Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: hemul skrivet 2011.03.24 - 19:48:03



Titel: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.24 - 19:48:03
ICA hade en chat om fett idag (där för övrigt flera av de vanliga misstänkta förekom). En fråga tyckte jag var intressant (se nedan). Nån som känner till nåt om detta?
http://www.ica.se/Recept-Mat/ICAs-kundtidning/Chat1/Chat-Fett/


Citat från: ICA-chatten
Iréne Holmdahl:
Hej!Som vuxen har jag alltid varit känslig för mjölk,är inte laktosintolerant,har provat alpro-soya produkter.Så köpte jag ohomogeniserad mjölk-gammaldags och tål den mjölken jättebra,hur kan det komma sig.Jag dricker ett glas mjölk på morgonen och mår jättebra i magen.Alla andra mjölksorter fick jag ont i magen av och diareér.
torsdag 24 mars, 2011 3:55
   
   
Christina ICA:
Hej Iréne! Så bra att du tål den ohomogeniserade mjölken. Det kan vara så att det egentligen var mjölkproteinet du hade bekymmer med. När man homogeniserar mjölk kan proteinstrukturen förändras något. Den skillnaden kan göra att du tål den obearbetade.
torsdag 24 mars, 2011 3:57


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.24 - 20:29:37
Har inte vare sig hört eller läst något om detta; däremot har jag hört om en hel del människor som klarar av grädde men inte mjölk. Förstår inte riktigt sambandet, men kanske kan det vara något liknande?  :blink:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.24 - 20:58:43
Jag har tänkt att det är för att grädde inehåller mindre av både laktos och protein. Och så häller man ju inte i sig (riktigt) lika mycket grädde som mjölk heller. Men du har så klart rätt. Tjock grädde är inte homogeniserad ju.  :blink:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.24 - 23:06:49
Vispgrädde är inte homogeniserad, alltså?  :confused3:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.24 - 23:07:10
Nix.


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.24 - 23:27:13
Men då är det nog f-n mjölkproteinet för mig ändå. För när jag har ätit vanlig vispgrädde i såser och sånt, så har faktiskt magen hållt sig lugn. Förr iaf. Däremot mjölk har aldrig funkat. Ost har varit ok hela tiden, tills jag slutade med både mjöl och mjölk. Efter det har jag inte vågat prova mjukostar som Brie och liknande iom att de innehåller laktos, men innan mådde jag ju faktiskt ganska så bra av sådana.

Skulle vara skönt om det var så, för all laktosfri grädde innehåller karragenan, och det tycker inte jag är så skoj!  :shake_head:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.25 - 00:35:08
Fast det blir ju mindre av allt utom fett också, med grädde. Men du, har du provat Gammaldags mjölk? Tål du det bättre?


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.25 - 01:24:24
Vet inte. Kom ut på marknaden först efter att jag hade slutat med mjölk, så nej, det har jag inte gjort.


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.25 - 01:29:14
Törs du prova? Bara lite alltså. Vore ju intressant. Hur länge sen är det du slutade helt med mjölk?


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.25 - 01:46:51
Jag slutade helt med mjölk hösten 2009. Sen testade jag mig fram, och konstaterade att smör funkar, hårdost går bra, och i övrigt vet jag ärligt talat inte. Jag anser mig vara laktosintolerant, men det kanske är fel? Jag har nämligen fått för mig att om man inte tål mjölkprotein, kan man inte äta någon mjölkprodukt alls, men det kan ju jag utan att bli sjuk. Fast om det "bara" handlar om homogeniserade produkter, så kanske det är så att det är det jag inte tål.
Klart jag vågar prova. Det värsta som kan hända är att det blir några dagars innevistelse, men det kan jag väl leva med. Det har ju hänt förr.  :biggrin1:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.25 - 02:38:23
Gammaldags mjölk har funnits i decennier. :whistle:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.25 - 08:53:50
Vi har inte ännu fått någon gammaldags mjölk i butikerna här, jag måste nog påminna Norrmejerier om det! Just nu kör jag med finsk mjölk som har ca 3,5% fett.  :drool:

Har för mig att jag någon gång läste något om att homogeniseringen av mjölk misstänktes vara ohälsosam då fettstrukturen förändras så mycket, så visst borde även proteinet kunna påverkas. En bekant till mig säger sig inte tåla svensk mjölk men den finska fullfeta mjölken går bra, fast den är också homogeniserad.


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.03.27 - 14:08:30
Finns det ngt sätt att komma in på de senast inläggen, alla på en gång?
Eller måste jag gå efter olika ämne?  :confused3:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.27 - 14:17:45
Japp.  :whink:
http://forum.fetbobba.net/index.php?PHPSESSID=bf46902ba3af78094e608c985a6a36e3&action=recent
Länken är nästan längst ned på förstasidan, i rutan med rubriken Forumstatistik. Längst upp i vänstra hörnet (under kossan) på alla sidor har du också användbara länkar, "Visa olästa inlägg sen ditt senaste besök" och "Visa nya svar på dina inlägg".


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.03.27 - 14:43:30
Har inte vare sig hört eller läst något om detta; däremot har jag hört om en hel del människor som klarar av grädde men inte mjölk. Förstår inte riktigt sambandet, men kanske kan det vara något liknande?  :blink:

När jag ammade barnen var de känsliga för laktos. Jag fick hålla mig till laktosfattiga mjölkprodukter. Men det var även en annan sak som påverkade deras magar mycket. Att jag ammade dem till bröstet var "tomt". Dvs till de hade fått suga i sig den feta mjölken som kommer på slutet. I början är nämligen mjölken vattnig och tunn och mycket laktosfylld och på slutet fet och smörjande för tarmarna. Det feta skyddar tarmarna från laktosen.

Hmmm, blev det där begripligt?  :confused3: Men jag drog paralellen. Att hon tålde den feta mjölken av samma skäl, för att den smörjer tarmarna och skyddar mot laktosen.


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.27 - 19:14:02
Det blev absolut begripligt, Sorla, men det här med bröstfödningen har jag aldrig riktig fattat. Vi verkar vara den enda djurart som har den feta mjölken i slutet. Varför i hela fridens dar är det så? Fett får ju en bebis att växa, alltså borde ju fettet vara bra för små?


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.03.27 - 20:22:29
Jag begriper det inte heller. Att det är tunnt och blaskigt i början och fett på slutet. Men att det är så kan jag gå i god för.  :nod-yes: Gissa om det har ställt till med mycket elände här hemma med bebis som velat snutta för att hon har varit lite törstig, men inte velat äta för att hon varit hungrig. Magkniiiip! För det är mycket laktos i den tunna mjölken tydligen. Särskillt om mamman äter laktos.  :shake_head:

Korkat tycker jag dessutom att det verkar, att konstruera människan så, så att bebisen måste snutta så länge som upp till en kvart per bröst för att verkligen få i sig den fetaste mjölken. Hur tänkte vår skapare där?  :confused3: Fast det är klart, skulle bebisen blivit avbruten, så hade den ändå fått i sig lite snabba kolhydrater, det var kanske så han tänkte, skaparen..... Om bebisen inte blev avbruten utan fick snutta till slutet, då kom den långsamma energin och bebisen hade troligen både tid och lust att sova lääänge och väl. Det kanske är genomtänkt ändå.  :crazy:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.27 - 20:29:57
Så har jag faktiskt aldrig tänkt innan, men du har såklart rätt!  :flowers:  Det förklarar såklart också varför många barn får ont i magen som små med! Nämligen att de inte äter klart på bröstet. För det är det inte alla som vill eller får chansen till.


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.03.27 - 21:47:32
Intressant, hade inte heller hört det där med proteinet i homogeniserad mjölk förut. Kan inte proteinet skilja sig något mellan olika kossraser med?

Det där med att den fetaste mjölken kommer sist, och att det tar så mycket som en kvart tycker jag med låter lustigt. Eller så är det därför människan utvecklats åt det hållet hon gjort. Det sägs ju att det behövs mycket kolisar för vår hjärna att utvecklas. Sedan hade jag en lång utveckling av det som lät mycket bättre i huvudet än utanför huvudet så stannar där :laugh:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.28 - 05:46:22
Undrar om det inte är naturligt att ha amma flera barn i olika ålder. Undrar hur de gjörde förr? Kanske fick den äldre ungen först och den yngre fick den feta mjölken som kom sen? Fast det låter lite bakvänt eftersom det lilla barnet är beoende av mjölk och mamman kanske inte alltid har så mycket.


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.28 - 08:25:48
Jag har raddat detta för men upprepar.

Jag drack finsk mjölk som en kalv fram till 16 år, inga beskymmer.
Jag åkte till England 2 månader och där fanns det ohomogeniserad mjölk, jag vägrade dricka det.
När jag sedan kom hem till Finland fixade jag inte längre laktosen, ont i magen.

När jag sedan flyttade till Sverige, upptäckte jag att jag tålde helt plötsligt den svenska mjölken och gjorde det över 10 år.
Även en kompis till oss som hade extremt svårt med laktos i Finland, klarade sig fint med mina bullar som av misstag var bakade i mjölk.

Sedan utan förvarning tålde jag inte laktos igen, magen protesterade igen.
När jag började med LCHF  så upptäckte jag att jag tålde alla feta mjölkprodukter. Lungt.

Tills NÄSAN började rinna för alla mjölkprodukter ( inte smör eller hård ost), detta han nu hänt under två långa vintrar,
förra sommaren kunde jag använda alla mjölkprodukter, men sedan var det stopp igen under vintern :mad_viking:

Kan någon lösa gåtan så är blir jag kär i personen :inlove:!
Det är en plåga att inte kunna använda meze, cf och grädde!


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.28 - 08:45:18
Jag vet nog svaret men med det hotet över mig så säger jag ingenting.  :ignore:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.03.28 - 09:39:25
Kanske beror på något annat än mjölken om du kan dricka den under sommarhalvåret? Problem med mejeriprodukter efter uppehåll har jag med upplevt. Nu vet jag inte riktigt, går också i perioder. Är det laktosen så kan det bero på en infektion i tarmen som gör att det inte bildas laktas och därmed kan inte laktosen brytas ner. Fick jag det där rätt nu?  :blink: Vet inte hur det är med proteinet.


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.28 - 09:46:25
Ja, det var väl det jag hade.


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.30 - 22:39:08
Jag vet nog svaret men med det hotet över mig så säger jag ingenting.  :ignore:
Och vem hotar dig nu? :eeek: Stackars Hemul....
Om du har något vettigt om ämnet på hjärtat ploppa ut det genast, annars börjar jag hota dig! :ninja:

Kanske beror på något annat än mjölken om du kan dricka den under sommarhalvåret? Problem med mejeriprodukter efter uppehåll har jag med upplevt. Nu vet jag inte riktigt, går också i perioder. Är det laktosen så kan det bero på en infektion i tarmen som gör att det inte bildas laktas och därmed kan inte laktosen brytas ner. Fick jag det där rätt nu?  :blink: Vet inte hur det är med proteinet.
[/quote

För min del är det inte laktos utan självaste proteinet.
Jag har fått den förklaringen att under hösten-vintern finns det mycket mögelporer i luften, speciellt i snön, det innebär
en extrabelastning på slemhinnorna i näsan och när man tar mjölk som också sväller upp slemhinnorna är katastrofen ett faktum.
Under sommaren, finns inte mögel, därmed fritt fram med mjölken...
Hoppas så även nästa sommar :thumbsup:


Titel: SV: Proteinet också förändrat i homogeniserad mjölk?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.30 - 22:48:08
Och vem hotar dig nu? :eeek: Stackars Hemul....

Du!  :rolleyes: