Fetbobbas Forum

Recept => Matbröd och degbaserade rätter => Ämnet startat av: berittis skrivet 2011.01.04 - 15:53:22



Titel: Pajskal
Skrivet av: berittis skrivet 2011.01.04 - 15:53:22
Här är recept på en pajbotten, blir jättemör och fin. Liten pajform, ca: 25 cm i diameter. Den är ju ganska liten men jag kan tänka mig att en dubbel sats blir lagom till en stor pajform. :smile:

Pajskal:
1 dl PO-fiber,1 msk Fiberhusk,½ tsk bakpulver,75 g rumsvarmt smör,1 äggula,¾ dl vispgrädde

Blanda de torra ingredienserna och arbeta sen in smöret, äggulan och grädden. Knåda sedan snabbt ihop degen med händerna.
Platta ut i en pajform, 25 cmØ och förgrädda i ca 5 min i 200°.

Valfri fyllning. Vill man ha en äggstanning så blir det lagom med 2 ägg och 1½ dl vispgrädde.


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.01.04 - 21:29:44
Tjahas och utan grädde då... hmm, måste jag handa mer havregrädde... känns inte alls som "äkta vara" :sad:
Eller skulle man kunna köra bara med mer gulor?


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: /LO skrivet 2011.01.04 - 21:44:25
Jag skulle chansa med en äggula til, eller kanske ett ägg och skippa bakpulver. Men tänk på att jag är bra på att spåna  :flirting:


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.01.04 - 22:52:49
Jag lyckas göra en smulpaj av mixade nötter och smör :clubhead:
Så klart måste jag lyckas att blanda lite pofiber och annat tjafs med smör också till en vettig deg.
Om man dessutom klistrar allt med ägg, så kan det inte misslyckas.
Det är bara jag som ska äta detta, så det blir nog inte så farligt...


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.04 - 23:02:29
Hur håller den här degen mot fukt, vet du det berettis? Jag tänker bärpaj...  :w00t:


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.01.05 - 11:46:17
Berittis kan svara för sin variant, men smulpajen med nöt-mandel-mix och smör fungerar fint ihop med rabarber och jordgubbar.


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.05 - 15:17:38
Ja, det vet jag. Sån brukar jag också göra.  :nod-yes:


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: berittis skrivet 2011.01.05 - 17:43:22
Vet inte om det går att göra bärpajer med min pajbotten. Har bara testat matpaj. Om man inte tål grädde men klarar av smör går det nog att bara öka mängden smör. Kan ev. funka med gee. Jag ska prova nån gång att göra bärpaj men inte just nu, jag har 3 julkilon att gå ner :cry:
Sen...när jag har gått ner ska jag testa smulpajen, det lät jättegott. :lick:


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.01.05 - 20:32:38
Pajbotten är kanon enligt 4 av 5 i familjen! :thumbsup:

Minstingens åsikter räknas inte, han äcklas av många vanliga saker just nu, men
ge honom riktigt kött och vitlökssmör så är han nöjdens.