att steka laxfiléer

Sidor: (1/8) > >>

idalinda:

Jag har funderat vad jag gör fel eller om det är fel på min stekpanna men
problemet är att även om jag steker på mellanvärme och använder myyyycket smör vill bitarna fastna på stekpannan ändå.
Måste man vända ofta, minska värmen ännu mer ?

Bookia:

Vad har du för stekpanna? Gjutjärns gissar jag på om det fastnar?

Jag föreslår att du först skrubbar rent den, med stålull, riktigt hårt, så det kommer fram grå lager metall. Sen köper du rent fett, typ kokosfett, ekologiska är ju bäst men även Icas silverförpackning funkar fint för dessa behov. Man måste ha ett stabilt fett som tål hög temperatur.
Den skrubbade och ordentligt avsköljda pannan läggs på spisen, låt den torka ut helt på medelvärme (jag kör på 3an), sen lägger du i en redig klick kokosfett, rör runt den så den smörjer in all yta i stekpannan, därefter låter du kokosfettet smälta och koka. Det osar nåt fruktansvärt så ha fläkten på max och gärna ett fönster öppet så inte brandlarmet går igång.
Låt fettet stå där och koka in i pannan i ca 20minuter, stäng därefter av plattan men låt pannan stå kvar tills den är helt kall och fettet har stelnat.
Därefter när du ska använda pannan igen, slå på spisen, vänta tills gammalt flott har blivit flytande, torka ur med papper alt diska ur med rent diskborste i varmt vatten. Sen lagar du mat i MYCKET smör och låter smöret ligga kvar och kallna i pannan. När man har kört den proceduren, börjar ytan bli tillräckligt infettad.
Det är första infettningen som är svår att få till ordentligt. Kruxet är just att låta fettet stå kvar och torka in efter varje matlagning. I början får du räkna med att använda groteskt mycket fett, typ fingertjockt, men med tiden  går det bra med mindre och mindre mängder.
Men låt inte vatten ligga kvar i pannan och diska för guds skull aldrig med diskmedel. Då får du börja om med hela infettningsprocessen.  :flirting:

idalinda:

ne-e-ej , jag har en " vanlig" hackmanns panna i 400 kr klassen, med någon beläggning alltså.
Den är ca. ett år gammal  och jag har försökt behandla den väl, men någon repa har väl kommit ändå, vi är ju flera kockar.

Men jag är väldigt tacksam för dina råd för gjutjärn, för nästa år kommer det att vara dax att uppgradera lite kastruller och redskap i allmänhet.
Jag har förståt att gjutjärnspannan skulle vara det utlimata, men de är så tunga och vi är 5 vid matbordet
så pannan ska vara modell större och därmed väldigt tung.
Och jag är är modell svag  :thumbdown:
Jag kommer att pumpa ut all info om er sedan när det är dax.

Men måste man steka laxen på en väldigt liten värme ?


Bookia:

Jag hade också en svindyr stekpanna med någon typ av "diamantteflonbeläggning", inköpt på en numera nedlagd köksporrbutik. Diamanteflon my ass.  :guns:
Trots att jag följde alla regler och tips, blev det ganska fort, bara 1mån efter inköpet, små bubblor i teflonet. Jag höll ut i knappt ett år, men sen gav jag upp och köpte en redig gjutjärnspanna med glaslock. Det bästa köpet jag någonsin har gjort.  :thumbsup:

Visst kan det vara tungt, särskilt när ni är så många, men har inte du söner? Samt en make? Jag gissar att de är någorlunda stora respektive vuxna och därför av modell stark?  :flirting:
Sätt de i kökstjänst!!! Rullande schema eller nåt, då får de flytta på pannan/pannorna och hjälpa till med maten. Samtidigt lär de sig en del om matlagning och det är en kunskap de alltid kommer ha nytta utav.  :smile:

hemul:

Jo, fisk ska man steka på svag värme. Ett knep är att lätta lite på fisken med stekspaden då och då i början medans stekytan bildas så den inte fastnar. Eller vända den ofta om det är sån fisk som inte går sönder så lätt.

Är beläggningen sliten ska du nog investera i nytt. Då kan den nog släppa i maten. Som jag sa förut, tvåhandsfattning.  :flirting:

Sidor: (1/8) > >>