Svartvinbärssoppa

Sidor: << < (4/9) > >>

Sorla:

Men recept människa! Jag behöver recept!  :angrywife:

 :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble:

hemul:

Vad då? Vanligt grundrecept på glass, sen hä'r man i skiten bara!  :wave:

Men okejrå. Jag kör på den kokta varianten. Tycker det blir godare. Alltså värm mjölk med vanlijstång/pulver och låt det stå ett på tag, behöver inte koka, men bra om det ångar lite om det ivf.

Vispa äggula och socker vitt och pösigt (brukar det stå!).

Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten lite i taget. Häll tillbaks skiten i kastrullen och värm försiktigt under ständig omrörning/vispning tills det tjocknar lite. Kokar det blir det stanning. Kyl ner ordentligt.

När det är kallt blandar man med vispad grädde.

Bären brukar jag ploppa ner frysta i glassmeten när maskinen är igång. Vill man inte ha det så blandat kan man lägga ner bären mot slutet istället, eller lite både och. Tar man frysta bär brukar det bli lite bitar även om man har i allt från början.


Jag kör på lika delar mjölk och äggula och hälften så mycket grädde (minnesregel för mig själv). För min maskin är det här lagom, man skulle kunna göra lite mer enligt bruxet, men då riskerar man att smäcket stannar. Glassen håller sig inte bra i evighet i frysen heller, så bättre att göra lagom mycket.

4 äggulor (stora frukostägg)
400 g mjölk
200 g grädde

Det blir det 4 stora portion eller 3 jätteportioner av.

Beträffande rabarber är det bäst att koka dem först. Jag har ju rabarbersylt i frysen, så jag kör på det. Men jag gjorde sån där mixerglass på färska rabarber för länge sedan. Det gick det med, men blev lite strävt kanske.

Just ja, socker. Till en sån där sats tar jag 1 msk. Inbillar mig att gulan går upp bättre då. Sen stevia efter smak.

Sorla:

Tack! Det var just mängderna jag var ute efter. Du har en sån där vanlig glassmaskin med en platta som förvaras i frysen antar jag. Sån har vi med, men den används aldrig. Känns som att det kan vara dags. Bara det att det är meckigare att göra till 5 än till 1 person. Så vi får passa på när ingen av ungarna är hemma, så blir det lite lättare. Björnbärsklass är säkert gott också.  :lick:

hemul:

Jo, en Philips. Tyckte inte det blev så bra förut, glassen blir så hård i frysen och lite isig. Men nu har jag insett att man ska ta fram den långt i förväg och låta den stå i kylen. Eller minst 30-40 minuter på köksbänken, så den börjar smälta lite på ytan. Obs att jag tror jag har väldigt kallt i min frys, så det kan variera.

En sån där sats räcker lätt till 5 pers. Jo, mängderna. Jag tycker inte det blir gott med för mycket bär. Högst 175 g vinbär hade jag och det tyckte jag blev lagom. De har så stark smak.

Sorla:

J a in vår platta i frysen när jag kommer hem. Blev väldigt sugen på glass!  :lick:

Sidor: << < (4/9) > >>