Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: hemul skrivet 2010.04.04 - 18:50:37



Titel: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.04 - 18:50:37
Hittade en massa kött från slutet av 07 i frysen. Två stora fina bogbladsstekar från utegris, färs, både fläsk och mager nöt, och lite annat smått och gott. Allt ser helt OK ut, inga frysskador eller så, ordenligt packat är det. Jag har alldeles för kallt i min frys, gott och väl under 20 skulle jag tro.

Är fettet alldeles härsket nu och farligt att äta?  :confused3:


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: Nora skrivet 2010.04.04 - 21:35:20
Skulle inte tro att det är farligt alls..

Tina upp det, lukta på det .. känns det ok så gör i ordning det ...skulle det vara härsket och du inte märkt det innan ... så märker du det garanterat när det värms ..

Jag hade älgkött kvar från 08, hur gott som helst faktisk  :crazy:


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.04 - 22:37:53
Så här säger Svensk köttinformation.

Lagringstider i frysen
Hur länge köttet kan ligga i frysen varierar
med köttslag, fetthalt, frystemperatur och
förpackningssätt. Magert kött håller sig längre
i frysen än fetare.
Griskött: 3 – 6 månader (för de magraste 
delarna gäller den längre tiden)
Nötkött: 8 – 12 månader
Lammkött: 6 – 12 månader
Inälvsmat: 3 månader
Charkvaror: 1 – 2 månader (rimmade och
rökta varor har kortare hållbarhet än o-
behandlade.)
Charkvaror är färskvaror och ska förvaras i
kylskåp. Kom ihåg att rökta produkter lätt
ger smak och lukt åt annat i kylskåpet, för-
packa noga. Kallrökta varor håller längre än
varmrökta.
http://www.svenskkottinformation.se/begood/file_db.php?id=65

Fast i samma PDF säger de också att svensk djurhälsa är i världsklass och att djurens behov av natruligt beteende tillgodoses.  :crazy:


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: Langhol skrivet 2010.04.05 - 08:43:25
Griskött kan ju vara lite känsligt. Men lukta på det först.
Älgkött kan man ha hur länge som helst! Jag har tillagat kött som legat i frysen 4-5 år. Klarar omfrysning också. :smile:


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.04.05 - 16:17:38
Grisen kan vara härsket ,det har jag lärt mig på sistone, men det är väl bara tina upp och lukta.
Vilt klarar sig längst, jag har två år gammalt rådjur, helt ok.


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.05 - 17:51:16
Men alltså, jag har aldrig känt att kött luktat härsket, inte ens såna där riktiga fornfynd som man kan hitta i djupet av en frösabox. Har för mig att runt 10 år är mitt rekord. Däremot att det kan lukta lite "kylskåp", om ni förtår vad jag menar.

Jag la dem ivf på tining i kylen igår. Ska ta itu med dem om en stund. När jag packade upp dem ur plasten la jag märke till två saker. Den dumma grisgubben hade putsat bort både svålen och det mesta av fettet. Kanske bra i det här sammanhanget, men där rök ju planerna på fläskrulader. Det andra var att märgen i det kluvna benet är mörkbrun, inte röd. Såg inte så aptitligt ut.


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: Corny skrivet 2010.04.05 - 18:12:25
Hemul, nu har jag ringt någon och bett om råd å dina vägnar. Brun märg ska man undvika att använda, för det var visst inte så bra!

Kylskåpslukt är tydligen heller inget farligt. Antar att det bara indikerar att köttet har legat länge.

Samma person hävdar också att du ska känna direkt när du har tinat upp köttet om det luktar surt. Dessutom sa människan till mig att har du närmare -22 till - 23 grader i frysen ska det nog ha hållt sig. Vi får väl hoppas på att detta stämmer!



Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.05 - 18:20:41
Tack! Vad snällt av dig.  :inlove:

Tror du den bruna benmärgen betuder att jag bör slänga alltihopa eller bara benen?


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: Corny skrivet 2010.04.05 - 19:26:12
Benen, såklart! Resten får du sniffa på efterhand!  :lol:


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.05 - 20:21:09
Jag lutar åt att inte äta det. Hur kul är fläskbog utan ben, fett och svål egentligen?  :crazy:

Usch. Det finns mer där i botten på frysen. Man borde nog föra nån slags bok över vad man stoppar ner där.  :ignore:


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: Langhol skrivet 2010.04.05 - 21:25:19
Det har jag tänkt så många gånger att jag skulle ha en lista på vad som finns i frysen men.... :whistle:


Titel: SV: Hur farligt är kött som varit fryst lite för länge?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.05 - 21:38:37
Jag måste ha tag i nån slags korgar så man kan sortera saker bättre. Jag har alltså en box, inte ett skåp. Det är 3 hängkorgar där uppe och ett slags fack. Sen är det ett stort HÅL. I början, när den är nästan tom efter avfrostning, sorterar jag i kassar. Men sen när man kommer hem med en massa djupfryst är det lätt hänt att man bara häller ner det i hålet och så går det som det går.  :shy:

Det följde med nån konstigt trådställning som man skulle montera ihop för att få nån slags avblalkningar därnere också, men det lyckades jag aldrig med och inte visste de i butiken hur man skulle göra heller. Ringde till och med till Whirlpool som bara hänvisade till bilden i bruxet, fast den jag pratade med erkände han den faktiskt inte visade hur man skulle sätta ihop grejerna eller ens hur det skulle se ut när det var klart och att han inte heller förstod hur man skulle göra.  :huuh: