Fetbobbas Forum

Recept => Ost och chark - tillverkning => Ämnet startat av: hemul skrivet 2009.08.19 - 20:58:02



Titel: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.19 - 20:58:02
Jag lägger in det viktigaste från tråden på gamla Fettskrämd (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article1673.html).

Receptet kommer från boken Charcuterie (http://www.amazon.com/Charcuterie-Craft-Salting-Smoking-Curing/dp/0393058298/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1250711554&sr=1-1) och verkar vara de normala proportionerna. Den är egentligen avsedd för lättrimning, för att göra köttet mört utan att det blir salt. Men den funkar även för att rimma fläsk. Då låter man det ligga längre bara.

Grundlag
  • 4 l vatten
  • 1 kkp, 225 g salt
  • 1/2 kkp, 125 g, socker

Lagen kokas upp och ska sedan bli helt kylskåpskall innan man pluppar ner köttet, fisken eller vad det nu är. Man kan behöva lägga en tyngd på för ett få ner köttet helt under ytan. Viktigt särkilt om det ska ligga länge. Vill man experimentera så går det bra att låta olika örter eller andra kryddor koka med i lagen. Smaken dras in i köttet. När köttet är klart torkar man av det lite och låter det ligga och dra oövertäckt på ett fat, gärna en timme eller mer, innan man steker det. Självklart ska man inte salta mera vid tillagningen. Gör man stekfläsk så förvara det oövertäckt sedan också. Det blir bara godare ju mer det torkar och det blir inte dåligt i första taget. Har haft säker 1½ vecka. Ö.h.t. står sig rått kött bättre om man inte täcker över det. Känns mycket fräschare när man ska använda det också. Att det mörknar gör inget. Det lärde jag mig också i boken. Numera sliter jag ut köttet ut plastpaketet och torkar av det innan jag lägger in det på ett fat i kylen. :tongue:

Dr K har ett recept där han använder 1/4 så mycket socker som salt. Jag har provat och det funkar det med, men jag tycker den fullsöta lagen mörar bättre. Det lär bli så lite socker i köttet ändå, så det kan man nog leva med.

Här följer några tider för mörning ur boken. Jag tycker tiderna är lite för långa. Det kan ju bero på att vi är känsligare för sälta än gemene man. I mitt tycke blir tjocka revbenspjäll (uppstyckade) med typ 4-5 cm kött på fina på 1 - 1½ timme. Snacka om de blir möra! Inget trådigt griskött mer!  :lick:

Kodstycke:
Benfritt kycklingbröst (225 g)         2 timmar
Fläskkotletter, 3.5 cm tjocka          2 timmar
Enkilos kyckling                       4 - 6  timmar
Kyckling, 1.5 - 3 kg                   8 - 12 timmar
Benfritt kalkomnbröst, 10 cm tjockt    12 - 18 timmar
2 kg sidfläsk (pork loin?)             12 timmar
Kalkon, 4 - 7 kg                       24 timmar
Kalkon, över 7 kg                      24 - 36 timmar
Fisk, tunna filéer                     1 timme
Fisk, 2.5 cm tjocka filér
eller "steaks"(?)                      6 - 8 timmar

Stekfläsk styckat i bitar om sådär 3 - 5 hg brukar jag låta ligga 1 - 1½ dygn. Tror inte det är risk att det blir för salt. Det vill man ju ha lite sälta på.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.19 - 21:05:15
det där låter inte helt fel!.. hemmarimmat fläsk.. :dribble:.. klart värt att prova! :nod-yes:
attan vad du får in mig på massa konstigheter hemul! :laugh:..


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.19 - 21:09:24
 :nod-yes:

Men prova du. Jag lovar att det blir godare en det köpta, men det smakar helt "rätt".


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.19 - 21:13:31
det lååååter gott! :nod-yes: .. så jag ska nog försöka prova att göra det ja.  :lol: ... ska prova att göra egen julskinka i år också har vi tänkt oss... så då kan jag salta eget fläsk i samma veva! :lol:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.19 - 21:20:46
Köp en hel sida då. Så testar du att rimma spjällen också. Bara för mörning alltså. De blir gudomliga.  :throw_flowers:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.19 - 21:35:01
en hel grissida då?.. :confused3:.. har aldrig köppt sådant förut. men nån gång ska vara den första! :lol:.. var får du tag på det tro?.. ber du lokala affären ta hem eller?


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.19 - 22:44:23
Förut köpte jag ju av en bonde, utegris. Men det blev det slut med. Efter lång abstinens kom jag på att jag äter ju dåligt kött ivf nu och det blir ju inte sämre av att jag storbeställer. Så ja, jag bad dem ta hem i charken bara. En sida är inte så stor som man kan tro. 6-7 kg kanske. Blir sådär en tredjedel spjäll och resten fläsk. Be att få den med späck och svål och allt så de inte putsar den och be dem knäcka revbenen åt dig också om du inte vill ha jättelånga.

Sen är det inget svårt alls. Bara att skära fläsket i lagom bitar för frysen och stycka loss spjällen och skära bort svålen från dem. Vill man hellre ha tunna spjäll så skär man bort det mesta fläsket från dem bara, men då kanske man inte vill ha dem knäckta. Men det är de tjocka som blir så mumsiga att rimma. :tasty:

52:-/kg fick jag betala och det var på stans dyraste ICA. Sådär 15 spänn billigare än hyllpriset.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.19 - 22:50:09
Det var ju riktigt bra ju! :thumbsup: .. ska se om jag kan göra en sådan beställning häromkring.. City Gross kanske?... de är de enda som har en vettig charkdisk med kött!.. annars finns också Coop.. men de har mest skinka och korv och sånt!.. en väldigt bra sortering dock! :lol:..


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.20 - 09:55:15
Jag kan inte bärga mig tills City Gross kommer hit!  :lick:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.21 - 20:51:25
nä det förstår jag!  :lol:.. City Gross är faktiskt väldigt bra!.. och har ett stort och varierat utbud!  :inlove:.. jag hoppas att de snart kommer till dig! :nod-yes:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.27 - 16:44:27
Lite sent svar kanske men jag rimmade julskinkan förra året. Köpte ett vildsvin och en av skinkorna testa jag att rimma. Det var den godaste julskinka jag någonsin ätit.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.27 - 16:52:51
Å så lyxigt! Var det riktigt vildsvin också? Alltså vilt och inte uppfött.

Körde du förresten med sån här lag då? Är det samma?


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.28 - 13:25:11
Ja det var riktigt vilt-svin som min ena hund drivit fram. Lagen var något liknande, har receptet hemma. Det skulle visst vara saltpeter i också men det hoppade jag över. Iår har jag inte hunnit med jagandet men ska försöka på lördag och hoppas det skjuts gris igen. Det finns ju massor här i Stockholm.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 13:37:53
Fick du KÖPA skinkan fast du varir med och jagat? Hur funkar det?

Är så avundsjuk. Har alltid velat testa att jaga men har aldrig känt nån med mark. Jag gillar att skjuta och jag gillar ju djur också, så det borde ju vara nåt för mig. :lol:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.10.28 - 18:46:59
Har du jägarexamen,  :hunter:  isåfall kan du få vara gäst och följa med när min man jagar rådjur


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 18:58:34
Nä. Var ju aldrig nån idé att ta det iom att jag inte hade nånstans att jaga ivf.  :cry:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.10.29 - 13:21:31
Synd....


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.29 - 13:57:01
Jag skulle vilja jaga små djur. Gillar tanken på att ströva omkring själv och kanske skjuta nåt.  :hunter:

Dessutom är hare en av mina favoriter. Så gott fast det är magert kött! :tasty:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.10.29 - 18:49:09
De är bara så j....a snabba. Sen ska man ha en bra harhund också. Vår Zigge är inte fartig nog, så vi inriktar oss på rådjur, inte helt fel det heller.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.29 - 19:41:17
Men jag smyger mig på dem, ser du! Ålar mig fram genom gräset...  :sperm:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.10.29 - 21:55:15
Skulle vilja se det  :lmao: Du kanske kan komma o vara "harhund"  :vovve:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.29 - 22:10:50
Om jag får vara en Sankt Bernhard med cognacskagge så!  :cheers:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.10.30 - 09:22:31
Visst, så springer du runt o bjuder jägarna på en jäkel när de sitter på pass.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.30 - 15:22:58
 :nod-yes:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.30 - 21:51:52
 :lmao: låter som en jättebra idé!! vill verkligen se dig i skogen hemul.. krypandes på alla fyra med en conjakskagge hängandes om halsen!  :lmao:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.30 - 22:19:37
 :mad_roll:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.30 - 22:24:44
 :rotfl: :hunter: :cow:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.30 - 22:33:45
 :so_mad:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.30 - 22:53:27
 :smooch:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.31 - 10:08:34
Ett litet tips om man vill få in en fot hos jägare men inte skjuta själv är att erbjuda sig att gå i drev. Jag har inte tiden att vara med i ett jaktlag eftersom det innebär en massa arbete med att sköta om jaktmarken, mata djuren på vintern om det är svåra snöförhållanden osv. Istället är jag ofta drevkarl och får därmed köpa kött jag med som tack för hjälpen. På köpet får man komma ut i skogen och får fin-fin motion.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.10.31 - 10:08:53
 :bearhug: Ni  är för gulliga. Man blir så glad av att komma in här o läsa inlägg. Ha en skön helg. Själv ska jag ut på ett lite pirrigt besök. Ska provrida min ev. blivande nya häst.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2009.10.31 - 10:12:32
Jo Hemul, det fungerar så att alla i jaktlaget köper köttet. Man betalar en lägre avgift för att vara med och sedan får man även betala för köttet. Perfekt för mig som slipper avgiften men får köpa för samma pris. Sen är jag inte mycket för att stå på pass och frysa heller.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2009.12.14 - 16:35:33
Jag köpte en 1/4 gris i helgen från Husa gård i Vallentuna. Då fick jag med ett stort stycke sidfläsk som jag tänker rimma själv. Det ska bli spännande att testa. Skinkan hade de redan rimmat så det slipper jag. Däremot var det med en stor fläsklägg som väl ska rimmas för att bli mör och god eller har ni något annat tips om vad man kan göra med den. Det är lite lyxigt att ge den till hundarna.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.12.14 - 16:51:57
Det kommer att bli kanooon!   :clap_jump:

Jag gillar färsk fläsklägg också, men jag är uppfödd på det.  :shy:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2009.12.15 - 14:23:52
Kokar du läggen? Vad äter du till?


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2009.12.15 - 14:41:12
Mamma brukade göra dillkött och sånt på fläsklägg, så det tycker jag är gott. Pepparrotssås till tycker jag också om.  :shy:

Om du rimmar kan du väl tala om hur lång tid du lät det ligga och hur det blev. Har bara gjort relativt små stycken. Tänk vad dum man är som inte skriver upp allt sånt så man har nåt att gå efter nästa gång!


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2009.12.16 - 21:31:36
Men med pepparotssås lät gott .Rimmar jag ska jag absolut säga till hur jag gjorde. Men det får vätna till efter jul.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Corny skrivet 2010.04.13 - 01:50:49
Mamma brukade göra dillkött och sånt på fläsklägg, så det tycker jag är gott. Pepparrotssås till tycker jag också om.  :shy:

Om du rimmar kan du väl tala om hur lång tid du lät det ligga och hur det blev. Har bara gjort relativt små stycken. Tänk vad dum man är som inte skriver upp allt sånt så man har nåt att gå efter nästa gång!
Det var ju flera år sen du la upp det här lilla tipset. Dillkött på fläsklägg känner jag inte någon som har gjort, så det receptet vill jag gärna ha! Jag är van vid nötkött när det kommer till denna variant, så jag är nyfiken på kryddorna. De måste ju vara lite olika?


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.13 - 08:06:48
Det var bara 4 månader sen faktiskt. Har du så långtråkigt här så tiden kryper?  :sad:

Nä, det är inget speciellt recept. Bara koka läggen, skär i bitar och och gör en dillsås på spadet. Ättika brukade mamma ta, inte citron som jag tror en del använder, men det är väl en smaksak. Jag tycker det är väldigt gott, men det kan ju beror på tillvänjning. Men gillar man fläsklägg förstår jag inte varför man inte skulle gilla det. Passar med det sura ihop med det feta.  :nod-yes:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2010.04.14 - 14:31:02
Ja ättika ska det va. Nu har jag kokat fläskläggen orimmad så det är bara att göra såsen då. Vanlig dillköttsås alltså.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.14 - 14:54:35
Ska bli spännande att höra vad du tycker. Men gillar du fläsklägg öht så tror jag nog du tycker att det är gott! :lick:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.14 - 17:59:47
Bara en liten rapport om rimningtider. Fläskbenen fick ligga en 15-16 timmar. De blev väldigt möra, men kunde ha varit något saltare. Så 1 dygn som till fläsk i bit tror jag blir perfekt. Trodde de skulle klara sig med mindre iom att det inte är så mycket kött på dem.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: greenthumb skrivet 2010.12.11 - 18:11:07
Hej!

Jag ska göra min egen julskinka, och behöver råd vad det gäller rimningen.

Jag har hittat ett recept:

3 kg skinka
5 liter vatten
900g salt
2msk socker
1/2 msk salpeter
Rimma 14-20 dagar

Min skinka är på 2,5 kg och har en stor fin svål. Den kommer från en unggris på Domta gård.

De rimmtider jag sett här i tråden får mig att undra om det jag tänker göra kommer bli oätligt? Annars har jag börjat för sent! Den ligger ingnuggad med salt i kylen nu.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.12 - 06:35:55
Hej!  :wave:

Ingnuggad säger du - innebär det att du ska torrsalta den?

Om du syftar på tabellen jag la in i början så är de tiderna enbart för mörning av köttet, det ska inte ge någon extra sälta i den tillagade rätten alltså. Jag rimmar t.ex. tjocka isärskurna revbensspjäll 1-2 timmar. Då smakar de inte salt, men man behöver inte salta på dem heller när man steker dem. Alltså, man upplever inte alls de färdiga spjällen som rimmade, bara som möra.

Skinka ska ju vara mer hårdrimmad liksom. Någon som brukar göra det har skrivit om det nånstans, jag tror att det rörde sig om ett par veckor för en stor skinka?


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2010.12.12 - 22:10:41
Strunta i saltpetern, det är bara för färgen. Annars helt ok.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.12 - 22:15:43
Är det säkert fast det ska ligga så länge? Jag är jätterädd för botulism.  :sadsad:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: greenthumb skrivet 2010.12.13 - 12:31:15
Den skulle torrsaltas en dag, sen ner laken. Jag kommer ju inte rimma så många dagar då det bara är 9-10 dagar innan den ska stå i rent vatten ett dygn? För att sen långbakas i låg temp, lagom till fm på julafton.

Kan jag göra något med skinkan för att snabba på rimmningen? Några djupa hugg med en kniv?

Skinkan är från en unggris, och det borde väl påverka rimmningstiden nedåt?


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.13 - 12:51:19
Oätlig tror jag inte den blir. Det ända som kan hända är väl att den får lägre sälta och i värsta fall inte är "fullmörad". Men sältan borde du ju kunna kompensera genom att vattna ur den lite kortare än rekommenderat. Din skinka är ju åt det lilla hållet också, så jag tror inte det blir några problem alls. När la du den i lagen? Den 12:e?

Notera att jag aldig gjort nåt så stort som skinka, så jag bara gissar utgående från mina efrarenheter av mindre stycken. Men dålig tror jag absolut inte den kan bli. Jag rimmade nyss en fläsklägg. Minns inte vikten, men den var också åt det lilla hållet. Jag lät den ligga två dar och sen hade jag lite salt i vattnet när jag kokade den så sältan inte skulle dras ur. Blev jättegod och mörad var den helt klart.  :drool:

Kör på! Skinkan kan bara bli bättre, det är bara en fråga om hur mycket bättre.  :flirting:



Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: greenthumb skrivet 2010.12.23 - 22:02:45
Nu ligger den griljerad och klar i kylen. Imorgon bitti ska jag skära mig en skinkmacka. Om man ska tolka hur god den kommer vara av hur saftig den verkar, så kommer den vara kanon. Vågade dock inte stanna innan 70, då mor är kinkig på fläskkött  :whink:

Insåg dock att en normal köksugn inte kan hålla en fast temperatur särskilt bra. Kunde få min att pendla mellan 73-84 på ett ungefär. Spenderade 3 timmar framför ugnen och termometern igår kväll. Matlagning är lyx!


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.24 - 02:32:41
Spännande Du får rapportera sen. Är väldigt nyfiken på färgen. Hur mycket fick du förresten ge för skinkan på Dompta? (http://forum.fetbobba.net/images/x_snowman.gif)


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: greenthumb skrivet 2010.12.24 - 07:41:02
Köpte en halv unggris, styckad och klar, med allt utom inälver. 129kr/kg.
Så skinkan på 2,5 kg kan ju inte kallas billig :whink:

Sitter med mackan framför mig, skinkan är fast och fin, allt fett sitter i kappan och skivorna smälter i munnen.  :bg:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.24 - 21:52:00
Tror jag det att den blev smaskig. Hur blev färgen då? Inte blev den väl så grå som de säger? Eller du kanske hade salpeter i?

Jag köpte två skinkor, en för frysen, och funderade på att köpa en till i mellandagarna. Men du har fått mig att ändra mig. Jag beställer en färsk i charken i stället när de här är uppätna. Jag måste också prova på nåt stort. Tack för inspirationen.  :whink:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: greenthumb skrivet 2010.12.24 - 23:06:17
Jag hade i salpeter, eftersom jag inte heller tycker botulism låter som en hit. Visserligen va den här skinkan liten, och kommer inte överleva morgondagen. Jag gillar inte onödiga risker.

Nästa år ska det bli en, eller kanske två hela skinkor med ben från smågris. Måste växla upp det här nu  :clapgrin:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.25 - 00:05:12
Hörru gröningen, jag hade ju alldeles glömt bort allt jag läste om botulism när jag var besatt av det för några år sedan. Giftet förstörs vid uppvärmning, alltså borde det inte vara någon fara eftersom skinkan ska kokas. Frågan är vid vilken temperatur botulinumgiftet förstörs. Man får väl hoppas att 70 ° räcker.

Sporerna förekommer därför ofta i födan men förstörs i regel vid tillredning och konservering.
Om tillredningen/konserveringen är ofullständig kan sporerna överleva och börja växa ut,
förutsatt att miljön är syrefri. Toxinet bildas när sporerna växer ut. Det är värmekänsligt
och förstörs vid kokning.
Toxinbildning motverkas av sur och/eller salt miljö.

Vid klassisk botulism har man förgiftats av något (felaktigt tillrett) livsmedel, i vilket bakterierna
kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion (t.ex. hemkonserv,
fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv).

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/botulism/

Och här i Svenskt Kötts recept är det ingen salpeter.
http://www.svensktkott.se/receptsamling/recept_detail.php?sk=&avdelning=&id=2467

Och inte behöver bringan ligga i 2 veckor inte. 3 dagar blev utmärkt lättrimmad men helt mörad bringa för mig. Pfft!  :cool:


Ett "snapsglas" rent toxin skulle räcka till att döda hela Sveriges befolkning.  :max-shock:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.25 - 00:15:09
FWIW
http://matforum.nu/index.php?topic=630.0

"Sex minuter vid 80°C". Men tar längre tid vid lägre temperatur också kål på det, det är frågan.  :goggle:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.29 - 14:32:25
Jag köpte två skinkor, en för frysen, och funderade på att köpa en till i mellandagarna. Men du har fått mig att ändra mig. Jag beställer en färsk i charken i stället när de här är uppätna.

Ja, det sprack ju fortare än kvickt det.  :shy:
När jag promenerade in på min dyr-ICA idag för att köpa grädde så var där en stor skylt där det stod "Alla julskinkor 19:90". De allra flesta var kokta och så fanns det några okokta från ett lokalt charkföretag. Jag vägrar köpa deras produkter för allt de gör smakar likadant, en konstig bismak. Vet inte vad de gör med grejerna. Så jag klarade mig nästan. Men precis när jag skulle vända mig bort från kyldisken föll ögonen på en rå skinka från Hälsingestintan. Gårdsmärkt, stod det. En enda fanns det. Då föll jag.
Så nu får jag koka skinka i morrn. Igen. Det var kort datum. Hur jag sen ska få ner skiten i frysen, det vete fåglarna.  :pippi: :fridge_death:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Tina skrivet 2010.12.30 - 17:19:45
Du får sätta dig på frysen. Och så vill jag ha rapport hur den smakade.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.30 - 18:00:53
Den gick ner! Jag hittade ett hål. Jo, den tredjedel jag inte fryste är i ugnen nu, så efter midnatt nån gång så blir det nog provsmak. Passar bra, för jag har bara någon skiva kvar av gamla skinkan och har faktiskt inte fått nog än. Mina gamla tradition är ju att leva på skinkmackor hela veckan. I år har jag ransonerat och bara ätit skinka till frukost. Nåja, jag har fallit för en kvällsmacka ett par gånger, men inget mumsande hela dagarna. :cool:

Den såg ivf väldigt fin ut. Det var rätt mycket insprängt fett och det var det inte på Scan-skinkan. Det ska väl vara lite bättre kvalitet på Stintans kött va?


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.11 - 00:46:46
Glömde ju att rapportera. Jo, den skinkan var godare än Scans och då var inte Scans dålig den heller. Helt klart saftigare. Den var mindre salt också. Bra att veta till nästa år.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.08.31 - 15:48:20
Jag måste nu ta tag i detta med konsten att rimma själv.
Jag har gett upp att få tag i mormors fina skicka, det finns ju inte här, men nu ser jag chansen.

Fläskkött har vi inte heller köpt så mycket under senaste tiden, dels för att man aldrig hittar något ekologiskt någonstans.
och att vi har gott om eko-nötkött.

Så kanske att vi backar till till fläsk-träsket om rimmningen fungerar.
Jag har ett par vildsvinskinkor i frysen... tänk om jag skulle gilla rimmat vildsvin?
70kr/ kg  :yay:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.31 - 15:57:53
Jamen gör det! Fast skinka ska stå väldigt länge, det vet du va? Det finns länk till köttinformationen nånstans här i tråden.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2013.06.07 - 19:46:29

Här följer några tider för mörning ur boken. Jag tycker tiderna är lite för långa. Det kan ju bero på att vi är känsligare för sälta än gemene man. I mitt tycke blir tjocka revbenspjäll (uppstyckade) med typ 4-5 cm kött på fina på 1 - 1½ timme. Snacka om de blir möra! Inget trådigt griskött mer!  :lick:

Kodstycke:
Benfritt kycklingbröst (225 g)         2 timmar
Fläskkotletter, 3.5 cm tjocka          2 timmar
Enkilos kyckling                       4 - 6  timmar
Kyckling, 1.5 - 3 kg                   8 - 12 timmar
Benfritt kalkomnbröst, 10 cm tjockt    12 - 18 timmar
2 kg sidfläsk (pork loin?)             12 timmar
Kalkon, 4 - 7 kg                       24 timmar
Kalkon, över 7 kg                      24 - 36 timmar
Fisk, tunna filéer                     1 timme
Fisk, 2.5 cm tjocka filér
eller "steaks"(?)                      6 - 8 timmar


Har tänkt på det här. Om en kalkon på 7 kg blir mörad och genomsalt på 36 timmar, varför ska en skinka som väger hälften behöva ligga i flera veckor? :glare:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.06.07 - 19:53:50
kyckling är hursomhelst "luftigare" kött. Tror det har med det att göra.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2013.06.07 - 19:55:12
De där tiderna är ju bara för mörning, det blir inte så salt. Men jag tror skinka som inte är så salt är gott! Törs man prova?


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.06.07 - 20:37:42
varför inte? man kan ju också tillaga skinga orimmat...


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2013.06.07 - 21:08:00
Kan man? Som smörgåsmat alltså? Hur blir det? Att man kan göra skinkstek och sånt vet jag.

Är sugen på att prova, men jag vet inte om jag orkar ha en jättebytta i kylen en månad typ. Försökte beställa en rimmad skinka men det går inte att uppbringa så här års, rå däremot... Hade en halv julskinka i frysen som jag kokade och det blev så gott att skiva tunnt (med min elektriska skärmaskin som jag äntligen unnat mig), så det gav mersmak. Vore kul att prova att röka en snutt nu i sommar också. Man måste ju kunna skära ett par tjocka skivor liksom, annars tar det för lång tid. Fläsk tar ungefär 5 timmar och kräver flera påfyllningar av kol.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.06.08 - 10:00:01
varför skulle man inte kunna göra det. Det blir nog inte som rimmad skinka som du är van vid men säkert gott också. Rökt låter toppen!  Men om du har stekt den eller vad du nu vill göra den kan du skära i bitar och frysa dom i "några dagars portioner".


Titel: SV: Re: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2013.06.08 - 10:38:17
Klart man kan, men frågan är hur det blir. Har du provat eller vet du om andra brukar koka skinkan rakt av bara? Misstänker att den kan bli rätt torr.

Posted from my phatPhone using Tapatalk


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2013.06.08 - 20:03:30
Hittade den här sidan där man skriver koktider för både färsk och rimmad skinka. Då måste det väl fan gå att koka lättrimmad! Riktigt rimmad skinka ska man ju vattna ur ett halvt dygn typ. Man borde väl kunna rimma den kortare från början istället.  :hmm:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Ary skrivet 2013.06.08 - 20:24:37
Nu är jag ju ingen skinkexpert men tiden är kanske beräknad på hur länge det tar för saltlösningen att nå in till mitten på skinkan = kortare tid, mitten inte hunnit bli rimmad? :hm-hm:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2013.06.08 - 20:57:51
Jo, så är det nog och en kalkon är ju ihålig liksom, tunnare kött. Men, trots allt måste man vattna ur en normalrimmad skinka, den är alltså översalt. Om man kör nånstans mellan 3 dagar och en vecka då borde det väl nå ända in... Sen kan man ju kotta av en bit och provsteka för att utröna sältan, om den behöver vattnas ur lite.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2013.06.08 - 21:03:48
Nu blev jag smart och googlade på engelska i stället. Då får man ju annat än våra julskinkor. Hittade redan det här:

The brining time is mainly a question of personal taste. The longer it stays in the brine, the saltier it gets. I find 4 days about right for a 3-5 lb piece of loin.
http://schmidling.com/ham.htm

Det är 2 1/4 kg, det. Låter ju bra. Ska se om jag kan hitta nån sajt som talar om hur man ska förlänga tiden beroende på vad köttstycket väger. Intressant också det han säger om att temperaturen inte får bli FÖR låg, du slutar det funka. Kanske är förklaring till att mitt fläsk ibland inte har tagit åt sig laken som det brukar. Fram med termometern alltså!


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Ary skrivet 2014.05.12 - 21:11:51
Hur äter man fläsk förresten, på lchf vis....? Bruna bönor var ingen favorit och inte lowcarb el lchf heller. Ingen fantasi eller erfarenhet på hur utan potatis eller bönor... Men stekt lök är ju gott kanske...


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.12 - 22:17:57
Vad är fläsk lowcarb och LCHF? Är det maträtter?  :pippi:

Jag åt faktiskt fläsk i dag. Kokt med rotmos och senap. INNAN jag hade i potatis och mjölk*) innehöll rotmoset 9 g kh. Det pallar du väl? Men annars är stekt fläsk gott istället för bacon, t.ex. med stekta ägg och stekt tomat.

*) Detta vet jag för att jag försöker vara "frys-smart". Jag gör mos på bara kålrot och morötter och fryser in i portioner. Potatis, smör, mjölk, grädde har jag i när jag värmer det. Potatisbitar kokar ju på några minuter. Blir mindre i frysen och potäter har ju en annan alltid hemma. Står sig bättre utan mjölk och fett i också. Det är gott utan potatis också, man kan gott äta det så. Speciellt om man rör i smör och grädde.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.12 - 22:20:17
Och kallt stekt fläsk är supergott! kan man käka som chips! :tasty:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.05.13 - 07:48:10
Hur äter man fläsk förresten, på lchf vis....? Bruna bönor var ingen favorit och inte lowcarb el lchf heller. Ingen fantasi eller erfarenhet på hur utan potatis eller bönor... Men stekt lök är ju gott kanske...

Gräddstuvad vitkål - eller ännu hellre: coleslaw! *Yummy*


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.13 - 09:08:36
O ja! Stuvad blomkål också. Eller stuvade skärbönor. Eller ostuvade skärbönor men med löksås! :lol:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.05.13 - 12:04:23
Vilken bra tråd! Nu finns det ibland kött från gårdsgris här och vilken skillnad mot industriköttet! Jag hade slutat äta fläskkött nästan, men nu går det inte att låta bli. Och med denna tråd kommer det att bli ännu bättre!


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.05.13 - 16:02:04
mmm det blir stekt fläsk med stekt blomkål i veckan tror jag. Linnea gillar det inte så hon får väl äta något annat då!


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.13 - 16:16:01
Ursprungsliv, om du tänker rimma så tar jag numera mera salt och låter det ligga 2-3 dygn. Var väl saltkänslig fortfarande när jag skrev det här. Man får prova sig fram till vad som blir lagom. Går ju att fiska upp en bit, torka av den och provsteka en skiva, men jag går på känn.

Hoppas det blir extrapris snart, för jag är sugen på att röka fläsk nu när det är varmare så man kan vara ute den tid det tar. Jag har bara en liten rök, så jag måste fylla på kol rätt ofta. Inget man vill springa upp och ner för 4 trappor för att göra.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: Ary skrivet 2014.05.13 - 16:20:41
Tack ska ni ha! Får nog fläska till det i veckan då.  :flirting:

Potatis - vad är det?  :pippi: Ligger 2 runda saker i kylen med skott, kan det vara potatis...?

Tyvärr gillar jag inte rotmos, men vitkål är gott.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: MiaP skrivet 2014.08.14 - 23:34:30
Vad härligt att jag hittade tillbaks till denna gamla tråd. Måste börja salta fläsk själv igen. För i Spanien där jag bor största delen av året så finns inget så gott rimmat fläsk som vi har här hemma. Så nu åker jag tillbaks om en vecka. Hej då blir borta hela vintern och kommer hem till nästa sommar.

Det är ordning och reda i ditt Forum Fetbobba!

Puss och Kram
 :wave: :yay:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.14 - 23:36:23
Men ska du åka nu när du just kommit tillbaka? Du har varit borta jättelänge ju, flera år typ. Har de inte internet i Spanien än va?  :worried:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: MiaP skrivet 2014.08.14 - 23:41:40
Jo nu har jag en egen lägenhet och skaffat internetanslutning som går bättre än när jag är hemma. Så visst kan jag hänga här MEN där är jag nästan aldrig hemma. Man är utomhus förjämnan, .hänger på barer om kvällar och går på jazzklubbar. På dagarna är man ute och fikar och sitter under parasoll i solen och bara göttar sig. Men man längtar ibland efter gott salt fläsk om inte annat för att göra egen ärtsoppa.  :yay:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.14 - 23:44:58
Har du vunnit på tipset eller något? Låter underbart! Men vi saknar dig här ändå vi. :flirting:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: MiaP skrivet 2014.08.14 - 23:48:10
Nä något tips har inte synts till. Men bytt till en liten lägenhet här hemma och sålde huset när min man dog för fem år sedan. Så det har hänt mycket i mitt liv sedan jag var här mest varje dag.


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 00:15:35
Det är inte bra att helt avhålla sig från internätet. :shake_head:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: MiaP skrivet 2015.10.19 - 13:11:27
Men jösses det har ju gått ett år till sedan jag var här. Men blev sugen på rimmat fläsk för alla pratar här på Gran Canaria om att koka ärtsoppa och det finns inte rimmat fläsk här. Så det måste ju rimmas nu igen. Dessutom finns det så himla god lök här och stekfläsk med löksås mmmmm en favorit. :wave: :wave: :wave:


Titel: SV: Rimma fläsket själv
Skrivet av: hemul skrivet 2015.10.19 - 16:21:15
Heeej!  :bearhug: Men varför måste du överge oss bara för att du flyttat? :worried:

Kan ju tipsa om att jag kommit fram till den perfekta rimningstiden för skivat fläsk. 6 timmar. Då blir det tillsäckligt salt men inte jättesalt.