Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: Shyan skrivet 2011.03.23 - 13:34:55



Titel: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.23 - 13:34:55
Finns det nån Salami som inte innehåller nån form av socker

tycker att de jag kollat innehållsförtäkningen på innehåller druvsocker lr sockerarter

ifs finns det många som har lågt KH innehåll men de verkar innehålla någon form av socker


Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.23 - 13:45:18
Vet inte, men det spelar väl ingen roll när det är pyttelite? Ibland står det bland ingredienserna men ändå är det kolhydtrat 0 eller nära 0 i näringsdeklarationen.

En salami jag tycker är jättegod och dessutom billig är Fumagalli Salame Milano på Willys. Fast det kostar när man köper för det är stora korvar på mer än 1.5 kg, men den står sig ju i månader så det är OK. 0.5 g kolhydrater har den och mer än 100% kött.

En annan jättegod är en fläsksalami som de har på Lidl, Pur Pork. Den har 1%, men jag har för mig att jag slutade köpa den för att den också innehöll glutamat om jag minns rätt, men det kanske jag inte gör.


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.23 - 14:07:20
Tack hemulen :)

Ja, finns ju en del som har lågt kh innehål så får väl hålla mig till de o inte stirra mig blind på att det står att de  innehåller nån soker form  :smack_head:

Ska kolla willy o lidl nästa gång jag vandrar dit


Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.23 - 14:15:27
Ja, man får passa sig så man inte silar mygg. Jag vet inte hur lågt du vill ligga på kolhydraterna, men om du inte är stenhård nollkolhydratare så spelar nog inte så där lite nån roll. I så fall kan du inte äta ägg eller lever heller och det vore väl synd?  :whink:

Sen kan man ju undra varför sockret ska behöva vara där alls förstås när det är så mycket kött i. Undrar om det kan vara så att köttet rimmas först? Det skulle ju kunna förklara lite socker.


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.23 - 14:35:31
En salami jag tycker är jättegod och dessutom billig är Fumagalli Salame Milano på Willys. Fast det kostar när man köper för det är stora korvar på mer än 1.5 kg, men den står sig ju i månader så det är OK. 0.5 g kolhydrater har den och mer än 100% kött.

Mer än 100% kött?  :confused3:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.23 - 14:57:49
Den är ju torkad och väger mindre än ingredienserna gjorde ihop. 1 hg Salame Milano innehåller 26 g protein, tillagat rent kött innehåller också sådär 26 g och så är det ju fett och grejer i korven också... :drool:

http://www.fumagallisalumi.it/jsp/prodotti/DspProd.jsp?ID=77&IDCAT=55

(http://www.fumagallisalumi.it/images/imagesCatProd/normal/55.jpg)

Det är den där tjocka i mitten. Den är oerhört prisvärd. Kommer inte ihåg exakt, men det är en bra bit under 100:-/kg, 75-80 spänn tror jag.  Det enda negativa är att Fumagalli skryter på sajten om att de lyckats göra sina korvar mer fettsnåla...


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.23 - 17:35:58
Ja, man får passa sig så man inte silar mygg. Jag vet inte hur lågt du vill ligga på kolhydraterna, men om du inte är stenhård nollkolhydratare så spelar nog inte så där lite nån roll. I så fall kan du inte äta ägg eller lever heller och det vore väl synd?  :whink:

Sen kan man ju undra varför sockret ska behöva vara där alls förstås när det är så mycket kött i. Undrar om det kan vara så att köttet rimmas först? Det skulle ju kunna förklara lite socker.

Usch hemska tanke o inte äta ägg lr Levergryta som e så gott  :shock:

Nej 0 liggerjag inte på.... ärligt talat så har jag nolkoll på hur KH jag får i mig om dan  :blush:

Enda jag gör e att jg undviker bröd, pasta, ris o sånt, ifs slank det ner 1 brödskiva igår på jobbet

men nöjde mig med 1 o inte som tidigare flera st

Jobbet är det svårast att undvika KH om jag är på ett ställe där vi antingen hämtar maten till lunch, kvällsmaten e lite lättare iom vi lagar den sjäva även om det blir en del halvfabrikat. Men som tur är är det bara 3-4 ställen vi har det så på resten av mina ställen (är bara på en 20-30 olika ställen) där har jag egen mat med mig o lättare o styra över KH där :)

Jag märker att matkassan blivit mycket billigare nu denna månaden jag hållt på med LCHF när jag inte kör latmans varianten och köper typ Findis/Dafgård rätter lr köper nåt i korvholken osv utan lagar maten själv dessutom inte köper massa godis o läsk :thumbsup:



Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.23 - 17:57:23
Jamen då kan du väl äta salami med gott samvete!  :lol:

Varierande jobb du verkar ha.  :shock:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.23 - 18:43:55
Jamen då kan du väl äta salami med gott samvete!  :lol:

Varierande jobb du verkar ha.  :shock:

Ja, jag jobbar som personlig assistent fast i en poolgrupp så vi hoppar ju in där det behövs vikarie
sen har vi ett par boenden och fritids/kortis för utvecklingstörda där hämtar vi oftast maten på ett ålderdomshem oh där är det nog tyvär en hel del halvfabrikat

Så jag har väldigt många olika vårdtagare jag jobbar hos så det är väldigt variande


Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.23 - 18:46:40
Tänkte att det var nåt åt det hållet. Ja, då får du prova på institutionsmaten, fy bubblan.  :puke1:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.03.24 - 08:42:05
Vet inte hur den ligger innehållsförteckningsmässigt eller kolismässigt men kom och tänka på Napoli när du pratade om Milano Hemul. Smakade en från Sabolo sist, nom nom nom. SÅ gott, bara SÅ gott!! Men kostar lite mer, vet inte exakt...


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.24 - 10:16:22
Tänkte att det var nåt åt det hållet. Ja, då får du prova på institutionsmaten, fy bubblan.  :puke1:

Ja, ibland får jag det

Fast måste säg att den inte är så där jätteäcklig som man skulle kunna tro iaf inte de rätter jag gillar

enda e ju att det troligtvis är massa halvfabrikat

Men som tur e behöver jag bara äta det ibland


Titel: SV: Salami
Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.24 - 10:31:55
Måste ju bara hitta en bild från när Ivar hade brutit benet. Vi tyckte nästan att det var humor, det som serverades på sjukhuset...


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.24 - 11:55:40
Sjukhusföda är inte alls trevlig, den varken ser god eller smakar gott. Här är varken det som serveras på avdelningarna eller det man kan köpa i restaurangen något att ha.  :puke1:
Har jag tur nu dröjer det ett halvår innan det är dags för nästa mål sjukhusföda, men under vintern har det blivit minst 5 mål.   :puke1:

Men alltså salamin där, förvirrande att räkna så konstigt. Inget kan ju vara mer än 100% totalt, inte ens i torkat tillstånd.  :blink:
Aja, det är väl inte min sak att avgöra antar jag. Matte och jag går ändå inte så bra ihop, matte är nog bland det tråkigaste jag vet.


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.24 - 13:56:01
Jag läste i nån nättidning AB lr expressen tror jag för några dagarsen att det var en privatperson som stämde ett korvföretag för falsk marknadsföring när de skrev att det var över 100% kött i korven, vilket han inte kunde förstå när det fanns annat i korven oxå

Måste leta upp den o se vad det stog där

För tydligen kunde det vara mer än 100% av någon vara


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.24 - 14:04:54
Nu när du säger det så känner jag igen det där, men för mig är det ändå ett konstigt sätt att ange mängder.  :blink:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.24 - 14:11:13
Jag läste också artikeln, men jag tycker fatktiskt det är rätt bra.

Nizhoni, tanken är ju att hela korven är 100%. Om de inte skrev som de gjorde skulle de ju inte kunna skriva "kött" utan vara tvungna att skriva, säg, "95%" torkat kött. Men kött kan ju vara olika mycket torkat. Det är just det som man får en uppfattning om när det står "105 % kött" eller "130 % kött". Men at använda "torkat kött" blir ju också fel eftersom köttet inte var torkat när det hämnade i korven, ingrediensen var färskt kött, "kött".

I artikeln föreslogs att man skulle ändra till "Till 100 g vara har använts 110 g kött" och det funkar ju också. Även om det är längre så är det väl klarare.


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.24 - 14:15:00
Nu när du säger det så känner jag igen det där, men för mig är det ändå ett konstigt sätt att ange mängder.  :blink:

Ja, håller med för det kan ju inte bli mer än 100% hur de än vänder o vrider på det

Men blir ju klarare för oss konsumenter om det står gram istället för %


Titel: SV: Salami
Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.24 - 14:27:42
Det kanske är klarare om det står 130 g kött till 100 gram korv. Jo det är det nog. (vilket jag såg att Hemul också skrivit, så det behöver jag ju inte göra men gör ändå  :crazy:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.24 - 14:53:42
Ja det blir helt klart klarare att använda sig av gram istället för procent. Att det kan gå åt 110 gram färskt kött till 100 gram färdig korv om korven torkats är solklart, varför börja krångla med procent? Dessutom är det väl inte så vanligt med utrymmesbrist på omslaget/etiketten, det är ju inte direkt fiskrom ska märkas individuellt.

För mig är det ett solklart fall av förkastlig procentanvändning.


Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.24 - 15:09:17
Beror nog på hur man tänker. Jag tycker det är solklart. Men om det kan vara förvirrande så är det så klart bäst att ändra. De har säkert bara använt samma mall för alla produkter. Jag tror inte avsikten är att luras - för det som står är ju sant.


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.24 - 15:16:19
Nä de har säkert inte tänkt luras, men förvirrande blev det ändå. Och jag tycker inte att det låter bättre med sådana siffror, då skulle jag hellre få procentsatser gällande den torkade produkten i stället, men det är ju jag det.


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.24 - 16:37:26
Har jag tur nu dröjer det ett halvår innan det är dags för nästa mål sjukhusföda, men under vintern har det blivit minst 5 mål.   :puke1:

Nä sådan tur hade jag inte, om två veckor blir det en tur dit igen. Har jag tur hinner restaurangen stänga innan vi är färdiga men det blir ändå fika hos tanten jag skjutsar fram och tillbaka.  :sad:
Det är ju himla knepigt att tacka nej genom att säga att jag inte är hungrig, när vi väl kommit fram till sjukhuset är det minst 4 timmar sedan jag kunnat äta något, inte är det någon som tror mig då även om jag faktiskt klarar mig. Och hon vill ju så gärna bjuda på mat när jag ställer upp för henne.


Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.24 - 16:44:11
Svepskäl! Säg som det är!  :boxing:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.24 - 16:50:19
 :mad_roll:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.24 - 20:05:40
Nåt jag tänkte på idag när jag var på Lidl oh handlade som var irriterande  :club_idiot: :club:

var att på flera av deras korvar o sånt inte hade någon förteckning om näringsinnehåll så man kan inte se hur många KH/fett o sånt de innehåller
detta var inte på de Svenska lr Finska varumärkena men däremot på de tyska saknades det  :evil:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.24 - 20:18:11
Det trodde jag måste finnas!  :shock:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.24 - 20:22:33
Det trodde jag måste finnas!  :shock:

verkar inte så, där stog vad de innehåller men inte hur mycket KH, Protein osv de innehöll /100g  :bang_head:
Iaf inte på alla utländska varumärken, fanns ju på de svenska o Finska varumärkerna



Titel: SV: Salami
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.24 - 20:26:12
Jaha, jag missuppfattade! Nä, det behöver inte stå längre. Jag *tror* att de måste det innan EU ställde till det med våra regler. Det finns flera svenska charkföretag som inte brukar skriva ut heller. Jättesur blir man. Just korv och sånt kan ju vara både hyfsad och skitdåligt vad gäller kolisarna.  :thumbdown:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.03.24 - 22:30:19
Det kan ju aldrig vara mer än 100%. 100% är ju hela korven, det kan ju inte vara mer kött i korven än vad det är slutlig korv. Det kan ju inte vara 130g kött i en korv som väger 100g. Fine om den är torkad att det har gått 130g färskt kött till 100g torkad korv men då kan de ju inte rimligtvis skriva 130% kött. 100% är ju allt som är, allt som finns, och korven på 100g är ju 100% av korven. Om jag inte har fel för mig hörde jag på radion i bara förra veckan att det var ngn produkt/företag som blivit anmäld för att ha angett att deras produkt innehöll över 100% av någon ingrediens. Nu rörde jag säkert ihop korvarna  :shy:


Titel: SV: Salami
Skrivet av: Shyan skrivet 2011.03.25 - 09:58:11
Det kan ju aldrig vara mer än 100%. 100% är ju hela korven, det kan ju inte vara mer kött i korven än vad det är slutlig korv. Det kan ju inte vara 130g kött i en korv som väger 100g. Fine om den är torkad att det har gått 130g färskt kött till 100g torkad korv men då kan de ju inte rimligtvis skriva 130% kött. 100% är ju allt som är, allt som finns, och korven på 100g är ju 100% av korven. Om jag inte har fel för mig hörde jag på radion i bara förra veckan att det var ngn produkt/företag som blivit anmäld för att ha angett att deras produkt innehöll över 100% av någon ingrediens. Nu rörde jag säkert ihop korvarna  :shy:

Du hörde rätt, det stog i AB oxå så inte rörde du ihop några korvar här inte :)