Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: Tina skrivet 2012.02.29 - 19:49:16



Titel: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Tina skrivet 2012.02.29 - 19:49:16
Här står om antioxidanter och att alla grönsaker inte är nyttiga.
http://www.kostradgivarna.se/2012/02/ar-det-antioxidanter-i-tomaten/

Det jag reagerade på var att kålväxter kan hämma jodupptaget. Jag som äter massor med kål, min favoritgrönsak. Någon som hört det tidigare?


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.02.29 - 20:06:22
Det är nog Hemul som är en fena att kunna sködkörteln.
Mycket kål var väl inte bra vid hypotyreos.


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.02.29 - 20:54:52
Chris Kresser diskuterar det med Chris Masterjohn i tredje delen som egentligen handlar om kolesterol.
Kressers podcasts finns att ladda ner på iTunes och numera finns också intervjuerna nedskrivna.
Lite drygt 29 minuter in i intervjun kommer avsnittet om "goitrogenic food"
http://chriskresser.com/chris-masterjohn-on-cholesterol-and-heart-disease-part-3 (http://chriskresser.com/chris-masterjohn-on-cholesterol-and-heart-disease-part-3)


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Tina skrivet 2012.02.29 - 21:33:40
Ok, ska kolla-


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.01 - 00:57:15
http://en.wikipedia.org/wiki/Goitrogens#Goitrogenic_foods

Notera att tillagning gör kål OK. Syrning också.


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.03.01 - 07:05:34
Jag har funderat på det där. Innebär det att den påverkar hypertyreos positivt då?

Om kokning och syrning tar död på goitrogenerna råder det väl lite delade meningar om?


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.01 - 07:13:29
Positivt tror jag inte att det är.

Jag visste inte att det var delade meningar om det. Syrning gör ju till och med soja ätbart ju? Isåfall kan man ju verkligen ifrågasätta det stora intag av kål som många lowcarbare ägnar sig åt. Jag med sedan jag blev surkålsberoende.  :sneaktongue:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.03.01 - 08:33:27
SÅRkål??? AJAJAJAJ!!!


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.01 - 09:02:08
 :club_idiot:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.03.01 - 11:04:32
ah, nu fattar jag sårkål..

men vet ni om att kålblad är jättebra mot hemorrojder och bröstinflammation när man ammar? rullar över med en brödkavel så cellerna går sönder och lägger på bröster eller mellan skinkorna... :) Så nog passar ordet SÅRKÅL bra ... :laugh:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Tina skrivet 2012.03.01 - 11:31:38
Så du skippar jag salladerna då eller stoppar dom mellan skinkorna  :lulz: Jag äter mest lagad eller sur. Men hur ska man veta? Finns det någon man kan lita på som verkligen undersökt saken.


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.01 - 11:46:01
Jag vill också veta. Vi får vänta på Ekub.  :nod-yes:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.03.02 - 08:28:36
Men jag vet väl inte  :tongue_wag: Jag har bara läst om lite olika uppfattningar om saken. Men jag kommer inte ihåg var... Jag är lite av en nätslampa  :laugh:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.02 - 08:37:42
Men!  :club: Då väljer jag att inte tro på det.  :nod-yes:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.03.02 - 09:14:45
Hört talas om google.se?  :cool: :lick: :whistle:

Ähhhh nu hittar jag ju inte sidan igen  :glare: Men det gäller inte bara kål utan många andra livsmdel också. Tror det gäller hela "senaps-familjen" men även jordgubbar, bönor o.s.v. Alltså att de innehåller goitrogener...


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.02 - 09:24:22
Vi vet! Frågan var ju om de förstörs vid uppvärmning.  :club:

Jag googlade rätt mycket på det där förut och jag såg ingenting om att det inte skulle vara sant att de förstörs. :goggle:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.03.02 - 09:42:01
Om jag skulle snava över sidan igen så lovar jag att lägga upp den här.


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.03.02 - 09:47:39
måste vara goibären som har mest goitrogener...


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Tina skrivet 2012.03.02 - 09:50:18
Jag tror i alla fall att nyttigheterna med kål överväger onyttan så jag fortsätter äta kål. Blir liksom inget kvar annars.


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.02 - 10:02:05
måste vara goibären som har mest goitrogener...

:club_idiot:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.03.02 - 10:11:28
Jag tror i alla fall att nyttigheterna med kål överväger onyttan så jag fortsätter äta kål. Blir liksom inget kvar annars.

Instämmer. Men kanske äta det litet mindre ofta kanske. Fast så många grönsaker hör till kålfamiljen att det kan bli svårt...


Hemulen:  :lulz:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.03.02 - 12:19:13
Missförstå mig inte. Jag älskar kål och äter mer än gärna kål. Ville bara nämna att det finns de som menar att goitrogenerna inte försvinner genom tillagning eller syrning...


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.02 - 12:21:24
Men ingen kan ju hitta något sånt... :confused3:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.03.02 - 12:27:11
Jo jag :laugh: Kommer bara inte ihåg var jag läste det  :clubhead: Jag har inte tid och ork att leta just nu men jag ska kika efter det någon kväll. Kan vara nonsen men jag vet att jag har läst det iaf.


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.02 - 12:34:59
Det kan ju inte vara en sååå spridd uppfattning då...   :lol:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.03.02 - 18:33:46
Kålväxter och lök var det bästa cancersjuka kan äta, så inte kan det vara så farligt... anser jag.


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Tina skrivet 2012.03.02 - 20:11:16
Jodbrist är ju enklare att fixa till än cancer...


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.03.03 - 17:31:18
Från min länk tidigare....   :whink:

Chris Masterjohn:  OK, so there are a few different classes of goitrogenic foods, and the way preparation affects them is different depending on the class.  The most common that people on an ancestral diet are probably going to be eating is crucifers.  So, crucifers, for example, include broccoli, brussels sprouts, cauliflower, cabbage, collard greens, kale, kohlrabi, mustard, rutabaga, turnip, bok choy, arugula, horseradish, wasabi, watercress, maca, and even canola oil is a crucifer.

Chris Masterjohn:  So, crucifers have natural pesticides called glucosinolates, and these can be metabolized when we chew the crucifer or when we chop them up and so on.  So, whether we’re eating them raw or cooked, we’re gonna get some of these goitrogens.  And basically what happens is there’s an enzyme that frees a chemical called isothiocyanate, and then in our bodies we metabolize this to thiocyanate, and thiocyanate decreases the uptake of iodine into the thyroid gland because it basically competes with it.  So, if you have a high ratio of isothiocyanate to iodine, then isothiocyanate actually gets into the thyroid gland.  It also gets into breast milk, and it crosses the placenta in place of iodine.  And then once it’s in the thyroid gland, it will compete for the utilization of the enzyme that makes thyroid hormone.

Chris Masterjohn:  Now, thiocyanate, you can completely protect against it simply by getting enough iodine in your diet.  Now, a lot of people think that cooking or fermenting cruciferous vegetables is going to get rid of the goitrogens, but that is not true.  Fermenting actually activates them.  It actually does the conversion to the thiocyanate right in the jar of sauerkraut.  So, if you’re eating sauerkraut and kimchi, you are not getting rid of the goitrogens.  That doesn’t mean the foods are bad, but it means that you need more iodine when you’re eating those foods.  If you steam the vegetables, it decreases the goitrogen yield about 30%, but it leaves about 70% of them there.  Not only that, but when you steam the vegetables, the rate of liberation of the true goitrogens in the intestines varies fourfold between different people depending on their intestinal flora, so steaming is not a reliable way of getting rid of them.  If you boil them for a half an hour and you keep the water, for example, in a soup, then that gets rid of 65% of the goitrogens, so about two-thirds.  And if you get rid of the water, then that gets rid of about 90%, so if you boil them and then you pour the water out.  Now, I don’t think that you need to go through all this extensive boiling.  I think you just need to increase your iodine.  But you have to realize if you have marginal iodine status and then all of a sudden you start eating sauerkraut and kimchi at every meal and then steaming broccoli for dinner, then that may push you over the edge into a frank iodine deficiency if you were on the border.


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.03 - 18:25:04
 :eek:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.03.03 - 19:17:36
Lugn, lugn....

Chris Masterjohn:...So, I think the solution to all of this is to eat these foods in moderation.  Don’t go crazy with them.  You know, don’t get the Vitamix out and load it with as many cruciferous vegetables as you can and drink cruciferous vegetable juice all day long.  There are people who do that and suffer the consequences.  You know, eat these foods in moderation, and make sure that you compensate for their inclusion in the diet with eating more seafood, perhaps some occasional seaweed, and if you need it — you know, you get the iodine test that you do, for example — if you need more iodine, supplement to bring that level up to where it needs to be.

Steve Wright:  OK, that’s what I thought.  So, you just touched on it, and I’m glad you brought it up, and that’s the shakes or the juicing because there are a lot of us — and I don’t do it, because I hate cleaning my blender — but a lot of people like to make a shake in the morning, and you’ll see a lot of bloggers telling you to make a green smoothie.  Is even doing, like, a cup a day or something in my smoothie, over time is this gonna be a problem? 

Chris Masterjohn:  I don’t think it’s going to be a problem as long as you have adequate iodine in your diet.  I mean, a cup of cruciferous vegetables is not a lot.  In all honesty, I sometimes, you know, I’ll eat a whole plateful of kale or something like that, so I don’t think it makes any difference if you just throw it in the juicer.  But what I mean is if people are juicing so that they can consume exorbitant quantities of these vegetables compared to what they would be able to eat if they were eating them whole, that’s where you get the problem. 


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Ekub skrivet 2012.03.03 - 19:53:36
Sa ju det ju :lick: Tack subcalva  :lol:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.03 - 19:57:48
Lugn, lugn....

Jag läste det, men hur ska man veta om man har tillräckligt med jod i sin lilla body? De där testerna är ju svindyra och krångliga och inte vill jag göda Scandlab heller.

Men hur kan det vara så olika bud om vad som händer vid syrning? Sjukt!


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.03 - 19:58:19
Sa ju det ju :lick: Tack subcalva  :lol:
:club_idiot:


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.03.03 - 20:10:15
Jag läste det, men hur ska man veta om man har tillräckligt med jod i sin lilla body?

Men äter du jättemycket av just såna grönsaker?


Titel: SV: Kål hämmar jodupptag!
Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.04 - 06:57:59
Ja, numera gör jag det eftersom surkål gör att min mage sköter sig. Dessutom är sura saker lätt beroendeframkallande. Nu längtar jag efter min surkål, så det kan bli en rejäl hög på tallrikten om det passar till maten. Å andra sidan tar jag ju jodtillskott, men där är ju det knepiga att det är svårt att veta hur mycket man behöver. Jag får ivf i mig uppåt 20 ggr RDI, så det kanske räcker. :tongue:

För övrigt, nej. Bara kålpudding ibland. Jag är nog den enda person som öht varit i närheten av LCHF som aldrig gjort blomkålsmos. Tror inte ens jag ätit broccoli på de här åren. :lol: