Fetbobbas Forum

Allmänt => Babbelboxen => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2009.05.18 - 10:27:28



Titel: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.18 - 10:27:28

Nu har jag  skrivit på papper ( nej skrivaren samarbetade inte då !) alla Bokias råd ang "att göra ordning en gjutjärnspanna"

Jag har hittat två pannor på loppis, en liten med väldigt lite kant för att stega ägg eller steka plättor med
och en vanlig stor sak med 5 cm kanter.
De står nu på köksbänken med en hög stålull vid sidan om och jag hoppas att hela familjen deltar på knuggandet
Om dom ska blänka som metall , lär det ta några veckor innan det är klart  :whink:

Jag testade att de var stabila på botten, så det har tagit tid för många jag har hittat har varit skeva.
Men jag upptäckte idag att den stora har små fördjupningar på botten ( insidan), som någon hade slagit på botten men något rund ( 3x 3 mm) men hård.

Är det lönt att restaurera den ?


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.18 - 14:32:54
Köp en sån där stålborste man sätter på borrmaskinen.  :nod-yes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.19 - 08:44:35
Styrmannen föreslår sandblästring, vågar jag släppa honom loss :yay: :confused3:?

Själv kan jag inte i alla fall fortsätta, mina axlar fixar inte sådan sysslor, det är nu om igen bevisad.
jag försökte med stålull en kvart och senare kanske 10 minuter och sen dess går jag med en fruktansvärd huvudvärk, trots medusiner,
det tar nog någon dag innan det släpper  :sad:.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.19 - 09:59:17
Har han en bläster så måste ju det vara det bästa!

Jag fixade en gammal som först stått och rostat med fastbrända matrester + vatten i och sedan torkat genom att först ställa den på sexan och bränna äcklet och sedan gå på med stålborste på en slipmaskin tills den var blank. Det är gjutjärn ju. Materialet är inte känsligt. Det är bara stekytan man bygger upp som är känslig.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Bookia skrivet 2009.05.19 - 14:02:14

Nu har jag  skrivit på papper ( nej skrivaren samarbetade inte då !) alla Bokias råd ang "att göra ordning en gjutjärnspanna"

Jag har hittat två pannor på loppis, en liten med väldigt lite kant för att stega ägg eller steka plättor med
och en vanlig stor sak med 5 cm kanter.
De står nu på köksbänken b med en hög stålull vid sidan om och jag hoppas att hela familjen deltar på knuggandet
Om dom ska blänka som metall , lär det ta några veckor innan det är klart  :whink:

Jag testade att de var stabila på botten, så det har tagit tid för många jag har hittat har varit skeva.
Men jag upptäckte idag att den stora har små fördjupningar på botten ( insidan), som någon hade slagit på botten men något rund ( 3x 3 mm) men hård.

Är det lönt att restaurera den ?

Oj, det låter som stora hål. Det blir nog jobbigt att använda den tycker jag, eftersom hålen kommer fyllas med skit varje gång man lagar mat och blir svårt att få bort. Men du kan ju testa, det var nog inte så dyra pannor så det är bara att köpa ny på nästa loppmarknad.  :whink:

Sandblästring låter kanon, bara att ösa på. Jag föreslår även att du står beredd och dokumenterar det hela med en videokamera och lägger upp det på youtube så vi alla kan njuta av det.  :thumbsup:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.20 - 10:22:04
Vi får se om han har tid över mina stekpannor under helgen  :rolleyes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.14 - 05:07:40
var finnes Bokias råd ang restaurering av stekpannor tro? .. det är något jag kan komma att behöva!  :redface:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.14 - 05:42:55
Hur illa är det med pannorna, och vad har hänt?


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.14 - 06:41:32
njae.. så illa är det nog inte änn egentligen  :redface:.. men jag har en kastrull som kan behöva lite TLC.. (tender love and care) ... har ofta gjort köttfärssås och spagethi i den!.. så tomaten har gått rätt hårt åt den e jag rädd... så jag e ute efter bra tipps på hur man kan impregnera den igen!.. och hur man egentligen ska sköta dem!..


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.14 - 07:30:31
Impregnera? Låter som en kastrull med beläggning. Släng den.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.14 - 07:46:14
Inte slänga! Jag har tipsat om hur man kan försöka innan man slänger! Gjutjärnsgrytor ska man vara rädd om!


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.14 - 07:46:45
 :redface: fel uttryck av mig skulle jag tro!.. det är en fin Skeppshult gjutgärnskastrull. så den har ingen Beläggning av något slag.. det jag menar e hur man får till den där bra ytan igen.. som gör att allt inte bränner fast hela tiden! :so_mad: oavsett hur mycket fett man har i pannan!..  :crazy:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.14 - 07:48:49
Corny... :flowers: :inlove:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.14 - 09:02:54
Borrmaskin med stålborste.  :nod-yes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.15 - 03:18:42
känns som sista utvägen i detta läge!.... men det blir nog väldans bra om man gör det misstänker jag! :nod-yes:.. men jag ska försöka med Cornys tipps först.. med mjölk och salt som får koka i pannan en stund... hoppas slippa polera den! .. men jag gör det om jag måste! :nod-yes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: MiaP skrivet 2009.07.16 - 04:04:19
Stek med mycket smör och diska aldrig med diskmedel. Skölj bara med vatten när den är varm så mår gjutjärn bäst. :crazy: :whistle:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.07.16 - 10:08:20
njep, det har hänt ingenting med mina stekpannor än... men jag hörde något svagt om att styrmannen nästan hade tagit tag i saken redan förra veckan,
så det är kanske dax under nästa vecka  :lmao:.
Dessutom hittade jag en 4 liters gjutgärnsgryta med lock och allt, helt stabil , bara lite rost.
Så nu har han tre saker att blästra .

( han tycket att grytan var en toppfynd ... bara 50 kr ... det var inte någon tjafs om köpet alls ) :flirting: :inlove:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.16 - 12:09:57
Bra storlek för grytstekar.  :nod-yes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 12:49:37
tror min är på 4 liter faktiskt! :inlove:.. älskar den.. även om den behöver lite mer skötsel!...

ska man diska dem när de är varma elelr kalla?.. :confused3:.. fick skäll nån vända för att jag diskade en stekpanna i varmt vatten när den var varm!.. det ska tydligen förstöra dem eller nått!.. så nu e jag lite förvirrad... :confused3:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.16 - 13:19:24
Äh! Det är ju lättast att få bort eventuellt fastbränt när pannan är het! Är jag ambitiös kör jag in pannan under varmvattenkranen och borstar ur den så snart jag öst upp maten. Den panna jag använder för det mesta fick jag när jag flyttade hemmifrån. I många år var det den enda panna jag hade. Den är inte förstörd än :flirting:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 13:20:36
Bry dig inte om det skället, kwidell! Hur tror utskällaren att man gör på restaurang? Jo, man diskar direkt med varmt vatten i pannan. Enda anledningen att jag inte gör det hemma, är att det ryker så förbannat! Annars kan man hälla mycket vatten i pannan och ställa på spisen, och sedan diska ur när det har svalnat. Det går också bra!

Idalinda - Inte behöver du blästra ur en gjutjärnsgryta som är rostig. Rosten bör du kunna diska bort med varmt vatten, eller kokhett för all del. Eventuellt kanske du behöver lite diskmedel, men det är nog enklare att göra så än att slipa allt! Åtminstone om grytan är ok i övrigt! Sen bara du steker in eländet efter Corny-instruktioner!


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 13:30:24
Ja det var väll det jag tyckte också! :nod-yes:.. men jag fick mycket skäll den gången... :sad: så det sitter i!.. men tidigare så brukade jag också göra rent den direkt efter tillagning!.. och det ångade så det stod härliga till! :lol:.. men sedan har jag inte vågat... men, jag kanske borde börja med det igen alltså!..


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 13:33:28
Som sagt - du gjorde helt rätt den gången! Det är så man ska göra egentligen. För, precis som hemul säger, så lossnar fastbrända saker lättare då!


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 13:36:24
okey. jag litar på er! :nod-yes:.. nästa gång ska jag diska den direkt under hett vatten! :nod-yes:  :crazy:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.16 - 13:48:17
Som sagt - du gjorde helt rätt den gången! Det är så man ska göra egentligen. För, precis som hemul säger, så lossnar fastbrända saker lättare då!

Det kanske inte var en gjutjärnspanna? En sån där tunn plåtskrolla kan spricka om man gör så. För att inte tala om vad som händer med teflonet.  :tongue:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 13:54:24
jag mins faktiskt inte om det var en gjutgärnspanna eller teflonpanna eller vad det var!..  :blush:.. har försökt glömma hela incidenten om jag ska vara ärlig. :redface:... men det är möjligt att det var en Teflonpanna iof...


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 13:56:45
Men om det var en teflonpanna var det lika bra att den gick åt fanders! Teflonpannor är inget bra!  :shake_head: Jag har stoooooora fördomar mot teflonpannor! Gjutjärnspannor däremot älskar jag!!!  :inlove:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 14:20:00
jo jag älskar min också! :inlove:.. även om jag faktiskt använder en teflonpanna också.  :redface:..


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 14:45:50
Det gör jag också! Fast aldrig hemma. Här använder jag bara gjutjärn och sen den svenska woken, som jag kallar det. Fast vad den egentligen heter, har ja såklart glömt nu! Teflonskalle, eller vad kallade du det?  :blush:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 14:48:38
 :lmao: teflonminne!  :lol: .. men om du inte använder teflon hemma.. var använder du den då?? :confused3: .. på bussen eller?  :whink:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 14:49:25
Svenska woken...  menar du Parabolantennen nu eller?!  :sneaktongue:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 15:04:52
Jajamen! En parabolantenn, det är vad jag ofta har på spisen. Men bara när det är stoooora familjesammankomster! Blir lättare att laga mat i stor panna!  :flirting:
Jag höll ärligt talat på att bli galen där ett tag, men TRAKTÖRPANNA heter det! Det var det jag menade! Fy, vad hemskt det är när saker och ting bara försvinner ur skallen! Blääää!


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 15:08:14
 :laugh: :lmao: .. jamen DÅ förstår jag vad du menar!.. trodde du gjorde dig lustig! :flirting: .. wokpanna kallas också för "Nudelparabol" om du inte viste det!  :lol:..


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 15:08:37
Teflon använder jag fö hos svärmor. Hon har gömt undan gjutjärnspannan under en massa andra saker, så då är det teflon som gäller. Åtminstone om det inte är något som ska brynas fint. För då gräver jag fram gjutjärnet!  :flirting:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 15:13:42
:laugh: :lmao: .. jamen DÅ förstår jag vad du menar!.. trodde du gjorde dig lustig! :flirting: .. wokpanna kallas också för "Nudelparabol" om du inte viste det!  :lol:..
Men hallååååå! Jag SKREV ju svensk wok! Hur kan en svensk wok vara något annat än ganska så kantig och platt? Vilket en traktörpanna är! Dessutom var faktiskt undermeningen att jag använde den till mat och inget annat!  :club: Suck!  :rolleyes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 15:19:31
okey okey OKEY!  :club: ... svensk wok... kantig panna.. jag fattar!  :whink: ..  jag tog nog det där med Wok på större allvar tror jag.. :whistle: .. men ja.. en traktörpanna kan vi kalla för svensk wok om du vill.. :rolleyes: :lick: :flirting: ...


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 15:30:19
Jaja. Jag glömde att förklara mig här. Hade en gjutjärnswok förut. Den var faktiskt så kass att slängde iväg den! Trots mitt propagerande om att man ska vara rädd om gjutjärnspannor!  :glare:  :whistle:
Men min traktörpanna är i princip min bästa vän! Allt, nästan, kan jag göra i den utan att något bränner fast. Egentligen ska man kunna steka kött i den också, men det gör inte jag, pga att det inte får någon färg. Men genomstekt blir det. Och "wokar" gör jag vilt med hjälp av den! Älskar min svenska wok!  :inlove:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 15:38:24
 :lol: okey... traktörpanna kallas härmed för "svensk Wok"  :clapping: ..

mamma har en wokpanna i gjurgärn.. och den är jättebra!.. så jag undrar vad det var för fel på din då..? :blink: .. måndagsEx kanske?! :crazy: .. .. själv så använder jag knappt min traktörpanna... den står inne i skåpet och skämms för det mesta... använder mest teflonpannan just nu... :redface: .. och gjutgärnspannan!.. och även grillpannan!  :nod-yes:... men jag har inte fått in snittsen med traktörpanna ännu...? .. :lick:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 16:20:05
Jag bodde i kollektiv under den tid jag fick min wok. Woken användes av en kollektivmedlem som stekte sönder den, och sen var inte den något att ha. Eftersom det var en wok (om än i gjutjärn), så tänkte ingen på att steka in den. Senare försökte jag att rädda den på alla sätt, men det gick inte. Eftersom jag heller inte använde den mycket, kanske 5 gånger på alla år (kollektivmedlemmar inräknade, tror att de använde den mer än jag) och den hade stått oanvänd i ca 6 år, så gav jag 17 i grytan. Jag slängde den. Tog ju bara plats ändå!  :whistle:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 16:33:23
jag förstår dig! :nod-yes: .. om man inte använder den..vad är då vittsen att behålla den?!  :whink:... vi har en riktigt stoor en! i gjutgärn.. maken hade den sedan tidigare.. och den är inte sönderstekt!.. den används inte jätteofta,.. men när den är framme blir det mycket god mat!  :tongue:  kan lätt woka till 10 pers i den!  :lol: sådant älskar jag! :inlove:..


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 16:44:15
Din make har säkert en sån som jag hade. För det var jättestor! Hade min varit bra, hade jag behållt den såklart! Men nu var den inte det, och blev aldrig heller. Håller med dig, mat till många är det bästa!  :inlove: För då får ma umgås också!  :lol:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 17:15:16
ja precis! :lol: :inlove: .. och ska man endå laga maten... kan det lika gärna vara till flera! :nod-yes:

våran har två trähandtag på sidorna.. och tar upp i princip hela spisen när man ställer dit den. :lol: .. men attan så gott det blir! :lick:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.07.16 - 17:24:11
Det är en sån! Fast din gubbes är nog en lite senare modell, för min hade gjutjärnshandtag! De var inte helt bra! Jo, visst blir det gott när man wokar! Älskar sån mat!  :inlove:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.16 - 17:28:10
Jag också! :dribble: .. det är samma fenomen som när man grillar.. det mesta blir gott! :lol:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.21 - 03:17:15
NU behöver ja nya instruktioner !

En 4 liters gryta och två stekpannor landar hem i kväll från blästringen.
De är oljade direkt efter blästringen,
Men vad ska jag göra nu ? :confused3:

1)Ska jag behandla dom på något sätt innan jag börjar använda dom ?
2)Hur steker jag i dom för första gången ?
3)Vaddå steka sönder en stekpannan, kan man göra det med en gjutjärnspanna alltså ?? Hur undviker jag sånt ?

Någon säger att det blir fin stekyta med pannan annan ylar att det inte blir det alls, blandar jag ihop nu olika pannor ?

4) Hur ska jag tvätta och förvara dom på bästa sätt ?

Det finns även tonåringar som steker här så klara och tydliga instruktioner behövs och det snarast  :nod-yes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.21 - 04:46:21
Kolla in vad Skeppshult har för tips för att återinfetta kärl, länk (http://www.skeppshult.com/sv/school/atgarder/).  :smile:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.21 - 06:44:01
Nizhoni, där fick du en smörklick av mig  :wave:!

När alla pannor landar hem åker dom in i ugnen på en gång med olja förstås.
Styrmannen-min har redan stolt meddelat per telefon att dom är jättefina  :inlove:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.21 - 07:45:39
Åh, tack!  :flowers:

Har själv tänkt återinfetta både stekpannan och grytan men av någon anledning så blir det inte av, misstänker att det är lukten som skrämmer mig. Tror jag skulle behöva en spark i baken.  :bang_head:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.21 - 10:57:26
det kan vi väll ordna Nizhoni!  :frogdance:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.21 - 13:40:01
visst var dom fina :nod-yes:, blanka som nya :yay: wow!

Sedan började jag fettningen och tackade för min ny effektiv köksfläkt, för annars hade det slutat på tjutande brandlarmet flera gånger om .

Det blev nog lite märklig resultat :
den första stekpannan blev brun runt om ( jag bredde fettet runt hela pannan ut och in-sidan), men halva botten på insidan förblev blank, den sidan hade mer rinnande olja kvar efter en kvart-20-minuter i ugnen.
Är ugnen sne, funderade jag ? och förberedde för stekpanna nr 2.
Resultatet blev det samma rakt på mitten på botten en linje som är helt blank den andra sidan är brun liksom kanterna .
grytalocket blev också genombrun.
När jag skulle köra in grytan, funderade jag ett tag, men gjorde som med dom andra, oljade den runtom och in i ugnen.

och se grytan blev rakt genom samma färg, mer blank än brun.

vad har jag nu ställt till med?? :eeek:

Ska de se ut lite bruna ( har oljan bränt fast ??) eller har dom blankare delarna inte fått tillräckligt olja i sig ,eller vaddå  :cry: ?

Vart har du Hemul gömt den där typen som skriker så att mandlarna fladdrar ???


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.10.21 - 16:40:44
Idalinda - Du har inte gjort något fel alls. Stekbord på restauranger har från början precis den färg du beskriver. Kör salttricket på dina stekpannor, samt grytan, och fetta in dem ytterligare en gång. Sen kan du prova att steka i dem. Steker det fast vid det laget, tycker jag faktiskt att du ska prova salt och mjölk-tricket, för bättre finns inte för att få pannor instekta. Men försök att fetta in dem några gånger till, bara för att vara på den säkra sidan! Hoppas att allt går bra!  :lol:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.22 - 00:17:54
det kan vi väll ordna Nizhoni!  :frogdance:

Jag gissade väl att ni skulle hjälpa till!  :laugh:


Så det är alltså bäst att ha fläkten på högsta styrkan och kanske även stänga dörren in till köket? Gissar att en rengöring av fläkten är på sin plats efter den omgången, det är ändå dags nu igen har jag sett. Det är sablars ofta man får ha ner skiten för rengöring tycker jag.  :thumbdown:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.22 - 03:42:46
Hmm, men varför blev det så att exakt hälften av stekpannornas innebotten blev brun och den andra sidan förblev blekt ?
Är det något som fattas på den bleka sidan då ?

Ska jag verkligen köra med salt nu när allt är renblästrat ?

Jag kan olja och steka dom i ugnen i flera omgångar, bara jag fattar vad som är rätt och vad som är fel.

Grytan blev inte alls så brun som dom andra. Grytans lock är helt brun , grytan blek  :blink: -

Ska jag fetta mer dom bleka delar eller tvätta rent dom bruna delar av pannor ?  :shy:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.22 - 03:47:43
Jag fattar inte heller. De måste suga ojämt på nåt sänt. Och varför blir de bruna och inte svarta?


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.10.22 - 05:42:53
Hmm, men varför blev det så att exakt hälften av stekpannornas innebotten blev brun och den andra sidan förblev blekt ?
Är det något som fattas på den bleka sidan då ?

Ska jag verkligen köra med salt nu när allt är renblästrat ?

Jag kan olja och steka dom i ugnen i flera omgångar, bara jag fattar vad som är rätt och vad som är fel.

Grytan blev inte alls så brun som dom andra. Grytans lock är helt brun , grytan blek  :blink: -

Ska jag fetta mer dom bleka delar eller tvätta rent dom bruna delar av pannor ?  :shy:
Ja sa ju te daj (göteborgska för "Jag sa ju till dig") att du skulle fetta in pannorna mera. Gör det, så att allt blir brunt, eller svart. Sen steker du in dem. Om de inte blir svartare av infettning nr 2, tycker jag att du ska steka in ändå. För pannorna ska användas, vare sig de är bruna eller inte! Då blir de också instekta. På naturligt sätt. Likaså gäller grytan. Teststek något som är billigt, och se hur det blir.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.22 - 06:59:19
Corny,  :inlove: jag försöker nu fatta rätt .

1) jag ska  klappa på dom fett runt om en gång till och stoppa i ugnen och fläkten på full effekt  :whistle:
eventuellt ska jag upprepa 1) ytterligare en gång.

2)  :eeek: salt och mjök  :eeek:, hur då ... full effekt på spisen ? blir saltet svartbränd ? ska man hälla i mjölken samtidigt med salt ? Hur mycket salt, hur mycket mjölk ?
     Hur länge ska man hålla på , så där ungefär ?


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.22 - 10:01:50
idalinda... högst upp på sidan här finns ett inlägg från nizhoni där han har länkat till Skeppshults hemsida.. där infon står ang detta med mjölk och salt!  :wave:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.22 - 10:05:04
 :shake_head:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.22 - 10:25:12
 :nod-yes: :nod-yes: :nod-yes: :nod-yes: :nod-yes:

men för den som inte ser länken..
Citat

Kärlet har blivit grått.
Orsak: Fettet från produkten har tvättats bort.
Åtgärd: Smörj in kärlet (fl ödigt) med matolja. Sätt in kärlet i ugnen på 175-200 grader i 15 – 30 minuter eller
tills oljan torkat in. När kärlet svalnat - torka ur överfl ödig olja med hushållspapper.
OBS! För produkter med trähandtag ställs kärlet i stället på spisplattan. Sätt plattan på medelvärme och låt kärlet
stå i 10-15 minuter. Stäng av spisen och låt sedan kärlet vara kvar på spisplattan tills det är helt kallt. Överhetta
inte kärlet. Tänk på att ha god ventilation – denna procedur kan ge upphov till kraftig lukt.
Om utsidan oljas, ställ kärlet på t.ex. en plåt, annars kan olja rinna ner på spisplattan eller i ugnen.

Kärlet har blivit rostigt
Orsak: Fettet från produkten har tvättats bort och/eller har mat förvarats en längre tid i kärlet. Ett vanligt fel
som orsakar rostbildning är att kärlet ställs undan med locket påsatt innan det hunnit bli riktigt torrt efter
avsköljning.
Åtgärd: Eventuella rostfl äckar tas bort med stålull (om svårt angripen med stålborste). Utför därefter samma
åtgärd som ovan.

En kompletterande metod som i första hand tycks användas av matlagningsproffs, och som också fungerar är;
Om pannan är för torr så att maten fastnar.
Åtgärd: Häll i rejält med salt och ställ pannan på en varm platta. Bränn ur pannan med saltet. Låt svalna och häll
bort saltet.

Slutligen det bästa av allt – till skillnad från andra kärl så blir ett gjutjärnskärl bara bättre och bättre ju mer
man använder det!
Åtgärder
SKEPPSHULTS


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.22 - 10:30:52


2)  :eeek: salt och mjök  :eeek:, hur då ... full effekt på spisen ? blir saltet svartbränd ? ska man hälla i mjölken samtidigt med salt ? Hur mycket salt, hur mycket mjölk ?
     Hur länge ska man hålla på , så där ungefär ?

ou,jee jag har läst dessa instruktioner "längst upp" flera gånger , men undrar fortfarande frågor ovan.
Dessutom står det absolut IN-gen-ting om mjölk i den sidan  :lick:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.22 - 10:35:11
Precis. Dessutom fattar jag inte varför man ska hälla salt i pannan om den blvit TORR. Skulle den bli mindre torr av det då? Jag trodde saltet var för att få bort fastbrända rester, en sån där hinna som det kan bli.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.22 - 10:37:28
nä det har du rätt i!!  :redface: tyckte att jag läste mjölk där i.. men jag tog nog fel. vad jag har fått för tipps är att hälla i mjölk och salt i pannan och sedan låta det stå och puttra tills det är torrt!... som när man reducerar en sås ungefär!  :flirting:.. om det blir svart eller ej vet jag inte.. eftersom jag ännu inte provat själv tyvärr..


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.22 - 11:07:23
Ja, men när ska man göra det då?


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.22 - 11:19:18
när pannan e dålig förståss!.. om det bränner fast i den, eller den inte är infettad!


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.22 - 11:20:46
Jaha, förklara då vad saltet tillför när pannan behöver fettas in.  :crazy:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.22 - 11:22:52
jag veeeet inte!  :cry: ... :lmao: har som sagt bara fått etta berättat för mig via hörsägen.. så jag vet inte vad saltet gör för nytta! men något måste det ju göra!...


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.22 - 11:39:35
Det tror jag också om pannan är smutsig. Men salt lär ju för fasiken dra ur det lilla fett som är kvar om pannan är torr. Nåt annat kan jag inte förstå.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.23 - 07:00:37
Det är bra Hemul att du jobbar för att reda ut detta med salt, för jag undrar fortfarande allt kring det.
Nu har jag fettat dom enligt instruktioner nr1, fettat och ugnat alltså.

Resultat: grytans inneväggar blev brunare , allt annat ser ut som  förut, botten hälften brunt hälften blankt  :so_mad: :flirting:

Jag tror att jag bara testar att steka någonting * vad det nu kan vara*  :blink:i den minsta stekpannan, får se om jag får loss det . :flirting:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.23 - 07:25:06
Tänk på att du du ska ha redigt med smör i början så går det nog bra.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.23 - 07:32:07
Redigt med smör , dessa instruktioner fattar även jag  :flirting:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.23 - 07:34:04
Och så diskar du inte första gångerna, inte ens med vatten. Bara torka ur.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.23 - 07:34:13
 :lmao:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.23 - 07:38:56
Och så diskar du inte första gångerna, inte ens med vatten. Bara torka ur.

och det säger du NU :smack_head:, jag diskade dom idag med varmt vatten för dom var hemkt fettiga ( kan tala om att det var ingen idé att
skölja dom med vatten, fettet löste sig inte alls i vattnet utan blev bara  gegga)
men jag använde INTE  diskmedel
och jag torkade dom med papper efteråt.



Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.23 - 07:59:52
Men då låter det ju som om de är rätt mättade med fett då.  :tongue:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.23 - 09:18:36
idalinda... högst upp på sidan här finns ett inlägg från nizhoni där han har länkat till Skeppshults hemsida.. där infon står ang detta med mjölk och salt!  :wave:

Inte sist jag kollade i alla fall och jag tror min sambo skulle bli besviken om jag bytte kön över en natt.  :pippi:

 :lol:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.23 - 09:21:56
Och så diskar du inte första gångerna, inte ens med vatten. Bara torka ur.

och det säger du NU :smack_head:, jag diskade dom idag med varmt vatten för dom var hemkt fettiga ( kan tala om att det var ingen idé att
skölja dom med vatten, fettet löste sig inte alls i vattnet utan blev bara  gegga)
men jag använde INTE  diskmedel
och jag torkade dom med papper efteråt.



Om de är geggiga så kan det vara så att de är för feta, har haft det problemet med locket till min gryta. Och locken nöts ju inte så mycket.  :glare:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.23 - 09:33:15
Och så diskar du inte första gångerna, inte ens med vatten. Bara torka ur.

och det säger du NU :smack_head:, jag diskade dom idag med varmt vatten för dom var hemkt fettiga ( kan tala om att det var ingen idé att
skölja dom med vatten, fettet löste sig inte alls i vattnet utan blev bara  gegga)
men jag använde INTE  diskmedel
och jag torkade dom med papper efteråt.



Om de är geggiga så kan det vara så att de är för feta, har haft det problemet med locket till min gryta. Och locken nöts ju inte så mycket.  :glare:
:smack_head:

Så här blir det när det är många kockar  :lmao:
Testas nog i morgon  ... stekpannan


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Corny skrivet 2009.10.24 - 01:43:05


2)  :eeek: salt och mjök  :eeek:, hur då ... full effekt på spisen ? blir saltet svartbränd ? ska man hälla i mjölken samtidigt med salt ? Hur mycket salt, hur mycket mjölk ?
     Hur länge ska man hålla på , så där ungefär ?

ou,jee jag har läst dessa instruktioner "längst upp" flera gånger , men undrar fortfarande frågor ovan.
Dessutom står det absolut IN-gen-ting om mjölk i den sidan  :lick:
Nej,det står ingenting om salt och mjölk från Skeppshult! Så du håller inte på att bli galen, eller nåt. Det är mitt gamla trick... Jag brukar  täcka botten med salt, och sedan hälla på dubbelt så mycket mjölk. Full sprutt på plattan. Det ska koka. Låt det koka tills mjölk- och saltblandningen skär sig. Det ser du genom att det blir vita "gräddaktiga" partier mot ljusblå lättmjölksaktiga. Diska ur i varmt vatten,och olja in om det behövs. 


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.10.24 - 11:44:40


2)  :eeek: salt och mjök  :eeek:, hur då ... full effekt på spisen ? blir saltet svartbränd ? ska man hälla i mjölken samtidigt med salt ? Hur mycket salt, hur mycket mjölk ?
     Hur länge ska man hålla på , så där ungefär ?

ou,jee jag har läst dessa instruktioner "längst upp" flera gånger , men undrar fortfarande frågor ovan.
Dessutom står det absolut IN-gen-ting om mjölk i den sidan  :lick:
Nej,det står ingenting om salt och mjölk från Skeppshult! Så du håller inte på att bli galen, eller nåt. Det är mitt gamla trick... Jag brukar  täcka botten med salt, och sedan hälla på dubbelt så mycket mjölk. Full sprutt på plattan. Det ska koka. Låt det koka tills mjölk- och saltblandningen skär sig. Det ser du genom att det blir vita "gräddaktiga" partier mot ljusblå lättmjölksaktiga. Diska ur i varmt vatten,och olja in om det behövs. 


MEN behöver detta manöver göras för en SANDBLÄSTRAD  torr stekpanna ??
Det är det jag och Hemul undrar ...
Som en enkel människa tänker man ju att salt bränner bort att som har bränt fast,
men här behöver jag ju fetta pannorna från grunden.
ELLER är det så att saltet gör att fettet fastnar bättre ( någon sorts primer före limmet alltså ? )

Under väntan på svar p åden stora frågan ovan och jag nu testat den större stekpannan idag.
Jag stekte 1kg fina ekonötkött och det gick jättebra.
Den enda skillnaden på pannan är att den bruna fettad området är nu mindre och den blanka delen av botten är större  :crazy:,
inget fastnade  och maten blev go.
Jag saltade och kryddade maten i en skål för att inte kryddorna skulle bränna fast nu i början .
Efter ett par omgångar tänker jag börja även med salt och kryddor.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Tjockis skrivet 2009.10.24 - 12:10:16
Kör på du om det gick bra! Så försiktig behöver du inte vara. :lick:

Konstigt med det bruna. Kan det helt enkelt vara någon slags beläggning? Bildad av oljan du använde kanske? Att det blev mindre brunt efter matlagningen tyder väl på det kanske. Jag har då aldrig haft en brun gjutjärnspanna ivf - om den inte stått och rostat då.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.27 - 04:10:18
Jag har nu också återinfettat min ärvda stekpanna, den har genomgått en del elände för att bli fri från fastbrända matrester innan jag började använda den men det har inte blivit av att återinfetta den ordentligt. Men jag blir inte riktigt klok på den, fick också en botten som till viss del var brun och en liten, liten del var blank. Efter lätta undersökningar visade det sig att det bruna var torkad olja, men när jag skrapade bort det såg pannan likadan ut som tidigare.  :crazy:

Har kört salttricket och väntar på att grytan som är i ugnen för återinfettning ska bli klar så jag får köra stekpannan en vända till, med mindre olja denna gång. Detta med kökstjänst är inte riktigt för mig märker jag, det går bara åt skogen hela tiden.  :fork_off:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.27 - 05:08:16
Men om oljan börjar lacka sig, är den inte tillräckligt infettad då? Mättad liksom.  :sneaktongue:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.27 - 10:56:55
Man skulle kunna tro det ja, men den är lika gråblek som innan.  :crazy:

Blev en vända med svinto i pannan och sedan stekte jag in den med bacon, grytan fick en omgång med grädde som puttrade en stund. Nu ser de lite, lite bättre ut båda två. Men jag tänkte försöka steka in dem mer med vanlig fet mat, det verkar bli bättre än med den :fork_off: oljan.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.27 - 11:02:54
Jo, men att den är rätt blank är väl normalt? Svart blir den väl med tiden. Det är så länge sen jag stekte in nån panna så jag minns inte riktigt.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.28 - 01:16:13
Fast när jag skrapade bort den kletiga oljan så var pannan gråblek och torr under, ungefär som att oljan bara torkat fast på ytan.  :crazy:

Kanske kokar jag grädde i stekpannan också, det var riktigt bra för grytan i alla fall. Hur länge håller en gräddeförpackning om den står oöppnad i kylen? Och öppnad?  :confused3:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.10.28 - 01:19:03
lite olika.. men lukta på grädden innan du använder den!.. ibland kan den hålla nästan 2 veckor över datumet.. och andra gånger blir den dålig direkt.


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.28 - 01:55:55
Felet är att jag inte tycker att grädde luktar gott även om den är färsk, så jag nosar, sniffar och luktar på den tills jag är vimmelkantig men slänger den oftast i alla fall.  :bang_head:

Att ha grädde i matlagningen går bra, men vispad är den svår att få ner.  :puke1:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 05:20:28
Men smaka då.  :rolleyes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.28 - 07:06:14
Om jag inte klarar av vispad grädde, tror du då jag kan smaka på grädden direkt ur förpackningen.  :puke1:
Annars hade det ju varit ett alternativ.  :nod-yes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 09:35:35
Vad ska du med grädden till då om du inte äter den? :goggle:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.28 - 11:01:01
Ha den i maten förstås!  :mad_roll:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 13:22:28
Men du kan väl ta en halv tesk i mun och känna om den är sur! Det är ju bara att spotta ut.  :whistle:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.28 - 14:14:40
Ja få ut det är inga problem.  :shy:

Hur är det ställt med klockan här på forumet, servertiden är en timme fel.  :whistle:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 14:35:53
Nu då?  :neutral:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2009.10.28 - 21:47:51
 :laugh: Jag som justerade tiden igår så det såg rätt ut hos mig, nu får jag byta tillbaka.  :crazy:

  :flowers:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: hemul skrivet 2009.10.28 - 22:37:27
 :rolleyes:


Titel: SV: restaurering av två gjutjärnspannor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.11 - 02:43:29
15-åringen lyckades tvätta den stora stekpannan med diskmedel EN gång, och allt fastnar väldigt lätt på den.
Vi har stått ut med den, men idag tänker jag ta tag i saken.

Salt ska de vara på den, mjölk har jag inte hemma nu ...