Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 12:11:00



Titel: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 12:11:00
Igår när jag besökte affären lyckades jag få med mig en hel kyckling hem, men jag har inte lyckats klura ut vad jag ska göra med den. På något sätt blev jag liksom förblindad av det väldigt låga kilopriset, hur det gick till vet jag inte för jag brukar inte falla för sådana tjuvknep när det gäller mat.  :blink:

Så, har ni några enkla och goda förslag?  :dancing_chicken:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.03 - 12:12:46
Dela den i bitar och gör en "Kyckling Marengo". Eller koka den hel i några timmar, och en god currysås till det.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 13:33:39
Eller helstek den i ugnen. Gör gräddsås av skyn. Släng inte bort inkråmet om det var med.

Hel kyckling är inget tjuvknep. Det är det normala. Det är "kycklingbröstfilé" som är tjuvknepet.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 13:53:44
Med tjuvknep menade jag såna där hemskt billiga partier mat, jag brukar mest köpa det jag tänkt och inte efter lockpriser. Jag tror inte att inkråmet var med (kollade inte så noga  :shy:), men om det var med, vad gör jag med det?

Att kycklingbröstfilé är ett äkta tjuvknep vet jag, liksom fläskfilé på 'ytterfilé'.   :angrywife:

Hittade ett recept på helstekt kyckling i ugn, men det ska vara cognac i den och jag har bara mörk rom, funkar det att byta cognac mot rom? Eller måste jag slösa dyra pengar på en flaska cognac? Nä, jag har verkligen inget annat än mörk som och rött vin hemma. Den mörka rommen är dessutom endast inköpt för att den behövdes till en supergod kaka.

Om jag skulle göra den där cognackycklingen, vad tror ni passar till den?

Googlade på Kyckling Marengo och det låter gott!


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 14:30:49
Jadå. All sprit är bra.  :borracho: Det går bra med bara salt och peppar också.

Stek inkråmet också (ta ut det lite innan kycklingen om du gör i ugn). Man kan lägga det i såsen vid serveringen eller dela upp efter tycke och smak eller hur fasiken som helst. Det gör mycket för smaken på såsen om det får steka med.  :nod-yes:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 15:17:31
 :laugh: Bra, då kanske romflaskan tar slut någon gång så att jag får köpa en annan sort nästa gång, fast då måste jag beställa på bolaget för här har de inte mycket att välja mellan. Fy för att bo i obygden!  :angrywife:

Så, hurdan sås kan jag göra till romkycklingen? Det ska visst vara bacon också i kycklingen och jag tänkte ha stekt blomkål som tillbehör. Efter en handlingsmiss är det lite knapert på grönsaksfronten nu så jag får vara nöjd med det jag har.

Får jag inte till det så blir det resterna från gårdagens tacopaj.  :drool:
Även om jag är okunnig när det gäller matlagning så kräver jag att maten blir god, vilket den nästan alltid också blir, om ni nu trodde något annat.  :whink:

Än är det inte helt bestämt att det blir romkyckling så fler förslag är välkomna!  :nod-yes:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 15:29:32
Skicka hit den. Jag älskar Jamaicarom!  :fork_off:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 15:36:48
Även Captain Morgan?  :confused3:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 15:58:09
Vet inte. Är det nåt billigt skit? :goggle:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 16:30:40
Ja jag tror nog att den räknas som billigt skit. Jag behövde rom till kakan och blev lite dumsnål, visste ju inte ens om kakan skulle vara värd att köpa rom till. Rommen är god i kakan men jag vill prova en annan sort ändå, lite mer kvalitet och som kanske smakar bättre att dricka. Länk (http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=591).


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: /LO skrivet 2011.04.03 - 17:06:56
Vad är det för fel på salt och peppar? Det kör jag med nästan jämt + möjligen någon örtkrydda, men ofta inte. Köttet smakar bra i sig självt. Sedan kryddar man såsen med något gott (sprit om man inte har barn hemma - de gillar det inte).

Kyckling - salt och peppar på och i, sätt i en termometer intill ett ben. Ös några gånger om man vill det. Klar när tempen är 80 grader.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 17:15:59
Håller med du. Jag gillar kryddor, men oftast avstår jag för de döljer ju köttsmaken, de rackarna. Jag tror det beror på om man gillar just köttsmaken, som du och jag tydligen gör.

Däremot är vin å sprit i och tlil l maten alltid en höjdare.  :biggrin1:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: /LO skrivet 2011.04.03 - 17:25:40
Jo, ända till barnen säger  :tongue_wag: Då låter man bli, utom i undantagsfall när man gör två olika såser (för det blir i så fall i såsen vi har vin/sprit).


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 17:38:44
Inget fel alls på salt och peppar men jag försöker utveckla min matlagning och det gör jag inte med bara salt och peppar i alla rätter. Jag vill inte vara helt outbildad inom matlagning resten av livet, det räcker att jag varit det i 30 år.  :redface:
Barn finns inte i detta hushåll, eller förresten, sambon kan väl nästan liknas vid ett barn när det gäller mat men jag försöker lära honom att äta ny mat.   :kungfu:

Just kyckling är något som jag verkligen gillar köttsmaken av, liksom älg. Nöt är helt okej men jag avskyr fläsksmaken, fläskkött ska vara överkryddat eller starkt rökt om jag ska gilla det. Sambon däremot gillar inte kyckling (mest pga skrämsel och ovana tror jag) så jag vill krydda det lite så att han 'glömmer' att det är kyckling.  :lol1:

Såsen till romkycklingen, kan jag använda stekskyn som blir när kycklingen står i ugnen och vad ska jag ha i mer?  :confused3:

Exakt var ska jag sticka in termometern? I tjockaste delen ja, men jag har för mig att bröstet inte behöver bli lika hett som resten, eller är jag ute och cyklar nu? :blink:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 17:43:09
Såsen till romkycklingen, kan jag använda stekskyn som blir när kycklingen står i ugnen

Du inte bara kan, du SKA!  :ninja:

Citat
och vad ska jag ha i mer?  :confused3:


Rom!  :dribble: Grädde låter väl trevligt också?  :smile:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 17:44:24
Du vet att du ska sticka i låret för att kolla om kycklingen är klar va? Är köttsaften som rinner ut helt ofärgad är den klar. Är den det minsta rosa ska den stå ett tag till.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 17:47:04
Okej, ja jag fattar ju att stekskyn ska med. Skrev nog lite konstigt för jag var mest intresserad av vad jag ska späda ut såsen med. Grädde låter bra, bara det? Just det ja, lite extra rom!


Du vet att du ska sticka i låret för att kolla om kycklingen är klar va? Är köttsaften som rinner ut helt ofärgad är den klar. Är den det minsta rosa ska den stå ett tag till.

Jo jag har läst något sådant ja. Blir det kanske bäst att ha termometern där?


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 17:51:04
Med tanke på vad klockan redan är och att sambon ännu inte vet när han slutar jobba så blir det nog inte kycklingen idag, men det gör inte så mycket för då får jag mer tid på mig att förbereda mig mentalt.  :lol:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Tina skrivet 2011.04.03 - 18:06:01
Något som är smarrigt är att ta en hel vitlök och dela den i klyftor. Fyll kycklingen och resen runt om i en lergryta. Salt och peppar så klart. Men oftast brukar jag dela kycklingen, blanda smält smör med kryddor och pensla på och sedan in i ugnen på inte allt för hög värme. 120 brukar bli bra om man inte har bråttom.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 18:23:18
Mmm det låter gott! Men jag har bara en yttepytteliten lergryta så jag kycklingen ryms inte hel i den, och jag har aldrig heller använt lergrytan ännu. Jag tror bestämt att jag måste hitta något att tillaga i lergrytan, det sägs ju bli så gott!  :smile:

Finns det någon orsak för att vitlök inte ska funka med rom eller cognac? För jag vill ha vitlök till kycklingen!  :nod-yes:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Tina skrivet 2011.04.03 - 18:36:14
Vet inte, jag har aldrig sprit i mina såser.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 18:37:48
Nä jag brukar ju inte heller ha det, så jag får vänta på hemul för hon verkar ha koll på spriten!  :lol1:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 18:47:25
Tycker det är svårt med stektermometer till kyckling. Det är ju så lite kött på dem och den får inte komma mot ben. Blir fel hur man än gör liksom.  :blink:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 18:51:58
Men räcker det då om jag sticker in en lite grövre provsticka i låret på kycklingen? Vilken del av låret, den de gör 'filé' av eller den andra? Himmel vad många frågor man kan få till då!  :lol1:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 19:35:50
Det räcker. Inte vet jag vad de gör filé av. Du ska sticka där det är som tjockast. Jag brukar ta en kniv bara, men en nål är säkert bättre.

Ta den när den ser lagom brun och knaprig ut och så gör du lårtestet för säkerhets skull. Du behöver inte hålla på och sticka stup i kvarten.  :whink:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 19:51:20
I kokboken jag har stod det kycklingen skulle vara i ugnen 45 min men det låter lite när det annars står minst en timme och mer. Så jag provar väl första gången efter 45 min så får jag se. Blir kycklingen lika lätt torr i ugnen?


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 19:58:28
Lika lätt som vad då? Jo, den blir torr om den får stå inne för länge. :nod-yes:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 20:39:42
Som när man steker den i pannan alltså, nog har man allt blivit skrämd av allt salmonella-snack som var tidigare. Jag hatar torr kyckling men vill ju inte ha den rosa, jag tycker balansgången där är lite knepig men det beror nog mest på ovana och lite rädsla för rosa kyckling. Allt blir ju torrt om det får stå för länge, så mycket har jag fattat.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 20:45:46
Det är därför man sticker den i låret.  :lick:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: /LO skrivet 2011.04.03 - 21:29:55
Kom på hur vi brukade göra när barnen var lite mindre och inte åt så mycket. Vi gjorde kycklingen i ugnen och sedan åt vi var sitt lår. Barnen åt lite småbitar bara.
Sedan tog vi filéerna och gjorde soppa/gryta på ett par dagar senare. Kycklingsoppa med lite allt möjligt i. Klar eller med grädde.

På så sätt blev det två goda måltider av en kyckling.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.04.03 - 23:06:11
Glöm inte att pensla kycklingen med smör då och då när den är i ugnen.
Jag lägger lite äpple och två katrinplommon inuti kycklingen. Det blir så god gräddsås med dem.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 23:54:52
O ja! Äpple passar så bra till kyckling. Katrinplommon tror jag inte jag provat, men det ska jag göra.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.04.04 - 00:10:03
Jag fick lite ånger när jag skrev katrinplommon :blink:, (kohydrater), men det räcker faktiskt med äppleskivor, blir lite syrligt i såsen.
Vinet slurpar jag i mej naturellt..  :drool:


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.04 - 00:21:40
Äsch, så mycket kolhydrater blir det inte utspätt med en hel kyckling. Man äter ju kanske 1/4 om det är en normalstor kyckling.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.04 - 07:10:58
Oj så många fina tips, tack!  :flowers:

Ska absolut komma ihåg att pensla kycklingen med smör under tiden! Du behöver inte alls ångra att du skrev katrinplommon, jag kan ju modifiera tipsen efter vad som passar mig.  :nod-yes:

Apropå två middagar av en kyckling, går det måntro att använda skrovet att göra buljong på eller måste det vara rått till det? Jag skulle verkligen behöva prova koka buljong själv och det känns bättre att börja med 'rester' än med nyinköpt.


Titel: SV: Vad göra med en hel kyckling?
Skrivet av: Ena skrivet 2011.04.04 - 11:14:29
Jag fick lite ånger när jag skrev katrinplommon :blink:, (kohydrater), men det räcker faktiskt med äppleskivor, blir lite syrligt i såsen.
Vinet slurpar jag i mej naturellt..  :drool:
Katrinplommon, äpplen OCH persilja är också gott. :flirting: