Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: hemul skrivet 2010.02.03 - 12:16:58



Titel: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.03 - 12:16:58
De har oxsvans rätt ofta på min ICA och det är inte så farligt dyrt. Vad kan man göra på det annat än oxsvanssoppa? Att man kan steka, pilla av köttet och göra nån slags gryta på't, det fattar jag. Men jag tycker det borde finna fler klassiska rätter. Har ni nåt gammalt familjerecept till mig?  :flirting:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.02.03 - 13:06:31
Citat
Av oxsvans gör man soppor och grytor. Mest känd är klassisk oxsvanssoppa. Köttet, som är smakrikt, kräver ca 3 timmars koktid för att bli mört. Oxsvans är även utmärkt att koka mustig och smakrik fond av. 

enligt

http://www.svenskkottinformation.se/styckning/oxsvans-och-lagg/


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.06 - 23:55:24
Jäsingen så gott det blev!  :yay:

Jag gjorde nån slags ragu med lite hopkokt garanttomat och svamp. Och buljong och grädde förstås! Mmmmm!  :inlove: Det var ju massor med kött på! Stor bitar kunde man plocka av. Massor med bindväv så det hela blev så där härligt klistrigt, så där som högrev blev förr! Buljongen har stått i slowcookern ett dygn ungefär och får nog stå ett till. Skopade upp tillräckligt till såsen till dagens middag bara. Det här köttet måste vara toppen till beuef bourguignon, för en oxlägg lär man väl aldrig få se igen.

Jag tror det blir billigt också. 49:- betalade jag på dyr affär. Ska se sen hur mycket kött jag fick ut.


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.02.07 - 15:07:05
 :clapping:

jag har inte sett oxsvans på evigheter...

Lyllos dig!

 :nod-yes:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.07 - 16:48:41
Vet inte varför min butik börjat ta hem det, för de har verkligen tråkigt köttsortiment annars. Alltid samma. Jag ska fråga på Coop och en annan ICA vad de tar per kilo och beställa där om det är billigare, för det här var toppen!  :nod-yes:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: Nora skrivet 2010.02.07 - 23:31:06
Det känns som att oxsvans blir ... ungefär som att koka soppa på en spik ..  :whistle: 


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.08 - 00:30:42
Ja sa OXSVANS, inte råttsvans.  :club: Den var tjock som mina vrister.  :nod-yes:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: Nora skrivet 2010.02.09 - 00:43:34
Belgian blue ... ? ....   :lmao:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.09 - 01:27:09
 :mad_roll:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.09 - 02:57:13
Nu har jag räknat baklänges här.  :biggrin1:

Det blev 750 g kokt kött och jag köpte 1788 g ā 49 kr/kg. Om man räknar med att kött minskar med 1/3 vid tillagningen så betalade jag 84:45/kg för köttet (rått) och fick allt ben och brosk på köpet.  :cool:

Om man tänker på att detta är en dyr affär, så är det nog oxsvans rätt prisvärt. Högrev + ett par märgben hade nog blivit dyrare. Nu ska jag ringa runt stans butiker och kolla vad de tar för oxsvans, för det här var fina grejer det! Sicken sås det blev! :tasty:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: Nora skrivet 2010.02.11 - 19:37:48
Visst är det gött med oxsvans .. skoja ju bara Hemulen ..  :wave:   :laugh:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 11:14:26
ring till CIty gross också  :fingers: :lick: :flirting:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.22 - 11:18:34
De öppnar snart du och vem kommer att ha närmast DÅ? :devil:

Jag har redan kollat på invandsrarbutiken och de var dyrare än ICA. Däremot svalde jag min skräck för halal och köpte en färsk lammbringa där för 39:-. De har riktig köttdisk nämligen. Det var jättefint kött, så jag ska kolla in den mera.

Nån som vet hur man benar ur en lammbringa förresten? Det är slaksidan alltså, revbenen. Tunnbringa tror jag man sa förr. Googla hjälper inte, det står bara att man ska beställa den urbenad. Jag fattar ju på en höft, men jag tänkte om det finns några bra knep. Det är ju så himla tunnt kött, så det är väl risk att man trasar sönder det. Jag tror det skulle bli fint som rulle, det är därför jag vill bena ur.


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 11:23:19
Kanske det du ,men jag har " en privat chaufför och bil ".

När ska du få Butiken ?


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.22 - 11:24:56
Vet inte. Det har bara sagts våren 10. De har haft skylt uppe sen i somras.  :glare:

Om de inte lyckas övertala stadsbuss att sätta in en extra hållplats kan det bli lite jobbigt. Det är inte jättelångt till hållplatsen nu, men rätt långt om man har korta ben och tunga kassar. Man måste över en stor väg också. Vi får bara åka 1 1/2 timme på en biljett här, så promenadtiden till hållplatsen är viktig av den anledningen också. Ska man betala 30 spänn för bussen så lönar det sig knappt att åka om man inte ska handla jättemycket.


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 11:27:03
Ha-haa ,då kan du informera oss " vårens ankomst 2010 " !
jag misstänker att det är lätt att missa i år annars ... :thumbdown:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.23 - 00:16:15
Jag har gjort en upptäckt. 5 kg oxsvans ryms inte i en 10-litersgryta.  :shake_head:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: Corny skrivet 2010.04.23 - 00:28:43
Vad hade du väntat dig? Kör hälften. Det bör funka, Man brukar kunna koka 2.5-3 liter kött i en 10-litersgryta. Ta den andra hälften sen.


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.23 - 00:39:13
För sent. Hade redan brynt nästan allt när jag insåg det och resten låg framme och rumstempererade sig. Abbans skit asså!  :fork_off:

2.5 kg? Jag tycker jag aldrig får mer än halvfullt, men det är väl lätta ben i svansen så det blir stor volym kanske.


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.23 - 05:21:48
Men alla benen gick ner i slowcookern. Ha! :devil:

Men jäklar vad mycket kött det blev. Ser inte direkt fram emot att portionera upp det för frysen.  :smack_head:


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: berittis skrivet 2010.04.23 - 08:18:59
Finns slowcooker att få tag på i Sverige? Det låter ju som en fantastisk "apparat" till långkok.


Titel: SV: Vad gör man på oxsvans?
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.23 - 08:37:46
Nej. Jag köpte från amazon.co.uk. De har börjat sälja elektronik till Sverige nu, Köp en du. De kostar inte mer än en rostfri kastrull gör här.
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1446.0.html

Nu tycker jag inte att det blir så fantastiskt gott som jag hade trott. Läste en artikel som hade en vettig förklaring. Smakerna liksom blandas totalt. Om man t.ex. kokat kött med morötter och sånt och tar en bit morot så är den inte alls mosig som man är van, men den smakar absolut ingenting, allt har kokat ur. Eller rättare sagt smakar den buljong. Man kan liksom inte uppfatta enskilda smaker i buljongen heller. Artikelförfattarens knep var att tillsätta lita fräsha grönsaker, lök och sånt på slutet eller när man värmer upp för att få det där stinget av igenkännbara smaker. Det var ett himla bra tips. Köttet blir däremot gott och buljongen blir super, men kan som sagt behöva kryddas på.

Lagar inte så mycket mat i den som jag trodde jag skulle, men kokar numera alltid buljong i den. Som nu. Jag kokade jag oxsvansen på spisen. När jag rensat köttet slängde jag benen i slowcookern, hällde på spadet och knäppte på. Sedan kunde jag diska undan och slipper mer fett och os i köket. Det ä'r toppenbra. Där kommer den att få stå stå uppåt ett dygn. Drar inte mer en en glödlampa på slow, värmer inte ens upp köket.