Fetbobbas Forum

Recept => Fisk och skaldjur => Ämnet startat av: Corny skrivet 2010.03.05 - 00:00:20



Titel: Räkgryta
Skrivet av: Corny skrivet 2010.03.05 - 00:00:20
Den här tycker jag är grymt god någon gång då och då. En riktig 70-talsklassiker är det tydligen!  :lol: Tror att mängden är beräknad till 4-6 portioner.

1 kg räkor med skal
2 gula lökar
1 stor grön paprika, eller 2 små
2 små burkar konserverade skivade champinjoner (jo, det ska faktiskt vara konserverade!)
2-3 dl grädde
Curry

Skala räkorna och spara räkhuvudena. Koka buljong på dessa. Bör koka iaf minst en timme. Sila buljongen.

Hacka löken och strimla paprikan. Stek löken mjuk, tilsätt champinjonerna och lägg i ganska så mycket curry som du låter steka med. Häll på räkbuljongen och låt koka ihop. Tillsätt sedan grädden. Koka lite till så att det blir mindre vätska. Ha i paprikastrimlorna och koka ca 10 minuter. I slutet läggs räkorna i. Dessa ska bara bli varma.

Jag brukar servera med ris och sallad, men troligen funkar något annat än ris lika bra.






Titel: SV: Räkgryta
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.05 - 10:18:26
 :w00t:


Titel: SV: Räkgryta
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.03.06 - 23:11:09
Blir inte räkorna som små otuggbara gummibitar när man har tillagat dem sådär?  :confused3:


Titel: SV: Räkgryta
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.06 - 23:16:51
 :whistle:

 
Citat
I slutet läggs räkorna i. Dessa ska bara bli varma.


Titel: SV: Räkgryta
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.03.06 - 23:31:17
Jovisst Hemul. Jag bara resonerade som en singelperson.

När jag lagar mat, då blir det aldrig bara en portion utan flera. Så jag gör matlådor kontinuerligt. Den där grytan skulle alltså inte alls fungera för mig. Att micra en matlåda med räkor i, på skolan bland folk. Låter inte alls som en bra idé, på mer än ett sätt.  :whink:

Den här grytan ska nog ätas upp samma dag den görs.


Titel: SV: Räkgryta
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.06 - 23:53:12
Mikra inte räkorna då. Du kan väl bara lägga i dem efterråt.


Titel: SV: Räkgryta
Skrivet av: Corny skrivet 2010.03.07 - 00:14:34
Jovisst Hemul. Jag bara resonerade som en singelperson.

När jag lagar mat, då blir det aldrig bara en portion utan flera. Så jag gör matlådor kontinuerligt. Den där grytan skulle alltså inte alls fungera för mig. Att micra en matlåda med räkor i, på skolan bland folk. Låter inte alls som en bra idé, på mer än ett sätt.  :whink:

Den här grytan ska nog ätas upp samma dag den görs.
Om du ska ha med den till skolan, kan du väl göra grunden och sen ha räkor i en burk bredvid? Tror nog att de kalla räkorna tål en mikring på en minut eller så. Fast jo, det blir godare samma dag man gör den. Jag har värmt också, och det har varit ok, men inte lika gott. Dock har inte räkorna blivit som gummi. Men det kanske beror på att de inte kokar ens i den första delen?  :confused3:


Titel: SV: Räkgryta
Skrivet av: Nora skrivet 2010.03.07 - 11:38:16
Det där lät jättegott Corny!!  :lick:

Ska absolut testa!
Några deciliter vitt vin i buljongen blir säkerligen också en höjdare  :nod-yes: