Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: anod skrivet 2011.06.13 - 13:42:31



Titel: uträkningar om äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.13 - 13:42:31
bohuslänsk äggost e ju jätte gott  :lick: . dessutom innehåller det ju bara mjölk,grädde, ägg å så lite gräddfil för att få det att ysta sig, (socker behövs faktiskt inte) det borde ju va den ultimata lchf desserten  :nod-yes: när man lagar till denne godsak e det ju en massa "vassle" som rinner av, nu undrar jag om det e nån klok människa som vet hur man kan räkna ut kh i äggost. räcker det att mäta antal dl avrunnet "vassle" å dra av från hela kh innehållet? å e det ens vassle, det brukar väl kallas vassle när man gör ost? detta kanske snarare e kärnmjölk? hur många kh har den ?  :blink: förvirringen e total! jag har ett jätteenkelt äggost recept som man gör i micron, hur enkelt som helst , man behöver inte passa å röra å riskera att bränna ,kan lägga ut det om ni vill, men hjälp till ni smarta hur räkna ut  :confused3:


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.13 - 14:37:59
Jag tror att du kan utgå från att det är nära noll. Laktosen följer ju med vasslen. Har sett uppgift på att färskost som man gör själv innehåller ungefär 1 g. Du kan ju kolla på färskostar man köper. Keso har 2,1 g, men den har de ju tillsatt grädde i och alltså ökat laktosmängden. Dessutom är det SLVs opålitliga siffror som ofta är för höga vad gäller kolhydraterna. Men om man säger 1 g absolut max 2, så är det nog inte för mycket ivf.


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.06.13 - 14:38:11
Vad är Äggost?  :blink: är det någon sorts ostkaka det?.. eller blir det som en ost eller vad?!  :confused3:


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.13 - 14:52:29
här ska lagas äggost!  :thumbsup: för att svara på din fråga kwidell så e äggost en slags ostkaka kan man säga . det är bohusläns landskapsrätt  :lol: himla gott! det serverades alltid på alla kalas förr. antingen åt dom den på smörgåsbordet, då kunde dom äta både köttbulla å sill till  :eeek: eller mer som dessert med sylt o vispad gädde , bär eller helt enkelt lite kanel  :lick: . gillar man ostkaka så gillar man med säkerhet äggost  :nod-yes: . det som stoppar dom flesta e att det e lite meckigt att tillaga , men som sagt jag har ett superenkelt recept, lägger in det senare , måste leta fram det bara.


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.13 - 15:58:04
Ja gör det! Jag har aldrig ätit äggost. Kunde vara kul att prova. Vi ystade ju så det stod härliga till här ett tag, kwidell och jag.  :flirting:


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.13 - 16:48:55
nu jäklar e äggostreceptet inlagt under desserter. skynda er att laga, gottigottgott :lick:


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.06.15 - 00:43:31
 :laugh: ja mycket ost blev det!... har komigt av mig totalt när det gäller det tyvärr.  :sad: allt går lite i vågor...


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.15 - 07:53:09
Bokias sesambröd kom i vägen för mig.


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.15 - 10:24:28
jag hittade en uppgift om att vassle hade kh halt på 5.1. jag gjorde en äggost i går o samlade upp all vasslen som blev å mätte den å räknade, om allt stämmer blev det 2.4 kh/100g i äggosten, bra va  :clapping:


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.15 - 11:03:08
Ja, men jag tror det är mindre.  :tongue:


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: anod skrivet 2011.06.15 - 14:08:49
då väljer jag att tro som du !!!     :yay:


Titel: SV: uträkningar om äggost
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.06.15 - 21:33:14
Ostkaka har vi i Småland också!
Vi lägger i hackade, skollade mandlar. Mums  :whink: