Fetbobbas Forum

Allmänt => Babbelboxen => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2010.08.23 - 07:01:17



Titel: Inte äta så mycket mjölkprodukter, hur äter du då? Mooooonkan...
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.23 - 07:01:17
Jag blev nyfiken när du skrev att du äter inte så mycket mjölprodukter.
Vilka är dina " bas-rätter"? Hur ser en vanlig matdag ut?

Min näsa fixar periodvis mjölk inte så bra, och jag har upplevt det rätt torfttigt att vara utan mjölkprodukter helt ( äter då bara
hård ost och smör)


Titel: SV: Inte äta så mycket mjölkprodukter, hur äter du då? Mooooonkan...
Skrivet av: Monkan skrivet 2010.08.23 - 20:21:31
Till mjölkprodukter räknar jag inte ost och smör. Det skall man väl inte för i så fall äter jag mycket mjölkprodukter  :lol: Visserligen är det mjölkprotein, men ingen laktos. Mina basrätter är ofta såhär:

Frukost: 2 Finn Crips med mycket bregott och något bra pålägg (ost, skinka, leverpastej och ibland jordnötssmör), en bit brie och kaffe (numera oftast utan mjölk). (Imorgon skall jag dock prova äggmjölk igen - denna gång utan vitan)

Lunch: Rester från middagen dagen före  :whink: oftast vilket innebär: kött, fisk eller kyckling + grönsaker (i olika varianter, ibland tillagade (kokta, stekta, wokade) ibland råa och gärna surkål   :inlove:

Middag: Ungefär som lunch.

Men visst det händer att blir gräddsåser och coleslaw ibland, men det är faktiskt inte jätteofta. Är oftast för lat....

Kvällsfika blir det ibland: gärna ost (typ brie, blåmögel och sånt) och ibland cashewnötter (men det blir lätt för mycket...).

Det är min LCHF-vardagsmat. På helgerna göra jag ibland vissa avsteg och äter mera kolhydrater (typ kanske inte LCHF): Frukt, bär, mörk choklad, vin och någon gång t.o.m. öl  :redface:



Titel: SV: Inte äta så mycket mjölkprodukter, hur äter du då? Mooooonkan...
Skrivet av: Tina skrivet 2010.08.23 - 21:21:52
Frukosten är väl enklas, just nu äggmjölk, annars äggröra och bacon. Lunch/middag finns det massor att äta, olika köttfärsrätter, kålgott, köttfärsås, pannbiff med lök,fetaostfyllda köttbullar i tomatsås. Stekt fläskkarré med vitlökssmör, biff med bea osv. Fjällmors köttfärslåda är en favorit här hemma, den innehåller visserligen lite grädde men det kan man minimera. Vi unsgnsteker ofta kyckling med knaprigt skinn och sky, mums. Ja det var en del av vad vi brukar äta.


Titel: SV: Inte äta så mycket mjölkprodukter, hur äter du då? Mooooonkan...
Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.24 - 22:30:14
När jag inte åt en endaste liten mjölkprodukt, så använde jag ganska så mycket kokosmjölk i maten. Kanske innehåller detta också mycket kolisar? Jag vet inte. Hursomhelst räddade kokosmjölk mitt liv ett tag. Vill man, så kan man skippa det "vattniga", och bara använda det gräddiga.
En annan sak som är bra att använda för krämigheten, är soyagrädde. Det smakar inte gott i sig själv, men det går att krydda över. Dessutom ger det den där krämiga konsistensen. Här gjordes korv stroganov på just soyagrädde, och det var den godaste jag hade gjort någonsin, om jag skulle tro på mitt kära barn iaf.
Hade jag ätit hårdost på den tiden, så hade ju saker och ting inte varit så svåra alls. Mjölken ersätts i matlagning av rismjölk eller oatley, och grädden av soyagrädde. Innebär att man kan göra många goda gratänger, och liknande, utan problem. För osten finns ju fortfarande kvar!


Titel: SV: Inte äta så mycket mjölkprodukter, hur äter du då? Mooooonkan...
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.24 - 23:05:15
Tål du mjölk igen nu? Vad bra i så fall!  :smile:


Titel: SV: Inte äta så mycket mjölkprodukter, hur äter du då? Mooooonkan...
Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.24 - 23:54:11
Det vet jag inte än... För tillfället så testar jag att leva utan mjölprodukter med gluten. Men jag äter hårdost i viss mån och inte varje dag, steker i smör (även om jag mest använder olja, vilket jag alltid har gjort), och använder mig av laktosfri grädde i såser då och då. Verkar som att det funkar hittills!  :thumbsup: Men vågar ärligt talat inte äta för mycket. Men jag har slutat vara rabiat när det gäller lite mjöl eller grädde i maten, och det är ganska så skönt. Inte minst för mina medmänniskor. De lagar ju middag till mig ibland, och det är sannerligen inte lätt att behöva tänka om när det gäller tillvägagångssätt! Det vet jag själv, men oj, vad jag lärde mig mycket under dessa månader. Speciellt som jag dessutom bara hade en halv ugn och två spisplattor att tillgå under min värsta period. Det kunde bli lite småtufft när de andra i familjen krävde grädde och annat i maten!  :lol: