Fetbobbas Forum

Recept => juni => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2010.06.16 - 00:20:05



Titel: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.16 - 00:20:05
jag skulle vilja göra egen örtsalt , men har sett bara så ambitiösa varianter på nätet att jag tappar greppet på en gång

jag har just nu tillgång till färsk oregano ,gräslök, bladselleri, libsticka, persilja i storre mängder
lite finns det timjan, rosmarin och salvia + fransk dragon på gång.
basilika finns det även det många plantor  (si så där 50 st) men dom är små än så länge.
Citronmelissan dog under vintern, men det finns många nya skott på gång.

Hur ska jag balansera mängden av kryddor?
vilka ska jag vara försiktig med ?
Vilka kan jag använda " hur mycket som helst " utan att smaken tar över allt annat  ?




Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.16 - 00:21:37
och hur länge kan man spara torkade kryddor ?
jag har kvar vissa sorter sedan förra sommaren, är det dax att kompostera dom  ?


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.06.16 - 06:25:42
Vilken härlig örtträdgård det låter som du har!!  :smile: Jag vet inget om örtsaltet, men torkade örter håller väl länge länge? Kompostera dem när de inte smakar något längre?! Vi har torkade kryddor ganska länge i vårt skåp, kasserar dem när vi råkat köpa dubletter och de gamla tappat färgen lr ngt :cool:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Corny skrivet 2010.06.16 - 11:37:20
Torkade kryddor håller väl i flera år? Ett år gamla kryddor hade jag inte slängt.

Örtsalt ska jag leta recept på. Kollade mina kokböcker, men där fanns ju såklart inget.


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.16 - 13:14:59
Att tillverka eget örtsalt
Odlar man kryddväxter kan man lätt få för mycket av det goda, i synnerhet av de kryddor som används mera sällan i köket.

Ett bra sätt att ta tillvara överskottet av kryddväxter är att göra sitt eget örtsalt. Det är lätt gjort, kan tillverkas efter eget tycke och smak och är en utmärkt smaksättare av sallader, såser och frukostägget.

Plocka av de örter du tycker om. Det är inte så noga med skördetid och urval som vid plockning för tork­ning. Ta av de du har för tillfället och hacka det fint, el­ler ännu bättre kör det genom kött- eller kryddkvarn eller finfördela i matberedare. Det blir ett slags mos som du blandar med salt och breder ut i ett tunt lager på en plåt av något slag, bakplåt, gratängform eller vad som står till buds. Kakan skall nu torka på en varm, luftig och skuggig plats, inte i solen. För att påskynda processen rör du om då och då. Saknas fullgott torkutrymme går det bra att torka i ugn. Sätt temperaturen till 50° och ha ugnsluckan på glänt.

När massan är alldeles knastertorr måste den finfördelas på något sätt. Det går att stöta i mortel eller köra i mixer, men bäst blir det i kryddkvarn, eller om sådan saknas, i kaffekvarn.

Hur mycket salt som tillsätts är en smaksak och beror på om du vill ha ordentlig saltsmak eller föredrar kryddigheten. Skall örtsmaken dominera, räcker det med en till två teskedar salt till 1 deciliter örtmassa.

Nästan alla kryddor och en del vilda växter går att använda, det är bara din egen fantasi som sätter gränser. Ett extra plus, tycker jag, är att man kan nyttja de mera ”svåra” kryddorna som bara sällan används i matlagningen, såsom pimpinell, balsaminblad, spansk körvel, gurkört, isop, perilla (shiso), anisisop med flera.

Några vanliga örter till kryddsalt:

lök, lökblast, vitlök (även späd blast), gräslök
libbsticka, persilja, kyndel, salvia, isop
gurkört, citronmeliss, timjan, basilika
indiankrasse (blad, blommor och omogna frön),
ringblomma (blombladen)
kirskål och nässla.

Välj den blandning som passar dig bäst, eller varför inte göra örtsalt på bara en kryddingrediens, t.ex. selleri, och få sitt eget sellerisalt.
 
http://www.foreningensesam.se/div_tips/recept/ortsalt.html Finns mkt. att läsa om där
 


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.06.16 - 13:19:02
Lisbeth  :worshippy:

här är en länk till, med bilder

http://frunpagarden.blogspot.com/2009/10/ortsalt.html


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.16 - 14:56:36
http://backaberg.blogsome.com/2008/09/05/ortsalt/

Det var den här sidan jag läste om örtsalt och fick en sådan beslutsångest att jag nästan gav upp !

Men det verkar som jag ska vara lite försiktig med libstickan, resten kan jag blanda hur som hälst ?


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.06.16 - 16:20:38
Libstickan ska tydligen vara väldigt dominerande vad jag förstått, så att ta det lite lugnt med den är nog en bra idé.


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.16 - 18:20:55
Lisbeth , är du proffs på matlagning ? du kan typ, allt !


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.16 - 21:34:40
Nej inte proffs, men nyfiken på nytt o testar gärna, samt letar på nätet, hittar alltid några guldkorn


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.16 - 22:27:45
Då blir detta riktigt bra samarbete,
jag presenterar grönsaker och du fixar recept  :flirting:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Corny skrivet 2010.06.17 - 01:16:43
Idalinda, allvarligt talat, så var nästan allt som Lisbeth skrev med på den sidan som du kollade på också. Bara det att det var lite mer omständigt skrivet.
Däremot fanns det ingen ugnstorkning på den sidan, och det är bra att kunna göra! Och sådant kan ju damen i vårt forum! För hon är ju grym!


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.06.17 - 10:13:19
 Vidarebefodrar bara vad jag hittat på nätet ( Försöker inte ta åt mig äran att vara upphovskvinnan)  eller testat själv.


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.17 - 18:34:31
Jag såg också att du hade tagit texten från sidan, jag menade inte bara denna text nu.
Untan att du är rätt tyst av dig här annars, men sedan alltid när någon funderar något på receptvägar eller
vill testa något , så är du på plats.
Så jag uppfattar som så att du har ett genuint intresse för matlagning, så som jag har för mina odlingar. :inlove:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.18 - 16:28:56
Nu finns blandade kryddor på köksbordet.
Det blir oregano, citronoregano, persilja, lökblast, bladselleri
lite libsticka, timjan, apelsintimjan, fänkålblad, salvia

jag har en känsla att det blir en annan blandning senare på sommaren, då mer med vitlök och shiso,
och visst basilikan glömde jag bort totalt nu och nu regnar det...

hmm, man kunde blanda även frysta saker i blandningen eller hur ?
Jag har ju frys basilika från förra sommaren.
Om dom inte hinner med nu, så blir det mer av den varan på sensommaren. :nod-yes:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: Corny skrivet 2010.06.18 - 17:26:01
Vidarebefodrar bara vad jag hittat på nätet ( Försöker inte ta åt mig äran att vara upphovskvinnan)  eller testat själv.
När jag läste din beskrivning av hur man gjorde, lät det sannerligen som om du hade gjort örtsalt själv iom att beskrivningen var så lättförståelig!

Jag är nog benägen att hålla med idalinda, du måste vara matlagningsproffs!


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.18 - 17:40:48
örtmassan har nu snurrat runt i matberedaren och ligger nu på en bricka för att torka.
Intressant ! :smile:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.21 - 19:39:58
 :cry: :cry: :cry:

MÖGLAT  alltihop!


 :cry: :cry: :cry:

Jag lade en bakplåtspapper över örtmassan , inte tätt,  utan luftigt, som jag gör med andra kryddor som ska torkas lite längre så att de inte blir dammiga.
Men denna massan var ju så blöt att den klarade inte av någon täckning alls.

minstingens kommentar :
" då har du lärt det  :club:"

Det är bara det, att  jag tog nästan all vårens oregano, mycket av timjan och mängder av lökblast.
Och dom kommer inte om så fort, om en månad kanske.

Jag funderar just vilken smaksensation det skulle bli av blandningen av bladselleri och basilika,
för dom två har jag fortfarande mängder av  i frysen.

 :so_mad: :so_mad: :so_mad:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.21 - 20:03:13
:badtongue:  :laugh:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.21 - 20:10:49
:badtongue:  :laugh:


 :sneaktongue: :sneaktongue: :sneaktongue: :sneaktongue: :sneaktongue: :sneaktongue:
:sneaktongue: :sneaktongue: :sneaktongue: :sneaktongue: :sneaktongue: :sneaktongue:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: hemul skrivet 2010.06.21 - 20:37:57
Din son har ju rätt!  :lol1:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.06.21 - 20:58:22
Om han har hört den meningen av oss några gånger i sitt liv ... :nod-yes:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.06.18 - 11:11:15
Nu är det dax igen för att skörda örter.
Tyvärr dog min timjan och salvia under vintern och jag köpte en ny planta. Inga av mina frösådden tog heller.
Så jag får se vad jag hittar... massor av oregano finns i alla fall, lite libsticka, lite salvia och timjan, dragon och sedan mängder av lökblast ju och 2010 vitlök tänkte jag också mosa med!
Något blir det i alla fall.

Dessutom har jag mycket fjolårets krydda kvar, undrar just hur länge den håller sin styrka. :confused3:


Titel: SV: örtsalt
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.06.03 - 16:53:37
Jag har börjat kika på örterna i år.
Oreganon kommer fint som vanligt, det är kanske dax att skörda och torka den först i väntan på andra.

Timjan har jag frösått och kommer att få skörda senare i sommaren.
Persiljan kommer fint, gräslöken inte så bra, vitlöksblast finns det gott om, salvian har stor och övervintrat bra, men blommar just nu.
Dragon har övervintrat suveränt bra i växthuset, kan skörda hur mycket som hälst.
Måste nog någon dag ta tag i och göra massa beareduktion färdigt till frysen.