Fetbobbas Forum

Recept => Smårätter, soppor, dipper och liknande => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2008.02.13 - 22:32:51



Titel: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.13 - 22:32:51
Jag har testat för första gången i mitt liv att göra leverpastej, enligt en finsk lchf-recept, men det blev mycket höftande för receptet
 var bara så där " ungefär"
Men jag blev överraskad att det blev leverpastej av det hela  :thumbsup:

Det blev rätt så mycket av varan och vi hinner inte äta upp allt så jag får nog slänga det som finns kvar denna gången.

Men till nästa gång, kan man frysa leverpastej ?


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.02.13 - 23:07:38
Läste ett recept häromdagen i någon tidning. Där stod att det var bättre att frysa rå smet för färdig pastej kunde bli grynig. Men jag vet att jag fryst köpepastej utan problem.

Lägg ut receptet för sjutton!   :fork_sausage:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.02.14 - 00:02:30
VAR ÄR RECEPTET? :devil:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.02.14 - 14:23:46
VAR ÄR RECEPTET? :devil:
Det undrar jag också?!?

Vill göra nåt med lever till bebisen för att ge henne järn!


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: pitch skrivet 2008.02.14 - 20:06:30
VAR ÄR RECEPTET? :devil:

Ytterligare en intresserad.

/Pitch


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.02.14 - 20:07:42
Hon är så ogin!  :fork_sausage:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.14 - 21:51:03
lugn, bara lugn ...

Vi kanske kan modifiera receptet först när alla har testat  :lol: och sedan lägga den på recept avdelningen ?
Om ni tycker att den ska dit direkt  så visst, det är bara att flytta...

Så här ser ut det första finska receptet där det fanns INGA mängder bara ingredienser:

1 paket kycklinglever ( mängden är inte så noga med  :crazy:)
mycket lök
vitlök efter smak
smör efter smak
olivolja efter behov
ett par sked ( tsk eller msk ??? :crazy:) grädde
salt eller aromsalt
krossad peppar

Man ska steka lök och vitlök i smör och sedan tillägga kycklinglever  och steka färdigt.
krydda , blanda och låt svalna.

Efter en stund blandas allt i en mixer till en slät massa, för att få massan  att gå runt bra kan man tillägga smält smör /olivolja och ev några skedar grädde. Man ska bara se till att massan blir inte för flytande.
Det ska till kylen för ett par timmar för att dra ihop , sedan är det bara ta och njuta.


Jag var väldigt fundersam hur jag skulle klara av detta, men bestämde sedan att testa och gjorde efter följande mängder:

900g kycklinglever
3 tsk salt
8 vitlöksklyftor
3 rödlökar ( hade inte gula hemma)
2 tsk vitpeppar  ( hade inte svartpeppar hemma)

och visst fick man höfta med grädde och smält smör, jag tror att jag använde lite av varje kanske ett par matskedar av varje eller så.

Jag var så förvånad :shock: , riktigt förvånad att det blev leverpastej på riktigt , både konsistensen och smaken  :biggrin1:

Min man tyckte att det var gott, jag  tyckte att vitpepparn passade inte in, utan är övertygad om att svartpeppar hade varit bättre.

Av detta blev det säkert 5-6 dl leverpastej, så jag tror att jag gör lite mindre nästa gång, om det nu inte går att frysa.
den verkar klara sig i kylen en 7-9 dagar, sedan kom möglet . Så rätt bra tycker jag utan någon konserveringsmedel !


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.02.14 - 21:55:57
Tack så mycket! Det här ska snart testas - fast med lite modifikation, dvs. utan salt för bebisen.

Vad bra att du även "mögeltestar" dina recept :cool: :whink:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.14 - 22:01:30


Vad bra att du även "mögeltestar" dina recept :cool: :whink:

Man ska väl har en bra service  :tongue:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.16 - 23:15:55
och nu har det varit lördag och ni alla har testat att göra leverpastej  :rolleyes:
Hur har det gott ?

Jag köpte en ny paket kycklinglever men tänkte läsa här först var NI har hittat på ?

Tror ni att det skulle fungera tvärt om ; att jag skulle frysa levern färsk  i mindre portioner  (min paket är 900 g) och sedan efter upptidningen göra leverpastej av det ?

200g leverpastej / vecka skulle säkert fungera här ,med lite mildare kryddning  :crazy:.


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.02.18 - 19:51:52
 :worshippy: aaaaameeeennnnnn  :worshippy:

Här konsumeras leverpastej på flatbröd som mellanmål efter skolan varje vardag. GISSA om jag ska prova ditt recept vid tillfälle?! Jag lär spara massor med cash!!!  :thumbsup: :clapping: :yay:

Thank's luv! 

 :flowers:

/Fjällmor



Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.23 - 19:49:08
jag gjorde mer leverpastej  igår.

Jag delade den 900g paketen av kycklinglever i 4 delar och fryste de två.
Så kvar hade jag  ca. 200g lever och det stekte jag tillsammans med en gullök och 3 vitlöksklyftor , sedan blev det väl 1/2 tsk salt och ca 1/2 tsk svartpappar, in i mixern och en skvätt vispgrädde me´.
Det smakar inget vidare då när man har precis mixad det, men några timmar i kylen gör sitt , och det hela har förvandlats till leverpastej.

HELA familjen tyckte om den  :thumbsup:, jag hade kvar lite nöttpannkaka och när de smakade leverpastejen med detta " bröd"  fick den OK från alla !

Vår 13-årig kock har masstillverkad nu nöttpannkaka ( utan sötning) så nu finns det bröd med pålägg  :clapgrin:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.02.23 - 20:30:13
jag gjorde mer leverpastej  igår.

Jag delade den 900g paketen av kycklinglever i 4 delar och fryste de två.
Så kvar hade jag  ca. 200g lever och det stekte jag tillsammans med en gullök och 3 vitlöksklyftor , sedan blev det väl 1/2 tsk salt och ca 1/2 tsk svartpappar, in i mixern och en skvätt vispgrädde me´.
Det smakar inget vidare då när man har precis mixad det, men några timmar i kylen gör sitt , och det hela har förvandlats till leverpastej.

HELA familjen tyckte om den  :thumbsup:, jag hade kvar lite nöttpannkaka och när de smakade leverpastejen med detta " bröd"  fick den OK från alla !

Vår 13-årig kock har masstillverkad nu nöttpannkaka ( utan sötning) så nu finns det bröd med pålägg  :clapgrin:

system32 såklart?!  :worshippy:

Låter ju kul, förutom att jag aldrig har gillat leverpastej...


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.23 - 21:20:18
jag gjorde mer leverpastej  igår.

Jag delade den 900g paketen av kycklinglever i 4 delar och fryste de två.
Så kvar hade jag  ca. 200g lever och det stekte jag tillsammans med en gullök och 3 vitlöksklyftor , sedan blev det väl 1/2 tsk salt och ca 1/2 tsk svartpappar, in i mixern och en skvätt vispgrädde me´.
Det smakar inget vidare då när man har precis mixad det, men några timmar i kylen gör sitt , och det hela har förvandlats till leverpastej.

HELA familjen tyckte om den  :thumbsup:, jag hade kvar lite nöttpannkaka och när de smakade leverpastejen med detta " bröd"  fick den OK från alla !

Vår 13-årig kock har masstillverkad nu nöttpannkaka ( utan sötning) så nu finns det bröd med pålägg  :clapgrin:

System32 är inte kocken, han kommer att leva på köttfärs när han flyttar hemifrån.
Det är mellansonen som är kocken... lagar maträtt efter maträtt varje lördag !
Denna kock älskar inälvsmat och feta matbitar  :crazy:



Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.02.23 - 22:26:01
 :lol:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.04.03 - 19:24:42
En ny variant av leverpastej testad !

Styrmannen föreslog att jag skulle kunna starta en industriell produktion av denna varan.
Rätt så bra omdömen av en människa som inte gillar leverpastej annars.

Jag köpte en vanlig leverpastej -paket häromdagen,
fy vad söt den var  (leverpastejen , inte förpackningen :whink:).

Men till min variant... 500g leverpastej
1 liten gullök
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
ca. 1 dl grädde

tillagningen som ovan... stekta lök och leverpastej kryddas och avsvalnas.
Sedan häller man i grädde till en smidig konsistens  och mixar allt, in i kylen  och vänta några timmar.

Vi bredde detta idag på valnöt-solrosfrö-brödet.

Kan man äta nyttigare ?


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.04.04 - 02:08:31
Blandade du i det där i den köpta pastejen alltså?


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.04.04 - 18:41:33
Blandade du i det där i den köpta pastejen alltså?

Aldrig i livet  :max-shock:... kommer inte stoppa i min mun den där köpevarianten  :so_mad: om jag kan undvika det
när jag äntligen lyckades med  den egna varianten !


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.04.04 - 18:54:11
 :lmao:

Jag undrade därför att det inte är någon lever i ditt recept ju!  :lol:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.04.04 - 19:00:57
Jo-o visst finns det ,men den ligger i översta raden " som rubrik" 500g kycklinglever  :lick:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.04.05 - 07:42:05
 :huh:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.11.23 - 10:34:32
Jag gjorde Idalindas leverpastej nu, på kycklinglever. Herregud vad god den blev. Mums.  :dribble:

Nu har jag mixat den slät och den står och svalnar, sen ska den in i en plastfilmbeklädd brödform och in i kylen för att svalna. Imorgon kväll när jag kommer från skolan ska jag ta och stjälpa upp det och skiva i lagom portioner.

Jag tog 1kg kycklinglever, alltså dubblerad recept, passade på att minska vitpepparn från 1tsk till 2/3tsk, men det var också en aning för mkt så 0,5tsk vitpeppar är nog bäst för dubbel sats. Vansinningt god pastej Idalinda. Tack tack tack tack tack tack  :yay: :worshippy: :flowers: :yay: :worshippy: :flowers:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.23 - 11:31:05
Finns detta bland recepten? :goggle:
:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.11.23 - 12:09:40
Det är bara att scrolla upp/ner (beroende på hur man har ställt in forumet för sig själv). Receptet finns i denna tråd.  :flirting:

Finns detta bland recepten? :goggle:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.23 - 13:50:43
Det vet jag väl.   :club:

Men om det inte är bland recepten så borde det vara där. Så idalinda kanske kan lägga in det där. Om det inte redan är där alltså.  :tongue:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.11.23 - 17:52:10
 :lick:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.11.23 - 19:40:26
Ska nog prova med nöt- eller älglever.  Det är ju det som jag har närmast till hands. :whistle:


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.23 - 21:39:23
Vad roligt bookia ,att du gillade leverpastejen !

Jag måste nog vara lite flitigare i det finska forumet för att hitta mer nyttigheter :lick:.
Men det lär bli den dagen jag har någorlunda kök och renoveringsdammet är borttvättat ( för hoppningsvis före jul )


Titel: SV: Kan man frysa leverpastej?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.23 - 22:02:04
Men lägg det bland recepten då om det är så jäkla gott! :gaah:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.25 - 19:54:47
Nöjd ? :whink:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.25 - 19:58:30
Inte med tidsfaktorn.  :dribble:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.27 - 11:05:35
renovering, datorkrasch, snurig och en dag ute i storstan ... duger det som förklaring ?


Men

jag är också nyfiken på hur nötlever smakar ? är den mycket starkare än kycklinglever ?


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.27 - 14:45:34
Starkare tycker jag inte det är. Men det är lite tuggigare. Man kan inte mosa stekt nötlever med gaffeln som man kan med kycklinglever.


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.11.27 - 15:08:52
Jo, den är lite mer kompakt i konsistensen. Jag brukar köpa ugnnötslever ibland, man tar och river loss den tunna hinnan som "håller ihop det", levern smakar inte så gott om man låter hinnan vara kvar. Man skalar av hinnan, skivar levern i 0.5 cm tjocka skivor, saltar, pepprar och steker i mycket smör på medelvärme ca 10min. Mums.  :lol:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.27 - 15:18:51
Hinnan är ju det godaste! Ge dina hinnor till mig!  :lick:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.27 - 16:08:42
Är så sugen på att prova nu. Ska iväg till Willys, men de har väl bara dansk kyckling och det köper jag inte.  :crazy:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.27 - 16:11:20
Då beställer jag lever med från min ekonötfärsbonde  :dribble:

Hinnor ska vara med, inte ska vara med ,ska vara med, inte ska vara med  :hmm:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.27 - 16:38:09
Normalt är väl att putsa bort hinnor och senor från allt kött. Man jag gillar det. Och så är det dr K mat, vet du.  :lol2:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.27 - 19:08:37
vi testar kanske först utan hinnor  :blink:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.11.28 - 10:18:37
Nu har jag gjort leverpastej! :lol:
Använde kalvlever från nöt. Hinnorna fick sitta kvar, det gick bra ändå.
Den står på avkylning nu men första smakprovet var inte alls dumt. Kanske jag hade för stora vitlöksklyftor men inget som stör.
 Den kanske blir lite grövre i konsistensen än med kycklinglever. Jag har ju inget att jämföra med. Sambon gillade det skarpt, :thumbsup: men han är inte så kinkig i maten.


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.28 - 16:51:19
Aha! Så mixerpastej funkar med vanlig lever. Bra Langhol!  :tongue:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.06 - 14:55:08
Nu har jag också provat. Det blev ju jättegott!  :yay:

Fast färgen blev som bajs, men man vänjer sig väl.  :sneaktongue:

Nu måste jag ju baka också så jag kan få leverpastejsmacka till frukost i morrn. :tasty:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: pitch skrivet 2008.12.06 - 15:21:27
Bajsfärgat kan vara gott ibland ;-)


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.12 - 02:01:48
Det här är ju beroendeframkallande.  :wacko:

Skulle köpa lever idag, de brukar få hem på torsdagar, men de hade bara gammal som skulle gå ut i morgon till extrapris. Det är så äckligt med lever som legat typ 10 dagar i "skyddande atmosfär", så den köpte jag såklart inte. Nu är jag skitsur och frustrerad för jag har redan vant mig vid leverpastejsmacka med ättiksgurka till frukost. Jag hatar ICA! :fork_off:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.19 - 05:58:59
Den bajsbruna guckan blir min död! Sanna mina ord!  :cry:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.19 - 18:56:28
Sväljer du den i fryskuber  i det frusna tillståndet  kl 4 på natten så kan jag förstå att döden är inte långt borta  :cool:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.19 - 19:46:22
Vilka jävla fryskuber?  :huuh:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.21 - 19:47:09
tjah-hah   :smack_head: du hinner aldrig frysa din leverpastej överhuvudtaget  ! :crazy:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.21 - 19:53:05
Tar du bara fram så mycket som går åt då?

Nä, jag har inte fryst. Den håller sig ju bra, så det verkar enklare att göra vartefter.


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.23 - 18:31:10
ja,barnen vill äta det med bröd, och jag orkar inte baka jämt, så den dagen jag fixar hemulbröd tar jag också fram en sats leverpastej .

Nu finns det massor när jag köpte två hela eko-nöt-levrar ! ( 30 kr / kg )


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.24 - 15:13:33
Ungarna kan väl baka själva om de ska ha bröd!   :tongue_wag:

Pastejen blir inte sämre om man tar lite koncentrerad buljong i grädden.  :lick:


Titel: SV: leverpastej
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.25 - 14:43:26
Ungarna kan väl baka själva om de ska ha bröd!   :tongue_wag:

Pastejen blir inte sämre om man tar lite koncentrerad buljong i grädden.  :lick:

"orkar inte " är svart oftast, och de är inte sugna efter leverpastej på något sätt.
De intar det bara för att jag säger att det är hypernyttigt  :huuh: