Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: Uppsalabo skrivet 2010.06.19 - 19:27:42



Titel: Cyanid i linfrön
Skrivet av: Uppsalabo skrivet 2010.06.19 - 19:27:42
Hur farligt tror ni det är att äta "för mycket" linfrön? Jag har läst att ett par matskedar är ok med tanke på att de innehåller cyanid. Jag har också läst att cyanidet försvinner i ugnen om man tex gör bröd med linfrön samt att hela linfrön är bättre då de i stort sett går igenom hela.
Jag är ju helt såld på ett mjölfritt bröd jag brukar baka som innehåller ganska mycket linfrön. Undrar dock hur mycket jag vågar äta av det.

Vad tror ni? Kanske någon här som vet hur det är?


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.20 - 04:59:15
Nej, jag vet inte heller. SLV skriver någonstans hur mycket som är säkert. Minns inte, men det är den storleksordning du nämner. Att hela linfrön går rakt igenom stämmer nog. Det med ugnen var nytt för mig.

Men kan du inte baka bröd på nötter och mandlar i stället om du är orolig? Kan rekommendera dr K's nötbröd - det smakar som riktigt bröd, lite julbröd nästan, men är äckligt mäktigt. Eller testa om ditt bröd funkar med sesam istället.

Som kuriosa kan jag nämna att jag en gång fick lära mig att en kaffekopp (eller var det en halv?) med äppelkärnor innehåller tillräckligt mycket cyanid för att ta död på en människa.  :tongue:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: Sorla skrivet 2010.06.20 - 12:16:39
Som kuriosa kan jag nämna att jag en gång fick lära mig att en kaffekopp (eller var det en halv?) med äppelkärnor innehåller tillräckligt mycket cyanid för att ta död på en människa.  :tongue:

Men det måste ju förutsätta att man tuggar eller maler dem. För cyaniden är ju inkapslad och går rätt igenom systemet.   :eeek:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.20 - 12:24:47
Äppelkärnor är ju inte så hårdskaliga som linfrön. Fast man kan ju skala och mala dem och baka mazariner på dem.  :evil_grin:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: Sorla skrivet 2010.06.20 - 12:34:20
Va!?!  :shock: Gör man dem på äppelkärnor? Du luras!?!  :badtongue:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.20 - 12:37:03
Nej, på mandel! Men man kunde ju byta ut mandeln mot äppelkärnor om man ville göra sig av med någon.  :byecry:  :biggrin1:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: Uppsalabo skrivet 2010.06.20 - 12:46:48
Tack för tipset! Jag kanske testar sesamfrön eller psylliumfrön, de liknar ju linfrön åtminstone till utseendet. Jag ska testa!


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.20 - 12:52:56
Här har du receptet på doktorns nötbröd också. Om du följer länken till gamla fettskrämdforumet så finns där en bild  på första provabaket också.
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,102.msg980.html#msg980
Tråden är konstig i början för jag slog ihop två trådar om samma bröd.


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: Uppsalabo skrivet 2010.06.20 - 13:12:47
Åh tack! Bra om det är mättande för jag är hungrig av mig. :smile:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: Uppsalabo skrivet 2010.06.20 - 13:52:53
Jag är så glad att det finns så goda brödsorter att baka på lchf-vis. Det är så gott med en ostmacka ibland.  :lol:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.20 - 14:17:12
Jag vet! Det är skälva konceptet smörgås man skaknar, inte brödet i sig. :nod-yes:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.20 - 17:33:25
Kärnor kan användas till mycket. Många gånger står det malda aprikoskärnor i innehållsförteckningen i stället för mandelmassa


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.21 - 10:05:19
jap linfrön är farliga i större mängder.
Det sade min bror till mig ett par år sedan , då jag smaskade i mig mängder av linfrön med meze-yogurt.
Jag gillade att tugga dom , så säj inte att dom var ofarliga och bara slank igenom kroppen.

De mängder som jag smaskade i mig och den tiden ... några månader, så är det väl ett under att jag lever  :smack_head:
men om jag gör något konstigt får vi skylla på cyanid-förgiftningen  :nod-yes:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.21 - 11:20:38
Vet inte on det stämmer, läste nåt som tydde på motsatsen, men jag fick lära mig att cyanidförgiftning är irreversibel, d.v.s. den kan inte hävas och man kan inte vara bara lite förgiftad.

Det orsakar förresen kvävning på cellnivå, så ni kommer att dö av syrebrist.   :nod-yes:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: Sorla skrivet 2010.06.21 - 21:50:52
Men jag äter säkert ett par matskedar om dagen av dem. Vad är "mängder"? Är det farligt då? Kommer jag bli sjuk o dö?  :cry: Jag gillar också att tugga dem. Det är sånt skönt tuggmotstånd.  :redface:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.21 - 22:48:42
Har du inte läst gamla deckare? När offret blir bjuden på en kopp te av en rar gammal dam och det står "han kände en svag smak av bittermandel", då vet man!  :lol:

Men kan du inte knapra på sesam då? De smakar ju dessutom gott. :whink:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.22 - 13:26:48
Sköna Sorla, äntligen någon lika galen som jag !

jag behöver något att knapra, sesamfröer har jag inte testat, men dom verkar också trigga allergiska reaktioner i halsen,
så jag nöjer mig att ha dom i knäcken , så att jag kan käka lite bröd ibland.

När jag var gravid åt jag kopiösa mängder av torr ris och torra makaroner, i brist på sand att tugga.
Maken höll på att bli galen på ljudet  :club:

Men fortfarande händer det att jag tuggar i mig lite ris saligt lyckligt leende på läpparna  :crazy:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.22 - 14:42:57
Alla gillar väl att knapra Men somliga av oss har karaktär.  :cool2:


Titel: SV: Cyanid i linfrön
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.06.30 - 05:13:24
 :lmao: kan riktigt se dig stå där med en näve ris i handen och munnen full idalinda!  :lmao: