Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2008.10.03 - 20:00:15



Titel: fläsksvål
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.03 - 20:00:15
Ha-haa hela familjen har blivit komplett galna i stekt fälsksvål  :clapping: !

Så jag snackade med personalen på Citygross och frågade om man kan beställa bara fälsksvål, den första kvinnan tittade mig lite konstigt, men
mannen som sedan kollade upp saken sade att det var inget problem även om det är en VÄLDIGT ovanligt beställing  :lmao:

Så jag tänkte chocka dom på måndag och beställa 10 kg fälsksvål ... och priset var 14 kr / kg ... billigare fett  är det svårt att hitta ! :wave:


Sedan har jag kommit på något väldigt smart  :throw_flowers:, vi får se om ni drar mig ner på jorden, för att jag har gjort något helgalet men nu berättar jag i alla fall :


När jag steker massa fläkssvål får jag ett par dl överskott av fett, den häller jag i en annan kastrull där jag friterar  kålrot och morotstavar .
Är jag smart eller ?
Kan man spara denna fett och använda fler gånger till fritering, fritösoljan återanvänder man väl ?
Igår tog jag och silade fettet genom en bommulsduk och sparade till kylen... hur många gånger vågar man omanvända det och hur många dagar kan man spara fläks-fettet i kylen ? Kan man frysa det ?
För om jag köper 10 kg denna godis, så kommer det att bli massa fett över som man skulle kunna använda till annat också...


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.03 - 20:34:28
Visst. Det är så man gör när man smälter späck. Det sitter ju under svålen.


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.03 - 21:33:55
Visst.

Och ?

Är jag smart ? visst :wave:
kan jag spara fettet i kylskåpen ? visst
Kan jag frysa det ?visst

Är det visst på allt  eller ??
Det viktigaste frågan är HUR LÄNGE vågar man spara fettet i kylskåpet ??

Svara , snälla ni, jag är ivrig för att veta  :crazy:



Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.03 - 22:53:24
Alltså, om det hade varit rent smält fett kunde du haft det i årtatal. Behöver inte stå kallt heller. Nu beror det på hur mycket föroreningar det är i. Slå't genom ett durkslag och låt grums på botten av kastrullen stanna där.

VISST? :gaah:


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.04 - 18:43:43
Jag tolkar detta så att det är oK, att spara detta i kylen en vecka eller två , använda som frityr"olja" några gånger tills man känner att det börjar bli geggigt eller konstigt på något annat sätt. Jag ska sila det genom bommulsduken också  då och då.

Om jag gör mycket på en gång, kan jag frysa det också .
 :confused3:



Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: Vira skrivet 2008.10.04 - 19:09:40
Vad jag vet så går det alldeles utmärkt :lol:
Hållbarheten för fett säjs vara 3 månader i frys :bg:


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.04 - 19:15:17
Tre månader , vad bra , jag blir alltid glad för exakta siffror  :flirting:.


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.04 - 19:43:44
Orenat fett ja. Renat håller sig så bra att man kan konservera annat i det.


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.04 - 19:56:47
Hur vet man om fettet är tillräkligt rent ?? Nyfiken som bara den ...

Ojoj, om någon hade sagt mig 3 år sedan att jag skulle ställa sådana här frågor på nätet ... " hur får jag rent fett ..."
muahahahah  :lmao:


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.04 - 20:02:27
Man smälter späcket/talgen och skiljer av allt som inte är fett. Det blir kvar som knorvar som ser ut som popcorn och är goda. Har vi inte en tråd om det? Kanske var på gamla forumet.


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.10.07 - 10:57:05
Knorvar...  :smack_head:


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.07 - 18:53:21
HEj skogis  :wave: :inlove:!
Trevligt att du hojtar här!


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.01 - 19:15:36
jag har inte kunnat göra affärer med City Gross, pga. att de inte svarar på telefonen när jag försöker beställa  :bang_head:

Men jag snackade med ica-butiken och fick igår efter en veckas väntan  2 kg fläsksvål. ( 19 kr / kg)

I CityGross hade de 1 cm fett med på skinnet, men här var det definitivt fettsnålt,  :angry:, det var liksom bara skinnet  :angrywife:

Men då gick det bra att klippa det med sax. Jag stekte en del på stekpannan och sedan mer än hälften i ugnen.

Jag har kommit fram till följande:
Det blir lättast och godast i ugnen.
Lite större bitar fungerar som taco-ships
och lite större bitar fungerar också som knäckebröd  :dribble: :dribble:

Det är bara att breda lite smör på ost/ skinka och gurka/ tomat , you name it ! på den och det smakar som om man skulle äta knäckemacka.

Den älsta och yngsta i familjen vill inte äta detta alls. Styrmannen ( mannen min  :inlove:) gillar inte smaken.
Minstingen protesterade att han inte fick riktigt fett " jag vill ha mina feta benbitar , Mammaaaaaa!" jag hatar dom här småbitar "
Ha-haa, min minsting, han är rolig.
Dagens pumpasoppa var ingen mat alls,  :puke1:, enligt honom, men om jag stoppar fläskben  med massa fett och senor i ugnen så väntar han
vid spisen dreglandes  :lick: :inlove:


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.02 - 01:08:26
 :lol2:

Prova att beställa späck med svålen kvar. Då får du så där 3-5 cm tjocka späcksjok.


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.03 - 18:52:31
späck med svål, *memorerar*
späck ger man väl till fåglarna på vintern, eller är jag helt ute blad dessa språkliga begerp ?


Titel: Re: fläsksvål
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.03 - 19:03:30
Om det blir nåt kvar ja.  :lick:

Du kan smälta det och steka i ju!  :whistle: