Fetbobbas Forum

Recept => Jul => Ämnet startat av: Ena skrivet 2010.12.16 - 22:10:16



Titel: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Ena skrivet 2010.12.16 - 22:10:16
För 6 pers.
2kg svinekam (karré) med mycket fett og svål
Skär svålen i tynda strimlar helt ner till fettet, och gnid in 1 1/2 matsked salt.
Dela 3 laurbärblade och fördela dem på stegen. Tyckar du om krydnellika, kan du använda det också.
Lägges på risten m. svålen upp. Lägg under staniol så den liggar vågrätt. (Då har du störst chance för att svålen blir krispig)
3/4 liter vatten hällas vid.
Rist och långpanna sättes i övre del av KALL ugn
Sätt termostaten på 2oo grader 
Kötttermometret skal visa 65 grader, när den är färdigstekt. 1 1/2 till 2 timer tar det
Häld fettet från stegen och sätt termostaten på 250 grader.
Inn i ugnen igen, men var uppmärksom, svålen skal bli krispig, inte brändt!
Låt stå på köksbordet ca 20 min för du skärer upp den. Då är tempen ca 70 grader.
Smaklig måltid  :drool:
Mina sockarbrunade potatisar får ni INTE opskriften på  :nonono:


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.16 - 22:25:22
Tänk om man kunde få tag på en sån... Låter supergott! Fett och svål, det är livet det!  :inlove:


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Ena skrivet 2010.12.16 - 22:50:24
Tänk om man kunde få tag på en sån... Låter supergott! Fett och svål, det är livet det!  :inlove:
Det är jag nästen säker på du kan.
Prata med slaktaren på CG, och säg du skal ha ett stycke karré  till dansk fläsksteg.
Det kunne jag i Halmstad  :nod-yes:


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.16 - 23:09:47
Jaså? Då måste de ta hem speciellt då? För jag brukar be om fläskkarré med ben när de har lagt ut sådana utan. Det går bra, men när jag har frågade om det går att få en som inte är så putsad så skrattade han och sa att det gick inte för de kommer så där.


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Ena skrivet 2010.12.16 - 23:21:33
Jaså? Då måste de ta hem speciellt då? För jag brukar be om fläskkarré med ben när de har lagt ut sådana utan. Det går bra, men när jag har frågade om det går att få en som inte är så putsad så skrattade han och sa att det gick inte för de kommer så där.
I Halmstad reklamerar de med, att om inte de har det man vil ha är det bara att säge till.
Jag stod med en stor vagn full, när jag pratade med slaktaren och fick samma besked som du.
Jag oplyste honom om, att om inte jag kunne köpa vad jag behövar, då var CG inte stället för mig att handla och att han, när han fick tid, kunne lägge alla
varor på plats, för jag behövde dem inte.
Fläsksteken hämtade jag en vecka senare.


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.16 - 23:41:03
Aha, utpressning! Ja, deras reklam är inte den bästa. Som det där med att de "styckar" allt svenskt kött i buiken. Bullshit. Paketerar och hugger i lite mindre bitar möjligtvis. Jag påpekade det där också när det inte gick att få en karré med fettkappan kvar, men jag gick inte så långt som du.  :lol:


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Corny skrivet 2010.12.17 - 00:02:06
Mina sockarbrunade potatisar får ni INTE opskriften på  :nonono:
Nähä?!  :angry: Och varför inte då?  :confused3: Det sistnämnda låter ju kanon, och dessutom något vi inte har i Sverige. Jag VILL ha receptet! The original, thanks!  :lol: Det lät jättegott!  :inlove: (Förresten. Jag lowcarbar inte,så du kan ge mig det sådär lite hemligt.  :whink: )


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.17 - 00:39:57
Jag vill väl också se!  :club_idiot:

Du får gärna lägga in fler mumsiga danska recept, Ena.  :w00t:


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.12.17 - 08:17:46

Du får gärna lägga in fler mumsiga danska recept, Ena.  :w00t:

 :yay: :clapping:

jaaa!


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Ena skrivet 2010.12.17 - 12:39:56
Här kommar den så, recepten. Det mest förbjudna    :ninja:
1 stekpanna ( model medium)
2 matsk. socker
1/2 matsk. smör
SMÅ fasta kalla potatisar

Tänd f. platten på hög värme, sockar fördelas jämnt. Skjölj potatisen under kallt vatten och låt stå i ett durkslag.
När socker har smältet, på med smör och blanda så det inte brännar. Akta, det går fort!
Ner med potatisen och skaka pannen på samma sätt, som när ni gör köttbullar.
Sänk värman lite. De skal se ut som små guldbollar.
När ni blir riktig duktiga, kan ni vända dem i luften, men annars föreslår jag en stekspada    :whistle:     :flirting:

 


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Tina skrivet 2010.12.17 - 19:43:33
Hehe, jag har en sådan stek i kylen. Jag har idag hämtat julgrisen på Husa gård och vilka härliga feta stekar jag fick. Middagen idag blev rejäla fläskkotletter och på söndag ska jag göra dansk fläskstek.


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Ena skrivet 2010.12.17 - 20:22:51
Hehe, jag har en sådan stek i kylen. Jag har idag hämtat julgrisen på Husa gård och vilka härliga feta stekar jag fick. Middagen idag blev rejäla fläskkotletter och på söndag ska jag göra dansk fläskstek.

Good luck Tina
och smaklig måltid :eating:


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.17 - 20:35:11
 :cry:


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.12.17 - 21:50:21
:cry:

 :bearhug:


Titel: SV: Dansk fläsksteg
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.12.18 - 02:15:44
 :dribble: :dribble: :dribble: