Fetbobbas Forum

Recept => Matbröd och degbaserade rätter => Ämnet startat av: Fjällmor skrivet 2010.02.04 - 19:05:09



Titel: Pajskal
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.02.04 - 19:05:09
http://web.mac.com/fjallmor/Webbplats/Blogg/Poster/2010/2/2__DSC9028.html

Jag har äntligen lyckats med ett pajskal!
Visserligen en matsked mjöl i, som kanske kan uteslutas, och det måste minskas på smöret för att bli bättre... men det är gott!

Pajskal (till liten paj)


0,5 dl pofiber

1 msk husk

1 msk rågsikt

1 äggula

75 g smör (ska minskas nästa gång!)

ev. salt


Kör i matberedare och låt vila svalt. Tryck ut i pajform och förgrädda i ugn.


Fyll med din längtan för dagen

 :nod-yes:

Hojta gärna i kommentarerna om ni provar ut förbättringar.

 :wave:



Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.04 - 22:09:00
inte en gnutta mjölk här...  :thumbsup:, jag kanske vågar pröva !


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.04 - 23:00:21
Låter lovande. Ska man nu behöva köpa rågsikt ockå. :cry: Borde väl gå med vete också va? :lol:


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.02.05 - 09:54:29
Såklart hemul.

Jag tog rågsikt för det var vad jag hade hemma, det är väl glutentrådarna som är grejjen. De håller ju ihop det hela.

Det blev smör över ovanpå när jag gräddat den så det ska minskas rejält nästa gång, men oj så gott det var med riktigt västerbottanspaj...

 :yay:


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.05 - 18:55:09
Nu är det testat !

Du nämde att det är till en liten paj....
då gjorde jag 3 dubbla deg och trodde att det skulle räcka långt  :smack_head:.
jag kavlade och kavlade och kavlade och fick till slut det att räcka på botten av en ungsplåt och
sedan en 1/4 ungsplåt på en mindre plåt som ska till mig ( fyllning utan grädde )

men va inte orolig, jag är JÄTTEGLAD, för jag testade omgående något nytt.

Gjorde en 8x deg och blandade i 1 dl socker och lite stevia.
DET kan jag tala om var grejor ! man kan säkert ha mindre socker och det smakar ändå.
Alla var med på ville smaka degen... gott bara den!
lite pepparkakskryddor = jul pepparkakor
mina tankar gick snabbt till bärpaj, med en tjock botten alltså.
Om man vill blanda i lite grädde  börjar det väl likna Viras semlor ...

men den saken är SÄKER , jag har blivit kär  :inlove: i påfiber .
En hel paket 125 g innehåller väl 15 g kolhydrater.
det blir liksom aldrig för mycket kolisar med denna  :w00t:


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.05 - 19:24:00
Men 1 dl strösocker innehåller 90 kolisar.  :biggrin1:

Jo, pofiber verkar funka till det mesta.


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.02.05 - 19:37:55
 :clapping:

jodu, pofiber är super.

Jag gör allt möjligt med den.
Tårtbottnar, pizzadeg...


Titel: SV: Pajskal
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.05 - 19:51:21
Men 1 dl strösocker innehåller 90 kolisar.  :biggrin1:


delat på 5 delat på 2 dagar eller 3 ...
enligt min matematik blir det 5-10 kolisar / dag !


och man blir ordentligt mätt , om man delar en ungsplåt på 12 delar ( botten + räk,lök,ost-fyllning) , jag åt 2 sådana blitar ungefär i kväll och lite jordgubbar och orkar inget mer är inte ens mycket sugen!