Färsk ostmassa
(1/9) > >>
hemul:
Vi hade en osttråd på gamla forumet, men själva ostmassan är så användbar (och god!) att jag gör en egen tåt för den.  :wave:

Detta är inte alls svårt att göra. Man behöver ett par timmar på sig, men själva arbetsinsatsen är minimal. Så här gör man.

Ostmassa
Införskaffa en flaska ostlöpe på apoteket.Häll 5 liter mjölk (helst gammaldags) i en gryta och värm till sådär 30-35 grader. Inte varmare. Det gör osten hårdare.Tillsätt löpen enligt instruktioner på flaskan och rör om ordenligt.Låt stå tills mjölken stelnar. Det brukar gå på en halvtimme men kan ta längre tid. Då får man vänta. Kolla att den stelnat ordenligt genom att sticka ner fingret och kroka upp det så ytan spricker. Ytan ska spricka som om det var gelé, ett rent snitt liksom. Blir det trasigt och geggigt behöver det stå längre.  :nono:"Skär" med en kniv kors och tvärs genom massan så det blir som sockerbitar. Låt vila ett litet tag. Rör (inte vispa!) sedan runt med en trägaffel eller liknande under ett par minuter. Då går osten ihop sig lite. Försök ha sönder större bitar.Låt stå en 10-20 minuter så att osten sätter sig lite.Häll alltihopa genom ett finsmaskigt durkslag och låt det rinna av ordenligt. Har man inget tillräckligt finmaskigt kan man använda en duk, men det tar då längre tid. Man kan behöva vända på massan lite mot slutet så det sista rinner av.Ska massan sparas i kylen så får man arbeta in lite salt i den. Den surnar väldigt fort annars.
Äts med ovispad grädde, används till ostkaka och bröd. Eller pressas och lagras till riktig ost. Går utmärkt att frysa, men blir då lite fastare. Inte riktigt lika gott att äta som det är men till matlagning och bak märks ingen skillnad. En fördel är att ytterligare vassle skiljs ut när man fryser som man kan hälla bort.

Vill ni spara ostmassan i kylen så arbeta in lite salt, det behövs inte mycket. Den surnar fort annars.

Frankhausers ostsida rekommenderas.
Fjällmor:
är det samma massa som man kan göra kaffeost av...?  :drool:

hemul:
Kan väl inte jag veta. Jag är sörlänning.  :lol:
hemul:
Citat

är det samma massa som man kan göra kaffeost av...?  :drool:

Ja, det är det! Det låter ju jättegott!   :thumbsup:

http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=3515
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=28260&a=619546&av704si=-1&av704ko=-1&showResults=false&lid=receptSearch332139&lPos=1642

kwidell:
Ny satts ost på avrinning!  :dribble: får se om lite av den kanske lyckas ta sig hela vägen till frysen!  :redface:  :whistle:
Navigering
Meddelandeindex
Nästa sida