Kulfi (Pistaschglass)

Sidor: (1/1)

Bookia:

Portioner: 4-5
Tid: 30 minuter + 5 timmars infrysning

Ingredienser:
2 msk osaltade pistaschnötter
1 msk sötmandel
1 l gammaldags mjölk
0,5 dl socker alt motsvarande sötningmedel
smaktillsats:
1 krm vaniljpulver
några droppar mandelessens (kan uteslutas)

Garnering:
färska bär

1. Förbered genom att mala pistaschnötter och mandel i en kryddmixer eller hacka dem fint.

2. Häll mjölken i en kastrull. Tänk på att få med allt innehåll i mjölkpaketet, även gräddlagret som bildas när mjölken får stå orörd. Koka mjölken under omrörning på medelvärme i cirka 12 minuter.

3. Tillsätt socker och koka i ytterligare cirka 10 minuter tills mjölken blir något tjockare. Låt en slev eller visp stå i kastrullen så kokar det inte över lika lätt. Rör om ofta.

4. Tillsätt pistaschnötter, mandel och eventuell smaktillsats. Koka alltsammans ytterligare några minuter.

5. Häll upp mjölkblandningen i portionsbägare och låt den svalna. Ställ in bägarna i frysen. Glassen är klar efter cirka 5 timmar.

6. Ta fram glassen några minuter före servering. Stjälp upp glassen i dessertskålar. Garnerna med färska bär.

Langhol:

Funderar på om man inte kan byta ut en del av mjölken med grädde? I min lilla butik finns inte gammaldags mjölk utan vi får ta röd mjölk.

Sidor: (1/1)