Fetbobbas Forum

Recept => oktober => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2010.10.17 - 21:52:36



Titel: rödbetor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.17 - 21:52:36
Jag testade att odla rödbetor för första gången i år.
De verkar vara goda och neutrala grönsaker på långpannan.
Klart värd att odlas mer!


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: Corny skrivet 2010.10.17 - 22:17:47
Rödbetssoppa!!!  :inlove: Det kan du göra med alla dina hemodlade rotsaker. Rödbetor, morot och vitkål. Och så gott!  :drool:


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.17 - 23:31:27
Har aldrig tänkt tanken... låter intressant!


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: Corny skrivet 2010.10.18 - 19:16:23
Tänk den tanken snabbt då, och omsätt i handling!  :whink: Det är enkelt, och det är gott, och med kött i blir det säkert ännu bättre! Jag brukar nämligen köra den vegetariska varianten. Ren penga- och tidsbesparing från min sida, men du har ju en massa stora karlar att ta hand om.  :lol:


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.26 - 15:35:46
Jag hade lite spaghettipumpa och köttfärssås i tankarna tills i morgon,
och ändrar nog inte planen, men på torsdag skulle en soppa sitta fint.
Då åker även rödbetorna med!


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.26 - 15:47:36
Lägger du aldrig in?


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.27 - 21:02:19
Njeij, jag har aldig gjort det och har inte odlat så mycket rödbetor.
det blir intressant att testa om dom klarar sig i sandhinken som morötter.

Men när du säger att inlägga, så skulle jag kanske testa en burk...

Har ni någon bra tips om laget eller ska jag rota mina gamla kokböcker. :confused3:


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.27 - 21:12:31
Standardlag och lite kryddor bara. Jag kan tipsa om att stevia passar finfint, så jag använder inget socker till det.


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.28 - 13:33:01
Hmm, någon dag skulle jag kunna ge mig på det , då skulle även det vara testad!
Och att kunna använda stevia är ett stort + !

jag funderar bara hur jag doserar stevian, jag har ju min egen gröna och jag vet inte riktigt
hur mycket ska jag tänka där, det går visst inte riktigt prova sig fram.
utan resultatet blir det som det blir...
Klurar på något, men troligtvis först om en vecka eller två


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.28 - 13:38:14
Varför går det inte att prova sig fram?


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.28 - 23:30:15
Det är bara min okunskap som talar... men är det inte så att man kokar dom i laget och sedan är dom färdiga
och smakar det som man har lyckats blanda i lagen?
Om man gör en fel blandning smakar dom fel också, eller?

Kan man ändra smakbalasen efteråt eller under resans gång?


jag har inte ens läst någon recept ordentligt, man kanske bara kokar dom i vatten först och sedan häller laget i burken... men då är det ännu viktigare att blanda rätt från början, för då tar det kanske tid innan smaken stätter sig i betan.

jag låter helt vimsig , och är det också, för klockan är sen och jag har som sagt inte läst någon recept än :shy:!


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.28 - 23:52:07
Det sistnämnda. Du kokar dem hela med skal och allt i vatten och eventuellt lite salt. Snoppa dem inte, då börjar de blöda.Tar 1/2 - 1 timme sådär. Lägg i de stora först och vänta med de små så blir alla klara samtidigt. Sen  spolar du iskallt vatten på dem en god stund så de kyls ner snabbt. Då kan man liksom pluppa av skalet, så där som när man skållat mandel, fast de här är större då.  :tongue:

Sen kokar du lagen. Det är lätt att hitta recept. Jag brukar ha kryddpeppar, nejlika (det är inte alltid det står men det är gott i), en liten pepparrotsbit, lagerblad och lite salt (obs lite!). Och ättika och vatten förstås. Och stevia. Du får smaka av helt enkelt. Skiva rödbetorna och lägg i burkar. Du kan köra med hela också. Slå över den varma lagen, sätt på locket. Klart!

Det här receptet är nog OK. Fast de har nejlikor och ingen kryddpeppar. Jag röstar för båda och lagerblad. En pyttebit pepparrot om du har, som en halv lillfingersnagel per kg betor räcker. Se till att fördela kryddorna på alla burkarna sen.
http://www.kokaihop.se/recept/inlagda-rodbetor

Förresten gillar jag pepparrot jättemycket! Vi ska ha det på farmen va? Visst?  :flirting:



Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.29 - 07:01:07
Dom gånger jag har testat pepparrot har jag gillat det, undrar varför jag inte använder det
regelbundet ... :blush:

På farmen ska vi odla alla grönsaker, eller diskriminerar du vissa ?


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: Ena skrivet 2010.10.29 - 11:36:03
Lyckligtvis kan vi inte odla kryddpeppar.   :puke1:


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.29 - 14:18:46
Va? Kryddpeppar som är så gott till nästan allt!  :shock:

Jag vet! Pepparrot är t.ex. supergott i stället för peppar når man steker fläskkött. Inte sås alltså, utan direkt i pannan på slutet.  Eller i köttfärsfräs/pytt. Jag har varit helt lyrisk de gånger jag testat det, ändå blir det nästan aldrig av. :confused3:

Har du pepparrot nu? Om inte och du tänker sätta det, du vet att det är rena ogräset va? Omöjligt att få bort. Så det är bäst att sätta det nånstans där man inte har nåt annat värdefullt. Vi hade en utbredd pepparrotsodling hemma. :tongue:


Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: Ena skrivet 2010.10.29 - 14:51:19
Kryddpeppar är PEST.
Kan spoliera allt från den bästa julkorven till den finaste stek. :cry:

Da blir jag absolut lyrisk, när ni prater pepperrot.
Små syltade druvagurkar med en bit pepperrot det är :drool:






Titel: SV: rödbetor
Skrivet av: Corny skrivet 2010.10.29 - 22:57:32
Kryddpeppar är FEST! Åtminstone om man kokar köttkorv! Lagen blir mycket smaskigare med kryddpeppar, lagerblad och salt. Fast när jag tänker efter, så är det det enda jag använder kryddpeppar till.  :shy:

Druvagurkar? Är det smågurkor, eller någon speciell gurksort?