Fetbobbas Forum

Infosektionen => Tips & tricks => Ämnet startat av: hemul skrivet 2009.09.30 - 04:33:13Titel: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.09.30 - 04:33:13
OK, jag tänker försöka övervintra min pellisar i lägenheten. Tanken var att köpa en billig hylla, slänga över ett lakan eller två så det blir som ett tält och hänga ett par lampor där inne. Såna där dyra speciallampor blir det inte tal om. Har hört att vanliga ljusstarka lågenergilampor ska duga. Ibland står det att de ska vara fullspektrum och ibland står det kalljus. Skulle någon av dessa duga? Typ ett par 30W. Ska jag i så fall ha kalllvit eller dagsljus?   :confused3:

http://www.lampgrossen.se/product_info.php?products_id=343


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: anki skrivet 2009.09.30 - 09:56:03
Blir nog alldeles för varmt om dom skall sitta instängda under lakan tror jag..... Ställ dom i ett fönster och sätt över en extrabelysning med vanlig lågenergibelysning. Jag har varit på loppisar och köpt skrivbordslampor med sådana där små lysrör i. Det har funkat jättebra. Tog in gänget igår så nu är det fullt överallt - har nog runt 100 sorter..... Här är delar av dom.....
Anki


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.09.30 - 16:44:55
Nä, det är för värmens skull jag inte ska ha dem i fönstren. Jag har nämligen små men glödheta element så fönsterbrädan blir jättevarm. Förra året dog alla i januari.  :neutral:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: anki skrivet 2009.10.01 - 09:30:58
Aha.... men lakan över låter lite överkurs......  Hylla då på ett svalare ställe och extrabelysning med lågenergilampor? Har du inga fönster i trapphuset så du kan glädja andra hyresgäster med lite blomfägring?? Där brukar vara svalt och (blom-)skönt......
Ett svalt och mörkt källar- eller vindsutrymme kanske??
Anki


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.01 - 14:53:24
Anki, du är så himla smart. Själv har jag köpt fula takarmaturer som ligger och skräpar i garaget för jag har itne kommit på något fiffigt sätt att hänga upp dom. Men med skrivborsdlampor slipper man problemet. Jag har turen att inte ha några element så mina kan stå i fönstret. Har en chili som överlevt i 5 år och som ger frukt nästan året om.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.01 - 15:43:26
Jaja, men vilken ljustemperatur ska man ha då? :blob:

Anki, jag tänker inte ha tält hela tiden. Tänkte mig att framdelen ska vara uppfällbar. Då blir det vitt tyg på 3 sidor för att reflektera ljuset. Framdelen släpper jag ner för att skärma av ljuset när jag själv är i rummet.

Såna där slrivbordslampor ser onekligen smarta ut. Men hur få tag på sådana?


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.01 - 19:11:18
Om du bara har en , ställ den i kylskåpet med en egen lampa  :lmao:
Ju svalare desto bättre, men jag fattar att du kan inte trolla med värmen.
Jag använder vanliga lysrör av olika slag för mina växter och jag tror att dom ger en varm ton, men har precis sagt till styrmannen att
han ska fördjupa sig i alla lumen-värden och effekt och dioder och alternativa saker.

grundregeln är att ju värmare man har desto mer ljus behövs.
Mina pellisar har klarat sig genom vintern utan extrabelysning i växthuset ( precis på plussidan, någon enstaka gång även fått någon frostknäpp)
och blommar vintern genom, lika så lobelian.

Jag tror att loppisar / myrorna och liknande är ett utmärkt idé att leta på !


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.01 - 19:23:58
Men jag har inte tid att leta! Det är ju vinter nu!  :cry:


Kan du tala om vad styrmannen kommer fram till? På ett ställe läste jag att kalljus var för tillväxt och dagsljus flör blommning, så då borde det ju vara kallljus jag ska ha va? För blomma ska de ju inte nu. 


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.02 - 11:27:14
Om du inte har tid , tar du första bästa bussen till närmaste köpcentra och siktar på jula eller liknande butik ( biltema, k-rauta) .
Där hittar du lysrörarmaturer, långa och korta. Kika på deras hemsida.

Jag tror inte att jag får någon vettig svar ut Strymannen inom närmaste veckorna.
Nu är det två eller tre  eller 4 bilprojekt som gäller  + renovera färdigt +++, så mina frågor om ljusstyrka och lumen får nu vänta fram tills
köksbelysningen blir aktuellt  igen ( måste bli det någon gång före jul, men det hjälper inte dig )

kolla på www.odla.nu !


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.02 - 11:50:08
När jag bodde i Japan så hade jag pellisarna ute året om trots att det var minusgrader och snö någon vecka. Annars låg vintertemperaturen mellan 5 och 10 plusgradet. Perfekt för en pelargon.

Hemulen, kallt natruimljus är klart bäst men dom lamporna är sweindyra, 1500:- minst. Man får ganska många nya fina pelargoner för det priset. :flower:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.02 - 15:01:25
Innebär det att du  tror att jag ska köpa lågenergilampor med KALLJUS snarare än DAGSLJUS.  :whistle:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.02 - 19:13:51
Förmodligen.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.02 - 20:23:37
Tack! :smooch:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.12 - 19:41:37
Nu har jag beställt 3 st 25W kalljus från den där sajten för jag hittade inga i butik. Det fanns ju 30W också, men de var jättemycket dyrare bara för de där 5 watten, så jag tog 3x25 istället för 2x30 som jag tänkt.

Nu ska jag bara till IKEA och köpa en billig hylla och lakansväv. Hade otur igen. Kollade deras sajt för ett tag sen och då hade de in hylla i zinkplåt, typ lagerhylla, för bara 100 spänn! När jag gick in ett par dagar senare så gick den inte att hitta. Jag tror nya katalogen kom emellan. Får bli en sån där billig lagerhylla i trä. Funderade på glas ett tag för att det släpper igenom ljuset, men det blir mycket dyrare och så är det nog bra att kunna spika och skruva i ett rumsväxthus. :tongue:

Det kommer att bli jättebra! Så det.  :tongue_wag:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.13 - 11:18:23
Det blir säkert bra.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.27 - 07:32:41
Klart!  :clapping:

 (http://fetbobba.net/forum_images/vaxt_talt.jpg)


Tror ni det kommer att funka? De syns nog inte, men när man drar ner tyget så blir hyllan helt täckt. Jag har datorn och TVn i det här rummet , så jag måste skydda mig. Det ser ut som en jättestor lampa, ni vet de där stora golvlamporna med lådformig pappersskärm de har på IKEA. :laugh: Rätt mysigt faktiskt och inte störande. Jag tänkte klippa ner pellisarna först, men jag blev så sugen på att prova att jag flyttade in dem som stod i det här rummet. Oj så tomt det blev i fönsterbrädan.  :shock:

Jag hade sönder en av de dyra lamporna, så nu kan jag lägga kvicksilverfögiftning till mina andra symptom. Nu hänger den i en påse utanför fönster och förgiftar grannarna. Korkat, jag höll i glaset när jag skruvade i den. Det brukar jag göra men det var visst tunnare glas i dessa.  :shy: Det bara smulade sönder fast jag inte alls höll hårt. Jag ska vänta ett vecka och se om de som står där ser ut att överleva, så ska jag beställa fler lampor. Det finns en lite lägre hylla där nere där jag tänkte jag kunde ha sticklingar, men med bara 2 lampor går det ju inte. :cry:

Tror ni en vecka räcker för att veta om de gillar läget?  :sneaktongue:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.27 - 09:43:35
Jag funderar på att även odla stevia och hashish. :hippie:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.10.27 - 10:00:46
Stevia har jag inte testat, men det andra för 100 år sedan innan det blev  olagligt. Det kanske alltid har varit det men ung o aningslös så visste jag inte om det. Odlade i balkonglådor så alla kunde se. Men hann aldrig testa, kastade sk...ten .


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: anki skrivet 2009.10.27 - 10:25:40
Ser jättebra ut för dina pellisar!! Dom kommer säkert att klara sig över vintern!
ANki


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.27 - 14:05:08
Tror du? Vad bra!  :inlove: Speciellt som jag redan beställt fler lampor. Kunde inte hålla mig.  :lol:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.27 - 15:54:05
Wow, vad konstigt. Jag har läst ankis svar flera gånger, men jag såg inte Lisbeths förrän nu. Det var inte där!  :goggle:

Stevia har jag inte testat, men det andra för 100 år sedan innan det blev  olagligt. Det kanske alltid har varit det men ung o aningslös så visste jag inte om det. Odlade i balkonglådor så alla kunde se.


Men Lisbeth!  :max-shock:

Citat
Men hann aldrig testa, kastade sk...ten .

Nä-nä.  :clapgrin:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.28 - 14:21:05
Vilken anläggning! Där kan man nog odla både det ena och det andra  :whink: Mina pellisar är gröna (hihi) av avund.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 14:31:23
Tror du ljuset räcker då? Är så osäker. Lamporna är på 25 W styck, ska väl motsvara ungefär 100. Fast än ser de att må bra.

Jag märker ivf redan att det är lägre temperatur i tältet än över elementet. De brukar bli snustorra från dag till dag i fönsterbrädan. Nu är de nästan lika fuktiga som när jag ställde in dem.  :nod-yes:

Jag måste komma ihåg att kolla hur det ser ut utifrån nån kväll. Hyllan står på sidan om fönstret och när inga andra lamport är tända blir det ett rätt spökigt ljus i rummet här. Kallljus filtrerat genom oblekt bomull. Grannarna kommer nog att tro att jag odlar hash eller köpt ett jätteakvarium.  :lol1:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.28 - 16:40:05
 :lmao:  :thumbsup: låt grannarna tro vad f-n de vill!  :flirting:... det är ganska så kul att titta runt i de olika fönstern och se hur andra har det innomhus!  :crazy:.. vi har bl nån som har helt knallröd belysning i ett rum.. :max-shock: .. sen har vi en annan som så här vid juletid har en granbelysning som står och tokblinkar dygnet runt! man blir lite lätt vimmelkantig av att titta åt det hållet kan jag lova!  :lol: :crazy: så om du har ett växttält i vardagsrummet lär det kunna ge upphov till intressanta diskussioner hos grannarna!  :flirting:  :lol:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 18:33:19
Jag har gjort en iaktagelse.  :cool:

Redan första kvällen märkte jag att det luktade växthus i rummet. Ni vet den där speciella doften man kan känna i stora växthus på en plantskola. Inte äcklig och inte behaglig heller. Nu undrar jag då, vad är det som luktar? Jag har alltid trott att det berodde på att det är så mycket fuktig jord och att de kanske gödslar med nåt speciellt. Men jag har ju samma växter i samma jord i samma krukor som stod i samma rum förut också. Kan det vara så att växterna metabolism ändras när de bara får konstljus och att de utsöndrar nåt annat än de brukar? :confused3:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.11.07 - 21:19:46
Snyggt har du gjort, och jag ser att du har piano också  :worshippy:, använder du den ?

Jag har tyvärr inga erfarenheter av att övervintra pellisar i rumstemperatur, så jag har inget att säga om dom.
Men pelargonior är väldigt tåliga vad som gäller kyla, så jag kan tänka mig att de är även tåliga åt andar hållet.

Styrmannen vägrar att bli smart på växtbelysning och har bollat ämnet tillbaks till mig, och jag blir inte klokare även om jag försöker.
Det jag fattar är att växterna gillar blått och rött av spektrakt och att full-ljus- spektrum är bra. Lysrör är än så länge mest kostnadseffektiva.

men jag vet inget om kallt eller varmt ljus, inte heller om lysrör- lågenergilampa. Jag hoppas att mina lysrör fungerar som de har gjort några år, växterna växer till fina plantor på våren och jag är nöjd.

I år testar jag odla lite asiatiska blad och mangold i växthuset under vintern och sedan sätta tidiga kålväxter och sånt på våren dit också.
Där skulle jag gärna vilja använda någon lågenergivariant, men som sagt  har inte kommit dit än  :shake_head:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.11.07 - 23:41:50
Nej, jag kan inte spela längre.

Jo, nog tål de värme, men bara om det finns tillräckligt med ljus. Det är liksom det som är problemet på vintern. Jag tror det funkar. Har gått 11 dar nu, och än så länge ser de friska ut. Två ser lite ledsna ut, men det gjorde de redan innan jag ställde in dem. En vanlig blomsterpellis som hade små hårda knoppar när den åkte in blommar för fullt. Det tar jag som ett gott tecken.

Igår fick jag äntligen de nya lamporna jag beställde, så nu blir det ljus på nedersta hyllan också och de sista kommer att åka in i morrn tänkte jag. Sen ska jag så lite gamla kryddfröer och se om de tar sig.  :nod-yes:

Just ja, det skulle jag fråga dig om idalinda! Typ persilja och gräslök och sånt, de måste man väl kunna så i såna där köttbrickor? Och låta dem växa där sen också, menar jag? Alla krukor är så höga och smala. Det kan ju inte vara nödvändigt med djup jord till sånt där va?Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.11.10 - 19:11:48
Ta en lite djupare krukar för både persilja och gräslök, de gillar också jord de me.
Dom utvecklas nog på en sådan köttlåda också , men behöver omplanteras åndå efter ett tag.
misströsta inte om de inte gror som du vill, om jag inte mins fel vill persilja ha det lite svalare under grodningen
och hälst lite varierad med värme också.  Några säger att de har omöjligt att odlar fram persiljaplantor, jag har inte tyckt att dom har varit omöjliga.
Gräslöken är lättare, så har större förhoppningar om det.

du kan också testa en sådan vanlig butiks-krydda-burk.
man man omplantera det hela i en lite större kruka , vissa har lyckats att få dom att leva vidare, andra säger att det inte blir så bra.
de är hård drivna i växthus för att kunna ge ett bra skörd just vid försäljningen, men man får snabbare nya skott av dom om det lyckas.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.11.10 - 19:35:11
Hmmm. Jag ville få lite större yta liksom. Krukor tar sån plats i förhållande till jordytan de ger. Persilja är ingen ide att odla i kruka. Det tar ju slut i ett nafs. Men nog gror det alltid!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.11.10 - 22:01:11
jag säger bara : fyrkantiga krukor  :flirting:, sådana  använder jag  :nod-yes:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Corny skrivet 2009.11.11 - 00:39:45
Varför inte balkonglåda, hemul? Tar relativt lite plats, ger ganska så bra skörd, och sen har du ju så tjusiga hyllor där de får plats nu!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.11.11 - 05:27:04
Man kanske kunde ta mjölkkartonger va? Fast då behöver man nån slags bricka att ställa dem på men det ska väl inte vara så svårt att införskaffa.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.11.11 - 08:26:50
Ta den där köttbrickan och testa vilka burkar bäst får plats i den, så att hela ytan täcks.
mjölkkartong ( klipp till lagom höjd), burkar för krossade tomater, gräddförpackningar, russin/katrinblommonburkar,


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.11.11 - 08:45:21
Ja, det var ju en idé!

Varför inte balkonglåda, hemul? Tar relativt lite plats, ger ganska så bra skörd, och sen har du ju så tjusiga hyllor där de får plats nu!

Är inte så mycket plats kvar nu när jag flyttat in alla pellisarna. Men en liten balkonglåda kanske inte vore så dumt!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: anki skrivet 2009.11.12 - 10:31:24
Mjölkförpackningar är jättebra! Det använder jag både att så i och som fat till krukorna för att det skall ta mindre plats.
Anki

ps - ½-liters gräddtetror måste vara ganska lagom om man tar bort toppen!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.11.12 - 10:37:08
Läcker det inte igenom tetrorna?


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: anki skrivet 2009.11.12 - 10:42:21
Läcker det inte igenom tetrorna?

Nä.... det har hållit tätt. Mjölken rinner ju inte ut........ Fast det går inte att använda i alltför många år då "slappar den till sig" men en vinter håller den bra!
ANki


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.11.12 - 11:06:48
Ok. Jag får byta varje år då!  :lol:

Nu ska jag iväg och köpa tangentbord så jag slipper skriva om allt 3 ggr!  :fork_off:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.22 - 16:55:35
Nu ska jag bara till IKEA och köpa en billig hylla och lakansväv. Hade otur igen. Kollade deras sajt för ett tag sen och då hade de in hylla i zinkplåt, typ lagerhylla, för bara 100 spänn! När jag gick in ett par dagar senare så gick den inte att hitta.

Men skräp också! Nu är det samma sak igen. Ska ha hyllor till ett källarföråd och hittar igen denna perfekta och billiga zinkhylla.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40103727/
Men när man kollar lagerstatus står det "Produkten säljs inte på det valda IKEA varuhuset". På alla orter jag kollar!  :fork_off:

Clas Ohlson har en liknande till 4-dubbla priset. Nån som sett om de har nåt liknande nånstans?


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.24 - 07:46:29
mejla och fraga VAR den saljs oht....


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.24 - 09:21:17
Jag ringde och frågade på en gång. Hon jag pratade med fattade heller ingenting för hon kunde snabbare än jag konstatera att den inte såldes på något varuhus. Och ännu mer förvirrad blev hon när jag talade om att det varit så vid två tidigare tillfällen med lång tid emellan. Men hon kunde inte ta reda på varför. Hon gissade på problem med leverantören och det enda hon kunde föreslå var att jag skulle kolla igen om en tid.

Men jag hittade en på Jula som iofs kostar dubbelt så mycket, men det är bredare vilket är bra. Den är nog på det hela taget bättre och det är ju billigt ivf.

http://www.jula.se/forvaringshylla-666018

Jag håller på att städa mitt ena källarförråd. Det är rätt stort och har inga hyllor alls. Det kommer att bli jättefint!  :cheerleader:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.24 - 15:52:39
 :clapgrin:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.24 - 20:32:29
Det är nästan rent nu. Så rent det gå med andra ord. Jag har borstat väggarna men det slutar aldrig damma, så det får vara bra ändå. Men hyllor har jag inte. Jag köpte 3 såna där plåthyllor och en plasthylla. Plasthyllan bankade man ihop på 30 sekunder. Plåthyllan var helt obegriplig först, men efter den första började jag få snurr på det, men jäsingen så många skruvar! Men det fattas en stolpe så jag kunde inte göra klart. Tar väl flera veckor att reklamera.  :cry:

Ska sanning fram har jag ett tydligt minne av att jag lyfte ur 4 stolpar ur varje paket. Det var hylla två som plötsligt var en pinne kort. Det är skumt. Jag var bara i ett rum och i korridoren precis utanför och flera grannar har hjälpt mig att leta och den finns inte. Den är ju lång och blank, så någon borde ha sett den. :goggle:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.24 - 22:13:35
Kanske du skuvat en dubbel på en hylla?


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.24 - 22:20:16
Nä, det skulle bli jättekonstigt. Jag är så sur. Trodde ju att jag skulle få in allt idag. Lite pinsamt att ha hela bohaget ute i källarn liksom.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.24 - 22:25:30
 :there: :there: :there:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.24 - 22:44:21
Jag har skurit sönder händerna också. Plåten var jättevass och otäck.  :worried:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.24 - 22:51:14
Åååååh stackare!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.24 - 22:58:23
 :nod-yes:

Jag är skitsur faktiskt. Hade trott jag skulle bli klar idag, men jag vill inte bara vräka in allt igen. Har ont överallt. Jag har borstat väggarna med en piassavakvast, sopat golvet, dammsugit väggar och golv och skruvat skruvat skruvat. Då kan man förvänta sig resultat också"  :fork_off:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.24 - 23:21:12
Den som väntar.... Nää inte riktigt passande nu  :hm-hm:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.25 - 20:31:42
NU är det klart. Jag fick hämta en ny pinne. Å vad fint det blev sen!  :cheerleader:

Helt otroligt vad plats det blev. Jag tog ut en gammal sekretär som jag ska slänga, men jag ställde ju i gengäld in 4 hyllor. Förutom det slängde jag bara en halv kasse skräp. Det är långt ifrån fullt på hyllorna. Hälften av hyllorna är kanske halvfulla, resten är tomma. Tänk att ordning och reda kan göra så mycket. Det var bara en stor hög av grejer innan, man kom inte in, hittade ingenting.

Nu ska jag bära ner lite mer bara för att jag vill se mitt fina förråd igen. Och i morgon fortsätter jag med det andra källarförrådet. Det ska bli svamplager. :tongue:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.25 - 22:20:37
 :frogdance: :yeah: härligt! Skönt att ha det gjort, eller hur?


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.25 - 22:34:42
Ja. :king:  Jag har ju tre förråd. Har "halvstädat" de andra två förut, men det är fortfarande rörigt och för mycket grejer. Det här hade jag inte ens orkat röra förut. Det var smäckfullt och mer eller mindra allt var skitigt, utomhussmuts. Nu är det mitt finaste rum!

Det var så insprirerande och jag fick så bra idéer hur jag ska ordna det. Ett källarförråd ska förstås vara för "smutsiga" saker. Alltså cyklar, skidor, färgburkar, lösningsmedel o.s.v. Det andra får då bara innehålla rena saker som torkad svamp, torkad svamp, torkad svamp och lite torkade äpplen.   :lulz: Nä, allvar. Matförråd och kläder/textil tänkte jag mig. Alltså inget som känns lite snuskigt att ha ihop med mat. Bra va?  :flirting:

Har en massa verktyg och sånt där som jag genast kan flytta över till det städade förrådet så jag kommer att få ett stort hål på en gång i morgon. I det andra förrådet är det byggda trähyllor längs en hel långvägg. Så det blir att plocka ur allt så jag kan skrubba rent. Grannarna börjar nog lessna snart på att se mitt skräp i hela källarn. Fast en hade klistrat fast en lapp med ett bud på en pryl. Det vara lite roligt. De trodde kanske att jag skulle slänga allt.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.26 - 22:07:00
Heja!
Du verkar helt klart ha lite extra krafter till diversa projekt nuförtiden!
Det är inte mycket som slår " rensad och klart " känslan.

Jag trodde att jag skulle ha en " mjölkdag" i morgon ( yogurt, mjukost, pizza, knäckebröd, musli -dag)
Men det verkar bli uppehåll hela dagen imorgon, så jag tror att jag minimerar kökssysslor
och tar tag i cykelförrådet ( som egentligen är full med mina trädgårdsaker och tömma lite mer växthuset
så att jag kan få alla övervintrare in där)  :nod-yes:
På fredag regnar det så då kan jag vara i köket istället.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.26 - 22:17:56
Idag har jag varit och köpt krokar, såna här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/06683784/ . Har nämligen en lång- och en kortvägg murat och motsvarande plank. Ställde hyllorna längs de murade väggarna och nu har jag satt upp krokar att hänga saker på på träväggarna. Riktigt smart. :cool: Spikarna som var där förut rev ju lätt sönder saker och de här var ju så billiga. Och bra.

Fast det var lite trist att börja hänga saker på krokarna. Den där känslan av fint och rymligt och välordnat försvann lite. Men bra blir det. Jag har redan fått in mycket från andra förrådet. Resten i morgon. Sen är det bara glasburkar och flaskor och sånt kvar där. Får lyfta ut det och försöka skura, hur nu det ska gå till utan att det rinner in till grannen...  En massa gammalt vin och sylt hade nämligen läckt och det är ett sirapsaktigt klet både här och där.  :shy:

Hyllorna blev skitbra, så dem kan jag rekommendera. De kändes väldigt rankiga först, har ruskigt ojämt golv, men det räckte med två skruvar i väggen för att de skulle stå stadigt som berget.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.27 - 16:13:34
Riktigt smart!  :nod-yes:

Jag har fixat uteförrådet idag och är nöjdens också.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.28 - 20:37:24
Nummer 2. Är det inte en vacker syn?  :inlove:

(http://fetbobba.net/forum_images/forrad_tomt.jpg)

Efter jag tog bilden har jag borstat och dammsugit både väggar och tak och golv och vippat ovanpå rören. Och dragit ut alla gamla bautaspikar som satt i väggarna istället för krokar. Nu ska jag käka, sen ska jag ner och skura rent så får det torka över natten. Sen blir det stor inflyttning i morgon. Jag kommer att få rum med massor med skit som jag har inne nu. Alla kläder som jag hoppas krympa i t.ex. Sen ska jag ha förråd av tomburkar och sånt, torkad svamp och annan mat som inte behöver kylas, lager av toapapper och annat man köper på sig när det är billigt. Man behöver ju inte ha 5 paket kakao, 4 pkt salt o.s.v. i skafferiet när man kan ha lagret i sitt fina källarförråd, visst?  :flirting: :hurray:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.28 - 21:27:05
 :thumbsup: :clapping: :yay:

DUKTIGT!!!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.28 - 21:29:23
Du har byggt hyllan själv?!
DET är duktigt!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.28 - 22:49:36
Nej, nej. Det är original. Det var i det andra förrådet, eller det första, det jag började med som jag satt in hyllor. Det fanns inga alls där. Men jag gjorde det lätt för mig och köpte plåthyllor. Det var nog jobb att skruva ihop dem. Händerna är alldeles sönderskurna. Ska ta en bild på det med ska ni få se vad fint det blev. Laddar upp den när jag är vid datorn. Är i källarn med phonen nu.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.29 - 03:15:50
Det blev inga bra bilder, men ni kan ivf se att jag har massor med hyllor nu. Allt som var i förrådet utom en byrå är tillbaks där och mer till och ändå finns en massa plats! Det gick inte att gå in där innan, man fick klättra.  :blush:

(http://fetbobba.net/forum_images/forrad1a.jpg)

(http://fetbobba.net/forum_images/forrad1b.jpg)


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.09.29 - 06:46:56
Ser jättebra ut!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.29 - 19:41:31
Det bli så mycket lättare att hitta saker också.
Bara man rensar regelbundet och inte samlar på sig  :laugh:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.08 - 03:38:22
De där hyllorna såg riktigt bra ut! Vi har IKEAS Albert i vårat förråd. De är inte alls så där smidiga, utan snarare ganska otympliga. Men otroligt billiga, istället.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 03:52:39
Jo, de var himla bra. De är bredare än Albert också, så per hyllmeter blir inte prisskillnaden så stor. De måste nog skruvas fast i vägg dock. De var som spagetti innan jag fick fast dem. Men det räckte med två skruvar för att de skulle bli totalt stabila. Man kan montera ihop dem, så att de sitter ihop som en lång hylla alltså, om man vill. Men jag tyckte det var listigt att låta det vara mellanrum istället så får man "hörnor" att ställa höga saker i om man behöver. Väldigt nöjt med dem är jag.  :nod-yes:

Det var bra att hörnstolparna har massor med hål också. Jag köpte listigt en hög med S-krokar på IKEA så jag kan hänga massor med grejer utanpå hyllorna liksom om det behövs. Enklare än att sätta upp krokar i en trähylla. Å sen gillar jag plåt bättre i skitiga utrymmen för det är lättare att göra rent om andan faller på. Omålat trä är rätt svårt att torka av med en trasa om det inte är fint slipat.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.08 - 04:03:49
Det är dumt med vårat förråd. För vi kan inte skruva något i väggarna. De består näligen av veckad plåt och på andra sidan är grannarnas förråd. Så våra hyllor står och svajjar. Vi har försökt palla under dem under benen längst ut så att hyllorna liksom lutar sig mot väggarna. Men det gäller att vara försiktig när man lastar in något otympligt. Och ännu mer när de ska lastas ur.

Jag noterade dina S-krokar.  :thumbsup: Och annat spännande med.....  :whistle:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 04:23:51
Ha ha! Det finns väl inget spännande där? Inget som går att identifiera ivf.

Kan ni inte få gå in i grannens förråd så ni kan sätta muttrar på den sidan?


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.08 - 04:35:46
Skidor och något som ser ut som en mountainbike. Jag tror inte alls att du är så orörlig som du säger. I själva verket är du säkert en sån där äventyrsmännsha som multisportar hela helgerna igenom........  :flirting:

Vi skulle säkert få gå över till grannarnas förråd, om vi frågade. Men det blir genast ett bestyr och så blir det inte av.... Så vi tar det försiktigt.  Men det är irriterande när de bygger så billigt!  :glare:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 05:14:51
Skidorna är ett ett par Tegsnäs och det står ett par plastskidor där ockå. Tegsnässkidorna är sprillans nya, inte ens grundvallade. Och 25 år gamla.  :rolleyes:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.08 - 05:20:32
Plastskidor?!? Är det samma generation som de där plastcyklarna som floppade på 80-talet? En klasskompis farsa hade en sån, som han parkerade i garaget. Brevid ett element. Cyklen tålde inte värmen och blev alldeles skev och gick inte att använda mer sen. Bara att kasta.   :rolleyes:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 06:37:25
Jag menade såna där moderna skidor. Är de inte gjorda i plast? Trä är det då fasiken inte.

Kollade Tegsnäs. De ser likadana ut fortfarande och kostar drygt 2000. Undrar vad jag kan få för mina då? De är ju som nya.
http://www.tegsnas.se/tegsnasskida/rajd-bjorksula-hickorykant


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.08 - 15:56:01
Wow! De är jätte fina! Du skante sälja dem. Du ska gliiiiida fram på dem!


Skrivet i Tapatalk


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 17:33:42
Hur ska jag komma ut i skogen då? Taxi? Eller ska jag glida ända från centrum?  :tongue:

Jag har även ett par Gillberg långfärdsskridkor från samma år, också oanvända. Om någon är intresserad så säljer jag dem gärna. Fast dem har jag inte riktigt lokaliserat än.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 18:23:38
Nu har jag tömt hela garderoben, dragit fram den och dammsugit baksidan och väggen och torkat hela skiten.

Nu har jag kläder och skräp överallt. Nu åker bara sånt som passar in. Det som är för litet ska ner i källarn och det som är för stort ska i soptunnan. Nu ryker äntligen de där skjortorna jag försökte pracka på kwidell för flera år sedan. Fan att det ska vara så svårt att slänga saker!  :worried:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.10.08 - 20:23:22
Det är jättebefriande slänga saker.
Min svaga punkt är böcker, dom har jag svårt att slänga, men jag jobbar på det...


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.08 - 20:29:42
kläder kan man ju ge till frälsningsarmeen eller myrorna eller sånt. det jag har svårt att sälja ger jag till "kretsloppsaffären". myrorna hos er tror jag.Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 20:33:07
Jag hade 3 par Sköna Marie, typ Schollstofflor. Jag gick sulan sned och fick ont i foten av dem så jag köpte nya. Men de gamla var ju inte slitna EGENTLIGEN, så bäst att spara dem. Suck.  :sneaktongue: Nu ryker alla tre paren. Har ju insett att såna tofflor är döden för mina fötter.

Apropå skor så är moderna skor skit. Hittade för ett par år sedan ett par Meindl-kängor på vinden. Från samma år som skidorna och det antagligen. Jag minns att jag provgick dem här i stan, sen gick jag väl och la mig och blev sjuk. Blev ju jätteglad att hitta dem och tänkte att jag kunde ha dem som vinterskor, skiter väl jag i om det ser lite överambitöst ut i stan. Första gången jag hade dem på mig trodde jag en påse eller nåt fasnat i ena foten. Det var sulan som hängde lös! Den där plastskiten de bygger upp sulan av hade torkat och var som pulver! Hade de varit från 60-talet eller äldre hade de varit lika fina som när jag ställde upp dem på  vinden. Såna kängor kostar flera tusen och materialet förstör sig självt.  :puke1:

http://www.naturkompaniet.se/Manufacturer/Default.aspx?id=7321&search=true


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.08 - 20:41:00
jag vet.. irriterande värre! bra kvalitet går inte heller att betala, även om man så gärna VILL och vet man besparar i längden men det är en för stor summa att hosta upp.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 20:43:02
De hade givetvis hamnat i garderoben, här slängs inget i första taget, så ni kan få se. Och nej, det går inte att limma fast sulan. Den där massan smular sönder bara man petar på den. Man ser smulor runtomkring fast jag försökte vara försiktig.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 20:44:10
jag vet.. irriterande värre! bra kvalitet går inte heller att betala, även om man så gärna VILL och vet man besparar i längden men det är en för stor summa att hosta upp.

Tycker man borde kunde förvänta sig bra kvalité för runt 2500:- som de verkar ligga på i dagens penningvärde.  :sneaktongue:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.08 - 22:21:00
Jo. Mejla fabrikanten... Kanske en skomakare kan sätta under en ny sula?


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.08 - 22:50:08
Det kan ju faktiskt vara så att hemulen skaffar sig en gammal bilskrutt och slänger in skidorna där  :crazy:. Sen så tycker jag hemulen har varit en ekorre!    :whistle:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.08 - 23:08:57
Hemulen lever på under 10000 i månaden. Det blir inga bilar. Ekorre, jo kanske.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.09 - 00:33:17
Det var synd på så fina kängor!  :sad: Är du säker påa tt de tinte går att göra något åt dem? Ovanlädret är säkert helt ok. Jag tycker du ska ta dem till en skomakare och fråga. Du kan ju inte få mer än ett nej. Så fina kängor förtjänar ett längre liv.

Hos oss kan man ringa kyrkan så kommer de och hämtar sånt som ä'r helt och rent. Möbler med. Det är inte kul att slänga hela och fina kläder bara för att de inte passar.Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.09 - 01:02:43
Har inte hört om nåt sånt här.

Nä, det är flera cm sån där massa mellan själva skon och sulan. Ett tag tänkte jag spara sulorna, för jag har ett par gamla men nya militärkängor som bara har lädersula jag har tänkt lämna in för att få gummisula på, men de hade säkert inte passat ändå och jag tror det hade varit svårt att få dem rena från resterna av massan. Det verkade ha skett någon slags förening. Det var såna där hårda Vibram och jag gillar inte dem ifv.

Så ni ser, året jag blev sjuk var ett år jag trodde jag skulle vara väldigt aktiv.  :sneaktongue:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.09 - 01:18:10
Massa hit och massa dit! Masa dig du till skomakaren och låt honom kika i alla fall. De är fantastiskt flinka med att fixa till skor. Han har säkert ny sån där dämpning att sätta dit också, och sen en ny sula på det. Den gamla massan skrapar han bara av så att det bara blir själva skon kvar.

Eller....jaha, nu läste jag igen. Du gillade inte den kängan? Ja dåså. Kasta skiten.

Känns det tufft fortfarande att det inte blev som du trodde?  :worried: :there:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.09 - 02:10:54
Jo, det är klart att det gör. Det är rätt läskigt att hitta saker som är från ett annat liv liksom. Jag har gjort mig av med de båtgrejer jag hade kvar utom ett par ankare som ingen jag kände ville ha. Synd att slänga, får väl bli blocket i vår. Skidorna kunde jag också göra mig av med, för de kommer aldrig att bli använda. Klart det rör upp känslor när man påminns om att man hade ett helt annorlunda liv.

Kängorna är redan i soptunnan. Kanske har du rätt att det går, men det kostar säkert rätt mycket i så fall. Och de är inte direkt barefoot. Var styva som slalompjäxor att gå i det lilla jag hann prova innan underredet lossnade. Däremot ska jag göra nåt åt de där gamla militärkängorna bara jag lokaliserar dem. Jag tror de kan bli rätt sköna med en tjock men inte så hård gummisula och jag vet att det finns en riktig skomakare här i stan, så jag ska ta dem dit. Det är såna där med en hel plös liksom, fastsydd hela vägen. Ska bli helt vattentäta om man fettar in dem ordentligt. Har en känsla av att kängorna var bredare i lästen på 40-talet också.  :nod-yes:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.09 - 02:51:48
 :sad:

Jag har en jobbarkompis som skilde sig för en massa år sedan. En uppslitande historia som han mådde hemskt dåligt av länge efteråt. Han klarade inte av att ta hand om en massa flyttkartonger som hans ex pådyvlade honom, så under en massa år hade han de där kartongerna i sitt vardagsrum. Bara för att han inte mäktade med att kolla igenom och ta hand om de minnen som skulle falla över honom under processen att gå igenom lådorna.  :sad: Men nu har han äntligen träffat en helmysig tjej, som har hjälpt honom att gå igenom lådorna så han kunde komma vidare med livet. Tack och lov. Det är synd om människorna brukar jag tänka. Just att vi fäster upp så många minnen och känslor på saker. Men det vore konstigt annars i och för sig.  :confused3:

Hoppas det funkar med militärkängorna då. Jag hade ett par Ecco som sulan smulades sönder på, trots att ovanlädret var i perfekt skick. Jag har fått lära mig att ta hand om mina skor och fetta in dem med jämna mellanrum. Gissa om jag blev grymt irriterad när skorna gick sönder mitt under pågående skidsemester! Tills jag började räkna efter hur länge jag hade haft dem och kom fram till dryga 10 år.  :rolleyes: Fast samtidigt tycker man ju att skorna ska hålla när man sköter om dem så bra som jag gjorde. Skitsulor tycker jag! En rågummisula hade väl aldrig betett sig på det där sättet?  :sneaktongue:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.09 - 03:15:31
De sätter väl en gummisula, typ vibram, ytterst. Det är det där mellanskiktet som är skit. Samma som i joggingskor. Jag förstår nu varför de säger att man ska köpa nya varje år, att det är färskvara.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.10 - 20:57:05
Nu är även extragarderoben, en sån där tyggarderob tömd och dammsugen. För stora kläder är packade i kassar för soptunnan, blev tyvärr inte mycket, men min jättemorgonrock ryker och den frigör massor med plats!  :lulz: Har en mindre som jag aldrig kunnat ha som passar nu så... Skjortor och t-shirts tycker jag är rätt sköna när de är för stora, så sånt får vara kvar ett tag. Allt som är för smått är packat i IKEA-väskor för vidare transport till källarn. Bara lite lösa prylar kvar på sängen, men det hinner jag sortera upp i kväll.  :cool:

Det är fucking otroligt! Garderoben är halvfull och extragarderoben är helt tom!  :yay:

I morgon blir det skafferiet. Jag har redan burit ner det mesta som jag bunkrat, men det ska torkas och då hittar jag säkert mer som kan förpassas till källarn. Sånt här är riktigt roligt att göra när man har nånstans att göra av det och inte behöver pressa in allt igen så det blir samma röra som förut.  :smile:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.10 - 20:58:55
YAAAAAY!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.10 - 21:37:19
Jäpp. Det är så skönt. Och ännu bättre blir det när jag blir ännu smalara och kan slänga mer. Kom att tänka på en ytterligare nackdel med att vara tjock. Kläderna tar en jäkla plats!  :ignore:

Fast jag ropade hej lite för tidigt. Hade glömt att jag har en fåtölj full med skjortor som ska strykas, men det är ivf en droppe i havet.  :lol:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.10 - 23:14:45
 :worshippy:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.10 - 23:19:59
Jag tillstår att jag är supernöjd med mig själv.  :cool_big:

Det är så jäkla skönt. Det är ju nästan omöjligt att hålla ordning och att städa öht när man har grejer står och ligger över allt. Har nu planer på ännu mer lagringsutrymme i källarn genom att sätta upp en konsollhylla över plåthyllorna. Bara en bred hylla under taket alltså. Jag ska mäta lite. Det kanske inte är så högt i tak som jag inbillar mig.


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Sorla skrivet 2012.10.11 - 12:03:30
Jag blir rent av avis! Det låter underbart! Själv är jag gift med en ekorre som gråter när jag slänger saker.  :glare:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.11 - 13:38:25
släng när han inte ser. Och regelbundet LITET ist för mycket då och då..Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.11 - 15:10:54
Kan sluta med yxmord, sånt.  :glare:


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.10.11 - 16:57:54
släng yxan först då!


Titel: SV: Växtbelysning, vad ska man ha?
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.11 - 18:08:08
 :clapgrin: