Hollandaise sås

Sidor: (1/2) > >>

Nora:

3/4 msk vinättika
1/4 tsk salt
1 knivsudd vitpeppar (en skiva gul lök)
3 äggulor
2 msk vatten
75-100 gr smör
lite saft från en citron

Ättika, lök och kryddor blandas i en liten kastrull och denna sättes på mycket svag värme tills ättikan kokat in så att ung. hälften återstår. Då lyftes kastrullen av elden (plattan ..), lökskivan borttages och blandningen får svalna något, varefter äggulorna blandade med vatten tillsättas.
Kastrullen ställes åter över svag eld och massan vispas mkt kraftigt tills den är tjock, ljus och porös. OBS! då och då måste kastrullen lyftas av elden; annars skär såsen sig.
Smöret tillsättes därefter i små flockar allt under ständig vispning.
Då allt smöret är tillsatt, avsmakas såsen med citronsaft.
Serveras till fiskrätter, kötträtter och grönsaker

Ett recept från en gammal Kaisa Varg kokbok. Såsen är jättegod  :nod-yes:

Corny:

Då kan det nog lyckas! När jag har gjort den, har jag gjort den på restaurangsätt, dvs med olja, och den har alltid skurit sig! Ska prova ditt recept, och se om det blir något bättre!

Nora:

Lycka till, har jag klarat det så klarar du det  :thumbsup:

Corny:

Fast jag tror att jag ska lägga till lite kryddor så att det blir en bearnaise. För det är så gott till kött!  :rolleyes:

Nora:

Fram för goda kryddor i smörsåsen!!

Dragon är synnerligen underbart!  :thumbsup:

Sidor: (1/2) > >>