Fetbobbas Forum

Recept => Jul => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2011.12.11 - 03:03:29



Titel: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.11 - 03:03:29
pepparkakor

1dl mandel
1/2 msk mandelolja eller rapsolja
2 dadlar ( jag anser att lika mängd russin fungerar också)
1 tsk kanel
1 krm ingefära
1 tsk nejlika
1 nypa salt
 1 msk honung
jag tillsatte även smör så att degen blev just deg

1) kör mandeln till ett fin mjöl i matberedaren
2) tillsätt olja och dadlar, kör tills de blandat sig
3) tillsätt kryddorna, salt och kör igen. kolla att kryddorna blandas ordentligt på smäten.
4) Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätta att köra

man ska utöka honug så att det skulle bli deg, men jag saknar inte mer sötning, utan klickade i smör tills det blev bra.

Ställ i kylen och nalla lite då och då... :inlove:

OBS! var extremt försiktig med ingefära och nejlika om du inte specifikt älskar dom! jag tog bara en knivsudd av ingefäran
och kanske bara 1/2 tsk nejlika


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.11 - 11:17:37
Jag antar att det är meningen att man ska äta kakorna råa, men skulle det gå att baka dem tror du?


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.11 - 21:52:43
Men visst ska de in i ugnen?  om det finns någon deg kvar  :laugh:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.11 - 22:07:33
Det är ju raw...


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.11 - 22:27:31
Det gick för fort, såg nu rawfood  :whistle:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.12 - 06:17:47
Det blir bara degstadiet för mig.
Som chokladbollsmet fast en klar pepparkaksdegs smak.
Om man är frikostig med smör ( som är mitt tillägg) blir det bara bättre dagen efter som en vanlig pepparkaksdeg.

Jag kan tänka mig att det går att steka dom, men jag skulle rekommendera låg värme ( under 150grader) och koll på tiden,
anar att dom bränner fort som pepparkakor gör.


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.12 - 06:39:36
Man skulle ju kunna göra en pepparkaksdag på receptet på kardemummakakan jag la upp för ett tag sedan. Ja, jag är medveten om att det blev en konstig mening  :lol1: Byta ut chokladen och kardemumman, eller bara chokladen?!, mot pepparkakskryddor... Den är ju också baserad på mandel.


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Corny skrivet 2011.12.17 - 12:52:48
Såg "Tinas julmat" (eller vad det nu heter) igår (15/12), och där var det ett inslag om just rawfood. De gräddade kakor i 42 graders värme. Tog förstås en himskans tid, men det var raw. Däremot var visst mjölkprodukter NONO! i vanlig rawfood. Så visst går det att grädda kakorna. Bara det att det visst tar ca 10 timmar innan de är klara.  :smile: Kanske finns programmet på nätet, och isf kan jag rekommendera er att kika, för det var faktiskt lite intressant. Det var hela två rwfoodrecept med, och det en verkade kanonsmaskigt!


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.12.17 - 13:11:41
det låter ju lite intressant faktiskt.. även om jag inte riktigt har förstått hela den här Raw grejjen...  :confused3: men det är jag det  :flirting:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Tina skrivet 2011.12.17 - 22:43:38
Fast pepparkaksdeg är ju gudomligt gott.


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.17 - 22:51:30
Jag är skitsur över att det inte säljs i småförpackningar eller i lösvikt! Sådär 50 g skulle jag kunna tänka mig att gå loss på, men vad ska jag göra med en sån där stor korv? Kan ju ge resten till kwidellan förstås.  :lol:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Tina skrivet 2011.12.17 - 22:59:20
Eller slänga  :smile:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.12.18 - 15:22:59
 :lmao: jamen kan du inte få köpa lite av ett bageri då tror du? vet att vår vanliga mataffär faktisk säljer hemagjord peparkaksdeg.. något de började med efter att jag ätigt min kvot för i år  :fork_off: .. alternativ två är väll att förpacka den i lagom bitar och frysa in kanske!.. elelr kanske rentav baka peparkakor på degen som blir kvar  :whistle: :flirting:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.18 - 20:56:45
Jaha och det skulle ju inte sluta med att man åt upp den då?  :rolleyes:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.19 - 04:21:07
Hemul, du kan ju göra den här degen ovan, jag lovar att det är, speciellt dagen efter, som en riktigt pepparkaka.
Du kan lätt halvera mängden honung  att börja med, ev. minska dadel också.
Då kan du få precis så lite du vill.
Kan man köpa dadel i lösvikt? ( vi köper bara i kartonger....) Jag menar att då skulle du kunna köpa dom du behöver för degen.


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.19 - 04:55:29
Jag skulle ju kinna göra 1 dl riktig pepparkaksdeg. Men så angelägen är jag inte.


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.19 - 06:21:36
Fundera till nästa jul då ....  :lol:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.19 - 07:31:38
Varför håller ni på med raw food?  :eeek:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.20 - 07:09:10
För att det är gott?  :lick:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.20 - 07:45:21
Potatismjöl finns ju mycket i rulltårtsdeg. 4 delar potatismjöl, en del vetemjöl.
Lägg i vispgrädde och mixade bär.  :lol1:
Det låter gott men jag tänker inte baka det  :nonono:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.20 - 23:16:19
Vilken tur att ingen kommer tvinga dig  :flirting:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.21 - 07:01:22
Har Ekub, eller någon annan testat denna pepparkaksdeg nu??
Jag är så nyfiken på vad ni säger, för för mig är denna en fullvärdig ersättning till en vanlig pepparkaksdeg!

Slut för dagen, så jag måste mixa lite mer i morgon, tillräckligt mycket så att det räcker över helgen!
Senast gjorde jag 4-dubblet och det räckte ett tag....


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.21 - 09:23:18
men idalinda, är det bara du som äter pepparkakorna?   :lmao:


Titel: SV: pepparkaksdeg , rawfood-andan
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.21 - 20:09:00
men idalinda, är det bara du som äter pepparkakorna?   :lmao:
Menar du hemma hos oss?

Tja, just den här degen får jag nästan för mig själv.
Ungdomarna fick sin bautadeg  här när vi var borta i Finland.
Nu önskade ingen mer pepparkakor alls :laugh:, de ville ha bullar, julstjärnor, pastejer och karelska piroger.
Så de har bakat, och bakat... Karelska piroger ska tillverkas idag av den äldsta sonen.

jag kan inte äta något av det där ( har bara några glutenfria stjärnor för mig själv) resten  av tiden får jag njuta av pepparkaksdegen!