Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2010.08.08 - 16:08:41



Titel: marinator
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.08 - 16:08:41
http://blogg.marinator.se/?gclid=CJ-h4-rnqaMCFU_pzAod8ms54w

Har någon erfarenhet om denna manicken?

Jag är lite sugen att skaffa något liknande så att man slipper smaklösa ugnstek  :nonono:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.08 - 17:30:17
Skaru spruta köttet va?  :fork_off:

Häv kött och marinad i en plastpåse, knyt till, låt ligga några timmar gärna över natten i kylen.  :guns:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.08 - 18:08:33
Men med en marinatorn behöver man inte vänta några timmar ... :whistle:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.08 - 21:16:31
Nä, snabbt är ju alltid bättre, det vet vi ju.  :whistle:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Elefanten skrivet 2010.08.08 - 21:33:30
En dum fråga :shy: behöver inte köttet suga åt sig kryddor när man andvänder en sån?  :neutral:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.08 - 22:43:40
jag är då tämligen övertygad om att en sådan manick är helt onödig!.. det enda den åstakommer är ju att man gör massa hål i köttet som ska in i ugnen... genom dessa hål kommer sedan köttsaften att sippra ut.. och det kommer ge en torrare stek än tidigare är jag rädd.  :thumbdown:

för övrigt så finns det bara en sorts marinad som faktisk går in i köttet.. och det är yoghurtbaserad marinad. all oljebaserad marinad, hur god den än är, gör ingen egentlig skillnad på köttet. köttet suger nämligen inte till sig kryddorna på något sätt.. utan det resultat man tycker sig få, att köttet känns mörare, beror på om man lagt kött och marinad i en påse och sen förslutit den väl... då kan nämligen mörningsprocessen fortsätta i den syrefattiga miljö som skapas.. men kryddor och sådant ligger snällt utanpå.  :nod-yes: 
så som svar på din fråga så skulle jag inte rekomendera denna manick!.. utan se till att ösa steken ofta i ugnen i stället, samt krydda den mycket väl innan tillagningen.. samt tillaga den långsamt så blir den mörare  :flirting: 


Titel: SV: marinator
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.08 - 22:46:21
ingen aning, Elefant, det undrar jag också .

Men en snabb lösning skulle ibland vara väldigt bra:
Jag har köttet i frysen och det tar först tid att tina upp dom 1-2 dyng i kylen
och om dessutom marinaden tar ett dygn till
då börjar min planeringsförmåga att  tryta och tålamodsgränsen närma sig.

För jag behöver veta om hela familjen behagar att vara hemma vid den middagen och det kan ingen veta 3 dygn i förväg.
Kanske blir det vackert väder och maken säger att vi ska åka båt ett par dagar  mitt i allt ...


Titel: SV: marinator
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.08 - 22:49:14
Gör grytor då så behöver du ju inte marinera.


Titel: SV: marinator
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.08 - 22:51:02
Kwidell, då fattar jag.
Inga torra stekar hit tack, så ingen manic heller,

och
NU fattar jag också varför  vår gräddmarinad fungerade alltid, men oljamarinaden är helt kass just på stek.

Vi tar då gräddmarinaden tillbaks till allt möjligt!


Titel: SV: marinator
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.08 - 22:53:29
Gör grytor då så behöver du ju inte marinera.

Jag försöker hela tiden fatta vilka bitar fungerar bäst på vad, men det är inte det lättaste...
Jag läser på gamla kokböcker och nya kokböcker och nätet och blir ibland alldeles vimmelkantig.

Men gårdagens innanlår blev väldigt god stroganov med grädde, tomatpuré och matlagningsvin  :thumbsup:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.08 - 22:56:27
tillaga från fryst tillstånd i så fall!  :lol: .. ta ut köttet och låt tina nån timme eller 2.. bara så att ytan inte är djupfryst!.. krydda rejält, lägg i en ungsfast form, eller om du har, ungsgryta med lock. klicka på rejält med smör på och runtom steken.. ha gärna buljong/fond i formen/grytan.. bara typ 1-2 cm djupt. ställ in i ugnen på 50-80 grader och låt stå 12-24 timar... ös steken lite då och då, när du kommer ihåg det... och sen är det bara att njuta av en smakrik och mör stek!  :lol:

för den som är begåvad med en brännare i köket... av typen man använder till creme brulée och sådant.. så rekomenderar jag att man, innan man lägger in köttet i ugnen, bränner av ytan. detta ger en mycket god smak utan att för den sakens skull tillaga köttet!.. samt at det tar död på alla eventuella enstaka bakterier.  :nod-yes:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.08 - 23:21:20
Det där med brännare lät intressant.

idalinda, jag har fått uppfattningen att ni egentligen inte gillar ren köttsmak. Ni vill ha allt genomstekt och så. Då verkar det lite bortkastade pengar att köpa finbitar. De billiga bitarna är ändå de som passar bäst till grytor och andra långkok och DET tycker ni ju om.  :lol:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Elefanten skrivet 2010.08.09 - 11:34:43
det låter intressant Kwidell att bränna ytan,men blir det inte en hård yta då när steken väl är färdig?  :hmm:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.09 - 17:00:40
Hemul, vi måste antingen köpa en halv kossa eller ingen kossa alls ...
Det blir alltså minst 30 kg + den mängden köttfärs man önskar.

Så då måste vi lära oss att handskas med även dom finare delarna på bästa sätt.

Det måste bli kommande vinterns prio nr 1 eller 2 att lära mer om kött!


Titel: SV: marinator
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.09 - 17:23:56
Men din stackare! Jag ska hjälpa dig. Du kan skicka de bitarna till mig så blir du av med dem! :surprised:

Men alltså, du kan ju göra gryta på sånt kött också även om det är synd och skam. Men föredrar du det, så varför inte?


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.08.09 - 17:30:23
Gör tjälknöl vet´ja. Fryst kött in i ugnen, sköter sig självt. Lägg i marinad, finns olika sorter och olika länge. Skiva upp och frys in. Färdigt att ta fram o äta när lusten faller på. Man kan ju göra många på en gång, så har man ett tag framöver


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.08.09 - 21:46:16
tjälknöl is da shit   :worshippy:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.09 - 23:38:45
Jag kör tjälknöl på rådjursteken, men har väl aldrig gjort det på nötkött.

Goda eftermarinader till nötstek tages emot tacksamt!

Hemul det är bara att hämta, 109kr / kg för eko hängmörad rostbiff! :laugh:
Nästa leverans i slutet av september...

Jag har stora problem varje gång jag tar en kötbit ut från frysen.
Tja-ha vad har vi här då... vissa har jag lärt mig nu vad dom är för några, men högrev eller ytterlår säger fortfarande inget för mig
jag vet inte om de är fram eller bakdelar och om de ska helst långkokas, stekas i ugnen eller stekas på pannan.

jag skulle vilja ha en enkel lista om vanliga rätter istället och sedan vilka bitar som kan tänkas användas till rätten.
Nu går det tid att läsa och googla, och prova sig fram, för det mesta blir det ok, men vissa gånger får jag just ingen smak i köttstackaren.
Och om vi inte har någon sås till, blir rätten ingen höjdare.


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.10 - 00:10:24
Högrev, ytterlår och innanlår ska långkokas! Det är ypperliga grytbitar!  :inlove:
Någon enstaka gång har jag roat mig med att slänga ner en hel bit högrev i kokande vatten och sedan låtit den puttra med lite grönsaker i många, många timmar. Det blev den godaste köttsoppa jag någonsin har ätit! Så detta ska genomföras till höstkanten igen.

109 kronor kilot för hängmörad rostbiff är ju ett fynd! Önskar att jag hade tillgång till det köttet! Sååååååå avundsjuk!


Titel: SV: marinator
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.10 - 00:26:31
Högrev kan du ju göra kalops på och Beuf bourguignon-liknande grytor. Hur gott som helst!


Titel: SV: marinator
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.10 - 21:24:10
Ska ta till mig allt ...

En fråga om tjälknöl,
har ni den bara som den är i ungnen?

Jag har haft rådjursteken i ugn-påsar, dessa är nu slut , men ska handlas mer, om det inte finns något annat sätt?
Gryta?
bara på långpannan om man steker mycket på en gång , utan täckning? eller hur ?


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.08.10 - 21:40:13
Köttbiten som den är i ugnen inget annat


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.11 - 00:20:22
Marinad till tjälknöl vill jag gärna ha. För sådan ska den väl ligga i efteråt?


Titel: SV: marinator
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.11 - 00:37:54
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,499.0.html  :whistle:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.11 - 00:42:13
Den har jag sett, men visst glömt av! Så kan det gå!  :nod-yes:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.11 - 01:20:40
 :club_idiot:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.12 - 23:03:46
Citat
det låter intressant Kwidell att bränna ytan,men blir det inte en hård yta då när steken väl är färdig? 

inte direkt hård.. snarare som en stekyta..  :dribble:


Titel: SV: marinator
Skrivet av: Elefanten skrivet 2010.08.13 - 12:32:44
Ok!Då måste jag prova det  :nod-yes: