Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: elocinave skrivet 2010.10.12 - 10:15:13



Titel: torrmjölkspulver
Skrivet av: elocinave skrivet 2010.10.12 - 10:15:13
Är det någon som vet hur det framställs?

Om det står torrmjölkspulver på förpackning är det då bara det som gäller som innehåll eller kan det finnas annat med också?
Typ hexan vid margarintillverkning...

Även om det låter ofarlig så är jag ganska misstänksam gentemot det ändå men jag kanske behöver inte vara det, eller?


Titel: SV: torrmjölkspulver
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.10.12 - 12:38:19
Kronberg-processen  [redigera]
Enligt anspråken i den kanadensiska patentansökningen [3] uppdelas processen i följande steg:

1.En sats skummjölk upphettas till 100 °C
2.Satsen kyls till 55 °C och behandlas med en kultur av mjölksyrabakterier
3.Satsen kyls till 18 °C varunder mjölkens innehåll av laktos (mjölksocker) omvandlas till mjölksyra
4.Processen avbryts just innan protein börjar fällas ut
5.Samtidigt har en annan (större) portion mjölk (antingen skummjölk eller helmjölk) värmts till 25 °C vari mjölksocker eller råsocker emulgerats. Om skummjölk använts tillsätts även vegetabiliskt fett
6.De två satserna sprutas in i en indunstningskammare, antingen var för sig eller tillsammans och torkas av cirkulerande luft vid 80 °C.
I kammaren är anordnat ett svagt elektrostatiskt fält, som laddar fallande torkade mjölkpartiklar med lika polaritet. När de med lika polaritet laddade mjölkpartiklarna närmar sig varandra, repelleras de av de elektriska krafterna, och pulvret klumpar inte ihop sig.

Utöver ovanstående huvudprocess omfattar patentanspråket diverse varianter av enskilda steg.


Titel: SV: torrmjölkspulver
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.10.12 - 13:57:08
 :puke1:


Titel: SV: torrmjölkspulver
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.12 - 18:04:25
Sök på WAPF. De har nåt om det.