Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: hemul skrivet 2011.08.23 - 10:07:49



Titel: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.23 - 10:07:49
Var in på KiF och någon hade publicerat det här löpet.
http://uploads.ifokus.se/uploads/1df/1df25268786f6cab03450a2dd8426eb7/annika-d.jpg

Hittade först inget i varken GT eller Expressen på nätet, men Googles nyhetsök gjorde. Artikeln är daterad idag, så det är säkert den som är orsak till löpet.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2537006/fettdoktorn-avslojas-av-blodsockertestet

Här berättar Annika om att Expressen ringt.
http://annikadahlqvist.com/2011/08/18/diabetes-av-fet-mat/

Snacka om att göra en höna av en fjäder.  :smack_head:



Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.08.23 - 10:42:32
vi har nog också skvallertidningar här i holland. Men så fräcka som i sverige har jag inte sett dom än. Vi har inga löp.. gudskelov!

jösses säger jag bara, dom gör allt för att få ner Annika tror jag. Gör konstanta blodsockermätningar i 24 tim eller 48 och kom SEN med en diagnos om diabetes... eller är jag nu litet väl blåögd? (med grågröna ögon)


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.08.23 - 13:15:59
Jag är aldrig förvånad över någonting när det gäller AD  :whistle:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.23 - 14:25:26
Och här blir det chat som uppföljning, med Annika och Paulún.  :whistle:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article13511403.ab
Klockan 15 börjar det.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.23 - 15:23:17
Å jösses vilket skämt! Ska man skratta eller gråta?  :lol:

Moderator:
Ordning i klassen! Svara Kicki är ni snälla.
(sagt till Annika och Paulún)


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.08.23 - 16:05:46
jag har nu två gånger försökt läsa chatten, men det är omöjlit. Antingen fattas de sista bokstäverna i varje rad, eller
sedan kan man inte skrålla vidare. jag ger upp. jag vet ändå vad de chaplar om.... :pippi:


Men att kvällspressen vågar göra något sådär urbotadumt går nästan över min förståelse.
Vissa dagar gör de artikelserier om LCHF-mat och nästa faller dom ner i IQ-fiskmås-nivån.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.08.23 - 16:15:11
skjut mig gärna..  men när åt människan 80% energiintag av fett?
Evolutionstanken rimmar illa.
..innan ni skjuter, jag tror att mättat fett är bra..  :bg:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.23 - 16:33:51
Äsch, 70 E% är inte så mycket som det låter. En 60 E% kommer man lätt upp i bara genom att plocka bort kolhydraterna utan något tillsatt fett alls, förutsatt att man inte äter enbart magert kött och kokt torsk då. Vanlig mager 10% köttfärs blir 46 E% fett rakt över disk. En saftig oxbringa ligger på mer än 65 E% och sidfläsk på över 80 E%. Så gnag köttet av ett lårben och sörpla i dig lite märg så är du där.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.08.23 - 17:58:50
När jag satt på åkgräsklipparen kom jag fram till att jag måste nog förklara mej på den här tråden också  :hm-hm:
Jag tänkte endast så långt min näsa räckte  :hmm:
Jag har trott att diab2 och överviktiga mår bra på lchf  :look_down:
men är man inte det så behövs det inte vara så strikt(men bra råvaror givetvis)
och nu-och faktiskt långt tidigare- har jag haft tveksamhet till att svälja allt..
Nu är jag just förälskad i Staffan Lindeberg   :redface: och har ni inte sett honom så är han smärt och fin.
Har lite idéer om att det finns bra veg. fett  :crazy: unt zu weiter.. men om det tar jag en annan vacker dag. Har suttit i solstolen  :cool2:   2 1/2 tim i dag.. nu väntar gräset igen.
(jag haar börjat arb., men inga körer och grupper är igång)
Det är tur hemulen  :nod-yes: att jag äter potatis så fetthalten blir lägre..


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.08.23 - 19:20:40
Vad blir 10% E-fett i köttfärsen i kalorier, för det är väl så du räknar? och vad blir proteinet i kalorier?
 Eller hur räknar man annars energin? och nu får du gärna säga det per 100 gr.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.24 - 01:12:42
Kodstycke:
                     g     |  fett  |  prot  |   kh
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Köttfärs 10%        100    |  7.60  |  20.00 |  0.00

Summa
fett: 7.60g;  protein: 20g; (0)  kolhydrat: 0g;  alkohol: 0g  Kal: 148.40kcal
Energifördelning
fett: 46.09E%;  protein: 53.91E% (0);  kolhydrater:  0E%; alkohol: 0E%

10-procentig köttfärs innehåller enligt SLV 7.6 g fett (i medeltal) vilket ger....
7.60*9=68.4 kcal

100 g färs ger 148.4 kcal varav fettet andel utgör...
68.4/148.40=0.46091644 ==> 46 E%


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.24 - 01:18:49
Klart att vi är allätare och vi kan uppenbarligen leva på rätt olika kosthåll. Att det skulle vara det mest naturliga för oss att leva på enbart animalier bara för att en forskningsresande med visst besvär lyckades hitta en (1) grupp eskimåer som gjorde det bevisar ju knappast att det är så vi bör leva, bara att vi kan leva så. Vad jag minns av Stefansson så försökte han aldrig hävda att det var en ideal kost. Han ville bara visa att den gick att leva på. Viss skillnad.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.24 - 05:54:05
jag har nu två gånger försökt läsa chatten, men det är omöjlit. Antingen fattas de sista bokstäverna i varje rad, eller
sedan kan man inte skrålla vidare. jag ger upp. jag vet ändå vad de chaplar om.... :pippi:

 :rolleyes:



Moderator:
Nya studier visar att LCHF, den så kallade fettdieten, kan ha rakt motsatt effekt. I stället för att leda till att man blir friskare kan en fettrik kost leda till diabetes typ 2. Vad ska man tro?
I dag möts LCHF-förespråkaren Annika ”Fettdoktorn” Dahlqvist och näringsfysiologen Fredrik Paulún i en chattduell. Var med och diskutera du med! Ställ dina frågor redan nu.
tisdag 23 augusti, 2011 14:13 Moderator
15:00


Moderator:
Hej! Nu är klockan 15.00 och det är dags för Debatt Live. I dag diskuterar LCHF-förespråkaren Annika ”Fettdoktorn” Dahlqvist och näringsfysiologen Fredrik Paulún. Här kommer första läsarfrågan.
tisdag 23 augusti, 2011 15:00 Moderator
15:00


[Kommentar från Stefan S]
Vad finns det för rön som säger att LCHF skulle ge en försämrad hälsa?
tisdag 23 augusti, 2011 15:00 Stefan S
15:02


Fredrik Paulún:
Det finns väldigt många studier som visar att extrem LCHF (5-10 energiprocent kolhydrater och 60-70 energiprocent långkedjat mättat) ger sämre hälsa. I min bok Sanning om GI (finns i pocket) har jag med det som hade publicerats fram till för ett par år sen.
tisdag 23 augusti, 2011 15:02 Fredrik Paulún
15:03


Fredrik Paulún:
Bland problemen finns depressioner, benskörhet, ökade inflammationer, sänkt insulinkänslighet etc
tisdag 23 augusti, 2011 15:03 Fredrik Paulún
15:03


Annika Dahlqvist:
Jag vet inte av några riktiga forskningsrön som visar att LCHF är skadligt. Paulúns påstådda rön är inte riktig forskning.
tisdag 23 augusti, 2011 15:03 Annika Dahlqvist
15:03


[Kommentar från Guest]
Märkligt hur det diskuteras om att för mycket fett är skadligt, man vet inte hur kroppen reagerar långsiktigt. Vänd på det, vi vet idag konsekvenserna av socker och kolhydrater..högt blodtryck, cancer, fetma, diabetes.
tisdag 23 augusti, 2011 15:03 Guest
15:04


Fredrik Paulún:
Det är lustigt att Annika skriver så eftersom det är förnekelse in absurdum, men förstås har hon rätt till sin åsikt.
tisdag 23 augusti, 2011 15:04 Fredrik Paulún
15:04


Annika Dahlqvist:
Vi som äter LCHF blir bättre i våra depressioner och inflammationer.
tisdag 23 augusti, 2011 15:04 Annika Dahlqvist
15:05


Moderator:
Vad säger ni om Guests påstående?
tisdag 23 augusti, 2011 15:05 Moderator
15:06


Fredrik Paulún:
Allt i överskott är självklart skadligt. Människan är gjord för att äta varierat, det gäller både fett och kolhydrater.
tisdag 23 augusti, 2011 15:06 Fredrik Paulún
15:06


Annika Dahlqvist:
Guest, Det är rätt. Vi har blivit sjukare och fetare sedan vi fick rekommendationen att äta fettsnålt och kolhydratrikt, så det är verklighetens observationsstudie.
tisdag 23 augusti, 2011 15:06 Annika Dahlqvist
15:06


[Kommentar från frida]
Hur väldokumenterade är långtideffekterna av LCHF?
tisdag 23 augusti, 2011 15:06 frida
15:07


Annika Dahlqvist:
Frida, det finns inga jämförande studier på riktig LCHF, men vi är många tusen personer som har fått hälsovinster av att äta så. Det är bara att rpova att äta naturlig kolhydratsnål kost och se hur man mår på det.
tisdag 23 augusti, 2011 15:07 Annika Dahlqvist
15:07


Fredrik Paulún:
Det är viktigt att skilja på den gamla extrema formen av LCHF och den mer liberala där man tar mer hänsyn till fettkvalitet och äter uppåt 20 energiprocent kolhydrater. Den kosten anser jag är sund, och den liknar i mångt och mycket det jag kallar isodieten.
tisdag 23 augusti, 2011 15:07 Fredrik Paulún
15:07


[Kommentar från Guest]
Att Livsmedelsverket fortfarande förordar lättprodukter i form av lättmargarin och lättmjölk lättfil etc till barn i förskolor och skolor. Hur ställer ni er till det? Att man tvingar i våra barn dessa konstgjorda produkter är helt absurt enligt mig
tisdag 23 augusti, 2011 15:07 Guest
15:08


Annika Dahlqvist:
Fredrik, Jag har inte ändrat på mina kostvanor. Jag har hela tiden ätit 5-10 energiprocent kolhydrater.
tisdag 23 augusti, 2011 15:08 Annika Dahlqvist
15:09


Fredrik Paulún:
Det är skillnad på olika lättprodukter och i många fall mår barnen bättre av att konsumera fullfettprodukter. Får barnen i sig fett från andra källor kan det dock räcka för att täcka fettbehov och energiförbrukning. Lightprodukter med sockerersättning är dock helt förkastligt.
tisdag 23 augusti, 2011 15:09 Fredrik Paulún
15:09


Fredrik Paulún:
Jag vet det Annika. Jag pratar om de som har en mer liberal syn på LCHF.
tisdag 23 augusti, 2011 15:09 Fredrik Paulún
15:09


Moderator:
Annika, vad säger du om lättprodukterna i frågan ovan? Fredrik, ger dig en annan fråga så länge.
tisdag 23 augusti, 2011 15:09 Moderator
15:10


[Kommentar från Alex]
Paulun....vad förespråkar du egentligem..först var det GI, sen var det en proteindiet och nu är det juicer som du säljer. Var står du nu egentligen? Det är lite knepigt att hålla koll på vad du tycker anser jag.
tisdag 23 augusti, 2011 15:10 Alex
15:10


Fredrik Paulún:
Ett extremt lågt kolhydratintag gör att muskler och lever slutar ta upp kolhydrater för att spara så mycket som möjligt till hjärnan. Det orsakar sänkt insulinkänslighet och ökar risken för diabetes typ 2.
tisdag 23 augusti, 2011 15:10 Fredrik Paulún
15:10


Annika Dahlqvist:
Vad gäller fettkvaliten så går jag efter naturligt fett. Jag avråder från fett som passerat en kemisk-teknisk fabrik. Naturligt fett är från mejeriprodukter, kött, fisk, ägg, kokos (ekologisk), avikado etc.
tisdag 23 augusti, 2011 15:10 Annika Dahlqvist
15:10


Fredrik Paulún:
Alex, jag står för att man ska äta varierat, dvs fett, protein och kolhydrater i en bra balans. Sen håller jag med Annika om att naturliga produkter är en självklarhet, men jag anser att alla extremdieter är problematiska.
tisdag 23 augusti, 2011 15:10 Fredrik Paulún
15:11


[Kommentar från Bernt Östlund]
Finns nåt exempel på att LCHF har gett diabetes 2 hos person som inte tidigare hade diabetes 2.
tisdag 23 augusti, 2011 15:11 Bernt Östlund
15:12


Fredrik Paulún:
Bernt, jag vet inte men det är sannolikt. Man måste tänka på att extrem LCHF är ganska nytt och det tar tid att utveckla diabetes typ 2.
tisdag 23 augusti, 2011 15:12 Fredrik Paulún
15:12


Annika Dahlqvist:
Moderator, jag är emot alla lättprodukter. Antingen står begreppet för fettsnålt, och det är inte bra, eller också står det för sötningsmedel, och dem är jag också emot. De kan vara skadliga kemikalier. De sötningsmedel som jag har minst emot är sukrin och stevia. Dessa kan man söta med till fest. Till vardags behöver man inte den söta smaken.
tisdag 23 augusti, 2011 15:12 Annika Dahlqvist
15:12


Moderator:
Annika, vad säger du om Bernts fråga?
tisdag 23 augusti, 2011 15:12 Moderator
15:12


Fredrik Paulún:
Långkedjade mättade fetter som finns i kött, palmolja etc har både visat sig vara mer fettbildande än andra fetter samtidigt som de sänker insulinkänsligheten, ytterligare en riskfaktor således. Mejerifetter är nyttigare eftersom det där också finns andra fettsyror som SCT, MCT och enkelomättat fett i hög dos.
tisdag 23 augusti, 2011 15:12 Fredrik Paulún
15:13


Fredrik Paulún:
Ett annat problem med att äta för lite kolhydrater är att produktionen av serotonin i hjärnan minskar. Det ökar risken för depressioner, agressivitet, inbundenhet och andra beteendestörningar. Man blir helt enkelt lycklig av att ha en viss mängd kolhydrater i kosten, men självklart ska de ha lågt GI och dessutom intas i rimlig mängd.
tisdag 23 augusti, 2011 15:13 Fredrik Paulún
15:14


Annika Dahlqvist:
Guest, Jag håller med. Lågfettprodukter innehåller proportionellt mera kolhydrater och det är inte bra. Särskilt barnen behöver rikligt med naturligt fett för att bygga sina kroppar. Varje cell behöver lika mycket fett som protein som byggmaterial. Glukos kan vi tillverka själva i glukoneogenesen, så det behövs inte tillföras för att bygga kroppen.
tisdag 23 augusti, 2011 15:14 Annika Dahlqvist
15:14


[Kommentar från Lisa]
Jorden kan omöjligt föda alla människor som finns om alla skulle äta så mycket kött och övriga animaliska produkter som ni förespråkar. Vilket ansvar tar ni för de konsekvenser som skulle uppstå alla åt så? Bryr ni er över huvud taget om detta?
tisdag 23 augusti, 2011 15:14 Lisa
15:16


Fredrik Paulún:
Mättat fett kan vi också producera via lipogenesen så det behöver vi inte tillföra. Kolhydrater i kosten har massor av positiva effekter på humör, energinivå etc så det är dumt att minska det för mycket. Jag tror få personer mår bra av att gå under 20 energiprocent.
tisdag 23 augusti, 2011 15:16 Fredrik Paulún
15:17


Annika Dahlqvist:
Lisa, Ingen kan säga hur vi ska kunna föda hela jordens befolkning i framtiden, när oljan sinar. Men kor, grisar, får och höns kan äta naturens produkter på mark där man inte kan odla. De är inte till skada för miljön på något sätt. Djuren ska inte äta kraftfoder, det gör dem sjuka och förstör miljön.
tisdag 23 augusti, 2011 15:17 Annika Dahlqvist
15:17


Fredrik Paulún:
Lisa, jag hålller med dig. Därför gäller det att hitta ny teknik med t ex fiskodlingar i slutna system där man föder upp fisken på algmjöl.
tisdag 23 augusti, 2011 15:17 Fredrik Paulún
15:17


[Kommentar från Kicki Rosendahl]
Hej, jag undrar vilken diet är egentligen bäst, man ska ju motionera, men jag har värk och ont i benen, så efter en arbetsdag orkar jag inte fast jag vill så gärna, jag sitter mest hela dagen. Vad kan jag göra? Och som sagt vilken diet är bäst? Tack på förhand.
tisdag 23 augusti, 2011 15:17 Kicki Rosendahl
15:17


Annika Dahlqvist:
Fredrik, Varför blir vi då glada och snälla när vi äter LCHF?
tisdag 23 augusti, 2011 15:17 Annika Dahlqvist
15:18


Fredrik Paulún:
Det har jag inte märkt Annika. Jag har genom åren fått hundratals påhopp av rabiata LCHF:are och du är ju själv inte den mest stabila personen jag stött på :)
tisdag 23 augusti, 2011 15:18 Fredrik Paulún
15:18


Annika Dahlqvist:
Det är bara när folk påstår att LCHF är dåligt och att naturligt fett är farligt som vi blir arga. Annars har vi änglars tålamod.
tisdag 23 augusti, 2011 15:18 Annika Dahlqvist
15:19


Fredrik Paulún:
Det låter ju helsjukt :)
tisdag 23 augusti, 2011 15:19 Fredrik Paulún
15:19


Moderator:
Ordning i klassen! Svara Kicki är ni snälla.
tisdag 23 augusti, 2011 15:19 Moderator
15:20


Annika Dahlqvist:
Kicki, Med LCHF så brukar personer med värk bli bättre även utan motion. Men var och en bör motionera i den mängd som känns trevlig. En promenad piggar upp.
tisdag 23 augusti, 2011 15:20 Annika Dahlqvist
15:20


Fredrik Paulún:
Kicki, du får helt enkelt göra det du kan, dvs gå på gym, simma, cykla etc. Det är superviktigt att du får minst 45 minuter motion per dag.
tisdag 23 augusti, 2011 15:20 Fredrik Paulún
15:20


[Kommentar från Christian]
Hur ska vi "vanliga" människor veta vilken diet eller studie som är seriös och vilket som är det "rätta"?
tisdag 23 augusti, 2011 15:20 Christian
15:22


Annika Dahlqvist:
Christian, Det är bara att prova sig fram till vilken diet som känns bäst för dig. LCHF har spridit sig som en gräsbrand i Sverige, Norge och Finland just för att den fungerar så bra.
tisdag 23 augusti, 2011 15:22 Annika Dahlqvist
15:22


Fredrik Paulún:
Christian, jag förstår det är knepigt. Jag känner mig dock trygg i det jag påstår eftersom jag har en lång akademisk utbildning inom näringslära bakom mig plus ett par decennier av litteraturforskning och baserar mina påståenden på vetenskapliga studier. Självklart ska du dock vara kritisk och prova dig fram.
tisdag 23 augusti, 2011 15:22 Fredrik Paulún
15:22


[Kommentar från lådan]
Kan alla verkligen må bra av att äta likadant? Elitidrottare, motionärer, gamla, unga, kvinnor, män, nattjobbare, soffpotatisar...
tisdag 23 augusti, 2011 15:22 lådan
15:22


Fredrik Paulún:
Lådan, nej det varierar givetvis, men grundprincipen är att äta varierat och naturliga råvaror.
tisdag 23 augusti, 2011 15:22 Fredrik Paulún
15:24


Moderator:
Annika, vill du svara Lådan?
tisdag 23 augusti, 2011 15:24 Moderator
15:25


Moderator:
Vi tar en annan fråga så länge.
tisdag 23 augusti, 2011 15:25 Moderator
15:25


[Kommentar från Ulrika DU]
Vilken diet finns det mest forskning och långvarigaste forskningen om?
tisdag 23 augusti, 2011 15:25 Ulrika D
15:25


Annika Dahlqvist:
lådan, nej det är säkert olika. Jag brukar säga att det är de sjuka och överviktiga som bör äta strikt lågkolhydrat, de som är friska, slanka och fysiskt aktiva kan äta mera kolhydrater. Men de ska inte äta mer energi än de behöver, och de ska inte äta fettsnålt och inte fabriksfetter, och inte kemiska tillsatser. Kroppen behöver naturliga råvaror för att bygga en bra hälsa.
tisdag 23 augusti, 2011 15:25 Annika Dahlqvist
15:25


Fredrik Paulún:
Den senaste forskningen visar förresten att mättat fett ökar risken för hjärt-/kärlsjukdom i motsats till vad Annika påstår. Kika på http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735388
tisdag 23 augusti, 2011 15:25 Fredrik Paulún
15:26


Moderator:
Vilken diet är den mest studerade, vad säger ni?
tisdag 23 augusti, 2011 15:26 Moderator
15:27


Fredrik Paulún:
Ulrika, det har forskats väldigt mycket på olika delar som ingår i olika dieter t ex GI och det vågar jag påstå är den mest dokumenterat positiva för hälsan.
tisdag 23 augusti, 2011 15:27 Fredrik Paulún
15:28


Annika Dahlqvist:
Ulrika D, Den etablerade forskarkåren har inte klarat av att göra riktiga jämförande studier på olika dieter. Det är ofta multifaktoriella studier som man inte kan utläsa detaljerna utav. Etablissemangets nu gällande lågfettkost har visat sig sämre i jämförande studier än GI- ochg lågkolhydrat-kost.
tisdag 23 augusti, 2011 15:28 Annika Dahlqvist
15:28


Moderator:
Nu kommer den sista frågan.
tisdag 23 augusti, 2011 15:28 Moderator
15:28


[Kommentar från Rebecca]
Varför kan man inte enas om att äta allsidigt och rätt mängd är det allra bästa? Varför ska man luras på en massa dieter?
tisdag 23 augusti, 2011 15:28 Rebecca
15:28


Fredrik Paulún:
Rebecca, mycket bra sista inlägg. Jag håller med dig till 100%. Ät varierat, ät naturligt och ät gott! Då slipper du dieta.
tisdag 23 augusti, 2011 15:28 Fredrik Paulún
15:29


Annika Dahlqvist:
Rebecca, Den som mår bra på sin nuvarande kost har naturligtvis ingen anledning att ändra på den. Det är den stora procent av människorna som inte mår bra som har anledning att prova sig fram till vilken kost som ger bättre hälsa.
tisdag 23 augusti, 2011 15:29 Annika Dahlqvist
15:30


Fredrik Paulún:
Tack för alla inlägg!
tisdag 23 augusti, 2011 15:30 Fredrik Paulún
15:30


Moderator:
Nu är chatten slut. Ett stort tack till Annika Dahlqvist och Fredrik Paulún. Tack också till alla er – och ni var riktigt många – som var inne och ställde frågor. Vi ses igen i Debaltt Live i morgon.
tisdag 23 augusti, 2011 15:30 Moderator
15:51


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.08.24 - 09:51:18
Vilken service, tack Hemul!


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.08.24 - 18:47:52
Jamen, underhållningsvärdet var ok i alla fall. Tycker lite synd om Annika som inte verkar ha samma fart på skrivandet som Paulun. Inte riktigt debatt på samma villkor, mot om de skulle ha haft en muntlig debatt. Tror jag. Hon verkade lite lam i alla fall....


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.25 - 06:58:05
Och Paulún försöker slå på trumma för sig själv så fort han öppnar munnen. "Det är viktigt att skilja på den gamla extrema formen av LCHF och den mer liberala där man tar mer hänsyn till fettkvalitet och äter uppåt 20 energiprocent kolhydrater" - jag antar att den nya formen av LCHF är hans nya LCHQ-diet då.  :whistle:

Jag kunde inte hålla mig från att slänga in en fråga om det, men jag formulerade mig väl inte så snällt, så den kom inte med. Jag tror också att de väljer ut frågor i förväg from dem som kommit in innan chatten startar, så det blir ingen riktig chat mellan läsare och experter, bara mellan experterna själva.

Själv funderar jag på att lansera en diet baserad på de gängse kostråden - men intelligent! Den ska ha det säljande namnet SAD-Q.  :thumbsup:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.08.25 - 07:10:33
jag ger upp. vad ska SAD-Q betyda då?


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.25 - 07:55:33
SAD är den tokroliga förkortningen för American Standard Diet som SLV i stort grundar sig på. Q står så klart för smarthet!  :lol:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.08.25 - 08:27:09
 :lulz: :lulz: :lulz: :lulz: :lulz:

tack för förklarningen. mycket sad SAD :)


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.25 - 08:55:26
Ja, visst är det kul? The sad diet... Det är konstigt att man aldrig ser nån raljera över denna tragikomiska förkortning. De akronymtokiga amerikanerna verkar aldrig uttala sina akronymer har jag kommit på. De uttalar säkert varje bokstav för sig här också.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Tina skrivet 2011.08.25 - 10:12:51
Den här tog väl priset:

Fredrik Paulún:
Ett extremt lågt kolhydratintag gör att muskler och lever slutar ta upp kolhydrater för att spara så mycket som möjligt till hjärnan. Det orsakar sänkt insulinkänslighet och ökar risken för diabetes typ 2.
tisdag 23 augusti, 2011 15:10 Fredrik Paulún
15:10

När han får frågan hur han vet det så svarar han att det kan man anta. Jag tror AD gjorde klokt att ligga lågt för det går inte att föra en seriös debatt med en person som grundar sina påståenden på antaganden.

Ninnan, det är ju bra för dig att du kan äta kolhydrater men vi är många som inte klarar av det utan att genast gå upp i vikt. För min del skulle jag inte ens kunna äta som AD utan måste vara mycket striktare.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.25 - 10:26:04
Men Tina, hur mycket mer kolhydrater pratar du om och fortsätter viktuppgången över tid? Menar du lite mer dagligen, som Annika ungefär, eller tillfälliga bläckor?

Man ska nog generalisera åt något håll. Men tror jag, obs tror!, att man skapar kolhydratkänslighet genom att ligga för lågt på kolhydraterna. Om man sen börjar äta lite mer så är man känsligare än man hade varit om man legat på en högre nivå hela tiden.

Vad som är sant vet man ju inte. Det är ju inte helt lätt att testa på oss själva heller. Man måste ju ha någon slags objektiv bedömning och det är svårt att åstadkomma. Innebär lite mer kolhydrater att man äter mer totalt sett t.ex. eller ligger man på exakt samma kaloriintag? Jag vet, helt subjektivt, att det för mig innebär större mättnat, tvärtemot vad som sägs, så jag har lättare att begränsa mitt glufsande och kan gå ner i vikt. För andra orsakar det sug och hunger. Men vad som vore intressant är som sagt att veta om det gör någon skillnad om kaloriintaget är konstant. Jag är ledsen, men jag tror inte det gör det.

Helt uppenbart reagerar vi olika, men vad som är mer direkta fysiologiska skillnader vad gäller vikten och vad som bara är en funktion av ökad eller minskad aptit, det är banne mig inte lätt att veta.

Att en del mår toppen, både fysiskt och psykiskt, av 0 kolhydrater och andra mår skit under en viss nivå, det är ju en annan sak.

Men inte fan får man diabetes av att utesluta kolhydraterna! Synd att Annika inte drog till med sina blodsockervärden, de är vad jag minns jättefina. Svårt att ha diabetes om man har lågt blodsocker va?  :whistle:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.08.25 - 11:55:16
Slå mej inte!  :smack:  men jag tycker Paulún är på rätt väg när det gäller kost på friska och hans Q är förträffligt. Det intelligenta draget skulle lchf tagit upp för länge sedan.
Tina, jag ääter lchf, men råkar ha tur att jag ligger konstant på en sk godkänd vikt.
Men jag har andra skavanker-sjuk- på ett annat sätt.
Det är som bekant svårt att rangordna sjukdomar, vilken som är värst  :shake_head:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.25 - 12:12:19
Vad som är synd är att få verkar vara intresserade av att försöka ta reda på sanning. Alla är upptagna med att hävda sina teser, vilka de än vara må, massor med fett eller massor med kolhydrater eller någon annan blanding.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Tina skrivet 2011.08.25 - 19:51:02
Nja jag var rätt liberal till att börja med men då hände inget med vikten, bara när jag är jättestrikt, typ fakir går jag ner i vikt så jag anser inte att jag förvållat det på något sätt genom att minimera kolhydratintaget. Ninnan var inte orolig, jag har bara lite svårt för när man antar att det bara finns ett sätt, alla är vi olika. Min man t ex klagar också ofta på mig då han går ner i vikt trots att han äter mycket mer kolisar än jag gör. Men han har alltid varit en smalis och jag har alltid varit en tjockis och det tror jag spelar en stor roll. Och jag tycker inte om Paulun när han hela tiden ska klanka ner på lchf och Annika och framhäva sitt sätt som det enda rätta. Om han bara kunde bli lite mer ödmjuk, det skulle han tjäna på. Påstå att man blir deprimerad och argsint och jag vet inte vad, det är ju bara löjligt.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.25 - 20:06:30
Men var det inte du som fick råd av någon guru och kom på att du inte kunde äta hur mycket som helst? Förlåt om jag blandar ihop. Det var rätt länge sen.

Jag tvivlar ju inte på att det funkar så för dig, jag undrar bara över varför det är så för vissa, eller kanske t.o.m. för många. Om det är kolhydraterna i sig eller om de gör att man äter mer. Det spelar kanske ingen praktisk roll, men jag är nyfiken på vad som egentligen händer i kroppen. Jag tror också att man skulle kunna åstadkomma bättre generella råd om man kunda svara på den frågan.

Vad jag menade med att göra sig kolhydratkänslig är att många går ju ut jättehårt i början. Sen efter ett tag trillar de dit på nåt kolhydratrikt och går upp och/eller mår dåligt varpå de blir ännu striktare, visa av skadan. Det är den effekten jag tror beror på att de äter så himla lite kh till vardags liksom. Procentuellt sätt blir ju ökningen av kolhydrater enorm för en nollare som äter en banan jämfört med för någon som normalt äter lite mera kh.

Klart att det inte bara finns ett sätt! Det är ju därför Ninnan och jag tjatar så om vårt kolhydratätande, för att nollarna kört över oss med sitt tugg på annat håll.  :whink:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Tina skrivet 2011.08.25 - 20:28:29
Jag läste SSS bok och insåg att jag åt för mycket. Nu äter jag inte mer men det blir lite mer kolisar och då är det tji med viktnedgången. Så har det varit sedan jul. Visst vore det bra om man kunde ge ett generellt råd som funkar för alla men så är det ju inte. Vi är alla olika.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.25 - 21:11:15
Det är ju det jag menar. Men ger ju samma råd till alla fast det inte funkar bra för alla.

Men varför äter du mer kolisar nu då? Kan du inte gå tillbaks till det gamla som funkade?


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.08.25 - 22:36:47
Gå in på J Gudiols sida hemul. Han har skrivit mycket bra de senaste dagarna.
Tycker han har så mycket kunskap och vinklar det inte till någon fördel för någon diet.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.26 - 06:32:39
Han skriver så förbannat jobbigt bara. Men OK, jag ska läsa.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Tina skrivet 2011.08.26 - 21:15:09
Jag kan inte låta bli. Det är så gott med TY med skogens bär, ett glas vin på kvällen osv. Men snart blir det skärpning när jag börjar jobba igen hoppas jag  :hm-hm:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.08.27 - 05:51:45
jösses! paulun slog verkligen på egen trumma i den chatten!  :bang_head: snacka om att bara vara intresserad av att sälja sitt eget varumärke!  :smack_head: ... synd att Annika inte riktigt han med i samma tempo bara...


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.27 - 07:10:02
"Det gamla LCHF" var lite väl drygt tycker jag.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Tina skrivet 2011.08.27 - 16:22:36
Jag tycker Annika är klok som inte går i klinch och det är nog bara bra att hon tänker efter noga vad hon ska svara eftersom allt hon säger vänds emot henne. Hon har tyvärr blivit bränd allt för många gånger då hon talat först och tänkt sen. Paulun är ju man och kan haspla ur sig vad som helt utan att bli ransakad.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.08.27 - 22:16:18
Tyvärr sant ja.  :mad_viking:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.28 - 07:45:46
Tror ju det har mer att göra med att han är etablerad sedan många år och inte gör fullt så kontroversiella uttalanden. Honom har man ju vänt sig till som expert hur länge som helst. Många av "etablissemangets" experter är ju just kvinnor och en del gör ibland lite konstiga uttalanden, men de ifrågasätts inte.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Tina skrivet 2011.08.28 - 11:03:47
Klart dom inte ifrågasätts när de uttalar stöd för gällande kostråd. Paulun tassar fram och försöker hålla sig väl med etablissemanget samtidigt som han smyger in sina hitte-på-dieter.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.10 - 18:56:33
Jaha, nu ska Annika göra om glukosbelastningstested trots allt. Men, tror jag, äter mindre kolhydrater än rekommenderat men lite längre tid istället. Får väl se hur det går då. Det är lite spännande faktiskt.  :smile:

http://annikadahlqvist.com/2011/09/10/kolhydratladdning/


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Tina skrivet 2011.09.11 - 20:48:57
Jag har sett det men jag förstår inte varför. Tror inte det spelar någon roll vad hon gör, expressen kommer aldrig be om ursäkt.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.11 - 21:42:49
Visst är det löljigt att blåsa upp det, men man kan väl ändå säga att det är av allmänt intresse om "fettdoktorn" gått och dragit på sig diabetes, för det är ju det de tror. Man kan ju inte begära att de ska känna till begrepp som "fysiologisk insulinresistens", det verkar ju f.ö. inte Annika ha gjort heller.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.09.11 - 23:15:44
Att AD:s förkylning skulle bero på ökat intag av kolh. tycker jag verkar konstigt. Det rör sig om några dagar.  :shake_head:  flera års lchf gentemot ett par dagar.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.11 - 23:34:43
Har hon blivit förkyld nu? Jag ilar att läsa!  :lol:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.11 - 23:43:46
Inte en nysning hittade jag.  :glare:


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.12 - 05:47:29
det kommer nog i AB eller EX imorgon.
Eller det syftades på något äldre?


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.09.12 - 12:12:54
Annika skrev det i kommentaren 10 sept at 19.33


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.12 - 13:32:21
Asså. Nu  hittade jag.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.14 - 20:45:54
Jaha, så är hon frisk igen då. Ivf från diabetesen. Vet inte hur det förhåller sig med förkylning och pruttig mage.  :whink:
http://annikadahlqvist.com/2011/09/14/nytt-glukostoleranstest/

Hoppas hon gjorde testet på vårdcentralen och inte själv hemma i köket, för utan en labrapport lär väl tidningarna inte tro henne.


Titel: SV: Annika D i blåsväder
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.15 - 07:15:14
just var jag tänkte i natt... hoppas också på det!