Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: esther skrivet 2010.02.13 - 15:53:53



Titel: Nöttårta/suleika
Skrivet av: esther skrivet 2010.02.13 - 15:53:53
Botten;
3 äggvitor
100 gram mald sötmandel alt. valfria nötter
½ msk strösocker + vit stevia efter smak

Vispa äggvitorna hårda. Vänd ner den malda mandeln/nötterna blandat med socker/stevia. Häll smeten i en smord form, 20 cm i diameter.
Grädda i 175 grader ca 15 minuter.

Kräm;
3 äggulor
½ msk socker + vit stevia efter smak
75 gram smör.

Blanda allt i en kastrull och sjud till smeten tjocknar. Vispa 2 dl grädde och blanda ner en klick i krämen.
Häll krämen över tårtan och strö genast över flagad mandel.
Garnera på valfritt sätt med resten av den vispade grädden.

(Tidigare när jag har gjort orginalvarianten har jag pressat citron ner i krämen och det har blivit sååå gott. Tror det skulle göra sig trots att sockersmaken är svagare...)





Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.02.13 - 18:17:56
 :dribble: det ser gott ut!!  :nod-yes:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.13 - 18:23:39
Det där är till en portion va?   :dribble:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.02.13 - 18:34:44
 :lmao: vi får allt hoppas det!  :nod-yes:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: esther skrivet 2010.02.13 - 19:15:39
Självklart är det en portion. Men är man riktigt fikasugen gäller dubbel sats i långpanna... :lick:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.13 - 19:20:52
Hur gör man smeten? Smälter man smöret först antar jag?


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: esther skrivet 2010.02.15 - 16:31:31
Man kan säkert börja med smöret om man vill. Själv blandar jag hejvilt och sjuder upp hela härligheten på en gång...  :whink:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.15 - 17:11:37
Tänkte att det är svårt att blanda hårt smör med någonting.  :blink:

Den här tårtan ska jag testa om ett tag. Vet ni att jag inte har ätit nåt tårtaktigt sedan jag gjorde Muminmammans påsktårta för ett år sedan? Paj (läs rabarber eller äpple stekt med nötter) har jag ätit kanske 2 gånger. Det börjar bli dags!  :dribble:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.20 - 12:03:18
Smakar det något utan grädde ?
Kan man utesluta grädden från krämen, jag menar skulle jag kunna använda solhavre (som mjölk) istället för grädde ?
Skulle det bli gott med bär ?

Jag söker hela tiden räddningen då jag inte fixar just nu varken mjölk eller mjölprodukter .... :cry:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.20 - 17:43:33
Jag fattar inte att du tål solhavre när du inte tål spannmål.


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.20 - 22:34:06
tja, det kan hända att den fungerar inte heller , jag har ju använt det tillsammans med något mjöl tidigare.

men jag ger mig inte, något måste ju fungera !


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: Corny skrivet 2010.02.21 - 02:40:37
Rismjölk, soyagrädde och soyamjälk. Det fungerar utmärkt. Är kanske inte ultimat när det gäller LCHF, men de funkar iaf i de andra fallen. Fast ska du använda soyagrädde, måste du använda mycket kryddor. Det är inte gott i sig, men ger bra färg. Rismjölk är däremot helt ok. Sött i smaken förvisso, men är bra i en massa maträtter.


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: esther skrivet 2010.02.21 - 20:38:01
Herregud hemul..nog behöver du en rekorderlig tårtbit!  :thumbsup:

idalinda..jag tänkte precis som Corny direkt på soyagrädde. Funkar det? (har knappt varit på nätet på lääääänge, och är därför inte uppdaterad på vad det är du kan och inte kan äta. Ska gå in och läsa nu.....)


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.21 - 20:46:50
Va?  :huuh:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: esther skrivet 2010.02.21 - 20:51:01
Ja hemul..inte känner du smaken av Muminmammans läckerheter längre..... :whink:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.21 - 21:01:06
Men det sa jag ju i en annan tråd. :goggle:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: esther skrivet 2010.02.21 - 21:16:46
 :shake_head:

    
SV: Nöttårta/suleika
« Svara #7 skrivet: 2010.02.15 - 17:11:37


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.22 - 07:47:20
 :sex:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: esther skrivet 2010.02.22 - 09:56:12
 :max-shock:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 10:55:00
Soyamjölk vet jag inte om jag vill ha, fungerar det som grädde på tårtan i nödfall ?

men rismjölk blir nästa variant efter havredrycken.
Jag har också funderat på att baka något med ris eller majsmjöl.

Men jag börjar misstänka att min näsa kan läsa
allt med M nyser den åt :pippi:


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: Corny skrivet 2010.02.22 - 13:19:43
Det finns vispbar soyagrädde, men jag kan aldrig tänka mig att det är gott! Har ju testat "vanlig" soyagrädde i en del, och just smaken är vedervärdig  :thumbdown: om man inte kryddar över den.

Havredryck (inte ett endaste M någonstans!!!  :flirting: ) finns det faktiskt en chans att du tål, trots att det är spannmål. Jag köper ibland hem Oatleys glass, och den funkar utmärkt någon gång då och då.


Titel: SV: Nöttårta/suleika
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 13:23:18
ja, havredrycken kan fungera , kanske havren med.
När man har testat och blandat sakerna innan , så måste man nu hitta på sådana recept där man kan bara testa en sak i taget.