Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: kwidell skrivet 2009.08.25 - 14:41:05



Titel: Passervagga..
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.25 - 14:41:05
Hejsan vänner!

jag tänker ge mig på att tillaga nypon!.. och i flera recept så står att man ska passera dem efter kokningen.. Inte köra dem i Mixer! (som jag tänkt göra  :redface:) .. så min fråga lyder.. Är det någon som använt en sk Passervagga nån gång?.. Hur gör jag?  :blink:


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.25 - 18:05:32
Nä, men man kan väl använda ett durkslag och en sked att pressa igenom med. Det gjorde jag när jag kokade nyponsoppa för länge sedan.


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.25 - 18:19:07
ja visst borde det fungera? :confused3: .. tycker det borde bli samma resultat... ? men man kan aldrig vara säker!.. för vad jag förstår ska man försöka få bort kärnorna.. eftersom de kan klia!.. därför passera i stället för Mixa... hur blev ditt resultat tro?


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.25 - 19:40:22
Är så länge sen, men det blev nog bra. Jo, en sån där passervagga är nog mest för att den är lättare att arbeta med om man har mycket. Så kanske det finns olika grova galler till den och så.

Passertillsatsen till Assistenten ska funka också.  :cool:


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: Tina skrivet 2009.08.26 - 17:13:04
Jag har gjort äppelmos i en sådan, ganska jobbigt. Numera använder jag en potatispress. Kanske funkar till nypon också.


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.27 - 14:40:33
Jag har ingen passertillsats till min "Mini"assistent tyvärr... däremot en råsaftcentrifug! :lick: .. den används inte så ofta numera! :whink:

jag köppte faktiskt en Passervagga på Coop häromkvällen!.. den kostade ca 80:- så då kan det vara värt att prova!  :lol:.. så nu väntar jag bara på att Nypon och Rönnbär ska bli tillräckligt mogna!  :lol: ... ska bli kul att prova något nytt!  :nod-yes: ...


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.27 - 22:05:42
Jag köper ju torkade "nyponskal". Det är ju inga kärnor i dem men däremot är de där torra hårda blomfästet kvar. Jag kör de kokta nyponen i bulleten och sedan trycker jag massan genom ett durkslag. Varför bulliten inte pulvriserar blomfästena vet jag inte, men silen blir full av dem.

Kärnonrna överlever tydligen köttkvarn också. Kanske värt ett försök med mixer? Du kunde ju testa med bara lite och en klen mixer, typ stavmixer?


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.28 - 11:17:36
ja nog är det värt att testa båda vatianterna allt!.. för det finns tydligen lite olika skolor ang nypon... en del säger att man ska torka dem urkärnade.. andra säger att man ska torka dem hela... några säger att om man mixar dem så kommer alla kliande frön med i det hela och förstör... andra säger att det är ok att mixa??! :crazy: .. blir lätt konfunderad här! :eeek:

kanske det kan bero på villken sorts nypon man använder?!


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: MiaP skrivet 2009.08.28 - 12:42:37
Min mormor brukade kärna ur och torka nyponen, sen gjorde hon världens godaste nyponsoppa.


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.28 - 13:54:51
det måste ju ta hundra år att kärna ur nypon!!.. ungefär som att kärna ur Vindruvor ju!    :crazy: .. men man får väll beväpna sig med tålamod, plasthandskar och en dag till övers!  :laugh:


Titel: SV: Passervagga..
Skrivet av: MiaP skrivet 2009.08.31 - 12:38:57
Man kan hoppa över torkningen av nyponen om man i stället kör dom i en mixer och sen fryser moset så kan man ta fram och göra nyponsoppa när man så önskar.