det krampade på nätterna så jag fick blåmärken på vaderna och vaknade av att jag skrek, eller gnydde ivf. Fy, det var hemskt. Vsiste ju inte detta mad magnesium då, tyvärr.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.21 - 13:15:41
vet inte om det blir värre av LCHF. Delvis kanske men jag tror inte på den teorien fullt ut. För om det beror på vätskan skulle det efter några veckor bli ok igen genom att balansen återställer sig igen. Men jag kan tänka mig att det verkar som om det är mer på LCHF eftersom många pratar mer om sina åkommor och försöker koppla dom till maten. Jag vet många , förr, som hade vadkramp speciellt vid klimakteriet men "det hörde till" det var inget man pratade om så mycket.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.21 - 13:25:19
Jo, men om man inte har haft det förut och får det när man börjar med LCHF, eller drar ner kolhydraterna ännu mer, då måste det ju ha med det att göra.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.21 - 13:33:04
Kan mycket väl tänka mig att klimakteriet kan ställa till det för då är det ju också många hormoner som börja löpa amok och mineralbalanserna säkert också påverkas. Förutom under LCHF (när jag knappt kunde köra yoga) så upplevde jag mina värsta kramper under bägge graviditeterna.

Fast jag kör fortfarande med magnesium trots mer kolhydrater. Det är svårt att uppnå rätt saltbalans när det väl blivit fel på den. Men jag tycker det blivit något bättre sen jag ökat saltintaget. Nu kör jag magnesium varannan dag.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.21 - 13:40:35
Jag har också börjat med magnesium. Men det är för att jag tar D-vitamin och då behövs ju magnesium och vi får antagligen för lite genom maten. Fast det vet man ju inte egentligen om det gäller en själv,. Jag har ett rätt stort intag av buljong.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.21 - 16:58:24
Jag har också alltid haft problem med kramp, först när jag började med LCHF så fick jag rådet att äta magnecium och det blev mycket bättre. Fast bättre än tillskott är att äta mandlar, godare är det också. Jag brukar rosta mandlar i olja och krydda med chilipulver, rökt paprikapulver och lite cayennepeppar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.22 - 13:59:37
Jag "gillar" en tjej på fb som heter Martina och har sidan Martinas health & sience. Hon skrev ganska aggressivt om Anna Halén när mbc-debatten rasade som värst. Hon skriver mycket om sina ketonmätningar och sitt kaffeslurpande. Nu skrev hon igår att hennes byxor i storlek 34 började sitta löst. Är det inte lite anorektiskt att man med ketonmätningar och fettkaffe pressar ner sin vikt så lågt? Eller är jag bara avundsjuk?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.22 - 14:39:50
Ja men det går väl inte att komma för lågt. LCHF är ju viktnormaliserande.  :whink:

Äter hon inte så mycket annat än det där kaffet kanske? Grattis till muskelförlust också antagligen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.22 - 14:53:01
Ingen aning, hon verkar träna en hel del också.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.22 - 17:12:29
Storlek 34 är faktiskt den minsta damstorleken enligt svensk standard, är man mindre blir det barnavdelningen nästa. Men Martina är kanske rätt kort eller möjligtvis handlar på nån affär som har stora storlekar. På Flash kommer jag lätt i 38 i byxor men på HM kan jag ibland inte knäppa ett par 40 så det kan variera rätt bra mellan affärerna.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.22 - 17:41:26
Jag gick in och tittade på bilder av henne. I mitt tycke inte så vackert och skumma bröst.  :duckboob:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.22 - 18:18:52
Ninnan har lärt sig googla.  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.22 - 18:29:29
 :cool_big: fast jag kunde det innan.. tro det eller ej..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.22 - 18:31:08
Innan nu? Jo, det fattar jag. Du har kommit långt. Det var ju det jag sa till dig, att det ger sig.  :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.22 - 19:35:00
Jag gick in och tittade på bilder av henne. I mitt tycke inte så vackert och skumma bröst.  :duckboob:

Du menar möjligtvis inte bilden på BodyRockZuzana?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.22 - 19:47:44
Vad är det för människor ni känner?  :lulz:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.22 - 20:02:43
Nja, jag känner henne inte. Men hon hade fula "rutor" på sin mage och bysten verkade inte vara i proportion till st. 34.
Jag tror att hemulen kunde ge datakunskap för dyra pengar..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.22 - 20:33:44
Hon väger nästan 60 kg. Hur fasiken kan hon ha 34?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.22 - 20:37:35
säg det  :goggle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.23 - 05:51:49
BodyRockZuzana är hon på bilden till vänster om Gary Taubes och till vänster om henne är bild på Martina


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.23 - 08:38:15
En länk vore ju trevligt. Såg ingen sida som stämde på den beskrivningen.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.23 - 10:03:59
Nej länka inte, då har vi henne snart här


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.23 - 11:43:29
Skriv URL utan http:// då så får vi klista in och det blir ingen referrer.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.23 - 15:16:25
Men jag vill bara påpeka att jag struntar i hur hon ser ut men jag tycker det är lite skrämmande att en så smal människa pressar sig att gå ner ännu mer. Lite samma med kostdoktorn som inte heller var överviktig men gärna pressar ner några kilon till med hjälp av ketonmätningar. Jag kan ju förstå Margaretha med det här verkar väldigt konstigt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.23 - 15:53:43
Räcker väl med att han slutar äta pasta och bröd. Han var ju i s.k. optimal ketos bara en tredjedal av mättillfällena.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.23 - 20:37:47
Det var det här inlägget jag syftade på som låg längst ner på sidan häromdagen.
primalscienista.com/2012/10/17/sveriges-nya-bodyrockzuzana-garytaubes

Det blir ju klickbar ändå.
Hemul, kan du redigera den och göra den icke klickbar?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.23 - 21:01:17
Glömde att tavlan är programmerad som ett emailprogram och "hjälper till" genom att anse att allt som börjar på www. och har några tecken till också är länkar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.24 - 10:40:15
Jag är också mycket tveksam till guryn AE, då det nu följer till en "äkta diet för de som enbart vill bli subersmala" och som jag tycker även är en elitmässig "kost".

 Att det skulle vara en livstil är långt i fjärran nu. Jag lutar till att lchf är- blir- en fluga-några år till, bland många andra bantningsmedel och slutar vara en kost för normal viktminskning. och till att att få en frisk kropp.
En  kost där man får en någorlunda vettig minskning.

 Där man får en viktminskning för en del som betyder att viktminskningen blir rejäl och där man sedan får acceptera att många har en kropp som kan variera 5-10 kg. Det är ju helt normalt till olika kroppar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.24 - 11:04:30
Jag tror att LCHF, om an i en liten annan tappning, blir storre. Men vad jag menar med en liten annan tappning: viktigaste ar att enorma KH -framst fran brod- mangderna minskas.  Och socker ska minskas rejalt ocksa, jag bara ser mer o mer o mer "sockerstinna" saker som alla ater hela tiden. Just nu cupcakes och pop-cakes och vad vet jag, det ats som om det ar mat. Och mer fett, ja det tror jag nog. Men om det blir smor ar fragan...Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.24 - 11:28:34
GI alltså!  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.24 - 11:39:20
Det var det jag skrev mynlen!  :mad_roll:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.24 - 13:57:14
Åh förlåt. Har extremt dåligt humör idag så jag läser nog inte så noga.....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.24 - 14:16:16
Absolut, behövs inget förlåt. Vi får väl tycka lite olika..  :flowers:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.24 - 14:33:29
jo det får vi.. Tack!  :rose:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.25 - 10:00:00
Vem är AE? Nä jag tror LCHF är här för att stanna precis som GI fortfarande är poppis. Däremot tror jag den här typen av anorektiska bloggar inte gynnar LCHF precis. Det blir inte trovärdigt och man skrämmer bort oss tjockisar som inte lyckas bli sådär pinnsmala.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 10:17:15
Andreas Eenfeldt skulle jag tro.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.25 - 13:22:45
Jag tycker det smyger sig in anorektiska drag i bloggar som redan finns.
Om ni förstår vad jag menar.
GI är en human kost och håller sig säkert i längden Vad jag vet så är de inte heller så aggresiva.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 13:53:01
Om man kunde få bara lite, lite anorexia ändå...  :sneaktongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.25 - 16:59:26
Jag tror du är fin som du är   :hurray:!!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.25 - 21:19:35
Jag tycker det smyger sig in anorektiska drag i bloggar som redan finns.
Om ni förstår vad jag menar.
GI är en human kost och håller sig säkert i längden Vad jag vet så är de inte heller så aggresiva.

Jag håller med om de anorektiska dragen. Det är ju en av de mer uteslutande dieterna redan från början och sen är det många som märker att de blir mer och mer känsliga och får då råd om att dra ner på sånt som från början är OK som grädde, CF, nötter och så vidare. Till slut blir det liksom inte mycket kvar.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 21:46:01
Jo. Det märks väldigt tydligt att många av de mest frälsta är sådana som verkligen gillar regler. Ju fler desto bättre, tror jag. Don't make me think. Give me ruuuules!

Det där med att utesluta. Det sägs ju ofta att det är speciellt viktigt för nybörjare att vara väldigt "strikta" (*rys*) och helst utesluta mejeri o.s.v. för att sedan lägga till en sak i taget för att se om de "tål" det. Jag tror det är ett mycket dåligt råd som verkligen bäddar för att man ska tåla så lite som möjligt. Vore det inte mycket bättre att trappa ner gradvis? T.ex. som steg 1 ta bort spannmål och socker i alla former eller trappa ner över en tid om man föredrar det. Sen kunde man gå vidare och minska rotfrukter och frukt - om man behöver det. Jag tror ganska många skulle finna sig tillrätta på en högre kolhydratnivå och inte behöva utesluta så himla mycket alls helt och hållet. Dessutom skulle de slippa huvudvärk, muskelsvaghet, brainfog och fan och hans mormor som många av oss drogs med under metamorfosen.

Jag kan inte låta bli...  :tongue:

http://www.youtube.com/watch?v=XGXSsoBRPdY


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.25 - 21:54:31
Finns texten på det där nånstans? Sitter med ipaden, då är youtube knasig... Ser inte titeln...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 22:13:25
Jag kan inte hitta den, men jag skrev ner de två första verserna och refrängen. Den är så, två verser, sedan refräng. Det är fler, men du fattar poängen.

Mitt i Klara ligger vårat kloster.
Högste chefen heter pater Noster.
Alla livets fröjder vi jämt neka oss.
Vi vill bara leva för att späka oss.

När vi vandrar hem på Klara Porra,
vattnas det i våra munnar torra.
Och när vi har vart på porrklubb någon kväll
och vi åter sitter i vår trånga cell...

Då tar vi tagelskjortan på,
då tar vi tagelskjortan på.
Att man vill synda då och då,
det kan ju var och en förstå.
När ???? är ful och grå,
från hjässa och till tå,
då är det skönt att gå med tagelskjortan på.


Jag uppfattar inte vad de sjunger på ett ställe. Vissa förklaringar kanske behövs också. Klara (http://sv.wikipedia.org/wiki/Klarakvarteren) är några kvarter i centrala Stockholm där förr i tiden alla tidningsredaktioner låg. Där finns också Klara norra kyrkogata (http://sv.wikipedia.org/wiki/Klara_norra_kyrkogata), kort Klara norra, som var horstråket nummer ett med massor med porrbutiker och klubbar. I folkmun blev den så klart omdöpt till Klara porra.

Det där var ett härligt gäng gubbar. Casinorevyn (http://sv.wikipedia.org/wiki/Casinorevyn) - helt underbara.

Har du surfplata nu också förresten? Jösses amalia, här ligger man i lä!  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 22:18:47
Kanske är det "när själen är ful och grå", men det låter inte riktigt så. Kanske nåt ord mer.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.25 - 22:27:02
Aaah tack! Kul text ;)
Ja jag har en ipad, men egentligen är den illegal. Jag tappade min pappas nya ipad en vecka efter att han hade fått den, av oss till sin 80 års dag ( oss är hans barn o litet fler) och det blev en spricka i skärmen. Några sprickor, men den funkade fortfarande. Min försäkring betalade en ny för den gick inte att laga, och ville egentligen ha den gamla men den skickade jag aldrig ;)

Jag har nu ganska svårt att sova ibland, då är det skönt att kunna surfa litet i sängen, men det är inte skönt att skriva längre texter på den...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 22:40:16
Just ja, det berättade du ju! Nej, jag kan tänka mig att det är knöligt att skriva. Ett av skälen att jag tycker att jag inte har så stor behov av en. Fast fick jag en skulle jag ju inte tacka nej.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.25 - 22:50:35
Nä precis, köpa själv skulle jag nog inte så lätt. Men gratis, ja tack ;)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.25 - 23:17:57
Jag skrev ett jättelångt inlägg till Subcalva men delitade det. Det var i samma andemening som hemul har skrivit. Jag ska försöka skaffa mig mod snart att skriva det.
Jo. Det märks väldigt tydligt att många av de mest frälsta är sådana som verkligen gillar regler. Ju fler desto bättre, tror jag. Don't make me think. Give me ruuuules!

Det där med att utesluta. Det sägs ju ofta att det är speciellt viktigt för nybörjare att vara väldigt "strikta" (*rys*) och helst utesluta mejeri o.s.v. för att sedan lägga till en sak i taget för att se om de "tål" det. Jag tror det är ett mycket dåligt råd som verkligen bäddar för att man ska tåla så lite som möjligt. Vore det inte mycket bättre att trappa ner gradvis? T.ex. som steg 1 ta bort spannmål och socker i alla former eller trappa ner över en tid om man föredrar det. Sen kunde man gå vidare och minska rotfrukter och frukt - om man behöver det. Jag tror ganska många skulle finna sig tillrätta på en högre kolhydratnivå och inte behöva utesluta så himla mycket alls helt och hållet. Dessutom skulle de slippa huvudvärk, muskelsvaghet, brainfog och fan och hans mormor som många av oss drogs med under metamorfosen.

Jag kan inte låta bli...  :tongue:

http://www.youtube.com/watch?v=XGXSsoBRPdY
och våga skriva det.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 23:21:09
När började du skräda orden då?  :lol1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.25 - 23:23:45
Jag? vet inte vad skräda betyder.  Att mitt inägg kommer tidigast i morgon.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.25 - 23:39:23
Från NEO:
skrä`da verb skrädde skrätt, pres. skräder 
Ordled: skräd-er
Subst.: skrädande, skrädning
· avskilja oönskade delar från: ~ mjöl
Bet.nyanser: a) spec. släthugga virke: skrädda stockar b) spec. äv. avskilja malm från gråberg vid gruvarbete för hand
Idiom: inte ~ orden säga sin mening rakt på sak vilket vanl. innebär skarp kritik e.d.
Konstr.: ~ ngt
Hist.: före 1520; fornsv. skrädha; urspr. 'skära snett; skära bort'

Det är väl samma ord i skrädmjöl, tror jag.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.26 - 10:15:07
Den här tråden blir bara roligare och roligare! Och nu har vi fått in en Cliffhanger dessutom!  :clapping:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.26 - 10:37:52
Ja alltså vad har hänt, när jag började med LCHF var råden mer av det du skriver Hemul, att man ska trappa ner, först ta bort spannmål och sedan en sak i taget. Då blir det inte så svåra övergångsbesvär. Nu får nybörjarna gå rakt in på fettkaffe och ketonmätningar. Men jag tycker inte man ska dra alla över en kam, det finns vettiga lchf-bloggar och själv hänger jag mest hos dom.Tyvärr bloggar dom inte så mycket. Kan även rekommendera kostrådgivarna där många kloka ord skrivs.

Och nej GI är inget för mig, redan testat, hoppas jag är välkommen här ändå.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 10:50:43
Jag lyckades bra med GI (inte viktklubben, mer Montignac och Kalle Carlsson och egna idéer) och då åt jag dessutom fritt. -17 kg om jag minns rätt. Det sprack väl när jag inte längre orkade hålla på med surdagsbröd. Varför jag inte äter GI nu? Jag trodde ju detta skulle vara ännu bättre. Det var det inte för viktnedgång men jag blev ju frisk(-are) och det är värt mer. På GI fick jag inga direkta hälsoförbättringar mer än vad som var motiverat av att väga 17 kg mindre.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.26 - 15:29:23
Jag var faktiskt med i GI-viktkoll men gick inte ner alls mer än det där första kilot när man körde typ lchf. Ingen hjälp fick man heller. Men jag lagar fortfarande mat från mina gi kokböcker, utesluter bara bulgurn som var det eviga tillbehöret.

Problemet för lchf är väl att löpsedlarna skriker ut att man ska rasa i vikt utan ansträngning vilket kanske stämmer på en del men på långt ifrån alla. Så bygger man upp förväntningar och blir besviken när det går saktare än sakta. Jag är rätt nöjd nu att jag minskar i vikt utan någon större ansträngning eller uppoffring även om det kommer ta tid. Och jag har inte heller något "när-jag-gått-ner-mina-kilon-ska-jag-äta" grej.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 18:30:37
Den här tråden blir bara roligare och roligare! Och nu har vi fått in en Cliffhanger dessutom!  :clapping:

Ja, Ninnan har lovat att försöka få upp sidvisningarna genom att lägga in såna då och då så ni måste gå in och kolla hela tiden.  :bg:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.26 - 19:58:59
vad är det för något,cliffhanger..  :clown:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 20:40:50
I det här fallet är det när man säger A och annonserar att man ska säga B vid ett senare tillfälle och på så sätt får spänningen att stiga. Det kan också vara t.ex. när varje avsnitt i en TV-serie slutar just som det är som mest spännande men innan man får veta hur det ska gå. Det kommer från filmen. Se här: http://en.wikipedia.org/wiki/Cliffhanger. Sen har vi ju filmen Cliffhanger (http://www.google.com/url?q=http://www.imdb.com/title/tt0106582/&sa=U&ei=v-aKUM6gA-eE4gTax4D4Bw&ved=0CB0QFjAA&usg=AFQjCNFW1svnhTDrEHURBd6Klxsy7CzeXg) där Sylvester Stallone bokstavligen hänger i naglarna och dinglar över ett stup större delen av tiden.

Capisce?  :kungfu:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.26 - 21:23:10
capisce?   :bang_head: spänningen upplöstes när du skrev ditt inlägg som jag höll helt med om  :mad_roll:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 21:34:34
Å nä du! Det var efter det som du kom med din cliffhanger!  :lol:

Tänk Brando i Gudfadern. Capisce? = Got it? = Do you understand? = Förstått?  :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.26 - 21:59:56
jag ska nog komma på ett ytterligare cliffhanger   :boxing:  spänningen blir större om man får
 vänta  :yay:
Gudfadern har jag inte sett  :bg:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.26 - 22:02:43
Åt hemulen ekologiskt och kravmärkt under tiden med GI-kost? Faktiskt en viktig fråga för mej. :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 22:19:17
Njaä, bara spannmålsbiten. Jag köpte ekosäd och malde själv i min lilla sädeskvarn.  :redface:

Jag äter inte eko nu heller, om du tror det. Jag har inte råd att köpa ekokött i butik och har inga bra kontakter längre. Köpte fin utegris ett tag, men han la ner. Vegetabilierna försöker jag däremot köpa eko, ivf mina basgrejer. Köper jag tomater två gånger per år och en påse apelsiner till jul skiter jag i det. Mjölk och grädde är eko för där är prisskillnaden liten. Smör och ägg är tyvärr inte det. Hade leverantör av finfina ägg förut, men det sket sig också. Det är dels pengarna, men även att jag känner att det är överpris på ekokött i butikerna, det är handlarna som skor sig,  och man vet i varje fall inte riktigt vad man får. De flesta djuren har säkert fått kraftfoder lik förbannat. Jag vill veta gården och hur djuren har det och att de inte får kraftfoder.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.26 - 22:54:50
Jag undrade mest när dina värden i kroppen blev bra. Att det var en långsam förbättring oberoende av vad du åt.GI eller lchf. Det är sådant man inte får ngn förklaring till.
Mitt minsta problem i livet är kosten. Det finns så mycket annan sk*t.
Äter när jag är hungrig och är nöjd i min rundnätta figur..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.26 - 23:36:21
Värden vet jag inte så mycket om. Det tar ju bara några få och ganska godtyckligt, tycker jag. Ett år tar man vissa saker och nästa år några andra. Så jag vet inte så många värden mer än blodsockret och blodvärde som förändrats. Båda blev ju bra. Nu har de slutat ta blodvärde för jag låg över övrre gränsvärde de senaste gångerna. Lite besviken, förväntade mig om att det skulle bli liv om det, men tydligen inte. Men man känner ju hur man mår. Förbättringarna började nästan omedelbart när jag la om till lowcarb, trots att jag var helt zombie i kolan.

Kolesterol togs första gången för några år sedan, på egen begäran. Så det vet jag inte hur det var förut. Blodtrycket gick inte ner något påtagligt förrän jag hade gått ner ordentligt i vikt. Då sjönk det rejält. Så pass att doktorn såg riktigt rörd ut.  :tongue: Han hade sagt att det var bra förut också, men jag kollade upp det själv och det var gränsfallshögt. Inget alarmerande alltså, men åt det höga hållet.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.27 - 08:21:23
Jag skrev ett jättelångt inlägg till Subcalva men delitade det. Det var i samma andemening som hemul har skrivit. Jag ska försöka skaffa mig mod snart att skriva det.

Men jag är fortfarande jättenyfiken på vad du tänkte säga!!!  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.28 - 00:32:08
Hon bara lovar och lovar... En smålänning släpper inget ifrån sig i första taget. Vet man ju hur de är.  :glare:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.28 - 21:25:17
Jag skrev kritik om kostgurus i nuvarande Sverige; apropå cliffhanger

AE Jag har inte förstått hur han kan gå ner till halvtid som läkare och i stället klipper notiser u r kvällstidningar. Han är mycket om sig när det gäller pengar.

AD får inte pengar för det hon gör men å andra sidan är hon dogmatisk.

Mo Fo Hon har bara en växel. Allt är strålande i hennes liv från morgon till kväll. Hon går på en liten del av människors känslor. Är det mänskligt? Vill så helskotta vara lycklig att det verkar för mej som en fars.  Bloggen är full av penningintressen. För mycket vindrickande om man vet att hon har hemmavarande barn.

Jag avskyr bloggaren pr. Gö


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.29 - 14:07:38
Och varför är det så fult att tjäna pengar? Det är så vi överlever i det här landet.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.29 - 16:01:33
Det kanske inte är ATT utan HUR man kan ifrågasätta ibland.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.29 - 16:04:59
där håller jag med Tina, varför skulle han INTE tjäna pengar med det han tror på? Hans blogg är ännu gratis och kostar en hel del tid. Det är ett jobb som andra, jag skulle aldrig ha en tanke på att sälja typ den där grejen som gör dig ren genom att sitta med fötterna i ett slags fotbad, för det är något jag inte tror på, men dom som säljer gör ju det...

Mo Fo har visserligen en väldigt stylad blogg men är det något fel i med att försöka uppnå lycka? Om det är lycka kan vi inte bedöma för henne.

Och sen vet jag att hennes barn är hos deras pappa ofta. Antar att hon då dricker mest. Men å andra sidan, vad är fel i med ett eller två glas vin varje dag? Många som gör det. Även med barn hemma. Tror det är värre om barn märker att folk smygdricker och blir fulla än att dom ser att vuxna dricker ett eller två glas vin.

Önskade ibland jag hade kraften att våga börja en blogg att tjäna pengar med!

Gillar dig ändå Ninnan, det är bra med mothugg. Då får man litet tankar att snurra runt i skallen igen!

AD och prGös bloggar läser jag inte. Sitter redan alldeles för mycket vid datorn. Måste försöka dra ner på det....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.10.29 - 20:44:42
AE är alldeles för löpsedelsinriktad för att locka mig nuförtiden. Jag läser honom bara om det är något väldigt speciellt.
AD har jag aldrig läst så mycket. Vet egentligen inte varför.
Pr Gö visste jag inte ens hade en blogg men hans kommentarer på KD ger mig absolut noll så den har jag inga planer på att börja läsa.

Ninnan, du sätter på nåt vis fingret på det som stört mig med Mo Fos ketonmätningar. Hon har ju alltid varit så lyriskt lycklig över LCHF - lika lyriskt lycklig som hon är nu över den optimala ketonnivån och som funkar så jättebra för viktnedgång. Men om det nu "bara" var att det blivit lite för mycket nötter/mjölkprodukter/vin eller whatever, varför funkar det inte bara att dra ner på det igen och uppleva lyckan på nytt? Det är inget fel att försöka uppnå lycka men om man hittat ett sätt som fungerar bra första gången och sen gör man lite många avsteg av olika anledningar och håller inte vikten så är min tolkning att man letar bara vidare om det första sättet inte fungerar längre. Varför ändra ett vinnande koncept om det fungerar?

Om nu någon inte upptäckt det ännu så är jag lite skeptisk av mig.  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.29 - 21:40:50
Va?? Skeptiskt?  :lick:

Men du har rätt men som jag tror är det också att lyckan inte alltid består ur att vara så smal som "modet föredrar" typ. Människan är en svag varelse, det är för lätt att njuta litet för mycket, vissa är nog mer beroende än vad dom tror....


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.30 - 09:13:33
där håller jag med Tina, varför skulle han INTE tjäna pengar med det han tror på? Hans blogg är ännu gratis och kostar en hel del tid. Det är ett jobb som andra, jag skulle aldrig ha en tanke på att sälja typ den där grejen som gör dig ren genom att sitta med fötterna i ett slags fotbad, för det är något jag inte tror på, men dom som säljer gör ju det...

Mo Fo har visserligen en väldigt stylad blogg men är det något fel i med att försöka uppnå lycka? Om det är lycka kan vi inte bedöma för henne.

Och sen vet jag att hennes barn är hos deras pappa ofta. Antar att hon då dricker mest. Men å andra sidan, vad är fel i med ett eller två glas vin varje dag? Många som gör det. Även med barn hemma. Tror det är värre om barn märker att folk smygdricker och blir fulla än att dom ser att vuxna dricker ett eller två glas vin.

Önskade ibland jag hade kraften att våga börja en blogg att tjäna pengar med!

Gillar dig ändå Ninnan, det är bra med mothugg. Då får man litet tankar att snurra runt i skallen igen!

AD och prGös bloggar läser jag inte. Sitter redan alldeles för mycket vid datorn. Måste försöka dra ner på det....


Hålla med inlägg  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.04 - 22:13:07
Nu blandar de brännvin i bulletkaffet (http://snipurl.com/25i4c62).  :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.04 - 22:17:36
Now we're talking!  :lol1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.04 - 22:20:19
Damn' right!   :mad_viking:

Apropå det ska jag ta mig en liten tuting ikväll tror jag. Med socker i. Är det OK för Sisson med en bit socker i kaffet kan väl jag få dricka lite glögg. :borracho:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.04 - 22:22:28
ELLER ska jag ta en skvätt jamaicarom i kvällschokladen? Fast då måste jag värma den förstås.  :hmm:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.04 - 22:23:41
Skit samma! Hur jag än gör kommer jag att vara schmal och schnygg i morrn. Det är nog snart bevisat!  :biggrin1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.04 - 22:38:16
glögg??  :lick: sött och äckligt!! Håller mej till de ädla druvorna- EKOLOGISKA-   :lol:
Fast ren sprit någr cl/dag efter 50 är säkert bra men jag tror jag skulle bli alkis om jag började  :laugh:
Schemulen schar för mångsca flasckor att fördsjupa sich i därschemma...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.04 - 23:09:10
Schemulen har gjort glöggen själv. Det är bara precis lagom med socker för att kryddorna ska komma fram. :up_yours:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.04 - 23:18:29
Det borde jag ha räknat ut...  :smack_head: :smack_head:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.05 - 00:05:04
Hade jag gjort den åt mig själv hade jag testat med stevia + socker, för jag tror det funkar jättebra. Men nu gjorde jag den förra veckan för att ta med mig till en tillställning och bjuda på och då tordes jag inte chansa. Folk gillade att den inte var så söt ivf. Det var inte klassisk glögg heller, jag tog vad jag hade liksom, men åt det hållet.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.05 - 15:18:07
Mmm, kaffekask!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.05 - 22:11:03
Fast det kan passa här också tycker jag.

JG gör en lysande summering:
Eller för att säga det på ett annat sett. Jägar- och samlarfolk verkar ha ätit ungefär hur som helst.
 :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.05 - 22:13:48
Var det härifrån jag flyttade Ninnans inlägg?  :lol:

Jo. Läser man Weston Price kan man konstatera samma sak i modernare tid. Men som jag sagt förr, man kanske ska skilja på hur vi kunde ha ätit om vi inte gjort vad vi nu gjorde fel så det gick åt helvete och hur vi måste äta för att rätta till det. Jag tror fortfarande på moderat lowcarb för såna som jag.  :look_down:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.05 - 22:39:35
Det är väl vad vi andra också säger hemulen   :lmao: m e n  äta kilovis av grönsakslågkolhydratiskt kost går tydligen bra(hur gott är det utan smör?)
sedan parera med fett och protein.
Idag är min fråga var jag ska lägga mej betr. fett och protein..
lchf för mycket fett men paleo för lite. Jag ska ju vara mätt efter en måltid.
Paleo är min favorit men jag undrar om mina förmågor klarar det.
Blir man mätt med frukterna och det jämnar ut fettet hos lchf?  :pippi:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.05 - 22:45:22
Lägg dig var du vill på fettet. Det spelar nog inte så himla stor roll.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.05 - 23:26:27
Men e de sant?  :max-shock: hur mycket fett och vilket fett?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.05 - 23:32:39
Mättat och enkelomättat så klart! Ja, det är troligtvis sant.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.06 - 09:07:54
Det är väl självklart att jägarfolken åt vad de kom åt. Jag har precis läst "Born to run" där ett avsnitt ägnas åt en som forskar om människan som löpare och varför vi kan springa så långt. Inga andra djur har den uthålligheten vi har och därför kunde människan säkra sin tillgång till kött. Man sprang ikapp djuren tills de kolapsade. Även kvinnorna jagade på detta sätt. Problemet idag är väl att maten är lättillgänglig och framförallt mat vi inte mår bra av. De vegetabilier är förädlade bortom nyttighet och samma sak med animalerna men där kan man fortfarande få tag i vilt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.06 - 12:27:42
Å, jag har också den på läslistan. Var den bra? Läsvärd även om man inte tänker springa?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.06 - 22:15:13
Men e de sant?  :max-shock: hur mycket fett och vilket fett?

För min del är det inga tvivel om att smör och kokosfett är det bästa. Färskt fleromättat fett är OK men det är så svårt att avgöra så jag tar det säkra före det osäkra och minimerar pga det.

Jag håller med Hemul om att mängden spelar inte jättestor roll om man inte går åt extrema mängder åt nåt håll. Jag tänkte försöka fortsätta dra ner fettet jämfört med hur jag ätit tidigare i år men utan att för den skull bli fettskrämd. Som du skriver så blir grönsaker mycket godare med smör och jag tror man vinner i näring på att tillsätta lite fett men jag tänkte försöka ta så lite som möjligt utan att kompromissa med smaken.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.06 - 22:24:57
Är färska fleromättade OK?  :shock: Jag trodde det kunde härskna i kroppen också, liksom.  :loony:

Jag måste också dra ner på fettet för att gå ner i vikt. Protein mättar bättre, det bara är så. Men jag drömmer om allt fett jag ska äta när jag är smal och fin.  :inlove:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.06 - 23:13:59
Varför skulle det härskna inuti kroppen?   :smack:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Flerom%C3%A4ttat_fett


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.07 - 13:14:43
Å, jag har också den på läslistan. Var den bra? Läsvärd även om man inte tänker springa?

Ja absolut. Ett skönt persongalleri fast jag blev väldigt sugen på att testa barfotalöpning.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 13:43:07
Man kanske kan översätta det till barfotapromenader.  :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.08 - 13:10:02
Ja alltså, de springer 8 mils lopp i boken och det behöver man heller inte göra.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.08 - 13:56:55
Jag översätter det till en 8-kilometerspromenad.  :willy:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.08 - 16:10:59
Varför skulle det härskna inuti kroppen?   :smack:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Flerom%C3%A4ttat_fett


För att det är så lättoxiderat? Jag har läst på WAPF att t.ex. sesamolja är OK trots mycket omega-6 för att det innhåller så mycket antioxidanter. Man kan, enligt dem, t.o.m. tillsätta sesamolja till andra oljor för att förbättra deras egenskapar. Det är förbannat krångligt det där.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.08 - 18:12:49
Fett kan härskna när vi förvarar det. Men jag förstår inte hur du kan överföra det till
 i n u t i  kroppen  :flirting: gärna en liten förklaring..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.08 - 18:30:10
http://sv.wikipedia.org/wiki/Flerom%C3%A4ttat_fett
Jag fattar det som att oxidationen sker innan vi äter det.
Antioxidanter finns i en del fleromättat fett så det gäller att äta rätt dito,eller?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.08 - 18:37:16
Att "bränna" fett för energi är just oxidation, men en önskvärd sådan. Jag har alltid uppfattat det så att oxidationsbenägna fetter kan oxideras utanför denna process utan att brytas ner fullständigt och att det är detta som är skadligt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.08 - 18:49:07
http://sv.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
Här verkar det som om en frisk kropp sköter det med hormoner och enzymer.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.08 - 19:18:45
Och här hittade jag en sida som säger ungefär som jag trodde att det var.
http://www.naturalnews.com/035015_PUFAs_health_fatty_acids.html

Så du tror att det är OK med solrosolja och sånt där? Använder du det?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.08 - 20:43:07
Jag tror det beror på omständigheterna. Färsk kallpressad solrosolja kanske är helt OK att äta men frågan är hur länge det dröjer innan den oxiderar speciellt som många förvarar sina fina oljeflaskor framme på bänken.

Men jag tror desamma gäller för O3-kapslarna som så många äter. Det är säkert nyttigt att äta lax men hur länge har kapslarna man äter stått på hyllan i en varm affär?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.08 - 21:02:09
Du tror alltså inte att något dåligt kan hända i kroppen bara oljan är färsk när man äter den? :goggle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.08 - 21:25:16
Nej jag har svårt att tro att något farligt skulle hända sett ur den aspekten.

MEN å andra sidan om man jämför näringsinnehållet i solrosolja med smör så är det väldigt mycket mer näring i smör. Det enda som finns mer av i solrosolja är e-vitamin. Så därför röstar jag i alla fall på smör speciellt med tanke på hur hög risken ändå är att oljan är oxiderad innan man äter den.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.08 - 22:36:09
Oxidation inuti kroppen och oxidation av olja innan den kommer dit, kanske man ska skilja på det?
Jag har aldrig använt olja till matlagning. Det "kostmodet" gick mej förbi  :sneaktongue:
men jag äter avocado och annat fleromättat som är gott.
Antagligen bör man se upp med datumstämpel på smör också.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.08 - 22:51:51
Vad har ni för belägg för att fleromättat inte är skadligt? De enda som jag har hört hävda det tidigare är de som tror att mättat är farligt och fleromättat är bra just för att det inte är mättat.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.09 - 07:14:45
Fast jag tror ju både och  :lol:

Ray Peat tex menar att fleromättat fett är roten till våra sjukdomar och vår fetma. Han menar att det startar inflammationer i kroppen och så är den onda cirkeln igång. Jag tror att han har rätt till viss del (även om jag tror att det finns fler rotorsaker) men har ändå svårt att tro att "hel och ren" mat skulle vara farligt att äta oavsett om den innehåller mättat eller fleromättat fett. Jag är övertygad om att färsk mat som är processad med traditionella metoder är mat som är OK annars hade vi inte fortsatt äta det. De metoder vi kommer på nu förtiden är framtagna i ekonomiskt syfte och det kan ta lång tid att se konsekvenserna. Sen finns det ju ekonomiska intressen som verkar för att vi trots det ska tro att maten är nyttig.

Ett exempel är olivolja. Julienne som skriver en paleoblogg i NZ skriver att extrafin kallpressad virginoil importeras från Europa för att den är så fin och nyttig. När man testade den i labb visade sig att alla sju märkena var härskna!
The tasters said all these oils tasted very unpleasant.They think New Zealanders are so used to using these oils they don’t notice they are off.
.
Storage: EVOO deteriorates with 3 things – light, air and heat. It must be stored in sealed dark glass bottles and kept cool. Transportation from one side of the world to the other can subject the oil to excessive heat.

http://paleozonenutrition.com/2012/05/19/extra-virgin-olive-oil-or-is-it-european-supermarket-oils-are-rancid-and-fail-the-evoo-test/ (http://paleozonenutrition.com/2012/05/19/extra-virgin-olive-oil-or-is-it-european-supermarket-oils-are-rancid-and-fail-the-evoo-test/)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.09 - 11:53:06
Men är inte EVO ganska tradionellt processad? :evil:
Helt oprocessat är ju lite annorlunda. T.ex. ät avocadon men ge fan i avocadoolja.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.09 - 12:35:26

Det går ju bra att tom läsa på en sådan här länk:  :crazy:

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/

Varför skulle det vara fel att äta; fet fisk, linfröoch valnötter?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.09 - 12:40:46
Det kan ju också vara så att hemulen läst för mycket "fakta" på lchf-bloggar..   :lmao:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.09 - 12:42:52
Kan du referera till nåt trovärdigt som hävdar motsatsen då? Subcalva referarade ju till en sida som stöder teorin att fleromättat är skadligt.  :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.09 - 12:46:56
Jag tänker bara referera till länkar där tex fisk är bra.  :look_down:
Motsatsen får du bevisa  :bg:
Är det ngt fel på livsmedelverket?  :loony:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.09 - 13:13:11
Det kan du googla upp hundratals relativt trovärdiga sidor som hävdar på 2 sekunder. Det är motsatsen som är svårt att finna belägg för.

Fisk är nyttigt därför att det innehåller omega-3 och andra nyttigheter, inte för att det innehåller fleromättat rent generellt. Fisk från kalla hav innehåller väldigt mycket fleromättat vilket eventuellt kan göra den mindre nyttig. Det var kanske orsaken till eskimåernas blödningsbenägenhet.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.09 - 15:41:01
http://iform.se/kost/kost-och-halsa/var-forsiktig-med-omega-6
Jag kan inte se att ngn sida säger att det är fel att äta naturliga råvaror av fleromättat fett. Ta bort all processad mat och matoljor som är processade.
Jag kan ju bara se det från min sida och skulle inte ha ngt emot att äta tex ishavsfisk 4-5 dagar i veckan. Men skulle inte äta några 3-piller för den skull.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ealina skrivet 2012.11.09 - 16:21:34
Men är det inte förhållandet fleromättat/mättat (ja, utöver omega6:3) som är viktigt. En viss del fleromättat fett är ju säkerligen inga problem då det förekommer naturligt i makadamia och avokado till exempel. Men eftersom cellernas membran är uppbyggt av fetterna man stoppar i sig och mättade fetter skapar en "starkare" cell och fleromättade fetter skapar en cell som inte har allför tätt packat membran så är det säkert en viss poäng med att ha rätt förhållande mellan fetterna i cellmembranet. Nackdelen med fleromättade fetter är ju att de oxideras lätt (både i sin flaska och när man steker med i dem) och att denna oxidering kan även ske inne i kroppen av fria radikaler och det kan bildas giftiga biprodukter som kan leda till inflammationer i kroppen.
Lång harang. Haha. Så tror jag i alla fall.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.09 - 16:30:03
Jag tror på at täta fettet så nära sin naturliga form som möjligt. Därför försöker jag hålla mig till kallpressade oljor, smör och talg. Talgen köper jag från Gröna gårdar så det är mycket omega-3 i den. Den härsknar inte så lätt heller, när man smält den kan den precis som smör stå framme på bänken utan problem. Jag köpte nypressad olivolja och vilken skillnad. Man fattar att den vanliga är härsken när man får smaka riktiga grejer.

Ealina, det du skriver är det jag tror på också.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.09 - 20:51:18
http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4ttat_fett

Ser man på det rent officiellt idag så finns det olika riktningar om olika fetts värde.
För mej är det svårt att gå förbi S Lindebergs syn om fetter
Jag lägger mej mitt emellan paleo och lchf.
Aldrig skulle jag gå på lchfs stora procentsats på mättat fett.
Jag tror mer att de som ätit skräpmat och går över till lchf därför får stora vinster men det är inte endast det mättade fettets förtjänst.
Att jag har närmat mej paleo känns bra men som hemul tycker jag om fett.  :drool:
Det blir en balansgång mellan goda frukter och fett.
Ja, jag får parera emellan dem.  :kungfu:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.09 - 22:29:10
" och att denna oxidering kan även ske inne i kroppen av fria radikaler och det kan bildas giftiga biprodukter som kan leda till inflammationer i kroppen."

Här tycker jag det är mycket flum, väldigt lite fakta men mer indoktrinering från hälsokost.
Tom doc är neg till antioxidanta piller.
Vad som leder till inflammationer i kroppen när det gäller kost tycker jag att vetenskapen spretar.Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.09 - 22:37:27
http://sv.wikipedia.org/wiki/Antioxidant

fria radikaler är både bra och dåligt enl. denna länken.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.10 - 09:15:42
Chris Kresser om Leaky gut och om det kan bidra till sjukdomar och fetma.

Recently, a group of researchers in Brazil published a new review exploring the idea that intestinal permeability is a contributing factor to obesity.. They identified three separate but related mechanisms: gut dysbiosis, an unhealthy dietary pattern, and specific nutrient deficiencies. These three risk factors likely interact to cause intestinal permeability and promote the development of the metabolic syndrome and obesity.
http://chriskresser.com/could-a-leaky-gut-be-making-you-fat?inf_contact_key=c1733e6436e049b1921ed20deaa0d044 (http://chriskresser.com/could-a-leaky-gut-be-making-you-fat?inf_contact_key=c1733e6436e049b1921ed20deaa0d044)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.10 - 11:47:23
Undviker du ämnet?  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.10 - 12:06:44
Och allt som står på wikipedia är ju sanningen... :neutral:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.11 - 00:03:44
Nej det är det inte men ganska bra sammanfattning att utgå ifrån om man diskuterar ett speciellt ämne. Där står också vilka forskningar  som finns i ämnet och som kommit fram till olika resultat.
Vill jag veta ngt om fleromättade fetter gör jag personligen en djupdykning där först istället för att börja med en amerikansk eller svensk guru.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.11 - 00:08:56
Varför tror du på att det är bra att äta lite kolhydrater då? Det står det väl inte på Wikipedia? :tongue:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.11 - 00:43:25
http://sv.wikipedia.org/wiki/Low_Carb_High_Fat

 
Jag sitter inte och slår i wikipedia för att därefter bestämma hur min kost ska vara  :club_idiot: Jag "tror" det är bra att äta måttlig lc  :lol:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.11 - 01:15:53
Du vet att Eenfeldt ligger bakom den sidan va? Fast jag tror han gav upp. Han fick rätt mycket bassning.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.11 - 11:28:24
Jag skummade igenom ovanstående länk och  har svårt att tro att AE kunnat påverka den
i ngn högre grad.  Lägger man till all forskning som finns där så tror jag personligen den är rätt täckande.
Hittade rubriken: Fria radikaler som hälsofara och not15
".. misstänks kunna åstadskomma allvarliga cellskador.."
Det lilla ordet "misstänks" gör att jag inte är så säker på de olika uppfattningarna   :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.11 - 11:53:27
Jag överdrev kanske lite. Men det var han som började utvidga sidan, tror den redan fanns men var väldigt kortfattad. Men han blev hela tiden tillrättavisad eftersom han la in länkar till bl.a. sin och Annikas bloggar trots tillsägelse om att det inte var i enlighet med Wikipedias regler och syfte. Sidan har säkert ändrats en hel del sedan dess.

Du kanske inte vet det, men vem som helst kan redigera Wikipedia, du också. Men du kommer att bli utsatt för peer review och det systemet verkar funka rätt bra.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Anv%C3%A4ndardiskussion:Eenfeldt
Det är det i toppen och mot botten på sidan som är intressant. I mitten är bara allmänna regler och sånt.

Om han blev blockerad eller steg av själv har jag inte lyckats hitta, men jag gissar på det förstnämnda. Du kan även läsa diskussioner som varit om innehållet.Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.11 - 14:18:08
Tack för länken, intressant


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.11 - 14:40:44
Det är länkat från själva artikeln. Om du klickar på fliken Diskussion kan du gräva dig vidare därifrån. Du kan också klicka på Senaste ändringar i vänstermenyn och bläddra dig fram till de första sidorna. Det är lite svårbregripligt format, men allt finns där.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.11 - 17:55:20
http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:LCHF-metoden#Ref_till_diskussionssidor_eller_bloggar

ännu mer intressant..


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.11 - 18:24:05
Du kan också klicka på Senaste ändringar i vänstermenyn och bläddra dig fram till de första sidorna.

Fel av mig. Då får man senaste ändringarna på hela wikin. Verktygslåda | Relaterade ändringar skulle det vara.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.17 - 03:24:44
Ninnan, här kan du se att ibland blir det inte alldeles rätt. Och ingen har upptäckt det än.  :tongue:
Dålig engelska är det också. Törs man gissa att det är en svensk som inte gillar Z som har skrivit?  :whistle:

http://en.wikipedia.org/wiki/Katrin_Zytomierska


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.17 - 07:37:53
Ja det är helt klart någon som inte har englska som modersmål som skrivit texten.  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.17 - 11:52:13
Jag vet inget om KZ:s liv innan hon började med lchf.
Det verkar som om underlaget är baserat på tidningar och andra bloggar.
Frågan är om det är "kunskap" eller en krönika om hennes liv några år.
Någon hade gått in och ändrat 16/11 12. ?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.17 - 13:28:20
Jag vet inte mycket om henne heller, men jag tror mycket är artikeln är rena lögner. Inte från tidningar utan förvrängningar av vad som stått i tidningar.

Jag tror inte hon bor i LA nu, men jag kan ju ha fel. Historien med barnflicka läste man ju om och flickan flydde inte för att hon blev hotad, hon blev hotad efter att hon stuckit ifrån den lilla rara familjen o.s.v.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.17 - 18:44:44
Vad som är fakta om KZ i denna artikel är hämtat ur medier. Läser man noterna och vad som står i artikeln är det det man ska jämföra.Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.17 - 19:39:25
Det är klart, men det är ju förvrängt. Det gick inte till så som det står med barnflickan. De har gjort det ännu värre än det var.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.17 - 19:54:53
I vilken not står det om barnflickan? och att det inte gick till så?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.17 - 20:54:15
Vaddå not?

Barnflickan stack och det kan man ju förstå. Zytomierska blev förbannat och skrev en massa skit om henne och hotade henne på olika sätt. Det är vad som stod på bloggen och som rapporterades i media när det begav sig. I artikeln har personen som skriver dålig engelska vänt på det och fått det till att barnflickan flydde därför att hon blev hotad, att det började med hotet. Det var ju illa nog som det var, men med den omskrivningen av verkligheten låter det ju ännu värre än det faktiskt var.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.17 - 22:33:32
Kruxet för min del är i vilken not från 1 till 10 finns det med-barnflickan. Alltså kan du bekräfta felskrivningen? Från vilken not i så fall?
Eller menar du att det kommit in i wik. utan hänvisning till not.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.17 - 22:40:06
Du kan klicka på Edit och skriva om hela sidan om du vill. Hur länge det får vara kvar är en annan femma. Den här killen har antagligen varit smart när han redigerat den engelska artikeln och inte den svenska. Hade han ändrat den svenska hade det säkert upptäckts fortare.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.17 - 23:39:52
Jag undrar fortfarande vilken not som inte överensstämmer med wik..

Det är en på engelska Alltså den som du visade här och det måste vara den som vi skriver om..
Jag undrar mest var du fått din version om barnflickan om det inte finns i nothänvisningarna. Du menar att den lagts till utan not?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.17 - 23:44:05
Jag förstår inte vad du pratar om. Vilken information? Vad som verkligen hände, menar du? Från Zytomierskas blogg och vad som skrevs vid tiden. Wikitexten är en konstruktion.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.18 - 00:00:18
Jag menar inte vad som "verkligen" hände.
Wikitexten är inte en konstruktion utan en text som baseras på not 1 till 10.
Var hittar du felet?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.18 - 00:18:18
På vilken av de refererade sidorna står det att barnflickan stack därför att hon var hotad då?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.18 - 12:20:56
Carbsane följer Jimmy Moores ketonexperiment och har uppmärksammat att en av JMs experter Dr. Dayspring har kommenterat på ett av JMs inlägg om hans provsvar.

delar av Dr. Daysprings kommentar:
You need to significantly reduce the saturated fat in your diet and see what happens: repeat the NMR in 3 weeks and you will know if your nightmare LDL-P is sat fat related. I'll bet your LDL-P drops. If it does not, you need serious lipid-modulating medication. We have seen this paradoxical horrific rise in LDL-P in some people who are on ketotic diets.

Carbsanes inlägg
Nonetheless, Jimmy is blinkered enough to think such may not be relevant to keto-adapted humans.  Now, there's a chance this is true, but it's not a safe bet in my considered opinion.  Jimmy made a comment about this being a good line of research to determine for sure.

Which got me thinking.  Dr. Phinney's resume includes operating weight management clinics in an academic setting (to the best of my knowledge) -- not unlike Westman at Duke.  When patients enroll as subjects in studies they do sign various waivers and such, but equally, a study protocol must pass an ethics board.  Here's where I'm going with this.  Let's say Jimmy was a subject in a V&P study -- presuming his 300+ lb dyslipidemia didn't disqualify him.  And let's say he presented at 6 months with this profile, what do you think V&P would do? 

Clinical trials are ended all the time b/c of high occurrences of adverse effects.  And even if the study is not ended, individual subjects are dropped if they have significant adverse responses.  Would Anonymous Patient JM be allowed to continue in such a study?  I would venture to guess that  doing so would border on unethical, and I would hope that Volek and Phinney are not so biased that they would sign off on his continued participation.
 
Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.11.18 - 14:58:05
Det blev lite avbrutet där - Vad jag tänkte fortsätta med att är det är inte ovanligt bland de mer övertygade LCHFare att tro att det skyddar mot allt. Bara för att LCHF anses vara en antiinflammatorisk kost så drar man slutsatsen att man behöver inte lika mycket vitamin C och i nästa andetag så säger man att det finns förresten jättemycket C-vitamin i broccoli och det är ju OK att äta. Men är det egentligen nån som vet hur mycket C-vitamin som krävs på LCHF?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.18 - 16:34:41
Visste inte att JM fått högt kolesterol. Hm, det är sant som hon säger, under ordnade former hade säkert experimentet avbrutits.

En sak med C som jag aldrig ser tas upp på svenska sidor är ju detta med att C och glukos tydligen använder samma "pathways", minns inte exakt vari dessa består, och att man därför behöver mer C om man äter mycket kolhydrater, därför att en hel del helt enkelt går till spillo. Kan inte bedöma trovärdigheten i detta dock.

Nåt som jag själv funderat över är att naturen sällan gör misstag. Vi är väl överens om att människan levt av mycket olika typer av kost genom utvecklingen och att övervägande köttätare har existerat. Likaså var det säkert vanligt hos jägarfolk att periodvis, vid god tillgång, leva av enbart kött. Skulle stora mängder C vara så himla viktigt är det svårt att förstå hur de kunde överleva.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.18 - 21:47:25
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11562&lang=sv
 Här finns inga C-vitaminer alls.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.05 - 19:03:25
Nikolay om Jimmy Moore och "nutritional ketosis".

"If you eat too much protein, it's actually just like eating chocolate cake"

http://freetheanimal.com/2012/12/protein-is-the-new-carbohydrate-and-why-to-ditch-the-low-carb-catechism-sorry-jimmy.html


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.12.05 - 20:47:36
då skulle jag nog föredra chokladkakan.. *sockerberoende eller nåt*


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.12.05 - 21:55:51
http://freetheanimal.com/2012/12/protein-is-the-new-carbohydrate-and-why-to-ditch-the-low-carb-catechism-sorry-jimmy.html
Jag upprepar länken..
Det är ngt som är fel med lchf-und. fetma och diabetes.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.05 - 22:04:19

I'm going to save all I'm learning about the VHC (very high carb) way of doing things for later. For now, I'm officially classifying LowCarb as nothing more than a good diet hack. It's certainly appropriate long term for diabetics and the super metabolically deranged, but for just normal weight loss or weight maintenance? No, and in fact, most are going to find the potato hack far superior for reasons I'll address over the space of time. (I still do think a more meaty, fatty, LC approach is best for the obese or significantly overweight, until you stall—it's more nutritious, plain and simple.)

Men hur tänker han? Först skriver han att de flesta kommer tycka att potatisdieten (som jag uppfattar att han ska skriva mer om snart) är överlägsen. Sen skriver han att LC är bäst för de överviktiga och metabolt skadade till man hamnar på en platå. Men vad är det som händer då? Varför skulle något annat (potatisdieten?) bli bättre då?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.05 - 22:11:35
Vet ej. Nikolay's blogg är en av dem jag brukade läsa förut, men nu är det ett tag sedan så jag har totalt missat hans övergång till high carb. Jag undrar varför det alltid är extremer som verkar locka?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.12.05 - 22:19:58
med min översättning finner jag inte att han skriver "potatis-diet" utan mer att det inte finns anledning att sluta äta potatis-alltså HC. Har jag helt fel så skriv det här.
Hemul; folk älskar quick fix. Allt ska fixa sig och snabbt ska det vara-så fungerar inget i det mänskliga livet. Min erfarenhet  :sosad:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.06 - 07:08:19
Ninnan, först skriver han att han inte ser LC som mer än ett "diet hack" och senare skriver han att han tror många skulle ha större framgång med "the potato hack" och då tycker jag det är rimligt om än lite raljant att översätta det till potatisdieten även om jag inte tror det kommer att handla om enbart potatis.

Hemul, han hade precis börjat öka mängden kolhydrater och skrev några inlägg om hur han kanske hade tänkt fel när jag slutade läsa hans blogg i samband med Kruse-incidenten. Det blev jättemärkligt för jag hade precis tänkt att wow här är en av de mer machoarroganto lc/paleo anhängare som börjar svänga och tänkte att det skulle bli intressant att se vart det leder. Men jag är inte den som är den så nu ska det återigen bli spännande att se vart han är på väg.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.06 - 10:43:15
Kruse-incidenten? Menar du då för typ två år sedan när han blev hämtad av polisen?

Jag var med så långt att han ganska ofta åt potatis till maten, men det uppfattade jag mer som att han uppfattade som ett brott mot paleo än ett brott mot LC.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2012.12.06 - 14:24:31
Jag är ju kluven till Nikoley, men han är underhållande ibland. Och jag gillar att han tjatar om lever.

Men det är ju ett tag som han ätit mer kolhydrater. Ett tag nu har han hakat på "potatisdieten" som några verkar köra. Det är i princip bara potatis, under en begränsad tid, eller någon/ några dagar då och då. Nikoley tycker att en tsk fett per potatis + smaksättning är ok.

Det är väl ett sätt att minska antalet kalorier, kanske i kombination med att det är lite tråkigare/ mindre belönande mat. Hur som, potatis är ju väldigt mättande, man äter inte spontant gärna hela sitt kaloribehov i potatis. 1 kg potatis är bara 760 kcal.

Jag äter mycket potatis nu, närodlad, klimatsmart, god, snäll mot magen. Passar dessutom till lever. ;-)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.06 - 14:27:05
Nä, men form av potatisgratin eller janssons skulle jag lätt kunna låta det tillfredställa alla mina behov!  :dribble:

Kanske t.o.m. pommes med bara salt.  :loony:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2012.12.06 - 14:34:35
Haha, Nikoley har receptet för dig.  :loony:

http://freetheanimal.com/2012/11/the-french-fry-diet-for-rapid-weight-and-fat-loss.html

Fast jag kör mest kokt skalpotatis. Det ska inte vara för kul.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.06 - 14:39:44
Two teaspoons of coconut oil - det blir inte mycket till frittar där inte!  :lol1:

Konstigt egentligen. Jag har ju ätit potäter nästan hela tiden jag lowcarbat, men det är inte många gånger jag gjort gratäng eller janssons. Friterat höll jag på med ett tag, speciellt shallow fried, vad det nu kan heta på svenska.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.06 - 17:10:00
Nu gör jag potatisgratäng. Ni inspirerar mig så!  :lol:

Det är förresten sant att potatis är väldigt mättande. Jag kanske skulle öka på mitt potatisintag lite. Det blir nog mindre kalorier än att gå och skära bitar av fläsksyltan hela tiden som jag gör nu. :shy:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.12.06 - 19:48:59
men det är ju ingan french fries, det är ungsbakade potäter. Gott det med.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.06 - 20:45:55
Pratade ju om både och!   :club:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.06 - 22:13:25
Hmmm, man kanske skulle testa potatis i 30 dagar...  :hm-hm:

Ja, alltså efter jul och nyår  :nod-yes:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.06 - 22:53:22
Eller fram till jul. Så man kan svulla loss riktigt med kött sen.  :biggrin1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.07 - 06:57:44
Man vill ju inte missa skinkmackorna  :nonono:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.12.07 - 10:19:02
du ja men inte det receptet.. eller? laste inte SA noga...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.09 - 12:36:02
En bloggare har räknat ut hur mycket det skiljer mellan hur JM åt innan han började med optimal ketos och nu när han är nere på 250 pounds cirka. Men det är blandat antaganden så det är svårt att säga hur mycket man kan lita på det.

Fakta är att JM vägde 306 pounds och åt då 175 gram protein.
Bloggaren räknar ut hur många kalorier som går åt för att underhälla 306 pounds och hamnar då på 3600 kcal.
Näringsmässigt hamnar man då på fördelningen
77% fat, 18% protein, and 3% carbohydrate.  In line with what Jimmy has reported in the past.
"In line with" - alltså kanske inte helt med sanningen överensstämmande.

JM har ju inte talat om hur han äter nu men enligt bloggaren så har han tydligen sagt att han ligger på 80 gram protein (jag hittar det inte på JMs blogg och orkar inte leta rätt på det heller) och JM rapporterar okså glatt att han ökat sitt fett intag då han numera ligger på 85% fet, 12% protein och 3% kolhydrater vilket skulle ge en total på 2630 kalorier. Han äter alltså mindre protein, 175 gram tidigare och nu 80 gram, men även fettet har gått från 320 gram till 247 gram.

Även om inte siffrorna stämmer exakt så är det rätt tydligt att han dragit ner både på fett och protein. Är det därför han inte vill avslöja vad han äter? Eller är han verkligen i sån självförnekelse att han inte vill se vad han gör? Eller är det så enkelt att han gör vad han måste för att rädda sitt jobb?

Länken till bloggaren får jag ju inte glömma heller http://weightoftheevidence.blogspot.se/2012/12/so-much-for-cake-let-them-eat-steak.html (http://weightoftheevidence.blogspot.se/2012/12/so-much-for-cake-let-them-eat-steak.html)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.09 - 13:13:02
Jag tror inte han ser det. De är ju så fokuserade på sin sanning att de inte ser att det de gör för med sig andra saker. Men trots allt, om han äter ad lib och äter 1000 kcal mindre, så kan ju det också ses som en effekt av omfördelningen av makronutrienter. Önskar fett hade den effekten på mig.

Kul att Regina W har börjat uppdatera igen förresten. Hennes var en av de första bloggarna jag hittade. Men hon är tillbaks på Blogspot, det var ju mindre kul.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.12.09 - 14:46:39

Inte så lätt att tänka fritt om man är beroende av att försöja sin familj med lchf-intäkter   :bg:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.09 - 15:55:29
Säg inte det. Det går rätt bra att svänga inom grundvalarna för lowcarb, så att säga. En del lyckas ju slira långt utanför gränserna och ändå behålla sina trogna flock. Ibland undrar jag om inte hela detta spektakel är socialt mer än någonting annat, en fråga om grupptillhörighet.

Fetbobba är faktiskt unikt på det sättet, för vi insåg redan från början att folk framför allt behöver ett socialt sammanhang där man kan prata om ditten och datten.  :biggrin1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.12.09 - 20:07:28
För en gångs skull har du helt rätt  :crazy: Ditten är betydligt bättre än att titta sig runt om för att se om man skrivit "rätt". :whistle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.10 - 22:51:50
Om inget annat hjälper kan man ju alltid köpa sig lite elektrifierad saltvatten. Skrämmande vad man får veta när man vågar sig in på bloggarna igen. :sneaktongue:

http://www.kostdoktorn.se/asea-varldens-dyraste-saltvatten/
http://lavkarboliv.no/2012/12/06/produktpresentasjonen-av-asea-med-norsk-tale/
http://asea.myvoffice.com/regasea/


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.12.10 - 23:19:36
fast jag har sett dej där de senaste dagarna..  :whistle:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.10 - 23:22:04
Ja, jag säger ju att jag vågat mig tillbaka. Men det ska inte bli nån vana.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.12.11 - 03:03:26
Är säkert inte så bra vana då AE  just nu åker på hal is   :hm-hm:  ordet  "hjärtvätt" passar inte så bra för en trovärdig läkare. Han verkar nu  mer besatt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.11 - 11:03:51
 :eeek:

Vid såna här tillfällen är jag väldigt glad att jag kan säga att jag inte äter LCHF längre.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.11 - 12:05:35
Pinsamt, minst sagt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.22 - 15:10:47
Regina menar att Jimmy Moore inte följer råden för nutritional ketosis i sitt nya inlägg

 http://weightoftheevidence.blogspot.se/2012/12/does-nutritional-ketosis-require-85-fat.html (http://weightoftheevidence.blogspot.se/2012/12/does-nutritional-ketosis-require-85-fat.html)

Undrar om våra svenska efterföljare "gör rätt"?

Enligt kommentarerna har tydligen JM tagit det till sig och ska öka protein och kolhydrater. Spännande!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.23 - 01:00:11
Klart de inte gör. Till att börja med tar de väl bort i stort sett alla kolhydrater. Eller? Har inte direkt hängt med på bloggarna.

Tror det är rätt typiskt. När LCHF inte funkar söker man nåt nytt. Men man följer inte det konceptet utan man äter fortfarande LCHF i grunden och lägger bara till ännu fler begränsningar från den nya modellen och överdriver gärna dem också.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.23 - 09:10:47
Margareta har väl tidigare legat på under fem om dagen därav benämningen UFO för att hon annars känner av sitt sockerberoende men de andra två är jag mer osäker på.

Jo det är ju väldigt restriktivt ätande till slut, tycker i alla fall jag och jag är glad att jag vågade mig på att öka kolhydraterna och må bättre på det


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.12.23 - 09:26:18
:potato:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.12.23 - 09:56:12
(http://forum.fetbobba.net/Smileys/bobba/potato.gif)  :inlove:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.01.02 - 15:28:07
Jag undrar om man skulle kunna få ansöka om asyl här i Fetbobbelonien med hänvisning till en med åren tilltagande kolhydratagnostiscism?

Jag har ägnat en stor del av året(!) att läsa den här tråden från start till mål... Mycket klokt skrivet av många! Speciellt måste jag nämna Subcalva; man blir nästan nyfrälst, tårögd och lite kär när man läser vissa av dina inlägg... :-D Till exempel #244 har jag tänkt många gånger men aldrig präntat ner... dessutom blev jag satt på spåret "näringstäthet" igen - Tack!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.02 - 17:35:59
Om du äter potäter får du vara med. Men vad menar du med #244? Vi har väl inga nummer här?  :blink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.01.02 - 17:53:05
Är det bara jag som ser nummer på kommentarerna i den här tråden (och alla andra?)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.02 - 18:49:18
Nej, du har rätt. Här kan man länka till varje inlägg förstår du, så jag hade glömt bort numrena. Men #244 råkar vara ett valdigt kort inlägg av Ninnan. Så nu får du leta på det igen så vi också får läsa. Den blå rubriken över varje inlägg innehåller länken.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.01.02 - 19:15:08
#224 skulle det vara... Jag inser fuller väl att jag är för svagbegåvad även för detta högteknologiska sociala medium... Farväl du grymma värd (forumvärd...)!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.02 - 19:30:59
Det här?
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3213.msg60270.html#msg60270

Du bara placerar din feta muspekare över rubriklänken, högerklickar och kopierar destinationen (Copy Link Url, Copy Shortcut, whatever).


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.01.02 - 19:34:16
Det här?
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3213.msg60270.html#msg60270

Du bara placerar din feta muspekare över rubriklänken, högerklickar och kopierar destinationen (Copy Link Url, Copy Shortcut, whatever).

Men vart ser man #224??? Det är ju en massa nuffror i den där länken men inget nr 224.  :hm-hm:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.02 - 19:40:45
Jag såg det heller inte först, men sen kom jag vagt ihåg att det nog finns nummer så jag började lusläsa. Det står direkt under den blåa rubriklänken, med fetstil faktiskt.  :lol1:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.02 - 19:45:45
Här!  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.01.02 - 20:20:33
Nuuu ser jag!  :bang_head:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2013.01.02 - 20:43:42
..och jag som tänkte  :duckboob: för att ngn skrev att det var jag som skrivit ngt
 klokt  :cry:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.01.02 - 20:54:19
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3213.msg62851.html#msg62851

Jag kommer aldrig att få några smörklickar va?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.02 - 21:02:21
Du är för fet för smör.  :club:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.03 - 00:06:22
Där tror inte jag kroppen är stressad, energin till muskler och sådant tas från fettet och så gör lite protein om till glukos åt hjärnan.

Som Hemul skrev tidigare så är det möjligt att omvandla fett till energi till musklerna men det är en omständligare process för kroppen än att använda glukos direkt. Bara det att kroppen har så mycket lättare att bränna glukos än annat bränsle tycker jag talar för att det är prio 1 bränslet.

Nu fick fetsmart mig att läsa tillbaka. Kommer ihåg att jag tänkte kommentera det här, men det blev aldrig av. Att glukos är prio-1 är ju också ett nödtvång. Vi måste göra oss av med glukos snabbt, så då är det ju är en fördel att vi kan förbränna det lätt. Det behöver ju inte betyda att det är den optimala "långtidsenergikällan". Förekommer alkohol så är det prio-1, därav kan man inte dra slutsatsen att vi ska basera energiförsörjningen på alkohol. Eller vad säger Ninnan?  :lick:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.01.04 - 12:24:10
Fast det är ju en stor skillnaden på glukos och alkohol i och med att kroppen inte tillverkar en ersättningsprodukt för alkoholen vilket den måste göra för glukosen.

Kurt Harris säger det perfekt tycker jag:
Citat
"It is a fact that we do not require glucose in the diet, and that we can make it from amino acids if we don't eat it. However, rather than viewing this as evidence that glucose is not important, we should view this as evidence that glucose is so metabolically important that we have evolved way to make sure we always have it."
 
"I think eating 15-20% of calories as starch is healthier than being VLC (very low carbohydrate) on only green veggies and meat. Starchy Plant Organs give you the most useful plant vitamins and minerals, spare your body the work of making your own glucose via gluconeogenesis, keep you out of ketosis, and keep your glycogen stores topped off, all while avoiding the antinutrients in grains. If you are fairly active, you might notice a big difference between 20% starch and 5%."
http://www.archevore.com/panu-weblog/2011/2/5/no-such-thing-as-a-macronutrient-part-ii-carbohydrates-revis.html (http://www.archevore.com/panu-weblog/2011/2/5/no-such-thing-as-a-macronutrient-part-ii-carbohydrates-revis.html)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.01.04 - 13:07:49
Jag kan inte svära mig fri från att ha grottat ner mig i nerdiga resonemang... men numera ägnar jag med mera förstrött intresse de som anser sig bevisa vad som är kroppens överlägset bästa bränsle genom att hänvisa till vad som förbränns först eller sist och vad vi kan lagra minst eller mest av... Vi är omnivorer och klarar (om vi inte har specifika störningar i ämnesomsättningen - och det har färre än de tror... =Oops, ett getingbo!!) att leva och frodas på ett vitt spektrum av makronutrienter AV GOD KVALITET! Numero Uno är att undvika skit"maten". Det här med att inte äta nåt som inte din mormor skulle känt igen är nog ingen dum tumregel - åtminstone inte för oss i oldboysklassen...

Disclaimer: Jag inser att mormorsregeln inte är 100% vattentät - min mormor var en hejare på att baka småkakor...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.04 - 14:08:53
Fast det är ju en stor skillnaden på glukos och alkohol i och med att kroppen inte tillverkar en ersättningsprodukt för alkoholen vilket den måste göra för glukosen.

Kurt Harris säger det perfekt tycker jag:
Citat
"It is a fact that we do not require glucose in the diet, and that we can make it from amino acids if we don't eat it. However, rather than viewing this as evidence that glucose is not important, we should view this as evidence that glucose is so metabolically important that we have evolved way to make sure we always have it."
 
"I think eating 15-20% of calories as starch is healthier than being VLC (very low carbohydrate) on only green veggies and meat. Starchy Plant Organs give you the most useful plant vitamins and minerals, spare your body the work of making your own glucose via gluconeogenesis, keep you out of ketosis, and keep your glycogen stores topped off, all while avoiding the antinutrients in grains. If you are fairly active, you might notice a big difference between 20% starch and 5%."
http://www.archevore.com/panu-weblog/2011/2/5/no-such-thing-as-a-macronutrient-part-ii-carbohydrates-revis.html (http://www.archevore.com/panu-weblog/2011/2/5/no-such-thing-as-a-macronutrient-part-ii-carbohydrates-revis.html)

Det håller jag med om 100%, men det är inte samma sak som att glukos skulle vara den föredragna huvudenergikällan. Jag tror inte att det går att göra några antaganden om det utifrån såna här resonemang.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: berittis skrivet 2013.01.04 - 15:16:57
Min mormor älskade fikabröd. Hon hade ett konditori tvärs över gatan och dit gick hon tätt som oftast. Hon gillade fet mat också. Dessutom åkte hon och morfar utomlands ibland och i Italien åt de både pasta och pizza. Hamburgare, kinamat, färdiglagat åt de inte. Så för min del är det nog så att jag inte ska äta sånt som min mormorsmor inte skulle ha känt igen. :smile:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.01.04 - 15:23:39
Min mormor var också mycket för mjölmat och fet mat. Hennes revbensspjäll och pannkakor var det bästa. Hennes klimp var inte att förakta heller! Jag åt massor med klimp med bara lite soppspad till. :drool: Hon hade alltid åtmintone en sån där vidrig "slät längd" till kaffet och jag tror hon köpte en liten påse "käk", som hon kallade godis, dagligen när hon köpte kvällstidningen. Hon dog strax efter sin 99-årsdag.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.01.04 - 17:11:55
Min mormor älskade fikabröd. Hon hade ett konditori tvärs över gatan och dit gick hon tätt som oftast. Hon gillade fet mat också. Dessutom åkte hon och morfar utomlands ibland och i Italien åt de både pasta och pizza. Hamburgare, kinamat, färdiglagat åt de inte. Så för min del är det nog så att jag inte ska äta sånt som min mormorsmor inte skulle ha känt igen. :smile:

Fet mat är inte dålig per definition - och pizza & pasta i Italien är inget jag nödvändigtvis skulle kategorisera som "skitmat", pastaportionerna i Italien är heller inte överdrivet stora... Sedan kan det vara så att "konditoribakat" för några decennier sedan sannolikt var bakat på smör, saknade många av dagens fiffiga kemikalier och var rimligt dimensionerade jämfört t.ex med dagens mega-stora muffins och kanelbullar. Det var bättre förr - och ju förr dess bättre...  :smile:

/Kolhydratagnostikern...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: kwidell skrivet 2013.01.04 - 23:24:39
 :inlove: klokt sagt "fetsmart"  :nod-yes:
misstänker att detta med alla konstgjorda ämnen spelar en rätt stor roll här faktiskt... samt självklart också storleken.. elelr kanske snarare Mängden av det vi äter... säg att man äter en kanelbulle... förr så skulle det räckt med en. men numer så tar man ju gärna två när man endå håller på.. alternativt en STOR en  :rolleyes: ... och att de sedan är bakade på en massa konstiga kemikalier istället för naturliga råvaror gör säkert sitt till!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: berittis skrivet 2013.01.05 - 18:02:10
Ja, det var bättre råvaror på den tiden. Men min mormor fick iaf. gallsten och fick opereras. Det var rejäla saker som hon fick hem i en påse! Kolhydraterna, tror jag. :sad:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2013.01.11 - 14:50:21
Min mormor var också svag för kakor och bullar men hon bakade allt själv, ja all mat gjordes från grunden med bra råvaror. Jag tror det är det man syftar på när man säger att man inte ska äta något ens mormor inte skulle äta. Fast nu får man väl skriva mormorsmor för mina jämnåriga kompisar börjar bli mor- och farmödrar. Min mormor dog 80 år gammal av tarmcancer.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.24 - 00:44:59
Pust! Jag fick en stark ovilja mot att gå och lägga mig och har läst om den här tråden. Vartenda inlägg. :cool: Det var faktiskt värt det.  :whink:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.09.24 - 20:00:03
Pust! Jag fick en stark ovilja mot att gå och lägga mig och har läst om den här tråden. Vartenda inlägg. :cool: Det var faktiskt värt det.  :whink:

Läste du om tråden pga SBU-studien? Jag kom nämligen att tänka på den när jag var inne på KiF och läste hur de tolkade SBU där.
Suck, varför kan jag inte låta bli att pilla på sårskorpan. Jag har ju bestämt mig för att sluta läsa där...  :bang_head:

En diskussion handlade om dålig följsamhet och då menar LCHF-anatikerna att det beror på att man i studierna uppmanat folk att höja kolhydratmängden vartefter och då blir ju självklart resultatet därefter. Jag funderar då lite kring de kändisar som lyfts fram som lysande exempel som ska bära LCHF-fanan vidare som tex Moreus, Engberg och Bromé där åtminstone de två förstnämnda verkar ha gått upp en del igen. 66% som inte håller efter 6 månader. Återigen varför är det så himla svårt att hålla sig på banan som det så populärt brukar benämnas?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.24 - 21:43:20
Nej, jag har inte läst den tråden på KiF.  :cool:

Det är väl alltid så att det är svårt att hålla sig till en diet. Man har ju ätit allt möjligt hela sitt liv och det är klart det lockar när man har det under näsan. Tror inte det spelar någon roll vilken diet man försöker följa. Om man bara bantar så vill man äta mera än man borde. Säkert svårare för folk i farten också. Enklare att bara sitta hemma och laga alla sin mat själv. Inte så kul att sitta vid ett dukat bord och se andra äta rätter som man själv inte bör röra men tycker är goda.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.09.25 - 04:38:43
både ja och nej. Vissa saker är svåra att undvika men andra inga problem. En stick-kompis hade en stick-tårta (som tårtor är gjorda nu, jättevackert med en massa flerfärgad marsipan och det där andra, vad heter det på svenska, på i ett tema. Sötsliskig som fan. Jag tackade nej men hade inga problem med att se dom äta. sen visade det sig att det var extra söt eller något så jag var glad jag hoppade över.

:)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.09.25 - 12:01:08
Sugar paste.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.09.25 - 13:40:13
ja så var det. har aldrig gillat det så mycket men till att göra fina tårtor är det vackert :)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2013.09.26 - 10:49:56
Man skulle lika gärna kunna göra tårtor av modellera för det blir lika oätligt.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Tina skrivet 2013.09.26 - 10:56:51
Och Jacom Gudiol har skrivit en intressant artikel igen
http://tranastyrka.se/kolhydrater-blir-inte-till-fett-i-normala-fall/


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.04.24 - 19:47:48
Hon väger nästan 60 kg. Hur fasiken kan hon ha 34?

Vet hut människa!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2014.04.24 - 19:56:25
Men förlåt! Jag skäms så nu. Men jag visste verkligen inte att muskler var så tunga!   :sosad:

Ärligt, jag minns inte den här diskussionen, men det var nog precis som det låter, att jag undrade hur det gick ihop. Jag har kunnat ha 36 som minst som vuxen och då vägde lite över 50 kg. Var väl det jag utgick från. Men jag hade ju inte fitta muskler förstås. Bara vanliga tennis- och cykel- och bära tunga väskor-muskler.


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.04.24 - 20:35:46
Never ever mess with prinsessan på ärten!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2014.04.24 - 21:23:04
Varför tänker jag nu på att stoppa in ärtor i stjärten?  :loony:


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.04.24 - 22:14:12
Give peas a chance!


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.04.25 - 04:50:42
till vad? att bli tillagad, uppäten eller utskitna?


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.04.25 - 09:12:15
Vet inte, och kan inte fråga John Lennon heller...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.01 - 18:59:11
För att återknyta till starten på tråden, här finns en lite färskare bild på Wisén of LCHF.se. Jag tycker inte han ser smalare ut.

http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/gavle/konkurs-for-hogtflygande-plan


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2015.05.05 - 20:19:01
Ketos verkar inte heller hålla ämnesomsättning uppe nåt vidare.
Enligt Carbsanes arkiv så åt JM cirka 3000 kcal per dag när han vägde 219 pounds
Nu väger han runt 300 pounds och hävdar att han äter mellan 2100-2500 kcal och det verkar han ju inte tappa i vikt på.

http://carbsanity.blogspot.se/2015/05/a-tale-of-two-metabolisms.html (http://carbsanity.blogspot.se/2015/05/a-tale-of-two-metabolisms.html)


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2015.05.06 - 22:53:19
Tommy...


Titel: SV: Funkar LCHF i långa loppet?
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.06 - 23:29:23
Hmm. Kanske ska ta en banan till kvällchokladmjölken.  :blink: