Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: /LO skrivet 2009.08.29 - 18:05:11



Titel: Ister på lokala konsum
Skrivet av: /LO skrivet 2009.08.29 - 18:05:11
Hej
Idag såg jag att det fanns ister att köpa på lokala konsum. 500 grams förpackning. Något koncerveringsmedel var det i (citronsyra).

Ska man ha sånt? Vad använder man det till? Bättre än smör? Vad ska det kosta? (Kommer inte ens ihåg)

/LO


Titel: SV: Ister på lokala konsum
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.29 - 19:02:23
 :nonono: Det är processat. Beställ späck eller ister (den osmälta sorten) i charken. Kostar ung. 20 spänn kilot. Ännu bättre är om du får tag på eko utegris, då får du massor med D-vitamin också. När jag kunde köpa det förut betalade jag 12 kr kilot...


Titel: SV: Ister på lokala konsum
Skrivet av: /LO skrivet 2009.08.29 - 23:01:14
OK, då får det ligga kvar på hyllan.
Vad använder man det till?

/LO


Titel: SV: Ister på lokala konsum
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.29 - 23:30:03
Man äter det.   :lick::cheeky:

Du kan ha det som stekfett. Men köper du späck så är det precis som fettet på fläsk så det går bra att steka om man känner för det. Det är gott, särkilt om man köpt med svålen kvar. Man får smälta ner det om man vill ha det som det i paketen.  :whink:

De första isterförsöken (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article195.html).

Förresten är det supergott att ta både ister och smör. När jag höll på mycket förut brukade jag ha en burk på bänken med ister och ghee blandat. Perfekt att steka i!  :clapping:


Titel: SV: Ister på lokala konsum
Skrivet av: /LO skrivet 2009.08.31 - 07:02:59
Ok, Tack :smile:

/LO


Titel: SV: Ister på lokala konsum
Skrivet av: Tina skrivet 2009.08.31 - 16:07:27
Nu känner jag mig korkad som lät fåglarna få allt fett när vi stycka vildsvin förra hösten. I år blir det annat. Hur länge håller sig fettet och kan man frysa in det. Jag menar gör det någon skillnad om man har det i kylen eller frysen?


Titel: SV: Ister på lokala konsum
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.31 - 16:47:55
Antagligen, men det håller sig bra även om det står framme. Står sig säkert flera år i kylen. Om det är renat (smält o filtrerat) alltså. Inte späcket som det är.


Titel: SV: Ister på lokala konsum
Skrivet av: /LO skrivet 2009.08.31 - 20:10:53
Kanske en dum fråga, men vad är det för skillnad mellan den processen du gör - smälter och filtrerar - mot det som fabriken gör och säljer det som ister?

/LO


Titel: SV: Ister på lokala konsum
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.31 - 22:40:08
Jag använder inte kemikalier och så svag värme som möjligt.  :bg: